Aki nem talál munkást, vegyen Swifter magágykészítő kompaktort!

Magasabb hozamot érhet el, alacsonyabb költségekkel, hatékonyabb talajműveléssel.

Nagyobb termés kisebb költséggel, úgy, hogy a családra is több idő marad. Elsőre nem egy talajművelő munkagéppel kapcsolatban gondolnánk minderre a mezőgazdaságban, de az olyan gazdák, akik próbálták már az egyszerre akár 8 munkamenet párhuzamos végzésére is képes Bednar Swifter kompaktorokat, tudják, hogy igaz. Az ő táborukba tartozik Hervai Attila is, aki Cegléd térségében olyan technológiákat keres, amelyek sikeresen tudják tehermentesíteni családi gazdaságukat, ahol feleségére és rá marad szinte minden feladat, mivel kevés a munkáskéz.

A 6 méteres Bednar Swifter SO 6000 F a hivatalos magyar márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. országos demonstrációs túrájának részeként érkezett a 240 hektáros gazdaságba, ahol egy frissen vásárolt 200 LE-s Case IH Pumával húzták 80 hektáron a szántás utáni talajelőkészítéshez. Az eredmények? Kisebb fogyasztás, szebb munkavégzés, mint azt a gazda remélni merte! A magágykészítő tudásáról és a bemutatótúra tudnivalóiról kérdeztünk.

Bednar-Swifter-SO-6000-F.jpg

„A munkáját látva én beleszerettem ebbe a Bednar talajművelő gépbe”

Okkal akadt meg Hervai Attila szeme a cseh Bednar talajművelő eszközök közül a márka itthon legtöbbet értékesített Swifter kompaktorszériáján, ugyanis a gazdaságos és hatékony talajelőkészítés mestereként ezek a gépek pontosan azt adták, amire a 240 hektáros családi gazdaságban égető szükség volt: kiváltott munkaerőre, kompromisszumok nélkül! Cegléd térségében ugyanis míg normál évben a terméskilátásokra, talajokra nincs panasz, addig a szántóföldi növénytermesztést itt is sújtják a munkaerőhiány következményei.

„Cegléden gazdálkodom 240 hektáron, a gazdaság alapjait édesapám fektette le, ahol a napraforgó, gabona, szemescirok és kukorica mellett 60 hektáron lucernát is találni, a növénytermesztést ugyanis hízottbika-tartással egészítjük ki. A talajadottságok jók, csernozjom talajaink vannak, azonban alkalmazottat nemhogy nehezen, inkább egyáltalán nem találni. Mivel minden munka ránk marad, így a legfontosabb, hogy olyan mezőgazdasági gépeink legyenek, amik a hatékonyságukkal tehermentesítenek. Emiatt vágtunk bele a precíziós gazdálkodáshoz kiírt mezőgazdasági digitális átállás pályázatba is, ahol erőgépet, permetezőgépet és műtrágyaszórót szereztünk be. Talajművelés terén is olyan kompaktort szerettünk volna, ami csökkenti a menetszámot, és ha lehet, akkor a művelési költségeket is. Ezért jeleztük az Agri CS Magyarország Kft.-nek, hogy ha van rá lehetőség, akkor a precíziós gazdálkodáshoz felkészített 200 LE-s új Case IH Pumánkkal kipróbálnánk a munkagépet. Örülök, hogy sikerült, mert a Bednar Swifter munkája őszintén lenyűgözött, beleszerettem ebbe a Bednar talajművelő gépbe. Ilyen egyszerűen ennyire egységes, aprómorzsás talajt még semmi nem készített felénk. Frissen szántott területet dolgoztam el vele, azt, hogy egy ekkora traktorral egy 6 műveletre előkészített 6 méteres munkagépet egy 200 LE-s traktor ilyen könnyedén húz és utána egy menetben is gyönyörű, hibátlan talaj marad hátra, nem hittem, hogy lehetséges” – meséli a tapasztalatokról elöljáróban Hervai Attila.

343769595_191529403705254_9114896126592276487_n.jpg

A hatékonyság láttán gazdaszemmel is érthető, mit hív egy reklám luxusnak – és megszokni is könnyű

A lenyűgöző tudás és teljesítmény természetesen nem a véletlen műve, a cseh Bednar ma már a világ 39 országában követi ugyanezt a receptet. Kiváló vázgeometriát alkalmaznak, hogy a talajművelő gépek még extrém munkaszélesség mellett is „kis étvággyal” dolgozzanak, a gépek karbantartási igényének minimalizálásához és az üzemidő kitolásához pedig elnyűhetetlen Alform acélvázat ötvöznek olyan karbantartást nem igénylő alkatrészekkel, mint a Swifter kompaktorok kenést nem igénylő csapágyai. Hervai Attila szerint élőben is megmutatkozott, hogy az erőgépek számára sokkal kisebb megterhelés húzni ezeket az eszközöket, mint amit a területteljesítmény indokolna.

80 hektáron próbáltuk a 6 méteres Bednar Swiftert 200-as Pumával húzva. Ki kellett ismernem a működését, hogy melyik földünkön milyen mélységbe, hogyan állítsam be a gépet, de miután feltérképeztem a lehetőségeket, minden pofonegyszerűvé vált. Elképesztően erőgép-takarékos eszköz, a vázkialakításának köszönhetően a szántáselmunkálást 12 km/h-val gond nélkül végeztem, a lucerna esetében, ahol második soron is vittem, elértem a 15 km/h haladási tempót. Kukorica és őszi árpa után dolgoztam, ciroknak, napraforgónak, kukoricának és lucernának készítettem elő a talajt. A fogyasztást 8-9 liter/ha-ra vártam, a gép úgy, hogy 6 munkaműveletet végzett párhuzamosan, sokkal jobban vizsgázott. Az átlagfogyasztás megállt 6,5 l/ha-nál. Az őszinte véleményem az, hogy aki kipróbál egy Bednar talajművelő eszközt, az megérti, mit hívnak a reklámokban luxusnak, és ehhez, bevallom, könnyű hozzászokni! Páratlanul kényelmessé teszi a használatát a hidraulikus mélységállítás. Művelés terén vannak problémás tábláink: az egyik fele laza szerkezetű, míg a másik fele kötött, így ami az egyik felén ideális munkamélység, az a forduló után kevés lenne – de nem a Swifternek! A fülkéből állítható hidraulikával megállás nélkül tudtam igazítani a beállításokat, a végeredmény pedig egységes, szép talajfelület lett a teljes táblán.”

344265331_1418789608905892_6385482972782579803_n.jpg

Mi teszi kategóriájában kiemelkedővé a Bednar Swifter SO magágykészítőket?

  1. A Crashbar simító, amely hidraulikusan állítható munkaszögben töri fel a barázdákat, egyengeti a talajt. A rendszer nemcsak kényelmes, de az egyik forrása az üzemanyagtakarékos munkának, a rendszerrel ugyanis hektáronként 1 liter gázolajat spórolhatunk meg más gépekhez viszonyítva.
  2. Mellső léceshenger a nagyobb rögök eldolgozásához.
  3. Kapaszekció, ahol több opció közül választhatunk: rugós felfüggesztésű gamma kapák a tavaszi gabonanövények és a kukorica tavaszi talajmunkáihoz; 170 mm-es SB kapák a cukorrépa nedves talajelőkészítéséhez; az alapfelszereltség 270 mm-es lúdtalp kapák gabonafélék és repce igényeihez kialakítva.
  4. Simítólap a talajfelszín eldolgozásához.
  5. Öntisztító kialakítású dupla crosskill henger.
  6. Finishenger az aprómorzsás talajfelszín kialakításához.

A gépeket a hazai talajviszonyokhoz és gazdálkodói igényekhez ideális 6 munkamenetes összeállítással tartja készleten az Agri CS Magyarország Kft.

A Hervai Attilánál dolgozó gépet a 270 mm-es lúdtalp kapákkal látták el, a Swifter SO_F modellcsaládban 4-8 méteres munkaszélességgel találunk talajművelő eszközöket.

„A látottak abszolút meggyőztek, bárkinek ajánlom, hogy ismerkedjen meg a Bednar talajművelő gépekkel. Amint lehetséges, biztos, hogy a vásárlással folytatom, és egy mulcsvetőgépet is kinéztem már a márkától. Kompromisszumok nélkül tudjuk velük egyszerűbbé tenni a jövőben a dolgunkat.”

 

343933525_253279837083857_2096641802121400372_n.jpg

Milyen országrészeket érintenek az Agri CS Magyarország Kft. bemutatói, hogyan lehet részt venni rajtuk?

A 6 méteres munkaszélességre képes Bednar Swifter SO 6000 F kompaktorokkal az ország több területén is találkozhatnak a gazdálkodók, a hivatalos forgalmazó Agri CS Magyarország Kft. országos demonstrációs turnéjának részeként. A tervek szerint Bács-Kiskun, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyék mind sorra kerülnek az idén, de Zubán Zoltán termékmenedzser szerint a lista bővülhet, ha jelzik a területi értékesítőknek az igényt a demózásra a partnerek.

"A demonstrációkat elsősorban a korábban jelzett gépvásárlási szándékok alapján állítjuk össze, de ha valaki úgy dönt, hogy most vásárolna ilyen Bednar munkagépet, és előtte megnézné élőben a képességeit, akkor szinte bármikor felkerülhet a listánkra, amíg az országjárásunk tart. A demonstráció iránti igényt 2-3 héttel előre kell jelezni a területi üzletkötőink felé, de volt már rá példa, hogy 2-3 napon belül sikerült megoldani, hogy ott legyen a gép kipróbálásra. A Bednar Swifter kompaktorok itthon rendkívül keresettek, a legtöbb esetben a kipróbálásuk után a partnerek azonnal a megvásárlásuk mellett döntenek, így mindig komoly raktárkészletet tartunk ebből a gépcsaládból."

Megbízható mezőgazdasági gépeket keres a hosszú távon sikeres precíziós gazdálkodáshoz? Válassza a Case IH traktorokat a magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft.-től: www.agrics.hu


Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.