Nem túlzás: aki Bednar Swifter kompaktor után vet, extrém évben is jól arat!

Sok múlik a tavaszi magágykészítésen, különösen az egyre extrémebb években: sok költséget foghatunk meg egy több műveletet nagy szélességben, jó fogyasztás mellett kombináló kompaktorral. Ráadásul, ha idén is enyhén csapadékhiányos telet követ száraz tavasz, akkor minden csepp megőrzött talajnedvesség számítani fog – ehhez pedig precízen szabályozható, gyors kompaktor kell, ami csak a szükséges mélységben és mértékben bolygatja a talajt, majd gyorsan lezárja annak felszínét.

Nem véletlenül fogynak a cseh Bednar Swifter munkagépei kiemelkedő darabszámmal a magyar piacon. Ugyanis mindezt megadják 3-18 méter közötti munkaszélességgel és mind a mai napig olyan egyedi, üzemeltetést egyszerűsítő műszaki megoldásokkal, ami egyedivé teszi azokat a piacon.

Bednar Swifter SO 6000 F

 

Milyen az az ideális talajszerkezet, amit egy Bednar kompaktor hátrahagy?

A nagy terméshez egyenletes magágyon és ott egyenletes kelésen át vezet az út, amihez kulcskérdés, milyen minőségben zajlik a tavaszi magágy-előkészítés. A beforgatott szármaradványokkal, mulcsozással, tarlókezeléssel megőrzött plusz nedvesség jelentette előnyt ugyanis könnyen semmissé teheti egy hiba. Például túlbolygatás miatt degradálódott talajszerkezet, egy kései lezárás miatti kiszáradás, vagy ha munkagépünk nem képes felaprítani a hátramaradt rögöket.

Bednar Swifter magágykészítő kompaktorokat úgy tervezték, hogy használói számára ismeretlenek legyenek az ilyen problémák a tavaszi vetés előtt. Az alacsony vonóerővel, könnyű és nagy teljesítményre képes megbízható cseh munkagépekkel ugyanis az előkészített talaj:

  • Magágy-mélységben morzsalékos, lazább, jó a nedvességmegkötő képessége.
  • A középső tartományokban már tömörödöttebb, de a gyökérzet számára jó átszőhető.
  • Az altalaj kiváló vízmozgású és tömörítetlen.

Adott tehát minden körülmény a növények kezdeti és későbbi optimális fejlődéséhez.

„Nem véletlenül tekinthetjük ezeket a munkagépeket a megbízható, erőteljes munkagépeiről ismert Bednar zászlóshajóinak. Kiemelkedő a tudásuk, amelyik gazdaságban jártak szántóföldi bemutatón, gyakorlatilag 99%-ban ott is maradtak, miután a gazda látta, mire képesek. A függesztett Swifter SN munkagépekkel 3-5 méteres szélességben, a Swifter SO_F típusokkal 4-8 méteres munkaszélességgel, a Swifter SE kompaktorokkal 8-12 méteres munkaszélesség között, míg a Swifter SM talajművelőkkel 14-18 méteres extrém szélességgel bármelyik gazdaság megtalálhatja a számára ideális felszereltségű munkagépet. Köszönhetően az egyedi moduláris kialakításnak és a kiváló kiegészítő kínálatnak. Itthon eddig közel 500 talált gazdára, közel a felük az AGRI CS Magyarországon mint hivatalos forgalmazón keresztül. A legnépszerűbbek a hazai piacon a 4-16 m közötti vontatott kialakítású munkagépek, függesztett vázzal viszonylag kevesebbet vásárolnak a partnerek” – meséli elöljáróban a gépek erősségeiről Zubán Zoltán, az AGRI CS Magyarország Kft. termékmenedzsere.

Bednar swifter so f

 

Akár 8 művelet egyidejű elvégzése a hatékony tavaszi magágykészítéshez

A Bednar Swifter kompaktor egyik nagy erőssége, hogy gyors haladási tempó mellett tökéletesen lezárja a talajréteget az elmunkálással, a másik pedig, hogy egy menetben akár 6-8 talajművelési műveletet képes elvégezni 6-12 cm-en szabadon állítható munkamélységben.

Az AGRI CS Magyarországon keresztül beszerezhető változatok a hazai termelői tapasztalatok alapján a következő műveletek egyidejű elvégzésére teszik képessé a gépeket:

  1. Az elülső hidraulikusan állítható Crashbar simító: elegyengeti a talajt, feltöri a barázdákat. Ezzel a megoldással a fülke kényelméből állíthatja be a gépkezelő a terepviszonyoknak megfelelő munkaszöget. A mechanikusan vezérelhető simítókhoz képest a gyártói tesztek alapján mindez hektáronként 1 liter üzemanyag megspórolását jelenti a talajmunkák során.
  2. A mellső, léces morzsolóhenger, ami eldolgozza a nagyobb rögöket.
  3. Ezt követi a kapasor, ahol 3 különböző megoldás közül választhatunk a céljainknak megfelelően (lúdtalp kapák két sorban / gamma kapák négy sorban / SB kapák négy sorban).
  4. Következik a simítólap a talajfelszín elegyengetéséhez a kapák után.
  5. A duplasoros crosskill henger folytatja a talajelmunkálást a kapák után.
  6. ​Végül a finish hengerrel kialakul az egyenletes, aprómorzsás talajfelszín.

Milyen teljesítményű traktor képes húzni a Bednar Swifter kompaktorokat?

  • 3-5 méteres Swifter SN függesztett verzió 90-200 LE traktor kategóriához.
  • A 4-8 méteres munkaszélességre képes Bednar Swifter SO_F kompaktorokkal végzett munkához 230-280 LE teljesítményű erőgépre lesz szükségünk.

  • A 8-12 méteres munkaszélességű Bednar Swifter SE kompaktorok 220-380 LE közötti erőgépekkel húzhatóak.

  • A 14-18 méteres extrém munkaszélességű Swifter SM kompaktor 400-600 LE teljesítménytartományból igényel traktort a munkához.

„A Bednar Swifter kompaktorok nemcsak szépen dolgoznak, számos egyedi előnyt kínálnak a gazdáknak. A Crashbar simítók amellett, hogy hidraulikusan vezérelhetőek, praktikusak is. Az áthelyezésükkel ki lehet váltani például a traktorkerék nyomlazítókat a munkagép-összeállításoknál. A munkaeszközök a robusztus vázon könnyedén cserélhetőek, így a szezonális munkához ideális felszereltséggel futhatnak ezek a munkagépek.

A Swifter SE és SM szériában a művelőegységeket független felfüggesztéssel látták el, ami így ideális talajkövetést tesz lehetővé. De további számos közös, kiemelkedő megoldást is találni ezeken a kompaktorokon: a crosskill henger duplasoros kialakítása egyedülálló a piacon, ez a konstrukció önmagát tisztítja a talajmunkák során, kizárva ezzel a felszakított kőzetdarab miatti eltömődést és az ezzel járó leállásokat.

Bednar kompaktorok tömített, karbantartásmentes csapágyakkal készülnek, így megspórolhatóak a kenésükre szánt munkaórák. A kiegyensúlyozott váznak hála a gépek rendkívül tartósak, kialakításuk akár azt is lehetővé teszi, hogy a munkagép felemelése nélkül végezzünk fordulókat – megjegyzés: ilyen esetekben a fordulókat nagyobb ívben végezzük.”

Bednar Swifter SO 8000 F

 

Széles kapakínálat, ami szezonhoz és termesztett kultúrához is igazodik

A kompaktorokat három kapás művelőegységgel szerelhetjük fel, ezek különböző tulajdonságaikkal tökéletesen alkalmazkodnak a szezonális elvárásokhoz vagy az eltérő növénykultúrák igényeihez.

Az alapfelszereltséget jelentő kapaszekció a nyári és őszi talajműveléshez, őszi gabonafélékhez vagy repcéhez ideális választás. A betakarítás után hatékonyan vágja fel, lazítja és keveri meg a talajrétegeket. A 270 mm-es kapák két sorban helyezkednek el úgy, hogy átfedjék egymást. Rugalmas felfüggesztésüknek köszönhetően jobban ellenállnak az elmozdulásoknak vízszintes és függőleges irányban egyaránt.

Az SB kapák a tavaszi talajművelés ideális eszközei, különösen a cukorrépa esetében.

A sajátos munkaszög miatt a talaj függőlegesen nem keveredik, de a gép sikeresen megbontja azt a 170 mm-es kapák segítségével. Ez a művelőegység alacsony vonóerővel képes nedves talajon pontos magágyat készíteni.

A gamma kapákat a tavaszi gabonanövények és kukorica tavaszi talajműveléséhez ajánlják.

A négysoros elrendezésű művelőegységek anélkül levegőztetik a talajt, hogy a talajnedvességet a felszínre hoznák. A rugós felfüggesztésnek köszönhetően ezek a kapák nagy sebességű talajmunkáknál is problémamentesen használhatóak.

A legnagyobb munkaszélességet kínáló Swifter SM magágykészítő kompaktorokkal naponta akár 230 hektáron végezhetünk talajművelést. Az élettartamuk alatt ezek a munkagépek gyakorlatilag probléma nélkül futnak, a tapasztalat, hogy ahová értékesítettünk belőlük, ott még nem volt rájuk panasz. Beszédes tény, hogy ahol egyszer kipróbáltak egy ilyen munkagépet, ott nem kérdés, hogy később ugyanez a típus lesz a cseregép is. A Swifter kompaktorokból az AGRI CS Magyarországnál jelentős készletet érhetnek el a gazdálkodók, leszámítva a legkisebb és a legnagyobb munkaszélességet (4 és 18 méter). A hazai körülményhez ideális felszereltségű, leggyakoribb munkaszélességben raktárról, azonnal tudjuk teljesíteni a megkereséseket.”

Magasabb hozam, alacsonyabb költségek hatékonyabb talajműveléssel? Válassza a megbízható Bednar talajművelő eszközöket az AGRI CS Magyarország Kft.-től: www.agrics.hu!


Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.