A gazda pénztárcája bánhatja, ha rosszul választ szolgáltatót a digitális átálláshoz

Mielőtt bárki belevág a fejlesztésbe, fontos tudni: ébren kell lenni a beszállító partner megválasztásánál! Rossz esetben ugyanis körülményes lehet a folyamat, még rosszabb esetben pedig a pályázati forrásokat is bukhatják utólag.

Megsokszorozott eredmények kevesebb munkaórával és megspórolt inputanyaggal. A gazdálkodók egy részét nem a várható nyereségek, inkább a digitalizáció költségei tartották távol a precíziós gazdálkodástól, mivel a beruházás egyben jelentkező költség, a megtérülés pedig folyamatos. Az automata kormányzással,  ISOBUS vezérlésre képes monitorral, GPS korrekcióval elérhető nagyteljesítményű gépek ára ugyanis borsos volt – eddig.

Várhatóan ugyanis júliustól érkezik a magyar kormány és az Európai Unió új, közös pályázati forrása, ahol 5-250 millió forintos keretösszeg mellett, akár 50% vissza nem térítendő forrással kezdhetik meg a digitális átállást a termelők. Mielőtt bárkit elvakítanának a lehetséges előnyök, fontos tudniuk a gazdáknak: éberen kell beszállító partnert választani a fejlesztéshez. Rossz esetben ugyanis körülményes lehet a folyamat, még rosszabb esetben még a pályázati forrásokat is bukhatják utólag.


Mire érdemes ügyelni, ha most vágnak bele a gazdák a precíziós gazdálkodás kiépítésébe a növénytermesztésben? Ezt vettük végig a magyar Case IH márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. szakértői segítségével.

A partnerválasztás lehetséges buktatói a mezőgazdasági digitális átálláshoz:

• Ha a precíziós szolgáltató nem tudja hosszú távon biztosítani a rendszereket a precíz növénytermesztéshez, a gazda elbukhatja a megítélt támogatásokat!

A precíziós gazdálkodás csábító nyereségeket tartogat, hiszen a kiiktatott átfedésekkel megspórolt inputanyagokkal és vetőmaggal 10 ezres nagyságrendben faraghatóak le a hektárköltségek. A magyar kormány és az EU legújabb pályázati forrásával most még inkább megéri belevágni, hiszen a VP2-4.1.8-21 pályázattal 100 milliárdos keretösszegből valósítható meg minden gépbeszerzés és technológiai fejlesztés, ami a precíziós mezőgazdasághoz lényeges. A beruházások költségeinek felét fedező, vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 250 millió forint, ami nagy terhet vehet le a termelők válláról.

Azonban Szollinger János, a Case IH mezőgazdasági gépek magyar márkakereskedőjének, az Agri CS Magyarország Kft.-nek a kereskedelmi igazgatója figyelmeztet: a támogatást nemcsak elnyerni kell a gazdáknak. Cserében ugyanis azt is vállalják, hogy legalább 5 évig tényleges precíziós gazdálkodást folytatnak a termelőeszközökkel a kötelezően igénybe vett szolgáltatásoknak megfelelően.

„A pályázat precíziós gazdálkodáson helyspecifikus munkavégzést ért, ami nincs GPS alapú rendszerek nélkül. Ehhez saját RTK hálózatra, a kommunikációs rendszereket működtető, karbantartó, a rendszer minél hatékonyabb üzemeltetését segítő szakemberekre van szükség. A nélkülözhetetlen erőforrásokkal, anyagi háttérrel csak a komoly, gyári háttérrel és a saját RTK hálózattal is rendelkező mezőgazdasági gépforgalmazók bírnak. Hiába lesz ott az antenna vagy a feloldott ISOBUS kijelző, ha – bármi okból – ezek nélkül üzemeltetik a gépet, akkor ellenőrzésnél nem tudják bizonyítani, hogy tartják az 5 éves vállalást” – emeli ki Szollinger János.

  • Olyan partnerrel, akinél nincs átfogó precíziós szolgáltatás csomag, körülményes vagy lehetetlen pályázni!

Fontos az is, hogy csak akkor igényelheti az Európai Unió és a magyar kormány közös fejlesztési forrását egy termelő, ha a beruházás teljes kiadásának minimum 7%-át a munkához nélkülözhetetlen precíziós szolgáltatásokra fordítja. Ilyen például a georeferált precíziós talajmintavétel, a menedzsment-zónák kialakítása, a differenciált anyagkijuttatási tervek és térképek készítése. Ez szintén a nagy mezőgazdasági gépmárkák hivatalos márkakereskedőinek kedvez, hiszen itt nagyobb az esély, hogy bejáratott és megbízható partnerrel megoldható mindez házon belül.

  • Szakszerűtlen precíziós talajmintavétellel, pongyola szaktanáccsal és kijuttatási tervekkel a precíziós növénytermesztési munka csak kidobott pénz lesz az ablakon!

Hiába van intelligens munkagépünk vagy centiméteres pontosságú GPS korrekciónk: ha pontatlan adatokra alapozott elnagyolt kijuttatási tervvel dolgozunk, épp a lényeg veszik el a precíziós gazdálkodásból – a pontosság! A megbízható precíziós szolgáltatók adatai általában több éven át érvényesek maradnak, nem kell évente elvégezni a zónázást. A nyereséges munkát csak ilyen partnerre alapozhatjuk.

Létezik olyan szolgáltató, ahol csak az előnyök várnak a gazdára, kizárva minden problémát? Igen!

Ezt nyújtják az Agri CS Magyarország Kft.+ az IKR Agrár Kft. precíziós gazdálkodási megoldáscsomagjai a digitális átálláshoz!

1. Minden gépmérethez elérhetőek gyári precíziós megoldások, valamint ezekhez megbízható munkagépek!

A sikeres mezőgazdasági digitális átálláshoz tehát olyan partnerre lesz szüksége a gazdáknak, akinél teljes körű a precíziós eszközkínálat, valamint mindezt precíziós szolgáltatásokkal együtt teljes mezőgazdasági flottára beszerezhetik kényelmesen, egy kézből.

Szollinger János, a Case IH márkakereskedő Agri CS Magyarország kereskedelmi igazgatója szerint az IKR Agrár Kft.-vel közös precíziós megoldásaikat pont ez jellemzi.

„Egy gazdaság sikeres működtetéséhez eltérő teljesítményű, megbízható erőgépekre és ezekhez kapcsolható munkagépekre, betakarítógépekre vagy épp rakodógépekre lesz szükségünk. A Case IH kínálata a precíziós gazdálkodásra tervezve is képes mindezt 100%-ban lefedni. Ma már a 100 LE-s Vestrumoktól kezdve az olyan csúcskategóriás Case IH traktorokig, mint a Magnum széria tagjai vagy épp a törzscsuklós Steigerek és Quadtrac-ok, minden Case IH erőgépben ott van a tudás a precíz termelőmunkához.

Case IH traktorunkat kérhetjük gyári robotkormányzással, vagy épp minden igényt kielégítő komplex telematika rendszerekkel is. Ezekre szükség is van, hiszen nagy munkaszélességben dolgozva ma már szabad szemmel követhetetlenek a folyamatok. Az emberi irányítás ezen a téren elkerülhetetlenül átfedéseket, kihagyásokat jelent, ami időben, üzemanyagban és inputanyagban is veszteség. A Case IH traktorokkal minden teljesítménykategóriát lefedünk, így flottáknál egységes kezelőfelülettel dolgozhatnak akkor is a gépkezelők, ha a különböző munkafolyamatokhoz át kell ülniük egyik gépből a másikba.”

 

Az erőgépekhez az Agri CS Magyarország Kft. kínálatában a hibátlan talaj előkészítéshez a cseh Bednar vagy az osztrák Pöttinger talajművelő eszközei közül válogathatunk, szálastakarmány betakarító gépek estében szintén a megbízható Pöttinger munkagépeket találjuk készleten, de vannak az osztrák márkától mechanikus- és mulcsvetőgépeink, a SKY agriculture kínálatával pedig a talajmegóvó no-till szegmensben érhető el megbízható megoldás.

2. A Case IH AFS Connect felhőalapú e-flotta és farmmenedzsment rendszere a precizitás csúcsát teszi elérhetővé a gazdának – maximális időtakarékosság, maximális hatékonyság!

Amennyiben egy gazdaság szeretné kiaknázni nagyteljesítményű traktorai erejét egy flotta részeként a precíziós gazdálkodásban, elengedhetetlen, hogy telematikával, térinformatikai szoftverrel dolgozzon. Ezen a téren is csúcskategóriát képvisel a Case IH AFS Connect mezőgazdasági szoftvercsomagja, amely precíziós gépvásárlás esetén ráadásul 3 évig ingyenesen áll a géptulajdonosok rendelkezésére.

„Az AFS Connect egyesíti a flottakövetési rendszerek funkcióit a térinformatikai szoftverek képességeivel. Használatával nyomon követhetjük a flotta gépeinek valós idejű mozgását a földeken, látjuk, mikor milyen műveletet hajtottak végre, ezeknél pontos adataink lesznek a motorteljesítményről vagy épp a fogyasztásról is. De a programcsomaggal megoldott a precíziós kijuttatási tervek készítése és kiküldése is. A térinformatikai szoftverben AB nyomvonalak, határvonalak kijelölését is elvégezhetjük, ráadásul online, felhő alapon.

Ez azt jelenti, hogy soha többé nem kell egyesével, adathordozóról feltölteni a táblaadatokat a munka megkezdése előtt. A változtatásokat ugyanis elmenti a program, amit bármelyik gépre online letölthetünk. Ez különösen nagygazdaságok esetében gyakorlatilag azt jelenti, hogy néhány kattintással az agronómus többnapi munkát takaríthat meg” – hangsúlyozza a rendszer legfontosabb jó tulajdonságait Dr. Virág István, az Agri CS Magyarország Kft. GPS termékmanagere.

 

Az online adatokat mobiltelefonnal vagy tablettel is bármikor leolvashatóak, így a mezőgazdasági szolgáltatók is folyamatosan áttekinthető információt biztosíthatnak partnereinknek az elvégzett munkákról, vagy épp az iroda kényelméből kérhetik le az aratás eredményeit. Ugyanis a hozamadatok is valós időben töltődnek fel a rendszerbe.

3. Cégcsoporton belüli saját RTK szolgáltatással hosszú távon se kétséges a siker a precíziós mezőgazdaságban!

A fenti előnyök sorát gazdagítja, hogy a CNHi csoport rendszeréhez kapcsolódva az AGRI CS Magyarország Kft. a cégcsoportjukban saját, 2,5 centiméter pontosságú RTK hálózatot tart fenn a precíziós gazdálkodásban működő mezőgazdasági gépek GPS vezérléséhez. A Case IH traktorok és kombájnok tulajdonosai így itthon is olyan szolgáltatást használhatnak gépeikben, amit egy világmárka hátterével, gyári képzésekkel folyamatosan naprakész csapat felügyel és fejleszt, garantálva ezzel a folyamatos működést országos lefedettség mellett.

4. Semmi jóslás, csak tisztán számítható eredmények a zónázástól a jövedelemszámításig az IKR Agrárral!

Amennyiben egy gazda a mezőgazdasági digitális átálláshoz a Case IH gépeket választja, abban is biztos lehet, hogy precíziós szolgáltatások terén is 100%-os szakmaiságot kap. A precíziós talajmintavételezést, a precíziós talajminták elemzését az erre épülő szaktanácsadást és kijuttatási tervek készítését ugyanis az IKR Agrár integrátor cégének technológiai fejlesztési ágazata végzi.

A precíziós szolgáltatói csapat 2+5 éves távlatban mindent teljesen kiszámíthatóvá tesz a gazdáknak. Ehhez felhasználják a hozammérős kombájnok adatait is, de rendelkezésükre állnak olyan, a világon egyedi módszerrel, műhold-felvétel-sorozatok felhasználásával készített hozamtérképek is, amelyeken visszakövethetőek a valós tonna / hektár hozamadatok az ország valamennyi területén.

Az új partnerek ezeket azonnal elérhetik az IKR Agrár Hozaminfó Szolgáltatásában, így az első pillanattól korrekt hozamtérképekkel dolgozhatnak. Ezeknek, valamint a szakszerű összetett elemzéseknek, számításoknak hála egyedi pontossággal jelölik ki a menedzsment-zónákat, pontosan kiszámítják, mekkora termés érhető el számszerűleg ezeken belül, a precíziós gazdálkodás segítségével.

A georefereált szolgáltatási csomagba beletartoznak a tőszámtervek, kijuttatási tervek készítése is, megtaláljuk ezekben a vetés előtti nitrogénigény felmérését, az alap- és a fejtrágyázást is. Ehhez társítva a pontos hozamtérképezéssel a gazda végül azt is forintra pontosan tudhatja, melyik zónában mekkora nyereséget könyvelhet el.

Szeretné kiaknázni a mezőgazdasági digitalizációban rejlő lehetőségeket gazdaságával?

Menjen biztosra az IKR Agrár Kft. és az Agri CS Magyarország Kft. közös precíziós gazdálkodásra tervezett megoldásaival!

 

Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.