Fordulat az erőgép piacon: újra hódítanak a Steiger törzscsuklós traktorok!

Hosszú évtizedekig a magyar mezőgazdaságot a közepes, 150-220 LE közötti univerzális traktorok határozták meg, 1,5 éve azonban fordulatot él meg az erőgép piac. A gazdaságok újra nyitnak a nehéz szántóföldi erőgépek felé. A több erő ugyanis nagyobb munkagépeket jelent, ami a megnövelt munkaszélességnek hála képes faragni a költségeken, kitolja a művelési időablakot. Amennyiben ehhez piacvezető erejű géptípust keresünk kimagasló üzemanyag-hatékonysággal, amely minimalizálja a talajterhelést, törzscsuklós felépítményével tökéletes súlyeloszlást, innovatív kezelőszervekkel kiemelkedő fordulékonyságot biztosít, egyetlen gyártmány jöhet szóba: a Case IH Steiger traktorok.

A Steiger traktorokból mára újra egyre több teljesít szolgálatot a magyar gazdaságokban. A térhódítás részeként a márka hivatalos értékesítőpartnere, az Agri CS Magyarország Kft. egy Steiger 540 HD típust üzemelt be Prech Jánosnak 2020 júliusában, aki 700 hektáron dolgozik Komárom-Esztergom megyében. A mostani cikkben utánajárunk, miként vizsgázik egy új Steiger traktor a földeken, miért dönt a márka mellett egy gazdálkodó. Míg a Case IH Steiger és Quadtrac gépek történetét, erősségeit Szollinger János, az Agri CS Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója segítségével mutatjuk be.
 

Case IH Steiger traktorok – átütő erő maximális hatékonysággal nagy feladatokhoz

A Steiger története több mint fél évszázaddal ezelőttre, 1958-ig nyúlik vissza, amikor Douglas és Maurice Steiger, egy, az Egyesült Államokban élő gazdálkodó testvérpár nekilátott megépíteni első négykerék-meghajtású traktorát a családi pajtában.

„Akkoriban a csúcskategóriás erőgépek kizárólag kétkerék-meghajtásúak voltak, kevesebb mint 100 LE teljesítmény mellett. A Steiger család úgy döntött, számukra a hatékony gazdálkodás egy ettől teljesen eltérő, forradalmi gépet kíván.” – meséli Szollinger János a márka születéséről.

Amit készítettek az nagyjából minden téren kétszer jobb volt, mint más piacon elérhető erőgép. Az első Steigert ugyanis 238 LE teljesítmény, azonos méretű négykerék-meghajtás, a jól ismert törzscsuklós kialakítás és robosztus alapanyagok jellemezték.

A siker nem maradt el, a környékbeli gazdák mind saját Steigert szerettek volna, így a termelés hat éven belül saját üzembe költözött Észak-Dakotába, ahol a gépek mind a mai napig készülnek. A fejlődés azóta is töretlen. A cég 1986-ban a Case IH csoport tagjává vált, majd a Rába licenc-vásárlása után itthon is bemutatkozott. „Ugyan itthon a gazdálkodók a modernebb felszereltségű univerzális traktorok felé fordultak a Rába-Steigerek után, de a típusnak hála pontosan megismerték nálunk is azokat a lehetőségeket, amelyeket ezek a törzscsuklós, nehéz szántóföldi erőgépek tartogatnak.”

Természetesen külföldön a Case IH csoport részeként a Steigereket hatalmas léptekkel fejlesztették tovább. Elköteleződve amellett, hogy erőgépeikkel segítsenek a maximumot kihozni a gazdák számára legértékesebb dolgokból – a hozamból, a beruházás megtérüléséből és a hatékonyságnak hála otthon eltölthető időből. Ebben fontos lépcsőt jelentett 1996-ban a forradalmi gumihevederes Quadtrac gépcsalád bemutatkozása. Illetve az olyan fejlesztéseké, mint a folyamatosan változó áttételt biztosító CVT váltó, a CVXDrive™ rendszer bemutatkozása a Steiger és Quadtrac erőgépekben. Ez a termelékenységét a kedvezőbb fogyasztás, a zavartalan erőátadás és folyamatosan változtatható sebesség segítségével fokozza azóta is.
IMG_8628.JPG

A Case IH Steiger és Quadtrac traktorok ma a teljesítmény, gépkezelői kényelem és megbízhatóság csúcsát jelentik, ha nehéz szántóföldi erőgépekben gondolkozunk talajmunkákhoz. 8 modellük 370 LE – 628 LE teljesítmény között képes kompromisszumok nélkül a maximumot biztosítani hatékonyságban azoknak, akik nagy földterületen gazdálkodnak. Ennek az egyik titkát a felépítmény miatti jó erőleadásuk jelenti” – meséli Szollinger János.  „Ugyanis míg az univerzális traktorok között is van hasonló teljesítményű, akár 500 LE-s is, de ezek elöl kisebb, hátul nagyobb kerekű felépítménye hátrányban lesz egy törzscsuklós géphez képest. A 4-8 egyforma kerék, törzscsuklós felépítmény, tökéletes súlyelosztás - ez mind az erőleadást segíti. Ráadásul jelentősen csökkenti a talajra jutó terhelést is. Egy Steiger 350-es esetében 12%-kal kisebb talajra jutó erőt mértünk, mint egy Case IH Magnum 340-nél.
 

Steiger 540 nehéz szántóföldi erőgép: itthon is bizonyított piacvezető erő- és üzemanyag-takarékosság

A Steiger 540-es modellekben az erőről egy FPT Industrial 12,9 literes nagynyomású, közös nyomócsöves, kétlépcsős turbófeltöltős motor gondoskodik. A HI-eSCR technológia az alacsony üzemanyag-fogyasztásért, a károsanyag-kibocsájtási előírások betartásért kezeskedik. A kényelem pedig a csendes, rugózott vezetőfülkének, 360 fokot bevilágító LED munkalámpa-csomagnak és egy intelligensen programozható multicontroller kartámasznak köszönhetően garantált.

Meggyőző érvek, de a magyar gazdálkodókat más indokok is a márka felé terelhetik.

Prech Jánoséknak, akik Tarján és Héreg község határában repce, búza és kukorica termesztéséhez már régóta gondolkoztak univerzális nehéz erőgép vásárlásán, az idei év változékony időjárása jelentette a végső lökést a beruházáshoz.

700 hektáron gazdálkodunk Tarján és Héreg község határában, ahol a főbb termesztett kultúráinkat a repce, a búza és a kukorica teszi ki. Régóta terveztük egy erősebb, masszívabb gép beszerzését a talajmunkákra. De az idei évben a bizonytalan időjárás mellett, ahol az aszály után felhőszakadások következtek, nedves talajon is dolgozni kell, ez sürgetőbbé vált. A Steiger 540 stabilitásban, teljesítményben is maximálisan alkalmas mindarra, amiért beruháztunk rá: szántás, vetés, tárcsázás. A felszereltsége ideális, a fajlagos fogyasztása is megfelelő. A traktor júliusban érkezett gumikerekes járószerkezettel, már munkába is állítottuk. A repce talaj előkészítéséhez 100 hektáron középmély-lazítózást végeztünk vele, míg 500 hektáron tárcsáztunk a segítségével. Számunkra lényeges volt, hogy közúton is tudjunk menni az erőgéppel, így a Qudtrac széria helyett a Steigereknek szavaztunk bizalmat. Az eddigi tapasztalatok tükrében ezt abszolút nem bántuk meg.” – meséli Prech János, a gazdaság vezetője az új Steiger traktoruk beszerzéséről.
IMG_8630.JPG

Szollinger János az Agri CS Magyarország kereskedelmi igazgatója megerősítette, hogy a közúti közlekedés igénye valóban egy olyan szempont, amit a törzscsuklós Case IH traktorunk kiválasztásakor érdemes végiggondolni.

A Case IH Quadtrac előnye, hogy a négy gumihevederes járótalpa nagyobb és hosszabb felfekvő felületet biztosít. Így laza vagy elmunkált talajon is jól kapaszkodik a gép, miközben minimalizálja a nagy felület miatt a talajterhelést is. Azonban ez a széria a hosszabb közúti közlekedést nem szereti. A heveder jobban kopik hűtés nélkül az aszfalton, 30-40 percnél többet ilyen környezetben nem célszerű használni. Az áruk 3 millió forint körül alakul per darab, így ezzel tényleg jobb nem kísérletezni. Akkor ideális választás, ha egybefüggő, nagy táblákon szeretnénk dolgozni. A Steiger ilyen téren sokkal univerzálisabb, hiszen a közúton is megállja a helyét. Szerelhetjük akár szimpla gumikkal egészen 1250 mm-es szélességig, vagy ikerkerekekkel, amelyekből 2 darab 800 mm-es fér el egymás mellett.
 

Gépóriások szolid étvággyal

Mielőtt valakit mindezek dacára a várható üzemanyagköltségek tántorítanának el egy ekkora gép beszerzésétől, a hazai hivatalos márkakereskedő szakértője szeretné kiemelni: a valóság épp az ellenkezője!

Amennyiben visszaosztjuk, azt látjuk majd, hogy egységnyi munkaszekcióra vetítve egy ilyen gép fogyasztása lényegesen kevesebb (körülbelül 70%-a), mint egy hasonló kategóriás kisebb gépé. Ugyanis, ha a munkát egy 200 LE-s géppel 6 méteres munkaszélességgel végzem, míg egy Steigerrel talajtól függően 10 vagy 12 méteren, akkor az egységnyi hektárra vetített költség nagyjából 70-75 % lesz. Ráadásul a nagyobb géphez elég kevesebb ember is – ez is csökkenti a költségeket.” – összegzi az előnyöket Szollinger János.

Case IH Steiger vagy Quadtrac törzscsuklós nehéz szántóföldi traktorokkal emelné új szintre a talajmunkák hatékonyságát gazdaságában? A hazai forgalmazó Agri CS Magyarország Kft. értékesítői országos lefedettség mellett várják megkeresését: www.agrics.hu/kapcsolat