Erős és fürge, mint egy nagymacska: megújult a CASE IH Puma traktorszéria

„A termelő szabadon adhatja át magát a gazdálkodói feladatoknak, minden másról új Case IH traktora gondoskodik.” Ez a fő gondolat vezérelte a Case IH Puma széria megújítását, amelyből a 240-es CVXDrive fokozatmentes váltóval felszerelt modellbe szinte minden elképzelhető vezetőkényelmi, munkahatékonyság-növelő és műszaki újítást belesűrítettek a márka tervezői.

Új, agresszív vonalvezetésű design, teljes rálátást biztosító frontkamera, nappali fénnyel vetekedő, megnövelt teljesítményű led lámpacsomag, karcsúsított merevítő oszlopok a fülkében a zavartalan kilátásért, kényelmesebb ülés, 750 munkaórásra kitolt motorolaj-csere intervallum, megerősített alváz, ideális alapfelszereltséggel precíziós gazdálkodáshoz is. Már az újdonságokból kiragadott ízelítő is önbizalmat sugall. Azonban az ehhez társuló 3 évesre növelt teljes körű gyári garancia bizonyíték: mindezt egy 100%-ban kiforrt megbízhatósági fejlesztés részeként valósították meg a mérnökök.

Az erejükért, költséghatékony üzemeltethetőségükért kedvelt, a szállítmányozástól kezdve a műtrágyaszóráson át a talajmunkákig szívesen alkalmazott Puma traktorszéria modelljei változatlanul lefedik a teljes 180 LE és 240 LE közötti tartományt. Azonban a kisebb vállalkozások mellett, ahol szeretett vezérgépként helytállnak, a tovább szigorodó kibocsájtási értékekhez tervezett Stage V erőforrásokkal a nagygazdaságoknak is érdemes új nagymacska vásárlásban gondolkozniuk. A beszerezésük ugyanis most TAO kedvezményt érhet.

Traktor a szántóföldön

Gyors gépismertetővel, a legfontosabb erősségek részletes bemutatásával és az igénybe vehető kedvezmény ismertetésével folytatjuk.

Case IH Puma univerzális traktorok: új szintre emelt megbízhatóság csúcskategóriás mérnöki megoldásokkal

Ahhoz, hogy lépést tartsanak a mezőgazdasági gépek világának folyamatos változásaival, a Case IH mérnökök szinte minden elérhető újdonsággal felvértezték az új Puma modelleket. Az alvázfestés minősége szintet lépett, így a mindennapi munka során az elemeknek leginkább kitett felület is ellenállóbb, tovább távol tartja a rozsdásodást. Az alvázon és a gép teljes felületén újragondolták a kábelezéseket is. A sérülékeny huzalozások most már a váz rejtett részein futnak, így a szármaradványoknak esélye sincs gondot okozni a munkaórák során.

Az olyan új csúcsmodelleknél, mint a Puma 240 CVXDrive, a gazdálkodók nemcsak az Optum és a Magnum AFS Connect erőgépeknél megismert design újítást kapják meg. Itt mindezt opciós felszereltségként frontkamerával is bővíthetik. Így mindegy, milyen munkagépet választanak a frontfüggesztésre, kristálytiszta, teljes rálátással rendelkezik majd gépkezelőjük a fülkemonitoron keresztül.

A LED lámpacsomag is fejlődött: a 360 fokos láthatóság érdekében immár 20 darab, 40.000 Lumen teljesítményű fényszórót is felerősíthetnek a gazdák új Case IH traktoruk tetejére. De kényelmesebbé tették a mindennapi karbantartást is. Az üzemanyagszűrő egyszerűbben elérhető helyre költözött, valamint opcionális felszereltségként kérhető levegőcső csatlakozó is. Ezt a légfékrendszerről működtetve helyben megoldhatóvá válik a légszűrők szakszerű tisztítása is.

Stage V motorok – adókedvezményt érő környezetbarát átütőerő

A Case IH nagymacskái motorikusan is továbbfejlődtek, a jelenlegi legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat maradéktalanul teljesítő FPT Stage V motorok kiemelkedő vonóerőt biztosítanak. Ez az elődökhöz mérten csökkentette a fajlagos fogyasztást is, de ami legalább ilyen lényeges, hogy dokumentált formában csökkenti a károsanyag-kibocsátást!

Utóbbi a mezőgazdasági vállalkozások számára rendkívül fontos:

Régebbi gépről váltva egy új Stage V-ös erőforrással szerelt Pumára, lehetőségük van élni az energiahatékonysági TAO kedvezménnyel is!

Ennek lényege, hogy azok a mezőgazdasági vállalkozók, akik kimutatható energiahatékonyság-növelést valósítottak meg gépfejlesztésükkel, a TAO keret 70%-ig kérvényezhetnek adóvisszatartást. Egy új Puma így egyből dupla nyereség a gazdaságoknak.

Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a már eddig is megbízhatóságukért kedvelt Pumákkal az új fejlesztéseknek hála gyorsan minimalizálhatóak a karbantartási költségek is.

  1. Megnövelték a motorolaj-csere intervallumot, így a korábbi 600 üzemóra helyett 750 munkaórán át dolgozhatunk az adott kenőanyaggal.
  2. Továbbfejlesztették a fuvarozási munkák stabilitását garantáló aktív fékrásegítési rendszert, amivel nagyobb sebesség mellett is teljesen stabil maradhat a vontatmány.
  3. Az új Puma CVXDrive 240 modelleknél 3 évre növelték a teljes körű gyári garanciát. Ezzel a Case IH traktoruk kezelését, karbantartását szakszerűen végző gazdálkodókról gyakorlatilag minden szervizteher lekerült.

Így a lehető legkevesebb költséggel élvezhetjük ki azt a végtelen hatékonyságot, amit egy ilyen 6 hengeres motorral, 390 literes benzintankkal és megnövelt AdBlue tankkapacitással, fokozatmentes váltóval szerelt traktor nyújtani tud. A számokra tekintve mindez a CVXDrive váltóval akár 53 km/órás haladási tempót is jelenthet 1550-es üzemanyag-takarékos fordulatszámon, 170 l/perc hidraulikusfolyadék áramoltatás mellett.

Hatékony munkahely otthonos kényelemmel – megújult fülkebelső

Természetesen a gépkezelői komforton is emeltek a megújítás részeként: a 3 felszereltségi csomagból a legmagasabb a fokozatmentes váltóval szerelt modelleké. Itt emelt háttámlás, kartámasszal hátra elfordítható ülés található, amit opcionálisan szellőztetéssel vagy épp fűtéssel is felszerelhetünk.

A jobb kilátás érdekében keskenyebbé váltak a fülke A és B merevítő oszlopai, lejjebb kerültek az ablaktörlők is. A kezelők így jobb kilátással dolgozhatnak, amit könnyít, hogy az ablaktörlő lapátokkal 60%-kal megnövelt területet tisztíthatunk meg. A kényelemérzetet olyan ügyes apróságok növelik tovább, mint egy új, a kormány elé felszerelt hűtött tárolórekesz, vagy épp egy univerzális eszköztartó, amibe egyformán stabilan rögzíthető a mobiltelefon és a tablet.

Traktor a szántóföldön

A gépek irányítófülkéjében minden adott a precíziós gazdálkodás feladataihoz is. A programozható Multicontroller kartámasszal minden lényeges funkció – hidraulikus és távoli szelepvezérlés például – csak egy karnyújtásnyira van. De a CVXDrive modellek esetében minden kezelőfelületet úgy terveztek meg, hogy ösztönösen, egyszerűen tudják használni a tulajdonosok. A Case IH traktorok kényelmi elve: „csak beülünk, és már gurulhatunk is”. A felszereltség részét képzi a Case IH Headland Management Control II rendszer (HMC2), ami biztosítja a robotkormányzást.

De modell függvényében elérhető 3-as szintig az ISOBUS kommunikáció is a gépekben. Így akár munkagépünk is visszavezérelheti erőgépünket a végzett műveletek optimalizálásához. Az új Case IH traktorokban az RTK korrekció is tovább fejlődött, az eddig is lenyűgöző pontosság helyett az új Case IH-k a számítógépvezérléssel akár 1,5 centiméteres pontosságra képesek. Így ezekkel az erőgépekkel tovább csökkenthetőek a hektáronkénti művelési költségek. A gépekhez elérhető AFS Connect telematika rendszer segítségével a termelők nyomon követhetik erőgépeik haladását a földeken, valamint helyszíntől függetlenül valamennyi gépadatot nyomon követhetik online.

Mit látnak az új Pumák erősségeiből a gazdák a gyakorlatban?

Koncz Gábor, aki Fejér megyében családjával 150 hektáron gazdálkodik, egy új szériás Puma 165 Multicontroller modellt vásárolt meg univerzális gépnek gazdaságuk számára:

„Mi még a hagyományos szántásos módszerrel dolgozunk, így munkagépek terén 4 fejes ekével, 5 méteres rövid tárcsával, 5 méteres kompaktorral és 6 méteres kombinátorral használjuk, a listát egy 6 soros vetőgép és egy 18 méteres permetező egészíti ki. Mindegyikkel egyszerűen, kényelmesen dolgozunk, a Pumában megvan az az átütőerő, hogy ezekkel szép munkát végezzen. Fürge, de a nehéz talajmunkákra is alkalmas. Volt régi szériás Pumánk is, és motorikusan észrevehető, mennyit fejlődött a traktor. Sokkal kedvezőbb a fogyasztása, kategóriájában nagy az üzemanyagtank és az AdBlue tartály is” – összegzi tapasztalatait a gépről a Fejér megyei gazda.

Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres, amire hosszú távon sikeres precíziós gazdálkodást alapozhat? Válassza a Case IH gépeket a magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft-től!

 

Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.