„A természet parancsol, de Case IH traktorokkal és kombájnokkal a gazda az úr a földeken!”

Az Alpok lábainál családjával klasszikus növénytermesztéssel foglalkozó Schmalzel Antal szerint a gazdálkodói munka különlegessége, hogy szépségét ugyanaz adja, mint a kihívásait. Miszerint a „termelőnek csak az időjárás parancsol”.

Az utóbbi pár év extrém klímája ráadásul azt mutatja a gencsapáti gazda szerint, hogy az égiek elég komolyan gondolják a parancsolást. Agyagbemosódásos, barna erdőtalajaik mellett bőven akad perctalaj is a megművelt földek között, amiket vagy akkor művelnek meg és aratnak le, amikor kell, vagy felesleges is nyereségben reménykedni a szezonvégi mérlegelésnél. Ma már ez csupán napokat jelent művelési időablakban a korábbi több hét helyett. A megoldás? A gazda szerint az egyik az egységes flotta, hiszen ez költséghatékonyabb. A másik, hogy ez Case IH gépekből álljon.

A Case IH mezőgazdasági gépek ugyanis olyan szerkezeti egyszerűség mellett garantálnak kiemelkedő tudást, amivel történhetett bármi, az elmúlt évtizedek során úgy érezhették, ugyan a természet parancsol, de az övék az irányítás.

A Vas megyei gazdát a szakma szépségeiről és a megoldandó feladatokról kérdeztük. Valamint arról, hogy milyen feladatokra milyen Case IH traktorokat és kombájnokat választ, és ezek miként vizsgáznak a gyakorlatban.

CASE IH gépek

A kényelmük olyan, akár egy személyautóé, a CASE IH traktorok mégis olyan erőgépek, amelyek hozzák az eredményeket

„Ma már köszönőviszonyban sincsenek szerencsére a mezőgazdasági gépek a „hőskorszak” ezközeivel, amikor a gépesítés csúcsát még az akkori MTZ-k jelentették. A gépkezelők ma azt szeretik, ha szűrt levegő mellett kényelmes ülésből dolgozhatnak, és közben szól a zene. A gazda pedig azt, ha kiváló területteljesítménnyel, kevés karbantartással és üzemanyaggal futnak a gépek, a szezon végén pedig úgy alakul a mérlegelés a betakarítás után, ahogy vártuk. Mindkettő érthető elvárás. Azt kell mondanom, hogy sok év távlatából mi azért szeretjük a Case IH traktorokat, kombájnokat, mert mindkettőt képesek teljesíteni hiba nélkül.”

Vág bele a géppark bemutatásába Schmalzel Antal, aki 1 000 hektárnyi területen termeszt búzát, kukoricát, repcét, sörárpát, valamint szóját, fiával közösen. Az elismerésre méltó méretekben dolgozó gazdaság, mint sok hazai társa, kicsiben kezdte a rendszerváltás után, de Schmalzel Antal már a privatizáció előtt is a szakmával foglalkozott. Ahogy mondja, falusi gyerekként besegíteni a földeken akkor természetes volt.

„1983-ban kezdtem mezőgazdasággal foglalkozni, még az akkori szövetkezetben. Ahogy kellett, végigjártam a ranglétrát. Jelenleg kft. vagyunk, amit a fiammal közösen viszünk. Ha abba kellene hagynom a szakmát, nem csak a szabadság hiányozna. Mert minden évszaknak meg lehet találni a maga szépségét, minden évjárat más feladat elé állít. Ez ugyanúgy igaz a növénytermesztésre, mint az állattartásra. Vannak kudarcok is persze, mint egy jégverés például. De ha egy istállóban ott lehet az ember, amikor egészséges borjú születik, vagy látja mennyi termést visz a motolla a behordóba aratáskor, az megfizethetetlen. A gazdának semmi más nem parancsol, mint az időjárás.”

CASE IH mezőgazdasági gépek: A megbízhatóság, amivel a perctalajon is sikeres lehet a gazda

Az olyan extrém időjárási tényezők, mint az utóbbi évek hőhullámokkal kombinált felhőszakadásai, tényleg próbára teszik a gazdák mozgásterét. Schmalzel Antal épp ezért azt tartja, a megbízható mezőgazdasági gép, különösen problémásabb talajokon, több egy eszköznél. „A környezeti tényezők felénk jócskán próbára teszik a mezőgazdasági gépeket. A területek egy része perctalaj, amin pontosan meghatározott időben kell talajmunkát végezni vagy aratni. Nem lehet se két nappal korábban, se két nappal később. Csak olyan gépek jöhetnek számításba, amelyek motorikusan, mechanikusan 100%-ban megbízhatóak, megvan bennük az átütőerő, és ezt képesek nagy munkaszélességben is vonóerővé alakítani. Azt tudom mondani évek tapasztalatával a hátam mögött, hogy szériától függetlenül, legyen szó Pumákról vagy Magnumokról, a Case IH traktorok kiegyensúlyozottság, fordulékonyság és stabilitás terén is képesek maximumot nyújtani. Felénk számít a taposási kár is, de minden szempontból kedvezően tudok nyilatkozni. Ha jól bánunk velük, a Case IH mezőgazdasági gépek – mind a traktorok, mind a kombájnok – bőven visszatermelik az árukat” – fejti ki a gazdálkodó.

CASE IH SAvaria

CASE IH Maxxmum és Puma traktorok – Hatékonysággá formált erő középső gépkategóriában

Schmalzel Antal és családja a Case IH traktorokat azért is kedvelik különösen, mert a modellek között a kis- és nagygazdaságok igényeihez egyaránt megtaláljuk az eltérő teljesítménykategóriájú gépet. Ezek közül két, univerzálisan használható modell egy Case IH Puma 150 MC traktor és egy Maxxum 150 MC Case IH traktor azok, amelyek mindenesként segítik a munkát a Gencsapáti környéki földeken.

Szüts Tamás, a hivatalos magyar Case IH márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. értékesítője szerint nem a véletlen műve, hogy sok magyar gazdálkodó dicséri-választja ezeket a modelleket a márka palettájából.

„A Case IH traktorok közül mind a Puma, mind a Maxxum széria ideális választás lehet egy fejlődő gazdaságnak. A Pumák 140 és 240 LE-s teljesítményükkel, míg a Maxxumok 115 és 150 LE közötti maximális motorerővel képesek megbirkózni vezérgépként is a feladatokkal kisebb termelőknél, de könnyedén lehetnek mindenes traktorok egy nagyobb gazdaságban. A mezőgazdasági gépeknél a kezelhetőség kiemelten fontos, ezért a Vestrum széria és az afeletti gépek kérhetőek ugyanazzal a Multicontroller megoldással. Ez lényegesen leegyszerűsíti a gazda dolgát, hiszen, ha egy gépet már megszokott, a többi ugyanarra az alapra épül. A váltók tekintetében mind a két típusnál elérhető a Powershift, illetve az egyre népszerűbb CVX fokozatmentes váltó is. A CASE IH gépek esetében törekszünk úgy alakítani a készletre rendelt gépek felszereltségét, hogy megfeleljen a mai kor elvárásainak, gondolok itt akár a precíziós gazdálkodásra vagy a kényelmi funkciókra. Egy gazdaságban fontos a tipizálás minden szempontból. Ezért, ha valaki úgy gondolja, megfelelő számára a CASE IH márka, akkor minden munkafolyamathoz tudunk megfelelő gépet nyújtani, hiszen teljes portfólióval rendelkezünk traktorok és betakarítógépek terén egyaránt” – foglalja össze a típusok erősségeit röviden a szakember.

A fentiekkel Schmalzel Antal se bocsátkozik vitába.

„A gépkezelők egyértelmű kedvence nálunk a Puma a Case IH traktorok közül. Szinte már úgy kell visszafognom a csapatot, mert a fuvarozástól a permetezésen át a műtrágyaszórással és talajmunkákkal bezárólag mindenre ezt fognák be. A talaj-előkészítéshez a kisebb erőgépeknél mi 3-4 fejes ekéket használunk, igazából az ilyen munka gerincét a 280 LE-s Magnumunk jelenti. Ehhez szélesebb munkagépeket csatolunk – rövid tárcsák, tárcsák, magágykészítő, középlazító, valamint 6 fejes eke. Ezeket mind ezzel használjuk. Ugyan nem éri utol az aratókat, de a betakarítással párhuzamosan már a tarlóhántás is jól halad a Magnummal. Ilyenkor 12-14 órát dolgozik egyhuzamban és meg se kottyan neki. A Multicontrolleres Maxxumunk szinte még teljesen friss, de a kezelője már most nagyon szereti. A fokozatmentes váltóval sokkal kényelmesebb a közúti fuvarozás. Keményebb munkákra még nem fogtuk be, az aratás ideje alatt szállítási feladatokkal szeretnénk bejáratni. Már így is látszik, hogy igaz lesz, hogy a fogyasztásnak is jót tesz egy fokozatmentes váltó, a különbség már most észrevehető.”

Látszik a 40 év szakértelme – egy CASE IH kombájnnal nyugodtan várhatja a mérlegelést a termelő

A betakarítógépek színe Schmalzel Antaléknál is egyértelműen „a piros”. A Case IH jó 40 éve ismertette meg a piaccal egyrotoros cséplőgépét, így nemcsak hatékony, de megbízható rendszer is. Tulajdonosaik az erőátviteli rendszer probléma nélküli működését, a cséplőrendszer konstrukcióját és a könnyű karbantartást szokták esetükben kiemelni. Schmalzel Antaléknál az Axial Flow rotoros kombájnok közül egy 7240-essel dolgoznak már évek óta, és ő sem fukarkodik a dicsérő szavakkal.

„A Case IH kombájnok tényleg kiváló gépek, egyszerű őket üzemben tartani, szépen, szép szemtisztasággal dolgoznak, munka közben minden lényeges információra rálát a gépkezelő is. A széria könnyen átalakítható precíziós munkára, van is ilyen tervünk. Nem véletlen, hogy a következő kombájnunk is biztosan Case IH lesz.”

Agri CS Magyarország – Új márkakereskedővel végre itthon is minden szempontból makulátlan a CASE IH márka

A gencsapáti gazdaságban sosem akartak váltani a Case IH gépekről. Azonban ezt nagyban megkönnyíti, hogy az új márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. csapatával mára a szerviz, kiszolgálás és alkatrészellátás is felzárkózott a márka értékeihez.

„Vegyes flottánál több márkaszervizzel kell tartani a kapcsolatot, nem ugyanaz az olaj, amit a gépek használnak, eltérnek a szűrők. Emiatt mi az egységes flottára szavazunk. Amennyiben megadják ezeknek a gépeknek a kellő gondoskodást, 100%-osan kiszolgálnak, télen-nyáron, fagyban-sárban. De ehhez kell a gazda is és a márkaképviselet is. Minden szervizelést vezetni kell, minden olajcserét, kopóalkatrész-cserét el kell végezni, ahogy a nagykönyv írja. Olyan természetességgel, mint az esti arcmosást. Ehhez alkatrészellátás és képzett szervizesek ugyanúgy kellenek. A Case IH esetében minden téren nyugodt lehet a gazda. Minden adott a hibátlan munkavégzéshez, ha jó gazdája a gépeknek.”

Szüts Tamás, az Agri CS Magyarország Kft. területileg illetékes értékesítője mindezt azzal nyugtázza, reméli, minél több gazdának tehetik nyugodtabbá a mindennapi munkát ezzel a kiszolgálással. „Az Agri CS-nél nemcsak reklámszlogen, hogy nem pusztán eladni akarunk – tényleg a hosszú távon sikeres együttműködésért dolgozunk. Keressenek minket bátran a gazdák!”

Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres, amire hosszú távon sikeres gazdálkodást alapozhat? Válassza a Case IH mezőgazdasági gépeket a magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft-től. Értékesítőik országos lefedettséggel várják megkeresését!

AGRI CS Magyarország Kft.
Székhely: 2900 Komárom, Puskás Tivadar u. 4/a
Levelezési cím: 2942 Nagyigmánd, Gépállomás u. 1.
www.agrics.hu • info@agrics.hu

 

Cikkünk megjelent a gepmax.hu portálon.