„Szerkezetileg egyszerű, tudásban kiemelkedő mezőgazdasági gépek – mi ezért szeretjük a Case IH-t!”

Kemény, kötött talajokon gazdálkodni, nagy területeken béraratással foglalkozni gazdát próbáló feladat, olyan elvárásokkal a mezőgazdasági gépek felé, amiknek csak kevés márka tud megfelelni. A kipróbált műszaki megoldásokból fakadó megbízhatóság alapelvárás, de csak akkor elég, ha mindehhez okos megoldások társulnak, amelyek költséghatékonnyá is teszik a munkát.

Gergely Dávid és családja, akik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében gazdálkodnak két családi gazdasággal kétszer ezer hektáron, azt mondja, pontosan ezért választották lassan 8 éve a CNH gépcsoportból „a pirosat”.

Gergely Dávidék családjának gazdaságai nem messze tevékenykednek egymástól az ország északkeleti vidékén. Az egyiknek a Miskolctól 15 km-re található Gesztely jelenti a központját, míg a másik a szintén a környéken található Taktaszada körül műveli meg a táblákat. A kétszer mintegy 1000 hektáron folytatott munka klasszikus növénytermesztésből áll, valamint nagy területeken végeznek béraratást is. A talajtípus, az eltérő tagoltság és a szélsőséges időjárás egyaránt kemény elvárásokat támaszt a sikeres gazdálkodással szemben. Azonban a fiatal mezőgazdász szerint, aki 2016-ban szerzett Gödöllőn növényvédelmi szakmérnöki diplomát, ha van márka, ami megbirkózik mindezzel, az a Case IH. Nem véletlen, hogy lassan 8 éve ebből kerülnek ki mindkét gazdaság gépei.

A Case IH gépek a legváltozatosabb kihívásoknak is képesek megfelelni

„A mezőgazdasági gépeknek, amiket használunk, több elvárásnak kell megfelelniük a környékünkön. Elég kötött talajokon gazdálkodunk, ezek között vannak 55-60 közötti Arany-féle kötöttségi számú területek Gesztely környékén, míg Taktaszada esetében vannak 70-es kötöttség feletti, mélyfekvésű öntéstalajaink is. Fontos, hogy a gépek nagy munkaszélességgel és munkasebességgel tudjanak dolgozni, hiszen minél kevesebb a forduló, annál kisebb a taposási kár. Célzottan kell talajművelő eszközöket és traktorokat, betakarítógépeket vásárolni. Mi ebben a Case IH-nak szavaztunk bizalmat.” – meséli Gergely Dávid a művelési kihívásokról.

Case IH kombájn

„Mióta az eszemet tudom, a családi gazdaságban dolgozom. Iskola, egyetem mellett is így volt, azóta főállásban is ezzel foglalkozom, irányítom a napi munkákat, növényvédelmet, így rálátok a dolgokra. A CNH csoporttal régi a kapcsolatunk, még 2003-ban vettük meg tőlük az első gépet. Az első „pirosra” 2013-ig kellett várni, ami egy 340-es Magnum volt, azóta nincs megállás. Még abban ez éveben vettünk egy 160-as Pumát, illetve az első kombájnt, egy Axial Flow 8120-ast. Sok okból szerethető a márka, de kezdjük az egyik legfontosabbal: szerintünk a hasonló kategóriájú gépek közül a Case IH-knak az egyik legjobb az ár érték-aránya. Amit még kiemelnék, az a megbízhatóság és a fogyasztásuk. A talajtípus dacára sosem volt nagyobb problémánk a gépekkel. 7 év alatt akadt egy-egy problémás szenzor vagy vezeték, de ennyi, amit fel tudok sorolni. A vetést, magágy előkészítést egy Bednar Swifter 1000-rel végezzük. Pöttinger Servo 6.50-es és Pöttinger Servo 45-ös ekéket használunk, közben a fogyasztás sincs az egekben. Ehhez kellenek a megfelelő erőgépek.”

Pöttinger servo 6.50

A családi gépflották

Gergely Dávid végig vette a családi gazdaság aktuális gépparkját is – Taktaszadán jelenleg egy Axial Flow 7240-es kombájn, egy Puma 240 CVX és egy Optum CVX teljesít szolgálatot. Nehéz gépként egy hátsó gumihevederes járószerkezettel szerelt Magnum Rowtrack-kel dolgoznak. Gesztelyen erőgépek terén a fokozatmentes váltóval szerelt Pumákból egy Puma 230 CVX, egy Puma 175 CVX és egy Puma 150 CVX dolgozik, míg szintén ebből a szériából van Puma 165 és 170 Powershift változat is a gazdaságban. A vezérgépet egy 620-as, törzscsuklós Quadtrac jelenti. Betakarítógépeknél egy Axial Flow 7240-es és egy 7250-es mellett egy 8240-es kombájnt is találunk.

Case IH Puma 240 cvx traktor

Optum 270 CVX

„A családban a béraratások miatt van szükség ennyi betakarítógépre, a Case IH kombájnokkal megbízhatóan, gyorsan, jó minőségben dolgozhatunk. Erőgépek terén is látszik, hogy szintén széles a Case IH paletta, célzottan választhatunk teljesítményben, felszereltségben traktort a feladatokhoz.”

traktor

Ma már nem kérdés, hogy kell-e robotpilóta

Gergely Dávidék valamennyi Case IH traktora robotpilótával szerelt, ami a gazdálkodó szerint ma már több szempontból is alapelvárásnak tekinthető.

Minden gépünkkel RTK pontossággal dolgozunk, ami nagyon jó dolog. Megkönnyíti a kezelők dolgát, plusz az inputanyagon is tudunk spórolni. Nem beszélve arról, hogy sokkal szebb az elvégzett munka is. Egyenesek a táblaszélek, a kukoricasorok, nem foltos a permetezés. Egy új gép vételárának körül-belül 5-8 százalékét teszi ki egy ilyen rendszer beépítése. Ez nem lehet akadály, a többszörösét meg lehet vele spórolni. A robotpilóta ma már elengedhetetlen.”

Gumihevederes traktorok, törzscsuklós erőgépek – hatékony megoldás, ha nagyban gondolkozunk

Amikor nehéz szántóföldi erőgépekben gondolkozunk, talajmunkákhoz nem véletlenül jutnak szinte mindenkinek elsőként eszébe a törzscsuklós Case IH gigászok. A gumihevederekkel ellátott Quadtrac széria 12 modellel 370 LE – 620 LE teljesítmény között képes a maximumot nyújtani azoknak, akik nagy földterületen gazdálkodnak. Az sem mellékes, hogy a speciális, háromszög formájú gumihevederes járószerkezettel alacsonyabb talajnyomás mellett dolgozhatunk szántóföldön (35-38%-kal nagyobb a felfekvő felület), míg közúti közlekedésnél a gép nem szélesebb hagyományos gumikerékkel szerelt társainál.Utóbbi akkor is hasznos, ha hagyományos felépítménnyel keresünk nagyteljesítményű erőgépet a nehéz földmunkákhoz, ugyanakkor fontos a közlekedés biztonsága is számunkra. Ezt teszik elérhetővé a Case IH Magnum Rowtrac modellek, amelyeknél a hátsó tengelyre kerültek a gumihevederek.

Case IH Quatrac 620 traktor

Case IH Quadtrac 620 traktor

„Kötött talajon amellett, hogy a gép gyorsan dolgozzon, ugyanúgy fontos, hogy ne süllyedjen el, ne nyomja még jobban össze a talajt. Taktaszadán, ahol mélyfekvésű perctalajokon kell gazdálkodni, ezért is vált fontossá a Magnum Rowtrac beszerzése. Lényeges, hogy például egy csapadékos időszak után milyen gyorsan lehet munkába állni ezeken a földeken, milyen minőségben végezzük el a talajmunkákat. Gesztelyben hasonló okokból használunk 620-as Quadtrac-ot nehéz szántóföldi erőgépként. A gépben 4000 üzemóra felett járunk, egyetlen vezetékkidörzsölődést leszámítva, semmilyen meghibásodása nem volt még.

Nagyon jó a fogyasztása, tavaszi magágykészítésnél például napi 100-120 hektárral, 7-8 literes hektáronkénti étvágy mellett megbirkózik. A tarlóhántás is 8-9 literes hektáronkénti fogyasztás mellett alakul, ugyanolyan teljesítmény mellett. Korábban egy szintén derékcsuklós duplakerekes traktorral dolgoztunk, ami a közúti közlekedést nagyon megnehezítette. A közel 4 méteres szélességű géppel lépten-nyomon le kellett húzódni, egy gumihevederes géppel ezzel sincs probléma.”

Gumihevederes traktor

Case IH kombájnok: új dimenziókat nyithat az automatikus cséplési rendszer

„A Case IH kombájnok hihetetlen teljesítményre képesek, főleg, ha megfelelő átrakókocsival támogatjuk a munkát és nem kell sokat vonulni a táblák között.” – meséli a betakarítógépekről szerzett tapasztalatait Gergely Dávid.

„Ami pedig kimondottan jó bennük, hogy szerkezetileg nagyon egyszerűek. Nem 2-3 évre vásárol betakarítógépet az ember, és a kevesebb alkatrész azt jelenti, hogy kisebb a meghibásodás lehetősége is. Ettől függetlenül, ami még megfogott minket pont egy összetettebb, intelligens újítás, a Harvest Command vezérlési rendszer. Amikor bemutatkozott, lehetőségem volt Drezdában kipróbálni a rendszert élesben is. Amit láttam, meggyőző volt. Ha egy rendszer képes mondjuk 5%-kal növelni a teljesítményt, és számoljunk mondjuk napi 35 hektárral, annak az 5 százaléka durván 2 hektár. A különbség 1 nap alatt 20 hektár. Ez annyit tesz, hogy 10 nap alatt a 11. napot már megspóroltam. Bérvállalkozóként egy betakarítási szezonban, ez nem mindegy. De a legfontosabb továbbra is a megbízhatóság, hiszen mindenkihez oda kell érni időben. Az Axial-Flow kombájnok mind minőségben, mind szemtisztaságban hozzák, amit kell. Szerkezetileg egyszerű, tudásban kiemelkedő mezőgazdasági gépek – mi ezért szeretjük a Case IH-t!”

Az első gépet a kereskedő adja el, a többit a szerviz – a Case IH ebben a tekintetben is jól áll itthon

Gergely Dávid szerint, ami a Case IH gépek vásárlóinak kimondottan jó hír, hogy az új márkakereskedőnek, az AGRI CS Magyarország Kft.-nek hála, ma már az értékesítés, szerviz és támogatás színvonala is felzárkózott a gépekhez.

„Azt szokták mondani, hogy az első gépet a kereskedő adja el, a többit meg a szerviz. Örülök, hogy az AGRI CS Magyarország Kft.-hez került a Case IH gépek forgalmazása, mert most már ezen a téren is rendben van minden. Ez egy európai szinten is jelentős cégcsoport magyarországi leányvállalata, így itt biztosan nem lesznek se ember-, se tőkeproblémák. Nekem gazdálkodóként nagyon sokat jelent, hogy van kit felhívni, ha baj van, tudom, hogy rendben van az alkatrészellátás, ha valami felmerül.

Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres, amire hosszú távon sikeres precíziós gazdálkodást alapozhat?

Válassza a Case IH gépeket a magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft-től. Értékesítőik országos lefedettséggel várják megkeresését: www.agrics.hu/kapcsolat.

 

Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.