SKY MaxiDrill gépbemutató Somogyban

Az Agri Szerviz Kft. október elején Somogyfajszon tartott gyakorlati bemutatót a "no-till" vagy "minimal tillage" iránt érdeklődő környékbeli gazdálkodók számára.

Munka közben mutattuk be a 6 méteres munkaszélességű SKY MaxiDrill W6000 Fertisem Pro gépet vetés közben.

A gép munkasebessége a taljviszonyoktól függően 8 és 20 km/h között van, így a 6 m-es szélességgel kombinálva gyorsan el lehet vetni a területeket. A bemutatón szereplő gép 4.100 literes magtartálya osztott kivitelű 60-40 (vagy 45-55) % arányban, így a vetőmag és a műtrágya kijuttatása egy időben megtörténhet. Ezenkívül a Pro kivitel sajátossága a 120 literes mikrogranulátum tartály is, amelynek a kijuttatása beköthető a vetőmag- vagy a műtrágya kijuttató körbe is.

A gép elején, középen van 4 db bakháttaposó kerék, a két szélén pedig szintén 4-4 taposókerék (a köztes részben pedig a traktor kereke megy), így az ezt követő tárcsasornak egyenletessé teszi a talajt. A 2 sorban elrendezett, 450mm átmérőjű tárcsák gyors forgásának köszönhetően a szármaradványokat tökéletesen felaprította. Az ezt követő eltolt elrendezésű tömörítő keréksor mögött található a szállítókerék, és csak ezt követő a hidraulikusan állítható vetőegység. Ennek a kivitelnek a nagy előnye, hogy nedvesebb talaj esetén a tömörítő keréksor nem szórja a sarat a vetőelemekre, így nem tömöríti be azokat, így sokkal "mostohább" körülmények között is tud dolgozni a gép a versenytársakhoz képest.

A francia SKY fejlesztőmérnökei "hazai pályán" vannak a mulcs- és direktvetőgépek fejlesztésében, hisz náluk ez a technológia jóval elterjedtebb mint Magyarországon, így jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek a fejlesztésekhez. A MaxiDrill szériával tudunk vetni közvetlenül a tarlóba, tárcsázás és szántás után is. Az EasyDrill széria pedig az igazi direktvetőgép a 250 kg-os csoroszlyanyomással.