Reménykedés helyett megspórolt tízmilliók

Precíziós gazdálkodás Case IH gépekkel

Hektáronként akár 150 kg megspórolt kalcium-ammónium-nitrát, kevesebb feladat az agronómusnak csak a kombájn-adatmentésekkel aratási szezonban.

A listában ekkor még az erőteljesebb termőpotenciállal rendelkező zónák kihasználásával jelentkező pluszt nem is említettük.

Kauser Jakab szerint, aki külsős precíziós mezőgazdasági szaktanácsadóként olyan gazdaságok termelőmunkáját irányítja ilyen téren, mint a Fejér megyében közel 5500 hektáron dolgozó KEVE Zrt., a GPS alapú rendszerekkel a jövedelmező termelőmunka ma nem reménykedés vagy ígéret. Különösen, ha ehhez a Case IH traktorokat és Axial-Flow kombájnokat választjuk a földeken. Az új modellek tudását 100%-ban kiaknázó precíziós mezőgazdasági szoftvercsomag, az AFS Connect ugyanis milliós árcédula helyett a Case IH tulajdonosoknak 5 évig ingyen jár a gépekhez.

A Case IH gépekkel látszik, hogy miért érdemes belevágni a precíziós átállásba

Kauser Jakab szaktanácsadóként végigkövette a precíziós gazdálkodás fejlődését, ahol ma már látszik, mire képes a kiforrott technológia a gépek és azok munkáját irányító szoftverek terén. A precíziós mezőgazdaságban végre feketén-fehéren számíthatóak a nyereségek hektár alapon is, ami a megugrott inputanyagárakkal megsokszorozta a digitális megoldások iránt érdeklődő gazdák számát. A szakember szerint ez több egyszerű tömeghatásnál, nagygazdasági méretekben éves szinten ugyanis súlyos tízmilliókban mérhető, amit a GPS-vezérelt szántóföldi termeléssel megspórolhat egy-egy vállalkozás.

Hosszú évek óta dolgozom szaktanácsadóként a precíziós gazdálkodás területén, most negyedik éve pedig a KEVE Zrt.-nek is, amely Fejér megyében 5300-5500 hektáros területen folytat innovatív szántóföldi növénytermesztést. A gazdaság erre a méretre 15 év alatt jutott el, az ügyvezető, Szabadhegy Kristóf részéről ehhez nagyban kellett az a technológiákra nyitott, újító szemlélet, amit az USA-ban számítástechnikai mérnökként szerzett meg" – kezd bele a munka ismertetésébe Kauser Jakab.

Case IH mezőgazdasági gépek a legfontosabb talajművelési, műtrágya-kijuttatási, növényvédelmi és kiszolgálási feladatokra

A KEVE Zrt. mezőgazdasági vállalkozásnál hisznek abban, hogy a precíziós gazdálkodással összegyűjtött adat kétszeres előny. Ezzel egyrészt évek alatt beszerezhető az a mély tudás, amihez eddig egymást követő generációknak kellett dolgozni a földeken. Másrészt a pontos hozamtérképekre alapozott számításokkal a hagyományos megközelítéseknél kevesebb inputanyaggal érhetnek el több termést talajkímélő megoldásokkal.

A KEVE Zrt.-nél mára szinte valamennyi területről pontos hozamtérképek állnak rendelkezésre, ezek alapján zajlik a munka búza és árpa esetében közel 2000 hektáron, kukoricában és napraforgóban 1000-1000 hektáron, míg a maradék területeken a szója és repce osztozik. A területek zömén minden kultúrában helyspecifikus foszfor- és káliumkijuttatást végzünk monoműtrágyákkal egy menetben.

Már itt érdemes megemlíteni a Case IH gépek tudását és erejét, hiszen a 20 erőgépet számláló gépparkban a legfontosabb talajművelési, műtrágya-kijuttatási, növényvédelmi és kiszolgálási feladatokat Case IH Farmall és Puma traktorok, valamint a minimális talajtaposást maximális területhatékonysággal kombináló Case IH Magnum Rowtrac és Quadtrac traktorok végzik.

A KEVE Zrt. 20 erőgépből álló gépparkot tart fenn

Ilyen gépekkel a differenciált monoműtrágyázás egy munkamenetben haladhat, de a differenciált tőszámú vetéstől kezdve a helyspecifikus növényvédelmen át a deszikkálásig mindent precíziós alapon oldhatunk meg ezzel a gépparkkal. Az előnyök pedig évről évre ugyanazok: a precíziós gazdálkodással kevesebb munkaórával, kevesebb inputanyaggal érhetjük el a jó minőségű, nagy termést."

Az átfedések kiküszöbölése, centiméteres pontosságú talajmunka ráadásul nemcsak költséghatékony a Case IH traktorokkal, de egyszerű is. A Case IH AFS Connect rendszere ugyanis beszéli a gépkezelők nyelvét.

Megspórolt munkaórák, 35 milliós költségcsökkenés

„A gazdaság most bővült 900 hektárnyi földterülettel, az itteni művelési feladatokkal az AFS Connect rendszeren keresztül könnyen boldogultak a kezelők. A program érthető, az egyeneseket, határvonalakat, táblastruktúrákat könnyedén átlátják a srácok, a mi oldalunkon pedig minden könnyedén szerkeszthető. Ekkora mérteknél fontos, hogy egyszerűsítsük az adminisztrációt, amiben szintén partner az AFS Connect. Jelenleg úgy néz ki, képesek leszünk összehangolni a vállalatirányítási rendszerünkkel is a képességeit."

1000 hektáronként 35 milliós költségcsökkentés műtrágyák terén, megspórolt munkaórák

De vajon mit is jelent költségek terén pontosan a precíziós gazdálkodás kapcsán sokat emlegetett hatékonyságnövelés? Kauser Jakab a gazdálkodók számára legfontosabb valutákban – műtrágyamennyiség és idő – is kézzelfogható példákkal szolgált.

„A kalászosok nitrogén fejtrágyázását talajvizsgálatra alapozott differenciált tápanyagpótlással végeztük. Az eredeti dózisokkal összehasonlítva 100-150 kg kalcium-ammónium-nitrátot takarítottunk meg hektáronként."

A pétisó termékek utóbbi időszakban jellemző 600 eurós tonnánkénti árával számolva ez 1000 hektáron több, mint 35 millió forint megtakarítás egy gazdaságnak. De Kauser Jakab szerint legalább ilyen lényeges a Case IH gépek precíziós gazdálkodási szoftvereivel lefaragott munkaidő is.

A precíziós gazdálkodás terén a legértékesebb adatot ma a hozamtérképek jelentik. A KEVE Zrt.-nél 5 kombájnnal, köztük egy új Axial-Flow 8250-essel dolgozunk ilyen téren. A Case IH gépek AFS Connect rendszerében minden adat felhő alapon távolról felölthető-letölthető, ha ez nem volna, akkor mindezt kézzel kellene elvégeznünk. Az 5 kombájnnál egy óra lenne a kézi mentés, amit egy aratási szezonban legalább négyszer-ötször kellene ismételni.

A precíziós gazdálkodás terén a legértékesebb adatot ma a hozamtérképek jelentik

Ez a rendszer ezt az 5 órát pár kattintásra csökkenti. Hasonló a helyezet a traktoroknál is. Évente menteni kell a monitorok memóriáját, hogy az adatok ne keveredjenek. Kézi megoldásokkal ez azt jelentené, hogy törlünk-új táblastruktúrát telepítünk-ellenőrzünk. Az AFS Connect precíziós mezőgazdasági szoftverében az adatok nem vesznek el, megmaradnak a tárhelyen, és ettől függetlenül tudom frissíteni a gépeken például a táblastruktúrákat, amikkel dolgoznak a kezelők. Hatalmas különbség a mindennapi munkában."

AFS (Advanced Farming System) Connect – a csúcskategóriás precíziós szoftverek ingyenesen a Case IH gépekkel

Az AFS Connect rendszere több téren a maximumot nyújtja a mezőgazdasági termelőknek. Teljes körű mezőgazdasági térinformatikai rendszert biztosít, amiben táblahatárokat, nyomvonalakat rajzolhatunk és szerkeszthetünk, zóna alapú differenciált műtrágya-kijuttatási és tőszámterveket készíthetünk. A rendszer teljes körű flottamenedzsmentet is biztosít, hiszen a regisztrált erőgépeket, kombájnokat egy grafikus térképen mutatja.

Ezzel pontosan látszik, hogy melyik mezőgazdasági gép merre jár, milyen munkát folytat. Ehhez társul a valós idejű telematikarendszer, ahol a regisztrált gépek teljesítményadataira az AGRI CS Magyarország Kft. márkakereskedői szervizcsapata is rálát. Amennyiben egy teljesítményérték eltér a megszokottól, egy szenzor hibát észlel, a szervizesek a meghibásodások elhárítása helyett azok megelőzésével foglalkozhatnak. A rendszerrel vegyes flottákkal is dolgozhatunk.

Az ár? Az újgenerációs Magnum, Puma, Optum, Steiger, Quadtrac és Axial-Flow 250-es szériába tartozó kombájnok tulajdonosainak a máshol akár milliós árcédulát képviselő rendszer ingyenes 5 évig – pusztán egy email-es regisztráció kell a használatához!

CASE IH kombájnok a szántóföldön

„A mindennapi munkához rendkívül hasznos, hogy látjuk az aktuális üzemeltetési állapotokat akár olajnyomás, motorfordulat szintjén. Ez egyszerűsíti a karbantartást. De az is előny, hogy a rendszer az aratás minden paraméterét is követhetővé teszi: terményadatok, gépadatok, minden áttekinthető, érthető."

AGRI CS Magyarország – stabil partnerség a precíziós technológiák terén is

A kizárólagos magyar márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. csapatával Kauser Jakab szerint minden téren jól járnak a termelők.

Egy gépmárkánál legalább olyan fontos a márkakereskedői háttér, mint a gépek tudása, ez a Case IH esetében az AGRI CS Magyarországot választva teljesen rendben van. Precíziós gazdálkodás terén is mindig számíthatunk rájuk. A Dr. Virág István vezette csapat gyorsan reagál, rugalmas, bárkinek ajánlom a velük közös munkát."

Hozza ki a maximumot a precíziós gazdálkodásból professzionális gazdálkodói szoftverekkel szerelt Case IH gépekkel a márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft.-től!


Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.