„A perctalajainkon lehet tomboló aszály vagy súlyos eső, minket Case IH traktor még nem hagyott cserben!"

Nehéz, kötött perctalajokon mezőgazdasági termelőmunkát folytatva a gazdát, ahogy a mondás tartja, az ág is húzza.

Itt ugyanis, ha esik, akkor a belvizesedés és a talajmunkák okozta taposási károk miatt indul versenyfutás az idővel, aszály idején pedig a kiszáradó földek miatt megugró üzemanyag-fogyasztás rövidítheti meg a nyereséget. Simon Mátyás Tamás szerint, aki családjával Békés megye északi részén dolgozik ilyen adottságú földeken, nem véletlen, hogy itt csak a megbízható traktorokra lehet építeni. Az elmúlt évek elnyúlt aszályai ráadásul még tovább nehezítették a feladatokat. A fokozódó elvárásoknak a termelő szerint náluk egyedül a Case IH mezőgazdasági gépek tudtak maradéktalanul megfelelni.

A tapasztalatok tükrében annak jártunk utána, hogy miért gondolják így. Illetve utánakérdeztünk, milyen erőgép-munkagép kapcsolatokkal dolgoznak sikeresen Szeghalom térségében.

„Csak a Case IH traktorokban volt meg az erőtartalék, hogy elhúzzák a munkagépeket ebben az aszályban"

Simon Mátyás Tamás 1996 óta építi gazdaságát Észak-Békés kötött földjein, ahol a gazdálkodás a termelőtől épp úgy a maximumot követeli meg, mint a mezőgazdasági gépektől és a munkagépkapcsolatoktól. Az eredetileg növényvédő szaktechnikust saját bevallása szerint körülményektől függetlenül nincs az a pénz, amiért elcserélné hivatását. Ez a szakma ugyanis éppúgy képes megadni a szabadságot, mint a kihívások izgalmát. Az utóbbiból jut talán mára kicsit túl sok is az extrém időjárás miatt azon a 800 hektáros területen, amin termelőmunkát végeznek.

Agri CS Case IH traktor

Itt olyan fekete, kötött talajokon gazdálkodunk, amelyek művelhetőség szempontjából nehéznek számítanak. Ahol nem vízhiánnyal küzdünk, ott ősszel a belvizesedés okoz gondot. Számos olyan mélyfekvésű területünk van, ahonnét szivattyúzni kell a vizet. Mindeközben, az extrém aszályok miatt a többi területen a betonkeményre száradó talaj miatt az alapművelés problémás. Korábban vegyes márkákból álló gépparkkal dolgoztunk, de a szárazság miatt a helyzet odáig fajult, hogy a korábbi – még nem Case IH – vezérgépünk teljesítménye már kevés volt a munkagépek hatékony működtetéséhez, a 290 LE-s teljesítmény dacára.

Sokszor a munkagép szakadt meg vagy épp megugrott a gázolajfelhasználás. Pedig szakszerű talajmunka, talajlazítás nélkül itt reménytelen a helyzet. Így szép lassan elfogytak a „színek" a gépparkból, „A piros" marad meg. Csak a Case IH traktorokban volt meg az erőtartalék, hogy elhúzzák a munkagépeket ebben az aszályban. A munkagépeket nem akartam lecserélni, hiszen az túl sokba került volna. Így inkább úgy döntöttem, a Case IH traktorok terén lépek szintet, és beruháztam egy új Case IH Magnum 340 AFS Connect traktorba.

Előzőleg már vettem Case IH Pumát, Maxxumot, több ezer problémamentes üzemóra van mindegyikben. Ezért kétségem sincs, hogy a megfelelő gépre váltunk" – meséli a kihívásokról elöljáróban Simon Mátyás Tamás.

A gazdaságban 150 hektáron öntözött területeket is találni, ahol a talajtömörödést a folyamatosan érkező nedvesség is fokozza. Ennek kijavításán egy 5 késes Fralaz lazítóval zajlik a munka, míg a vetést a szántás és kombinátorozás után egy Väderstad Rapid 400C vetőgéppel végzik.

Nálunk egy mezőgazdasági gépnél kiemelt szempont, hogy mennyire hasznosan tudja leadni a talajra a tényleges teljesítményét. A jobb adottságú talajokkal szemben ugyanis maradnia kell a gépben 10-15% extra vonóerőnek, mint amit a munkagép megkövetel. Csak így tudjuk időben, üzemanyagpazarlás nélkül elvégezni a munkát egy, az ideálisnál nedvesebb vagy épp szárazabb talajban is. A másik, hogy mindezt kiemelkedő műszaki biztonság mellett tegye meg a gép. Itt egy leállás okozta kár ugyanis rengeteg extra idő- és pénzráfordítással hozható csak helyre. A Case IH Pumánkkal a kötelező szervizeléseken túl 4 év alatt nem akadt teendőnk. Ideális gép a könnyebb talajmunkákhoz, kombinátorozáshoz nálunk. De a kisebb Maxxum 115-el sem volt még semmi bajunk. A perctalajainkon lehet tomboló aszály vagy súlyos eső, minket Case IH traktor még nem hagyott cserben!"

Új Case IH Magnum 340 AFS Connect traktor

Case IH traktor üzemben tartás? „Reggel elfordítjuk a kulcsot, este vissza, közben termelünk"

Üzemben tartásról beszélve Simon Mátyás Tamás számára a legfontosabb, hogy ők munkával, nem pedig a gépek javításával szeretnék tölteni az idejüket a gazdaságban. Míg más gépek esetében ezt az idő előrehaladása keresztülhúzta, addig megfelelő odafigyeléssel a termelő szerint a Case IH traktorok páratlanul stabilak műszakilag.

A teendő a Case IH gépekkel egyszerű: betartjuk a gyártói-márkakereskedői előírásokat. A 250 üzemórára előírt váltóolajcserét nem 300 óránál végezzük, a 600 órás olajcserét nem 650-700 üzemóránál például. Nálunk az elmúlt 4 év igazolta, ha a szervizeket előírásszerűen betartjuk, ezekkel a gépekkel nincs semmi gond. A Puma 185-ösünknél az első napja óta változatlan például a rutin: reggel kimegy a földekre, 8-9 órával később gond nélkül visszatér. Reggel elfordítjuk a kulcsot, este vissza, közben termelünk. A Case IH traktorokkal így megy ez."

Új Case IH Magnum 340 AFS Connect traktor vezérgépként: „a tudása ajándék a munkánkhoz"

Amíg az észak-békési gazdaságban a kombinátorozás, vetés és szemenkénti vetés feladatait a 2,5 centiméteres pontosságú RTK korrekciós robotkormányzással szerelt Case IH Maxxum 115 traktorra, a kombinátorozást, szemszállítást a Case IH Puma 185-re-re bízzák. Vezérgép fronton pedig a legnagyobb univerzális felépítményű Case IH traktor mutatkozik be.

Az új Case IH Magnum AFS Connect széria nemrég esett át egy komoly megújuláson. A 280 és 400 LE közötti modellekben az autóipari szintű anyagokat és belsőtér-megoldásokat kombinálták a már bizonyított, ideális teljesítmény-súly aránnyal. Valamint a traktort 100%-ban felkészítették a precíziós mezőgazdasághoz, a Case IH precíziós szoftvercsomagjával.

Az eredmény? Egy gyönyörű felsőkategóriás traktorszéria, amit olyan újdonságokkal, mint a reaktív és adaptív kormányzás, a 12 colos Full HD érintőkijelző vagy az ergonomikus kezelőszervek, élmény irányítani a kezelőnek. Ebből a Magnum 340-es olyan plusz erőt nyújt Simon Mátyás Tamásék földjein, amely a korábbi munkagépekkel nagyobb területteljesítmény biztosít. Mindezt a Case IH traktoroktól megszokott alacsony fogyasztás mellett.

„A precíziós gazdálkodáshoz felkészített új Case IH Magnum AFS Connect traktorokkal az is előnyt kovácsolhat a precíziós gazdálkodáshoz ideális szoftverekből, aki még csak most vág bele mindebbe. Jómagam is csak az átfedések kiküszöböléséhez használom a GPS korrekciót, de az AFS Connect rendszer egészét hasznosnak találom. Láthatom a telefonomról, hogy a gép egy nap hány hektáron végzett feladatokat, milyen mélyen lazított, közben milyenek voltak a teljesítményadatai. Ezek láthatóvá tehetőek a márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. szervizcsapatának is, így a szervizelésben a meghibásodások előtt járhatunk.

A precíziós gazdálkodással a pontosabb munkavégzéssel már így is gyorsabban, kevesebb üzemanyagráfordítással dolgozunk. A jövőben ezt szeretnénk jobban kiaknázni. A Case IH szoftverben lehet AB nyomvonalakat, táblahatárokat, egyeneseket szerkeszteni, a feladatok importálhatóak felhő alapon, így ehhez ideális ez a Case IH Magnum. A tudása ajándék a munkánkhoz."

A Case IH kombájnok is jól vizsgáznak Békésben

Szeghalom határában Simon Mátyás Tamásék a betakarítási munkákat is Case IH mezőgazdasági gépekre bízzák.

„A mostani Axial-Flow 5140-esünk szépen, megbízhatóan dolgozik, amióta megvettük. Ma már minden arról szól, hogy egyre gyorsabban, pontosabban hozzuk be a terményt a kritikus időben, így a területhatékonyság növeléséhez szeretnénk a folytatásban egy Axial-Flow 6150-es kombájnra vagy egy 7250-esre váltani. Ennél jobb dicséret szerintem nem kell a szériának."

Ma a márka biztos kezekben van Magyarországon

Hiába a megbízható gép, annak előnyeit a gazdák csak akkor tudják maradéktalanul kiaknázni, ha márkakereskedői és szervizoldalról minden rendben van. Békés megye esetében ezen a téren a gazdák új partnertől kaphatják meg mindezt, ugyanis 2021-ben kizárólagos márkakereskedőként immár az Agri CS Magyarország Kft. csapata látja el ezt a feladatot.

Simon Mátyás Tamás úgy látja, a márka jó kezekbe került.

„Az Agri CS Magyarország Kft. helyi központja Békéscsabán van, így minden gyorsan, 1-2 napon belül megvalósul. Helyi szinten ez egy új telephely, új szakembergárda, így össze kell csiszolódnunk. A szerelők azonban felkészültek, a csapat hozzáállása kiváló, így minden a legjobb úton halad."

Márkakereskedői oldalról mindezt Szabó István Zoltán gépértékesítő örömmel nyugtázza.

„Tudjuk, hogy a mezőgazdaságban a sikeres együttműködés alapja a bizalom. Épp ezért a partnereinknek bármikor elérhetőek vagyunk. Legyen kérdésük egy beállítás kapcsán, szervizelés vagy az ideális erő- vagy munkagép kiválasztása terén, örömmel segítünk. Keressenek engem vagy kollégáimat az elérhetőségeinken!"

Megbízható mezőgazdasági gépeket keres a hosszú távon sikeres gazdálkodáshoz? Válassza a megbízható Case IH traktorokat a magyar márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft.-től!

 

Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.