5 verhetetlen érv az új Case IH OPTUM AFS Connect traktorok mellett precíziós gazdálkodáshoz

A precíziós gazdálkodás nehézfegyverzete többé már nem csak a csúcskategóriás törzscsuklós Quadtracok és Magnum univerzális nehéztraktorok kiváltsága a Case IH mezőgazdasági gépeknél. A márka komplett AFS Connect mezőgazdasági szoftvercsomagja megérkezett ugyanis a középkategóriába, hála a megújított, még okosabb Case IH OPTUM szériának. A 250-270-300 LE teljesítményű modelleknél megtartották az erőteljes, de kedvező fogyasztású 6 hengeres, 6,7 literes turbódízel FPT erőforrásokat, minden mást viszont a gazdák elvárásai mentén szabtak át a márka mérnökei.
Gyors csekklista a gazdaszemmel fontos indokokkal, miért érdemes beleszeretni az új Case IH traktorszériába.

1., Ami bevált, megmaradt: kiforrott, erős, de gazdaságos erőforrás, fordulékonyság és megbízható váltószerkezet

A Case IH OPTUM széria egyszerű sikerreceptet követ: a Case IH Magnumok erejét a Puma széria kompakt méreteivel házasítja össze. Az erőgépekben a gyártó királykategóriának számító Magnum szériájából kerültek át az első és hátsó hidak, amelyek közül az első rugózott, így a gép ötvözi a kiváló vonóerőt a páratlan fordulékonysággal a mindennapi munkában. 3 méter alatti tengelytávjával a gép 13,5 m-es fordulókörre képes. Mindezt 4 fokozatos hátsó TLT és opcionálisan 2 fokozatos első TLT egészíti ki, a kiemelkedő, 11 000 kg feletti emelőerőről pedig egy standard felszereltségben 165 l/s teljesítményű hidraulikaszivattyú gondoskodik, ami opcionálisan 220 l/s változattal helyettesíthető. A fokozatmentes váltónak hála egyszerre kényelmes és gazdaságos a Case IH OPTUM AFS Connect működtetése. A 40-es és 50-es váltóval rendelhető erőgép fürgén birkózik meg a nehezebb talajmunkákkal is, amit jó pótsúlyozhatósága is segít. Az új Case IH traktor természetesen teljes mértékben megfelel a legszigorúbb, Stage V elvárásoknak károsanyag-kibocsátás terén is.

2., A Case IH OPTUM AFS Connect traktor tudja: jó munka = jó érzés a géppel dolgozni

A kiváló műszaki alapokat tehát már a régi modell lefektette, erre épültek rá az újdonságok, amelyek gépkezelői komfortban és a precíziós gazdálkodás terén írják újra a középkategóriás gépeknél az elvárásokat. A nagy erőgépek kényelmét ugyanis gyakorlatilag egy kategóriával lejjebb megszerezhetjük ezzel a Case IH traktorral.

  • Tágasabb beltér nagyobb termetű kezelőknek, plusz jobb rálátás a munkaterületre
Anélkül, hogy a gép külső méretét növelték volna, a mérnökök 7,5%-kal tették tágasabbá a kabint. Ehhez elengedhetetlen volt, hogy az autóipari szintű megoldások ne csak a prospektusszövegekben jelentkezzenek. A zajszűrés, kárpitozás, design, kezelőszervek mind ennek jegyében alakultak át. De a legmagasabb kényelmi fokozattal vásárolható modelleknél az ülés is már-már a sportautókat idézi: prémium bőr borítás, aktív szellőzés, hűthető-fűthető felületek a maximális kényelemért. A sort a jéghideg klímával kiegészíteni talán már túlzásnak is tűnhet, de így van: a nagyobb tér dacára ennek hatékonysága is 35%-kal ugrott meg az új modellekben. A felsorolást érdemes további autóipari kiegészítőkkel zárni. A Case IH OPTUM AFS Connectben ugyanis immobilizerrel akadályozhatjuk meg a géplopásokat, de extraként megérkezett a kulcs nélküli indítás is a START / STOP gombbal.
Gazdálkodói kérés volt még a szériánál a gépből való kilátás javítása is. Itt a mérnöki újragondolás eredménye különösen az ajtóknál szembeötlő: ezen a téren ugyanis az üvegfelületeket jó 11%-kal toldották meg. A monitorrendszerre csatlakoztatható 4 kamerával, valamint a 22 LED-lámpára bővíthető reflektorcsomag 66 000 lumenes teljesítményével, legyen nappal vagy éjszaka, tökéletes rálátásunk lesz a munkagépre és a területre.
  • Saját logika szerint felosztható, kézhez tervezett kezelőszervek – Multicontroller II kartámasz és AFS PRO 1200 Full HD érintőkijelzős monitor
Az új Case IH OPTUM AFS Connectben a kartámasz kiosztása is a gépkezelői igények mentén változott. A kezelőszerven 8 szabadon programozható gombot találunk, ezeket saját logikánkat követve bármilyen funkcióra beprogramozhatjuk, legyen az szelep- vagy hidraulikavezérlési feladat, vagy éppen hangerő szabályozás. A 8 szabadon programozható gombon túl, a kartámaszon találunk 4 szabadon változtatható színkódolású kihelyezett hidraulika szelep vezérlőt is, ezzel a színkódok mentén manuálisan csatlakoztatható hidraulikakörök világa a múlté. De az ügyes kézivezérlők sorát egy, az érintőkijelző kezelését segítő tekerős enkóder is gyarapítja. A tekerővel az amúgy kiváló AFS PRO 1200-as érintőkijelző funkcióit irányíthatjuk, ami akkor ideális, ha egy keményebb talajmunka rázkódása miatt nem szívesen nyúlnánk a monitorhoz.
  • Üvöltő csend a kormány mögött: autóipari zajszűrés irodai komforttal párosítva
Az autóipari finomságú megoldásoknak két fontos előnyét élvezhetik ki pluszban a gépkezelők. Az egyik, hogy a zajszint mindössze 66 dB a gépben. Ez olyan alacsony, hogy a magyarországi géppremier során volt gazda, aki alig vette észre a motorindítást. A másik, hogy az új Case IH OPTUMban annyi töltőcsatlakozót, tablet- és mobiltartót találni, ami egy irodának is becsületére válna. 5V USB port, 12V és 230V csatlakozókiállás egyaránt található a traktoron, amiben egy 4.1-es, mélynyomós hangrendszer is helyet kapott. Az új Case IH OPTUMmal gyakorlatilag a kulcs elfordítása után kipróbálhatjuk, milyen volna a növénytermesztés egy saját, 300 LE-s guruló irodából.

3., A maximális termelékenység precíziós gazdálkodással, csak néhány gombnyomásra vár: Case IH AFS Connect precíziós mezőgazdasági szoftvercsomag

Az új Case IH OPTUM AFS Connect szériában elérhető precíziós mezőgazdasági szoftvercsomag messze maga mögött hagyja, amit az elődök a GPS alapú kormányzással, szakaszolással, dózisvezérléssel megkezdtek. A programcsomag egyesíti magában a térinformatikai rendszerek és a mezőgazdasági telematikák előnyeit. A segítségével táblahatárokat szerkeszthetünk, egyenesek és AB nyomvonalakat jelölhetünk ki. Míg korábban a precíziós szolgáltatótól kapott agronómiai feladatokhoz mindezt egyesével kellett a gépeknél egy pendrive-val importálni, munka végeztével kimenteni, itt ez online néhány kattintással központilag megoldható. A gazdasági irodából az agronómusunk egyszerre elvégezheti a teljes flottánál, így egy vetésstruktúra frissítésénél a rendszer értékes órákat takaríthat meg számunkra.
A gyakorlati megvalósításhoz az új Case IH OPTUM modellekbe ehhez olyan finomságok is helyet kaptak, mint az automatikus, GPS alapú táblavégi forduló automatika. Használatával a táblaadatoknak megfelelően traktorunk saját magának osztja be az ideális fordulási rendet. A táblahatár felé közeledve lassít, magától kiemeli a munkaeszközt, majd ráfordul a következő fogásra, visszaengedi a munkagépet, végül újra üzemi teljesítményre kapcsol.
A használata két területen biztosít lépéselőnyt a Case IH traktorokat használó gazdáknak:
  • Az automatika végre nemcsak területhatékonyság terén orvosolja a munkaerőhiányt, de minőséget illetően is. Elég ugyanis felügyeletet biztosítani a gépkezelőnek, a többit tökéletes minőségben elvégzi az erőgép.
  • A segítségével a mezőgazdasági digitális átálláshoz meghirdetett precíziós pályázat vállalásai kevesebb munkával teljesíthetőek. Ott ugyanis feltétel, hogy 5 évig a precíziós szolgáltató által átadott precíziós tápanyagkijuttatási és tőszámtervekkel dolgozzunk. A Case IH AFS Connect rendszerével ez nagyságrendekkel hatékonyabb.

4., A Case IH telematikával a szervizcsapat megelőzheti a műszaki hibákat!

Bár a 750 üzemórásra növelt szervizintervallumokkal az üzemben tartás amúgy is kényelmes az új Case IH OPTUM AFS Connect traktorokkal, a telematika rendszerrel mindez még hatékonyabbá válik. A MyCaseIH felületen regisztrálva ugyanis a szervizcsapatnak valós idejű hozzáférést biztosíthatunk a gép valamennyi teljesítményadatához. A szenzorok problémajelzéseire ügyelve már azelőtt tudni fogunk egy fenyegető műszaki hibáról, hogy az bekövetkezne. Ezzel a szervizelésben a hangsúly a megelőzésre kerülhet át. Ezen felül a Case IH Optum AFS Connect traktorokra a gyártó 3 év jótállást is vállal, tovább biztosítva ezzel a gazdákat a gondtalan munkavégzésben.

5., A Case IH OPTUM AFS Connect már Magyarországon is valós körülmények között bizonyított

A megújult Case IH OPTUMOK tudását a magyar gazdáknak már lehetőségük volt első kézből is megtapasztalni. 2021. október 12-én az Agronomic Design Tour részeként a gyártó Túrkevén prezentálta a gépet szántóföldi bemutatóval egybekötve. A látogatók nemcsak egy rögtörő hengerrel figyelhették meg munka közben, de kedvük szerint felfedezhették az új fülkét, tesztvezethették a legújabb Case IH erőgépet.

A precíziós gazdálkodás nehéztüzérségét keresi egy kompakt, fordulékony traktorban 250-300 LE között? Az új Case IH OPTUM AFS Connect megérkezett! Kiváló ajánlatok, akár kiterjesztett garanciával a hivatalos magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft.-től!