Igazoltan megtérülő egyszerűség: országos Case IH kombájn géptesztek

Több mint 10 helyszínen, az egész országot bejárva bizonyította a Case IH kombájnok tudását és előnyeit a márka hazai értékesítőjének, az Agri CS Magyarország Kft.-nek csapata.

Az egyrotoros aratógépek briliáns egyszerűségükkel, termény- és szalmaminőségükkel egyaránt meggyőzték a gazdákat. De a gépbemutatókon alacsony fogyasztásuk miatt is elismerés járt mind a Case IH Axial-Flow 6140 Cross Flow kombájnak, mind a Harvest Command rendszerrel felvértezett Axial-Flow 8250-es betakarítógépnek.

Az Agri CS Magyarország 2020-as szezonra időzített bemutatóin a gazdák testközelből tapasztalhatták meg a Case IH Axial-Flow kombájnok teljesítményét, hatékonyságát, valamint azt a kiemelkedő tisztaságot, amivel körülményektől függetlenül végzik a betakarítást ezek az aratógépek. A bemutatók során egyértelművé vált, hogy sok gazdálkodó kifejezetten kíváncsi a szalmakezelés minőségére az egyrotoros kombájnoknál, mivel a közvélekedés valamiért gyengébbnek tartja azt az ilyen műszaki megoldású gépeknél.

Az Agri CS Magyarország termékmanagere kiemelte, sikerült rácáfolniuk a hiedelmekre: „A Case IH kombájnjai most is bebizonyították, hogy a rotoron áthaladó szalma minősége nem romlik, kiválóan bálázható és felhasználható marad. Sőt, rendelkezik egy extra előnnyel is, ha például állattartó telepnek dolgozunk: a rotornál áthaladó szalma a csavarodásnak köszönhetően megtörik, ami így teljes hosszában képes felszívni a nedvességet.”

Case IH kombájn teszt a nyugati országrészben: Axial-Flow 6140 Cross flow opcióval

A Case IH Axial-Flow 6140 kombájn 7,6 m-es vágóasztallal főleg a nyugati régióban tartott bemutatókon bizonyított. Ez a gép Cross Flow opcióval szerelve érkezett, a rendszer feladata, hogy a dombos vidékeken csökkentse a kombájn oldaldőléséből adódó egyoldalú rostaterhelést. Az automatikusan üzemelő megoldás az elhelyezett érzékelők visszajelzései alapján 12°-ig képes kompenzálni az oldaldőlést, amelyhez oldalirányba mozgatja a felső rostát. Ezzel akadályozza meg, hogy a termény egyenetlenül összegyűljön a rosták bármely oldalán. Az automatika, valamint a géphez, annak teljesítményéhez tökéletesen illeszkedő vágóasztal kombinációjának köszönhetően az Axial-Flow 6140 kombájnnak a dombos terep nem okozott problémát, annak dacára, hogy az aratógép nem rendelkezett összkerékmeghajtással. A betakarítási bemutatókon részt vevő gazdák szintén előnyként emelték ki a kombájn elektromosan állítható ürítőcsiga végét. Használatával egyenletesen oszthatjuk el a súlyt a pótkocsin az ürítés során.

Case IH kombájn teszt keleti és nyugati régiókban: Axial-Flow 8250 Harvest Command rendszerrel

Az Axial-Flow 8250 Case IH kombájn egy 9,15 m széles gabonaadapterrel az ország keleti és nyugati részein tartott sikeres bemutatókat. Eredményességét a felszereltség részeként Harvest Command automatizált cséplési rendszerrel növelte.

Az Axial-Flow aratógépek 250-es szériájában elérhető Harvest Command rendszerrel minimalizálhatjuk a gépkezelőre bízott aratási beállítások mennyiségét. Ennek köszönhetően úgy maximalizálhatjuk a betakarítás minőségét, hogy az a kombájn irányítójának is kevesebb stresszt okoz.

Case IH kombájn
 

Az Agri CS Magyarország Kft. idei gépbemutató demó körútjának tervezését is nagyban befolyásolta a kiszámíthatatlan, változékony időjárás. A helyszínek ugyan kiválasztásra kerültek, viszont a váratlan esőzések miatt az időpontok sokszor tolódtak, változtak. Az élet ilyen valós körülményeire is megoldást kínál a Case IH kombájnokban elérhető Harvest Command rendszer, melyben 4-féle automatizálási prioritás közül választhatunk aszerint, hogy mit tartunk fontosnak munkánk során.

Az időjárási körülmények figyelembevételével, ha szeretnénk kihasználni a száraz napokat, órákat, választhatjuk a maximalizált áteresztés módot. Ekkor a gép előtérbe helyezi a levágandó mennyiséget, kicsivel több veszteséget engedélyezve a rendszernek. Ezzel a módszerrel képesek vagyunk betakarítani a rendelkezésre álló kis időablakokban a terményünket még az esőzés előtt. A gép továbbá rendelkezik hozam- és szemnedvességmérő berendezéssel, melynek segítségével a szemminőséget előtérbe helyező mód kiválasztásakor a legcsekélyebb veszteség és tört szem mellett a rendszer képes a legjobb minőség és tisztasági fok mellett végezni az aratást. Ezt a rendszert azért is nagy érdeklődéssel fogadták a bemutatókat megtekintő gazdálkodók, mivel egyre jobban érezhető, hogy a közeljövőben az emberi munkaerő lesz a „gyenge pont” az aratási munkáknál. Egyre nehezebb ugyanis profi gépkezelőt találni, de az ilyen automatizálási rendszerrel töredékére csökkenthetjük a gép munkavégzési minőségét befolyásoló kezelői hibák kockázatát.

CAse IH Axial-Flow
 

A Harvest Command rendszer egy másik nagy előnye a gép fogyasztásán is megmutatkozott. A rendszer minden esetben a legoptimálisabb részegységet állítja, minimalizálva ezzel a fogyasztást. A rendszer adott esetben olyan finom beállításokat is elvégez, amelyekre még a legtapasztaltabb gépkezelők sem lennének képesek hasonló körülmények között.

A bemutatók során a Harvest Command használatával átlagos hozamú búzában a fogyasztás 13 l/ha körül alakult, míg a haladási sebesség 8 km/h volt dombos viszonyok között.

Az Agri CS Magyarország Kft. ezúton is szeretné megköszönni minden partnerének, akik helyszínt biztosítottak a bemutatóknak, ezzel segítve a kombájnok szélesebb körű megismerését. A hivatalos márkakereskedő továbbá szeretné megköszönni minden résztvevőnek, hogy megtisztelték megjelenésükkel a rendezvényeket, munkatársaiknak pedig azt, hogy szakmai munkájukkal, hozzáértésükkel tovább öregbítették a Case IH nevét.

 

 

Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.