Öntözött földeken is kíméletesen falják a hektárokat – Case IH Quadtrac gumihevederes traktorok

Az extrém aszály szorításában egyre többen fordulnak a mezőgazdasági öntözőrendszerek felé az agráriumban, de nem szabad felejteni: az öntözőrendszer-telepítés önmagában nem csodaszer! Intenzív művelésnél, nedves talajokon ugyanis fokozott talajtömörödést kell leküzdeni, ezért a károkozás nélküli talajmunkához csak olyan gép jöhet szóba, ami területhatékonyságban épp úgy maximumra képes, mint talajvédelemben. A Bács-Kiskun megyében családjával 1450 hektáron dolgozó Borbély István szerint a fentiek tükrében egy Case IH Quadtrac-ra lesz szükségünk – náluk ugyanis a 620 LE-s erőgép mindezt meghibásodás nélkül teljesíti 2021 óta – jó fogyasztás és személyautós kényelem mellett.
A mai extrém világban hatalmas segítség, ha olyan erőgépünk van, ami erejével, erőleadásával és a járószerkezetével amennyire csak lehet, képes ellensúlyozni a szélsőségeket. Nálunk a Quadtrac gumihevederes traktor ezt adja meg.” – fogalmazott a solti gazdálkodó, akit a géppel kapcsolatos tapasztalatokról, és az általa húzott munkagépekről kérdeztünk.
IMG_3329.jpg
 

Generációkon átívelő sikerekhez nemcsak művelni, védeni is kell a talajt

Borbély István édesapjával közösen gazdálkodik Bács-Kiskun megyében. A mára 1450 hektáros saját területet lefedő gazdaságban mindig akadtak kihívások az 1990-es indulás óta. A Duna mentén ugyanis ha épp nem az aszály, akkor a belvíz okoz fejfájást a gazdának. Az extremitásokkal így idejekorán megtanultak együtt élni, amire mára értékként tekintenek.
Ebben a szakmában szeretem, hogy végigkövethetünk egy értékteremtő folyamatot – vetünk, neveljük a növényeket, végül örülünk, ha szép termést takaríthatunk be. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, itt, a Duna mellett folyamatosan alkalmazkodni kell. 10 éve fejlesztjük például a mezőgazdasági öntözőrendszerünket, ami mára 500 hektárt fed le. Az idei év jól mutatta ennek az értékét, hiszen amíg az öntözetlen területeinken 2-3 t/ha átlaggal mentettük a kukoricatermés maradékát, addig az öntözött táblákon 10-11 t/ha eredményeket várunk. De ehhez nem csak az öntözőrendszer számít, legalább ilyen fontos, hogy milyen erőgépekkel, milyen szemlélettel végezzük a talajmunkákat. Az öntözött területeknek ugyanis előnye, hogy akár másodtermést is betakaríthatunk – mi például csemegekukoricát zöldborsó elővetemény után, de cserében ügyelni kell, hogy ne okozzunk a talajtömörödéssel visszafordíthatatlan károkat.”
A gazdaság vetésfogójában őszi kalászosokat, klasszikus kapásnövényeket találunk egy kis cukorrépa társaságában, amit az intenzív földeken a zöldborsó mellett takarmánykukoricával egészítenek ki. Partnereiknek Borbély Istvánék 400 hektáron végeznek teljes körű talajművelést is pluszban. Ezekhez fenntartható megoldásként forgatás nélküli technológiát alkalmaznak a gazdaságban, amihez a vonóerőt olyan páratlan gigász szolgáltatja, mint a Case IH Quadtrac.
IMG_9068.JPEG

 

Tökéletes talajkövetés és erőleadás, minimális talajterhelés és slip: ez eredeti Quadtrac gumihevederes járószerkezet máig verhetetlen

Készüljenek bármilyen jó másolatok róla, az eredeti technológia jó kezekben mindig őrzi a lépéselőnyét. A Case IH traktorok között a Quadtrac pontosan ezt az utat követ az eredeti járószerkezet 1996-os bemutatkozása óta. A márkánál napi 2,4 millió dollárt költenek kutatás-fejlesztésre, hogy ez a versenyelőny meg is maradjon.
Az eredmény?
Egy olyan egyedülálló traktorszéria 500-620 LE névleges és akár 690 LE maximális teljesítmény között, amely az alábbiakat tudja:

  • Speciális, háromszög geometriájú gumihevederes járószerkezetének felfekvőfelülete közel 300%-kal szárnyalja túl a hagyományos gumiabroncsokkal szerelt traktorokét.
  • Ezzel a komoly fegyvertényt jelentő 27 tonnás önsúlyuk dacára kisebb taposási kár mellett dolgoznak akár még egy Case IH Magnum univerzális traktornál is.
  • A gumihevederes járószerkezet ideális talajkövetést és súlyelosztást biztosít, ezzel a speciális meghajtással mindez még mostoha, sáros talajon is minimális slipet jelent (kb. 2%).
  • A 6 hengeres, 12,9 literes Common Rail dízelmotorral szerelt gigászok így még az extrém munkaszélességű talajművelő gépekkel is energiahatékonyan képesek dolgozni.
  • PowerDrive vagy CVX Drive fokozatmentes sebességváltókkal szerelve ráadásul az alacsony fogyasztást kombinálják a törzscsuklós váz biztosította kíméletes és kis sugarú fordulókörével a táblavégeknél.

Mintegy 1100 ledolgozott üzemórával a gépben a felsorolt előnyöket Borbély István is megerősíti a tapasztalatok alapján.
„A Case IH Quadtrac gumihevederes traktorunknak ez a második éve, eddig 1100 üzemórát teljesített, amihez ebben az évben még 700-800 üzemóra adódik hozzá az őszi talajművelések alkalmával. Páratlanul jó gép, olyan vonóerő-leadásra képes, amit más gép csak 8 hagyományos abroncson futva közelítene meg – ezt a taposási kár miatt nem lehetne felvállalni. A földjeinken az univerzális felépítményű erőgépeket is nyomásszabályozóval ellátott abroncsokkal szereljük, nagyon ügyelünk a talajterhelés kordában tartására. A 4 gumihevederes Quadtrac ilyen téren nekünk a maximumot biztosítja. Ideális a súlyelosztása, a fordulókat is fürgén teljesíti anélkül, hogy nyoma maradna a bekormányzásnak. Amennyiben a talajvédelem a célunk a forgatás nélküli talajműveléssel, akkor pontosan ilyen nehéz erőgépre van szükségünk. Itt ugyanis nem csak a gép nyers ereje lenyűgöző, sikeresen ki tudjuk tolni vele a szezonon belüli munkavégzést is, legyen szó épp szárazabb, kötöttebb vagy sárosabb talajokról. Hatalmas vonóerővel dolgozó géppel körülményektől függetlenül eddig kivétel nélkül gyorsan, ideális mélységben tudtunk munkát végezni kedvező fogyasztás mellett. A hatalmas, 1880 literes üzemanyagtartállyal könnyebb talajviszonyok közepette gyakorlatilag 2 teljes műszakot vagy 2 napot egyetlen feltöltéssel végigdolgozik. A végeredmény láttán pedig eddig mindig ott volt az öröm mind a gépkezelő, mind a saját arcunkon, hogy ez jól végzett munka volt.”
IMG_9762.jpg
 

Milyen munkagépeket húz a 9 tonna emelési kapacitású, 3 pont felfüggesztéssel felszerelt, 498 liter/perc teljesítményre képes hidraulikaszivattyúval szerelt gigász Bács-Kiskun megyében?

„A gép gyakorlatilag minden talajmunka 90-95%-át elvégzi a földjeinken, ehhez 4 eszközt használunk: van egy 12 méteres kompaktorunk, ami a tavaszi vagy őszi magágykészítésnél kerül elő, húzunk vele egy 12 méteres tárcsát és egy 6 méteres középnehéz grúbert is hengerrel kiegészítve, valamint van egy vontatott mélylazítónk is. Ez lefed mindent, amire a hibátlan alapműveléshez nálunk szükség van.”
 

Karbantartásból kevesebb, kényelemből annál több jut a Quadtrac tulajdonosoknak

Borbély István szerint ha a Quadtracok erősségeit nézzük, az elmúlt évek tapasztalatai alapján két további dolog nem maradhat le a listáról: megbízhatóságuk és kimagasló fülkekényelmük.
„Egy gumiheveder bonyolultnak tűnhet, de akárcsak maga a Quadtrac, szinte karbantartási igény nélkül fut. Az alapvető műszaki ellenőrző listán kell végighaladni a napi munkánál, a törzscsukló-rendszernél van néhány zsírozógomb, ahol hetente gondoskodni kell a megfelelő kenőanyag pótlásáról. Az első beállítás után gyakorlatilag ennyi a teendő. A gépnél jól lehet látni az olajszinteket – váltó, hidraulika azonnal áttekinthető a lépcső mellett, egy pillantás az egész. A motorhoz is könnyű hozzáférni. A gép fülkéje pedig hatalmas, kényelmes a legnagyobb, amit traktoron valaha láttunk. Az egyedi, négypontos kabinrugózásnak köszönhetően a motor a zajszintje gyakorlatilag olyan, mint egy személyautóé. A kezelőszervek kézre állnak, nem csoda, hogy kedvelik az erőgépet a kezelők.”
IMG_9864.jpg
 

Az AGRI CS Magyarország Kft.-vel nemcsak a Case IH, de a szervizháttér is eladja magát

Magyarországon a tavalyi évben vált kizárólagos hivatalos márkakereskedővé az AGROFERT csoporthoz tartozó AGRI CS Magyarország Kft., így ma már biztos anyagi és komoly szakmai háttér társul a Case IH traktorok tudásához a hazai piacon.
A partnerség jó, az alkatrészellátás rendben van. A Case IH gépek tudását így könnyebb kiaknázni a gazdáknak. Az AGRI CS Magyarország Kft.-vel végre komoly, stabil háttérrel rendelkező céggel dolgozhatunk együtt az üzemben tartáson. Az irány jó, a szakemberek megfelelő tapasztalattal rendelkeznek, ha minden így marad, nem lesz okunk panaszra.”
Gumihevederes traktorokkal tenné hatékonyabbá gazdaságát? Bízza a feladatot elsőre, válassza a Quadtracot a hivatalos márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft.-től: www.agrics.hu/kapcsolat


Cikkünk megjelent az Agro Napló magazinban és a www.agronaplo.hu portálon.