Nagyot szólt az új CASE IH MAGNUM traktor! – GAZDÁK, IRÁNY AMERIKA! – KÉPEK!

Az AGRI CS Magyarország Kft. jóvoltából megismertük a legújabb CASE IH Magnum AFS Connect szériát! Vegyük sorra az újdonságokat – majd az is kiderül, hogy kik utazhatnak Amerikába!

Szollinger János, az AGRI CS Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója húsz éve rajong a legendás CASE IH Magnumokért és több mint tíz éve foglalkozik hivatásszerűen a márka képviseletével. Szerencsésnek érezzük magunkat, amiért olyan szakember mutatta be a széria legújabb fejlesztéseit, akinek a mezőgépész szakma mellett a CASE IH márka a szenvedélye.


 

Hannoverben az AGRITECHNICA kiállításon debütált az új MAGNUM AFS Connect™ 400-as Rowtrac traktor gumihevederes járószerkezettel, ezek után pedig természetesen az első adandó alkalommal elhoztuk a magyar érdeklődők számára is a széria képviselőjét az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításra.


 

Különösen büszkék vagyunk arra, hogy ez a gép – nevezetesen az új MAGNUM AFS Connect™ 400 gumikerekes változata – egyenesen a kikötőből érkezett és Magyarországon mutatkozott be először, így tekinthetjük ezt európai premiernek is.


 

Mielőtt részletesebben foglalkoznánk az új MAGNUM AFS Connect™ szériával, fontosnak tartom bemutatni vállalati struktúránkat a gazdálkodók számára.
Az AGRI CS Magyarország Kft. hazánk hivatalos CASE IH márkaképviselete. Anyavállalatunk az AGROFERT cégcsoporthoz tartozó AGROTEC GROUP, amely leányvállalataként – ugyanakkor önálló cégként működünk hazánkban. Testvérvállalataink az IKR Agrár Kft. és az AGROTEC Magyarország Kft.
Büszkék vagyunk a folyamatosan bővülő országos szervizhálózatunkra, – tavasszal pedig nyílik az új telephelyünk Békéscsabán, ahol már a tavaszi munkák során is várjuk kedves partnereinket. A CNH vállalathoz tartozó gépek alkatrész-ellátásában általában 24 órás határidőt tudunk biztosítani. Jó érzés ismertetni a hazai termelőkkel, hogy a CASE IH márka olyan vállalathoz tartozik Magyarországon, amely szakmai és financiális oldalról egyaránt méltó módon tudja képviselni a világ egyik legnépszerűbb mezőgazdasági brendjét.


 

Az új MAGNUM AFS Connect™ széria a formai változások mellett rengeteg új műszaki tartalommal bővült. Továbbfejlesztett precíziós alkalmazásokat, valamint AFS Pro 1200 Android-alapú nagy méretű monitort kapott.
Az AFS Connect telematikai rendszer távoli elérés formájában is biztonságosan továbbítja a helyszíni műveleteket, a flottainformációkat, az agronómiai adatokat és az erőgéphez kapcsolódó munkagépektől származó információkat – továbbá pontos hozzáférést biztosít ezen adatok elemzéséhez, így megkönnyíti az ebből következő döntéshozatalt.
A gépkapcsolatok munkáját és műszaki paramétereit valós időben nyomon lehet követni – vagy akár vissza lehet keresni – egy okostelefonról is.
Esetleges meghibásodás esetén online kapcsolat létesíthető a gyári szervizzel – hazánkban az AGRI CS Magyarország Kft. szakembereivel – akik akár azonnal beavatkozhatnak a hiba elhárításához.
És vajon mennyire bízik az AFS Connect online smart-rendszerben a gyártó? A válasz meggyőző, hiszen
3 év gyári garanciát vállal a CASE IH a rendszerre, amelyhez 3 év AFS Connect™ előfizetést ad a traktor mellé.


 

A táblatérképezéshez szükséges hasznos funkciók közül most csak néhányat emelek ki – a traktor például a munkavégzés közben történő aktuális motorterhelésből érzékeli a talaj kötöttségi fokát, vagy a dőlés szögéből megállapítja és rögzíti a terület lejtését. Ezek az adatok a talajmunkák után a vetésnél, vagy akár aratás közben is előhívhatók.
Az első nagy meglepetés akkor ér bennünket, amikor szeretnénk bejutni a traktorfülkébe.
A kezelő számára kulcs nélküli bejutást biztosít az indításgátlóval ellátott távirányító, így nem kell a hagyományos kulcsot használni, hanem csak egy érintés után nyílik is az ajtó. A traktor indításához azonban használnia kell a kulcsot, amelyet regisztrálni kell a gyártónál – ami vagyonvédelmi szempontból hasznos funkció.


 

Ahogy beszállunk az új MAGNUM traktorba, azonnal feltűnik a bal üvegajtó egybenyíló, hatalmas felülete, hiszen a gyártó megszüntette a B oszlopot – tovább javítva így a kilátást.
Érdekes és igazán kézenfekvő megoldás a konfigurálható hidraulika csatlakozás vezérlés, amely lehetővé teszi az egyes hidraulikus áramkörök programozását. Ez azt jelenti, hogy a kezelő beállíthatja a hidraulikus áramkört a saját igényei szerint, bármilyen sorrendben.
Joystick is használható a hidraulikus áramkörök vezérlésére, amelyet opcióként meg lehet rendelni a Multicontroller kartámaszába. A joystick tökéletesen illeszkedik a kézbe és a kartámasz precíz beállításainak köszönhetően az alkar mozgatása nélkül elérhető munkavégzés közben." – ismertette Szollinger János.

Már a múlté a zsibbadás és a karfájdalom egy hosszú műszak után! – De vajon hogyan oldotta meg ezt a gyártó az új MAGNUM AFS Connect™ szériában?

"Hoztunk egy szimulátort, amelyen bemutatjuk az átdolgozott Multicontroller kartámasz működését. Ez az intelligens kartámaszon van egy tekerőgomb, amelyet "gyorsgombnak" is lehet nevezni. A tekerőgomb lehetővé teszi a tiszta és gyors menü megjelenítését, a szükséges funkciók kiválasztásával és beállításával az AFS Pro 1200 monitoron.
MAGNUM AFS Connect™ traktorok gyárilag felszerelhetők két integrált kamerával, amelyek közül az egyik az első rácsban, a másik a fülke tetején lévő jobb hátsó oszlopban helyezkednek el. Ez teljes áttekintést nyújt a traktor körüli mozgásról, így biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi a munkavégzést.
A kameraképeket bármikor kivetíthetjük az AFS Pro 1200 monitoron. A monitoron lévő képek elrendezését könnyen testreszabhatja a kezelő – és olyan apró finomhangolásokat is elvégezhet, amelyek nagyban megkönnyítik a munkavégzést. Ilyen beállítási lehetőség például a HMC II táblavégi forduló automatika funkció, amely segítségével  a monitor automatikusan megjeleníti a hátsó kamera képet a teljes láthatóság érdekében."


 

Nincsen többé kitekert nyak és vállfájdalom!

"A gerinc épségét és a kényelmet szolgálja a vezetőülés különleges kialakítása, amely a fejtámla magasításával kényelmes és biztonságos támaszt biztosít. Ugyanakkor ezt a fejtámlát egy mozdulattal lehajtható, amikor hátra kell nézni a munkagépre, így a magasított fejtámla a szabad kilátást sem gátolja.
Ezektől- és sok más apró figyelmességtől lesz egyedülálló a vezető komfortja. Szembetűnő, hogy ez a traktorszéria a fiatalabb korosztály számára is tökéletesen praktikus, hiszen sok-sok új USB csatlakozó, illetve a mobil eszközök számára alkalmas töltési lehetőség került be a fülkébe. A tárolórekeszek is pormentesen lezárhatók – amelyek akár a fiatalabb generáció elektronikai kütyüinek is hatékony védelmet nyújthatnak. Aminek pedig minden korosztály egyformán örül: Opcionálisan kérhető dizájnos hűtődoboz a jobb oldali ajtó mellé."

 

Környezetkímélő FPT motor, amely az új MAGNUMOK szíve

"Az új MAGNUM AFS Connect™ sorozat 5 modellje 280 lóerőtől 400 lóerős kivitelig érhető el a felhasználók számára. A széria összes erőgépe 8,7 literes FPT 9 hathengeres, turbófeltöltős, intercooler motorral rendelkezik. A traktorszéria természetesen megfelel a legújabb károsanyag-kibocsájtási normának, a STAGE V-nek. Az MAGNUM AFS Connect™ széria modelljei PowerShift és fokozatmentes CVX váltóval is elérhetők, kivéve a legnagyobb, 400 lóerős változatot, amely csak PowerShift váltóval kapható. A MAGNUM AFS Connect™ széria legújabb fejlesztései a kormányzásra és a fékrendszerre is kiterjednek a biztonság és a kényelem érdekében. A reaktív kormányzási rendszer, automatikusan visszatéríti az első kerekeket egyenes állásba. Megemlíthetjük az adaptív kormányzást is, amely lehetővé teszi a kezelő számára a kormánykerék sebességének beállítását az első tengely kerekeinek teljes elfordításához. Új funkció a fékrendszer rásegítés, amely különösen a Rowtrac modellek számára hasznos – de a klasszikus kerekes változatokhoz is elérhető. Ez a funkció elősegíti a belső kerekek automatikus fékezését kanyarodáskor, a fordulónál."
2019. év végén Hannoverben is bemutatkozott végre az amerikai FARM PROGRESS SHOW-k sztárja, a CASE IH futurisztikus koncepciótraktora, amely nem más, mint a fülke nélküli önvezető MAGNUM ACV. Szollinger Jánostól kérdeztük, hogy milyen jövőt jósol ennek az ámulatba ejtő gépnek?

"Úgy gondolom, hogy ez az erőgép koncepciótraktor marad még jó sokáig. Ahogyan a személyautók esetében sem beszélhetünk biztonságos, kiforrott technológiáról az önvezető járművek terén, ugyanez a helyzet a traktorgyártásban. Az autonóm CASE IH MAGNUM ACV előre beprogramozott útvonal mentén tud haladni és ugyan az akadályokat felismeri és ki tudja kerülni, ennek ellenére az emberi tényezőt a közúton való közlekedés során nem lehet kiküszöbölni. Amerikában rengeteg hatalmas tábla van, ahol nem kell közutat érinteni, amikor dolgozni indul a traktor – így ezeken a területeken gyorsabban megkaphatja majd az engedélyeket a munkavégzéshez, mint Európában. Fontos megemlíteni, hogy az autonóm CASE IH MAGNUM ACV koncepciótraktor megszületése, majd tesztelése egy tanulmány is volt fejlesztők számára, amely tanulságai és jól hasznosítható funkciói a MAGNUM AFS Connect™ szériába is beépítésre kerültek.
Most pedig javaslom, hogy térjünk vissza az AGRI CS háza tájára egy igazán jó hírrel! Örömmel jelentjük be, hogy a leendő magyarországi új MAGNUM AFS Connect™ – vagy STEIGER, vagy QUADTRAC – tulajdonosai számára, hogy aki új nagytraktort, vagy kombájnt vásárol 2020-ban, az ajándékba kap egy amerikai CASE IH gyárlátogatással és meglepetés programmal egybekötött utazást.

A kisebb "testvérként" bemutatott új PUMA is jelentős szériát képvisel hazánkban, hiszen ez az erőgépkategória nagyon sok magyar gazdaság vezérgépe lehet.


 

Az új PUMA szériában is beépítésre került az új Multicontroller kartámasz – az FPT motor pedig természetesen a PUMA sorozatban is megfelel a legújabb STAGE V környezetvédelmi normáknak.
A gyártó 3 év garanciáját a PUMA széria tulajdonosai is élvezhetik, valamint ezen traktorok esetében is elérhető a AFS Connect rendszer.


 

2020 januárjától a BEDNAR gépek kizárólagos hazai forgalmazója az AGRI CS Magyarország Kft.

Továbbá, örömmel számolunk be meglévő és leendő partnereinknek arról, hogy 2020 januárjában az AGRI CS Magyarország Kft. vezetői és a cseh munkagépgyártó BEDNAR FMT tulajdonosai megállapodást kötöttek, amely értelmében az idei évtől kizárólagos magyarországi forgalmazói leszünk ennek a márkának. Ezzel a lépéssel még teljesebbé vált az ügyfeleink kiszolgálása, hiszen erőgép és munkagép tekintetében is olyan gépeket tudunk biztosítani a partnereinknek, amelyek elősegítik a gazdaságos és gyors munkavégzést a lehető legkisebb állásidővel.
Fontos tény, hogy a BEDNAR azon kevés munkagépgyártók egyike, akik a 450 – 500 lóerő feletti erőgépekhez is tudnak megfelelő minőségű munkaeszközöket gyártani. A CASE IH portfóliójában is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak ezen teljesítménykategória alá tartozó Steiger és Quadtrac modellek, hiszen ezekkel a gépekkel – gépkapcsolatokkal – a területek művelésének egységnyi költsége jóval alacsonyabb – megfelelő gazdaság méret esetén – mint kisebb gépek használata esetén. Bízunk a közös együttműködés sikerében és abban, hogy sok partnerünk fogja elégedetten használni ezeket a gépkapcsolatokat.



A cikk megjelent az agroinform.hu portálon.
Fotók: www.agroinform.hu