Megújult Case IH bálázógépek!

Megnövelt teljesítmény, időtállóbb anyagok és gépkezelőt tehermentesítő automatika

Egyszerűség, minőség, kiváló ár-érték arány – az AGRI CS Magyarország Kft. Case IH termékmenedzsere szerint ez a három szó áll a lista elején, ha jellemezni kell „a piros”, 120X90-es bálákat készítő LB szögletes nagybálázóit, a 120X50-es bálákat készítő RB fix kamrás hengeres bálázókat és a 122X125 méretek között dolgozó RB változó kamrás gumihevederes bálázókat. A 2023-as Agritechnica kiállításon azonban olyan hatékonyságnövelő újdonságok érkeztek a márka kocka- és hengeres bálázóiba, amelyek miatt érdemes időt szánni a teljes bálázókínálat áttekintésére.

Case IH bálázóújdonságok: üzemanyag-hatékonyságot növelő automatika és hosszabb élettartamhoz tervezett alkatrészek a kockabálázókban

Díjnyertes formatervezés, egyedi funkciók, kevesebb kezelői beavatkozást igénylő automatikák – a Case IH bálázók a kezdetek óta egyszerűvé teszik a bálázást a gazdáknak. A kétévente jelentkező Agritechnica kiállításra időzítve a Case IH mérnökök célját az jelentette, hogy újításaikkal a rövidülő időablakok vagy munkaerő-problémák se veszélyeztessék a fenntarthatóságot.

"Az LB szögletes nagybálázók funkciói a kezdetektől segítik azokat a termelőket, akik 80X70-es és 120X90-es méretek között és maximum 260 cm-es hosszal készítenek bálákat saját célra vagy partnereiknek. Az ISOBUS-os vezérelhetőségnek köszönhetően az olyan funkciónak hála, mint a Feedrate Control beadagolórendszer, a gépek már eddig is gyorsan, kiváló fogyasztás mellett báláztak.

Az új automatika célja, hogy tovább csökkentse a gépkezelő terhelését. A traktor ezzel a fejlesztéssel automatikusan követi a rendet, optimalizálja a haladási és terménybeadagolási sebességet. Fontos, hogy ezek a megoldások nem váltják ki a jól képzett gépkezelőket, hiszen a nyereséges bálázás összetett feladat. Sokkal inkább az a cél, hogy hatékonyabbá (és könnyebbé) tegyék a munkavégzést. Az új rendszerrel gyorsabban, kevesebb hibával dolgozhatnak a bálázógépek, kisebb az esély a beetetésre, ami kettős nyereség: csökken a leállások miatti kiesés, az egyenletesebb terményadagolással ráadásul üzemanyagot is spórolhatnak a gazdák."

A szögletes bálázók mezőnyében a Case IH legnagyobb gépének számító LB 436 HD-be is érkeztek frissítések 2024-re.

CASE IH bálázó
CASE IH LB 436


"Itt főként az élettartamnak kedvező kiválóbb alapanyagokat keresték a mérnökök.

A behordó alját ellenálló Hardox acélra cseréltékerőteljesebbé vált a kötözőrendszer, a tengely, a láncszemek, 8 mm-ről 12 mm-re nőtt a kések vastagsága. Az új kivitellel akár kukoricabálákat is készíthetünk, a gép bírja az extrém igénybevételt is."

38%-kal gyorsabb bálakamraajtó-nyitás, megnövelt rendfelszedő teljesítmény az RB 545 fixkamrás hengeres bálázóknál

A professzionális bálázás szinonimájának már eddig is a 20 késes, profilos görgőkkel szerelt és akár bálacsomagolóval is kérhető RB 545 hengeres bálázók számítottak a Case IH kínálatában. A Hannoverben bejelentett újdonságok egy része a préskamrán belülre érkezik, a gépbe beépítésre kerülő automatikus zsírzású csapágyak egyszerűsítik az üzemeltetést, növelik az elemek élettartamát, miközben új görgőprofilokat is kap a gép, ezek a bálák forgatását, formázását is gyorsítják. A gépeket a folytatásban a megszokott 540 fordulat/perc kardánlehajtás-teljesítmény helyett 1000 fordulat/perc kivitelben is kérhetik a gazdák, ezzel tovább csökkenhet a gép beetetésének kockázata a munka során. Ezeknél a Case IH modelleknél 38%-kal gyorsabbá vált a hátsó bálakamraajtó nyitása, ami szintén a munkahatékonyságnak kedvez.

CASE IH bálázó
CASE IH RB456 bálázó

Itthon keresett Case IH bálázók: költséghatékony bálázás kisgazdaságokban is az RB fixkamrás bálázócsaláddal

A magyar piacon a legkeresettebb 80-120 LE közötti erőgépekhez illeszthető Case IH bálázótípusokból fogy a legtöbb. Ilyen téren kimagaslik a mezőnyből a fixkamrás hengeres bálázók belépőmodellje, a rúdláncos kivitelű RB 344.

"Az RB 344 a Case IH kisgazdaságok számára tervezett igáslova a fixkamrás hengeres bálázók között. Ideális azoknak, akik kevés karbantartás mellett szeretnének az év folyamán saját célra kisebb mennyiségben széna- vagy szalmabálákat készíteni. Kiváló ár-érték aránnyal érhető el ez a gép, amivel akár 80 LE-s traktorral is gyorsan, kedvező fogyasztás mellett készíthetünk 120X125 cm-es bálákat. A jó áteresztőképességről a 2,05 m-széles rendfelszedő gondoskodik."

CASE IH RB455
CASE IH RB455

Változatos termények gyors és gazdaságos bálázása: RB 455 változókamrás bálázógép

Itthon kiemelkedő darabszámban vásárolják még a Case IH változó kamraméretű, ellenálló vulkanizált gumihevederrel gyártott RB 455 bálázógépeit is. A típust olyan gazdaságokba szánják, ahol változatos termények gazdaságos bálázásához keresnek robusztus megoldást.

"Egyszerű bálaméret-állítás, kiváló bálatömörséget biztosító ellenálló gumiszalag és gyors munka a piacon kapható legszélesebb rendfelszedőnek köszönhetően. Az RB 455 mindent tud, amire a 120X150 cm-es hengeres bálák hatékony előállításához szükség van. A minimális LE igénye 100-120 LE közötti, ráadásul ezek a gépek már kérhetők Smart Bale funkciókkal is ISOBUS III kompatibilis traktorokhoz. A szoftver automatikusan vezérli a tömörítés folyamatát, magától leáll a beállított bálaméret elérésekor, majd nyitja a hátsó bálakamraajtót. A bála lehelyezése után a munka folytatásához egyetlen mozdulat szükséges a kezelőtől. Nagy tudású, de szintén könnyen üzemeltethető bálázógép."

Költséghatékony bálázás saját célra vagy partnereknek? Válassza a briliáns egyszerűséget a Case IH kocka- és hengeres bálázóival! Részletes információkért vagy demonstráció igényléséhez keresse a kizárólagos hivatalos magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft. munkatársait: www.agrics.hu/kapcsolat.

CASE IH bálázó
CASE IH bálázó

 
​Cikkünk megjelent az agroforum.hu oldalon.