Megújult Bednar talajművelő eszközök: tökéletes egység, gigászi munkaszélesség és szigorú talajmegóvás között

A cseh Bednar talajművelő gépeket nem kell a gazdáknak hosszan bemutatni: kiváló alapanyagminőségük ideális vázgeometriával párosul, így könnyedén, a traktormotor felesleges erőltetése nélkül hasítják a talajt. Nem mellesleg mindezt a nagygazdaságok területhatékonyságához ideális munkaszélesség mellett biztosítják, időszakosan megbirkózva akár az előírt terhelés többszörösével is, károsodások nélkül. A gyártó részéről az sem reklámszlogen, hogy az eszközöket folyamatosan tovább fejlesztik a gazdálkodói visszajelzések alapján. Az extrém időjárásra reagálva így a talajmegóvó fejlesztések is sorra kerültek. Új gumihevederes járószerkezet készült az extrém, 12 méteres szélességben dolgozó Efecta CE vetőgéphez, szárazsághoz ideális cserekéseket kapott a Terraland TN mélylazító, de fejlődött az itthon népszerű Swifterdisc tárcsa szerkezete is.
Gyors áttekintés a gazdák eredményességét növelő legfontosabb újításokról, amelyeket a termelők testközelből is megismerhetnek a 2021-es Bábolnai Gazdanapokon. A talajművelő gépeket a hivatalos márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. standjánál kell keresni szeptember 9-11 között.

BEDNAR EFECTA CE – a vetőgépek csúcstartója kiiktatja a talajtömörödés problémáját is

12 méteres munkaszélességével, akár napi 200 hektár művelésére is alkalmas teljesítményével és a vetőgépek mezőnyében elismerésre méltó 20 km/órás haladási ütemével a Bednar Efecta CE újrafogalmazta mindazt, amit a nagygazdasági vetőgépekről tudni érdemes. A 4 elosztófejes, 3 méterenként külön szabályozható, túlnyomásos elven működő talajművelő eszközt eddig is kedvelték hatékonysága és precíziós vetőmag-elhelyezési rendszere miatt. Azonban, ahogy azt Zubán Zoltán, a hivatalos forgalmazó Agri CS Magyarország Kft. termékmenedzsere hangsúlyozza, a gazdavélemények beépítésével a vetőgép újabb szintet lépett.
3-kerdeshez-efecta.jpg
„Az Agri CS Magyarország Kft. képviselőivel július végén járhattuk be a Bednar kétszintesre bővített Rychnov nad Kněžnouban található üzemét, ahol immár robotizált gyártósorokkal a termékszám is lekövetheti a munkaszélességnél is megszokott növekedést. A világszínvonalú gyártókapacitások mellett, a gyártó a családi vállalkozások odafigyelését is megőrizte. Így az akár 300 LE-s traktorral is működtethető, kedvező fogyasztású talajművelő eszközt új gumihevederes járószerkezetekkel is ellátta. A gazdálkodóknak ugyanis az időjárásváltozás miatt a talajszerkezet megóvása is egyre fontosabb kérdés. Az új, opcionálisan választható járószerkezet jelentősen csökkenti a munkagép okozta talajnyomást, így ez a törekvés is maradéktalanul teljesült. 6000 literes tartályával vetőmag, termésnövelő- és fertőtlenítőanyag egyaránt kimagasló hatékonysággal kerülhet a talajba nagygazdaságoknál is. Számukra célzottan is fejleszt talajművelő eszközöket a Bednar a folytatásban, így a kínálat minden gépkategóriában bővülni fog.” – meséli Zubán Zoltán.

Swifterdisc XO Profi tárcsa – egyetlen csepp gázolaj sem megy kárba az új, stabilabb vázszerkezettel

A Swifterdisc rövidtárcsákat ma már szinte az ország minden szegletében ismerik a magyar gazdák. Az Agri CS Magyaroszág Kft. részéről Case IH gépkapcsolatokkal tartott demonstrációkon lezúzott árpatarlóktól kezdve borsótarlón át, belvíz miatt otthagyott teljes állományokig mindent képesek voltak szépen eldolgozni betorkollás nélkül. A jó minőségű munkát dicséri, hogy az értékesítők elmondása szerint egy-egy bemutató után nem kell visszaszállítani ezeket a talajművelő gépeket, a gazdák ugyanis elkapkodják őket.
Ezt a sikertörténetet viszi tovább az új megerősítéssel a Swifterdisc XO Profi széria.
Bednar-Swifterdisc-XO-6000-F.jpg
„Az új rövidtárcsa tárcsalapjainak X formájú elrendezése minden oldalazást kizár a talajművelő gép használatakor. így a vonóerő 100%-a a speciális A-tárcsákkal felszerelt munkagépnek adódik át. Ezek 520 mm-es vagy 560 mm-es átmérőjükkel, 5 mm-es falvastagságukkal meg is hálálják mindezt, kiemelkedő vágó- és keverőerőt biztosítva akár 15 km/órás haladási tempó mellett. Az 51 tárcsás XO 6000 Profi modellel 6 méter szélességben dolgozhatunk, az 59 tárcsás XO 7500 változattal ez 7,25 méterre növekszik. Nagymennyiségű szármaradványt is jó minőségben eldolgoznak.” – sorolja az erősségeket az Agri CS Magyarország Kft. termékmenedzsere.

Terraland TN mélylazító – a szárazsághoz igazított megfontolt talajművelés új arca

Elnyűhetetlen Alform acél váz, robosztus kialakítás, akár 4 méteres munkaszélesség speciális kapákkal, amelyek bármilyen kötött talajt átmozgatnak 25-65 cm-es mélységben. A Terraland TN talajlazító eddig is ikonikus munkagépe volt a Bednar talajművelő eszközöknek, de a mérnököknek ezt is sikerült előre vinniük új megoldásokkal.
Bednar-Terraland-TN-3000-M5R.jpg
„A Terraland TN lazítókat gyors, olcsó és minőségi munkavégzés miatt kedvelik a gazdák. Azonban az egyre tartósabb, gyakori szárazságok miatt a visszajelzések azt mutatták, az aktív késes megoldás mellett nyáron megfontoltabb megoldásokra is szükség lehet. Így alkották meg a Bednar mérnökei az új ZERO-MIX késeket. Ezekkel a talajrétegek keverése nélkül valósítható meg a tömörödött rétegek eltávolítása, a talajréteg szellőztetése. Ehhez a művelethez javasolt még a nehézacél CUTPACK használata is.” – összegzi a tudnivalókat Zubán Zoltán

A Bábolnai Gazdanapok 2021-en megtekinthető további gigászi Bednar talajművelő eszközök a gyakorlati bemutatón:

1. Actros kombinált talajművelő
A Bednar Actros RO 3000 egy éve mutatkozott be a magyar termelők előtt, de egyedi megoldásai, lenyűgöző teljesítményadatai miatt szinte elkapkodták a behozott modelleket. A talajművelő gép elején kiemelkedően nagy, 690*6 mm-es 2 sorban rendezett tárcsasorok kaptak helyet, amit függőleges rugós biztosítású lazítókések és az elmunkálást segítő széles hengerválaszték egészít ki.
Bednar-Actros-RO-3000.jpg

2. Swifter magágyelőkészítő kompaktor
Ez a talajművelő gép egy menetben 7 munkaműveletet képes elvégezni, tiszteletet parancsoló 3 és 18 méter közötti munkaszélességben.
Bednar-Swifter-SO-6000-F.jpg

3. Rotoros Mulcher szárzúzók

De kiállítanak talajtakaráshoz ideális Bednar munkagépeket is Bábolnán. Ebben a kategóriában a gyártó egy, három és öt rotoros függesztett megoldásokat tesz elérhetővé a gazdálkodóknak 7 méteres munkaszélességig.
Bednar-Mulcher-MM-7000.jpg


Igényes gazdálkodáshoz tervezett, páratlan átütőerejű talajművelő eszközökkel növelné gazdasága hatékonyságát? Bízza a feladatot a Bednar mezőgazdasági gépekre! A hivatalos magyar márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. szakértői országos lefedettséggel várják megkeresését!

AGRI CS Magyarország Kft.
Székhely: 2900 Komárom, Puskás Tivadar u. 4/a
Levelezési cím: 2942 Nagyigmánd, Gépállomás u. 1.
www.agrics.hu • info@agrics.hu