„Sikeres gazdálkodás? Jó minőséget, jobb áron, kevesebből! – nekünk ez a Case IH"

Mindent Case IH gépekre bíz évek óta a Komárom-Esztergom megyei gazda – elmondja, miért.

Milyen az ideális mezőgazdasági gépmárka, amivel egy magyar gazdálkodó mérettől függetlenül sikeresen dolgozhat a földeken? Maximális vonóerővel és stabilitással bír? Esetleg folyamatosan fejleszt motorikusan, vezérlésben, hogy a szélsőséges időjárás dacára is rekord minőségben és mennyiségben takaríthassunk be termést? Vagy intelligens megoldásainak hála kevesebb odafigyelés mellett is hatékony marad, így a nyereség növelésére koncentrálhatunk?

A Komárom-Esztergom megyében földműveléssel foglalkozó Takács András szerint igen, pont így, ebben a sorrendben. Tapasztalatai szerint ugyanis Case IH mezőgazdasági gépekkel dolgozva ezek közül nem kell választani.
 

Márkavélemény, traktor és kombájn ismertetés első kézből, egy magyar gazdától

„A 2010-es évek elején döntöttünk úgy, hogy áttérünk a szántás nélküli technológiára a földjeinken. Ehhez célzottan kerestünk munkagépeket, illetve egy traktort a 300 LE-s kategóriából, ami gond nélkül képes ezekkel az eszközökkel dolgozni. A CNH gépcsoporttal a 2000-es évek óta jó kapcsolatot ápolunk, ezért szétnéztünk az aktuális géptípusok között. Azt láttuk, hogy számunkra „a piros traktor”, vagyis a Case IH erőgépek biztosítják azt a tengelytávot, stabilitást és vonóerőt, amire szükségünk van. Így vásároltuk meg akkor az első Case IH Magnumunkat” – meséli a márkával kapcsolatos kezdetekről Takács András.

traktor

A gazdálkodó Szákszenden, Komárom-Esztergom megyében mintegy 600 hektáros földterületet művel meg. Családjával klasszikus növénytermesztést folytat olyan kultúrákkal, mint a kukorica, napraforgó és a búza.

„A termesztési adottságoknak még mindig a kukorica felel meg legjobban, így ez adja a gazdaság stabilitását, de folyamatosan fejlesztünk. Fontos számunkra, hogy egy feladatra az elérhető legjobb megoldást alkalmazzuk” – meséli Takács András. Ez az északnyugat-magyarországi mezőgazdász gépparkjában is visszaköszön, amit tudatosan töltött fel az évek során eltérő tudású és teljesítményű Case IH traktorokkal, kombájnokkal.

2011 jelentette a következő fontos állomást a gépesítésben, ekkor érkezett meg hozzánk az AXIAL-FLOW 8120-es nagy kombájnunk. A gazdaságunk mérete nem indokolta, hogy ekkora betakarítógépet vegyünk, de aki földműveléssel foglalkozik, az látja, hogy a kiszámíthatatlan időjárás miatt egyre szűkülnek azok az időszakok, amikor jó minőségű munkát lehet végezni. Nekünk ezért volt kulcsfontosságú, hogy legyen egy nagy teljesítményű kombájnunk, ami szépen is dolgozik.

Az egyrotoros technológiával a Case IH-nak több mint 40 év tapasztalata van, ez meg is látszik. Problémamentes konstrukció nagy áteresztőképességgel, így gyorsan, nagy mennyiségű terményt képes behozni a táblákról.

Ahogy a későbbi vételeket, úgy ezt a vásárlást sem bántuk meg. Így következtek az újabb traktorok. Egy 170 LE-s, majd egy 200 LE-s PUMA, amit egy 260 LE-s Magnum követett, amivel a gazdaságban a hígtrágya kihordását oldottuk meg. 2016-ban a vezérgépünk megérett a cserére. Így a gazdaságunk nehéz talajművelési feladatokhoz – őszi mélyműveléstől kezdve a tavaszi magágykészítésig bezárólag – beruházott egy nagy, törzscsuklós, 350 LE-s Steiger-be. Azóta is ez végzi a munka dandárját.

Végül tavaly ősszel érkezett még egy 150 LE-s PUMA CVX fokozatmentes váltóval. Ez műtrágyaszórása, kultivátorozásra, permetezésre egyaránt használható. A munkagépeket a traktor saját monitorán keresztül működtetjük, ami kényelmessé teszi a munkát. A bőrülésen kívül szinte minden extra benne van, de meg is éri az árát. Kompakt, gazdaságosan üzemeltethető traktor, kifejezetten jó gépnek tartom.

Idén májusban pedig átvettük a legújabb szériás AXIAL-FLOW 8250-es kombájnunkat, ami fel van szerelve az AFS Harvest Command automata cséplési rendszerrel is. Az idei szezon tapasztalata alapján mi magunk is meglepődtünk a gép teljesítményén, nagyon kedvező fogyasztásán, miközben kevésbé fárasztó a munka az új rendszernek köszönhetően.”

CASE IH Axial-Flow kombájn
 

A precíziós gazdálkodáshoz olyan márka kell, amire hosszú távon építhetünk

Amikor Takács Andrástól megkérdeztük, ennyi év után mit lát a márka erősségeként, a gazdálkodó érdekes választ adott. Szerinte ugyanis a gépek jó tulajdonságai mellett legalább annyira ide kívánkozik az a stabilitás, amit az új hazai márkakereskedőként az AGRI CS Magyarország Kft. képvisel.

„10 éves tapasztalattal a hátam mögött nyugodtan mondom azt, hogy a Case IH gépek kiválóak és jó irányba is fejlődnek. Megfelelő vonóerővel, stabilitással bírnak, bízunk a márkában, hiszen tudásban és felszereltségben mindig hozzátesznek valamit, amitől eredményesebb a munka a táblákon. Azonban az is nagyon fontos, hogy ma a márka olyan kereskedő kezében van, aki biztos alapokon áll, jó szakmai csapatot tart fenn. Voltak ugyanis időszakok, még az AGRI CS megérkezése előtt, amikor a kereskedői adok-kapok megtépázta a brandet. A modern gazdálkodás stabilitást kíván, nagy befektetéseket igényel, biztos háttér nélkül sokan hezitáltak. Ma már szerencsére nemcsak a gépek jók, a szerviz, a kereskedők felkészültsége is mind rendben van. A hálózat országosan épül, van mire alapozni.”

Case IH traktor

Takács András szerint, ha ma sikeres gazdaságot szeretnénk vinni, elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés, de jó, ha ehhez olyan márkába fektetünk, amivel kis lépésekben is haladhatunk. „Dolgozunk a precíziós gazdálkodás kiépítésén, de komoly pénzeket igényel, nem megy egyik pillanatról a másikra. A Case IH gépekre ezen a téren is számíthatunk, a tudásuk adott hozzá, mi pedig a saját ritmusunkban építkezhetünk erre. A modern eszközökkel sok munkát tudunk jó minőségben elvégezni, ez a hatékonyság nyitja.”

A gazdálkodó szerint minderre jó példa a már említett AXIAL-FLOW 8250-es kombájn tudása. Ennél a gépnél ugyanis megmutatkozik, mi teszi egyedivé a Case IH-t a precíziós gazdálkodáshoz is nélkülözhetetlen tudás terén.
 

Ha a gép hibátlanul dolgozik, a gazda a nyereség növelésére koncentrálhat

Az AXIAL-FLOW 8250-es kombájnnal közel 800 hektárt arattunk le idén, többféle kultúrában – búza, napraforgó, kukorica. Hála a gép intelligens megoldásainak, automata kormányzásának és cséplésvezérlésének, nagyon gazdaságosan üzemeltethető, a szemminőség pedig kiváló. Minden terményt a tisztítóba viszünk mielőtt a szárítóba kerülne, folyamatosan mérünk, így pontosan látom az eredményeketTisztán, rendkívül csekély veszteséggel dolgozik a kombájn, nem töri a szemeket.” – Takács András szerint az előnyök sora ezzel még nem ért véget.

traktor
 

Az automatikának hála a munkavégzésre a gépkezelőnek szinte csak az induláskor kell koncentrálnia, a többit a kombájn saját maga tartja optimális szinten. „Ez a titka az egésznek: ha ezeket a megoldásokat ismerjük, kihasználjuk, akkor könnyebb a dolgunk. Ha a gép hibátlanul dolgozik, a gazda a gépkezelő ellenőrzése helyett a nyereség növelésére koncentrálhat. Így több marad a zsebben. Tehát, ha az a kérdés, mitől sikeres a gazdálkodás, akkor nagyjából azt mondhatom, hogy jó minőséget, jobb áron, kevesebből! Nekünk így működik a Case IH-val.”
 

„Azon dolgozunk, hogy a gépek levegyék a terhet a gazdák válláról, a legkevesebb ráfordítással”

A Takács András által elmondottakat öröm hallani, de ezért mind a márka, mind a kereskedők keményen dolgoznak a Case IH-nál, a terv pedig az, hogy ez így is marad. Ezt már Szollinger János, az AGRI CS, a hivatalos magyar márkakereskedő kereskedelmi igazgatója fűzi hozzá az előbbiekhez.

Az intelligens mezőgazdasági gépek elengedhetetlenek ma a földeken, hiszen egyszerre lesz velük a munka könnyebb, hatékonyabb és olcsóbb. András is említette például a Case IH nagykombájnok AFS Harvest Command rendszerét, ami automatikusan vezérli és optimalizálja a munkát. Ez a cséplési rendszer képes egy rutinos pilóta tudásával is versenyre kelni, ráadásul sosem fárad el, így egyenletes marad a teljesítménye is. Azon dolgozunk, hogy a gépek levegyék a terhet a gazdák válláról, a legkevesebb ráfordítással.

Szollinger János hangsúlyozza, természetesen más géptípusoknál is ugyanúgy megvannak ezek az intelligens megoldások, amelyek a gazdák keze alá dolgoznak, megalapozzák a precíziós mezőgazdaságot.

„A fejlődés tetten érhető az olyan új gépek tudásában, mint az új Magnum AFS Connect, amit Andráséknak szintén lehetősége volt tesztelni egy bemutató erejéig.”

mezőgazdasági gép
 

Ebben már elérhető az új AFS Connect rendszer, ami új szintet tesz elérhetővé a precíziós gazdálkodásban.

„Ez eddig még nem ismert tervezhetőséget, ellenőrizhetőséget jelent a munkáknál: bárhonnét, bármikor beavatkozhatunk a folyamatokba. A műszaki vezető reggel akár egy tabletről megnézheti a teendőket, kijelölheti a napi munkaterületet. Egyeneseket, táblahatárokat rajzolhat be a térinformatikai modullal, majd folyamatosan követni tudja, hogyan halad a munka a flottamenedzsment alrendszerrel. Miközben már tervezheti a következő napot. Látja a fogyasztásokat, motorterheléseket, ha volt talajmintavétel, akkor látja a táblaadatokat is. Pár éve a precíziós gazdálkodás még ördögtől való dolognak számított, ma már azt látjuk, hogy egyre többen vágnak bele. Nagyobb gépek, szélesebb munkagépek, kisebb üzemanyagköltség. Mindez a megfelelő gépekkel elérhető. Hiszen ma már, ha kimegyünk a földekre, nem csak műveljük azokat, adatokat gyűjtünk, hogy mindezt a legjobb megtérülés mellett tegyük meg. A Case IH gépeit választva legalábbis így lesz.”

Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres, amire hosszú távon sikeres precíziós gazdálkodást alapozhat?

Válassza a Case IH gépeket a magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft-től. Értékesítőik országos lefedettséggel várják megkeresését: www.agrics.hu/kapcsolat.

 

Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.