Itthon is bizonyít a Magnum Rowtrac Case IH traktor

Kíméletesen megművelt hatalmas földterületek a régi magyar gazdák tudásával vetekedő pontossággal

Mennyit tudhat a régi magyar gazdák generációkon át összegyűjtött tudásához képest a földek nyereséges megmunkálásáról egy New Yorkban született számítógépmérnökből lett magyar gazdálkodó? Szabadhegy Kristóf szerint, hála a precíziós mezőgazdaság újításainak, ma már szinte ugyanannyit. A nagy mennyiségű felgyűjtött hozam- és talajadat szakszerű értelmezésével ugyanis akár azonnal olyan, négyzetméterszintű tudás birtokosa lehet a gazda, ami korábban csak apáról-fiúra szállt. A sikerhez persze olyan mezőgazdasági gépek is kellenek, amelyben megvan a precíziós gazdálkodás nehéztüzérsége, hogy mindezeket kiaknázza, összegyűjtse. Ahogy az is fontos, hogy a maximális művelési szélesség dacára mindezt minimális taposási kárral tegyék, ez ugyanis a fenntarthatóság záloga.
Mindent mérlegelve a tabajdi gazda szerint olyan gépekre lesz szükség, mint a Case IH traktorok, azok közül is a Magnum Rowtrac, ezek ugyanis minden téren jelesre vizsgáznak. Olyan termelő állítja mindezt, aki 15 év alatt 4500 hektáros birtokot épített ki testvérével közösen, saját területeik megművelése mellett a volt TSZ területeit és környező gazdák földjeit is integrálva.
Szabadhegy Kristófot a precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségekről, valamint a Case IH traktorokkal és kombájnokkal kapcsolatos tapasztalatokról kérdeztük.
20210930_150825v2.jpg

Precíziós mezőgazdaság jó mezőgazdasági gépmárkával – évtizedes tanulási folyamatot spórol meg a gazda

Nézőpont kérdése, hogy Szabadhegy Kristóf történetét különlegesnek vagy épp sajátosan magyarnak látjuk az agrárium világán belül. A gazdálkodó szülők a kommunizmus elől 1956-ban az USA-ba menekültek, hogy fiuk végül azok táborát gyarapítsa, akik szerint a rendszerváltás után érdemes volt visszatérni, hogy az elődök nyomába szegődjön. Ehhez a növénytermesztéssel és integrációval foglalkozó KEVE Zrt. ügyvezetője szerint kellett az a forradalom is, amit a precíziós mezőgazdasági technológiák hoztak be az ágazatba.
A tapasztalt gazdákhoz mérten még csak alig kezdtem bele, 15 éve dolgozom az agráriumban, de ez idő alatt is elképesztő átalakulásokat élhettem meg. Ennek a genetika és a gépek műszaki fejlődésén túl a legfontosabb eleme a precíziós gazdálkodás robbanása volt. Eredetileg számítógépmérnökként diplomáztam az USA-ban, ami mondhatni szerencsés belépőt jelentett mindehhez. Míg mások idegenkedtek a precíziós technológiáktól az elején, számomra otthonos terepet jelentett, értettem a logikáját” – meséli a kezdetekről Szabadhegy Kristóf.
„ Így viszonylag korán belevágtunk, tanulógörbén haladunk előre. Ami hatalmas szerencsénk. A mezőgazdaságban ugyanis egy év nem év, sok év tapasztalata szükséges. A precíziós gazdálkodás megkerülhetetlen előnyének azt látom, hogy tudományos alapokon, nagy mennyiségű gyűjtött adattal és precíziós szolgáltatói szaktanácsadással képes bárkinek megadni ugyanazt a tudást, amit hagyományosan generációk alatt gyűjtenek össze, adnak tovább a családok. Szinte négyzetméteres pontossággal ismerhető a segítségével a földterület. Így a célzottan kijuttatott vetőmag- és műtrágyadózisokkal sokkal eredményesebben, nyereségesebben lehet dolgozni. Persze ehhez olyan mezőgazdasági géppark, olyan márka is szükséges, ami megbízható. A lehetőségek ismerete ugyanis önmagában még nem szül nyereséget, egy meghibásodás miatt a táblán rekedő gép pedig olyan veszteség, amit nem lehet vállalni. Mi épp ezért szavaztunk évekkel ezelőtt bizalmat a Case IH mezőgazdasági gépeknek. Az ár-érték arányuk kiváló, a precíziós mezőgazdasághoz lényeges újításokban élen járnak, a megbízhatóságukra pedig sosincs panasz. Kíméletesen megművelt hatalmas földterületek a régi magyar gazdák tudásával vetekedő pontossággal, gyakorlatilag a Case IH traktorokra építve ezt mind megkapjuk.

Egy Case IH traktorokból álló flotta képes minden várakozásnak megfelelni

Szabadhegy Kristóf véletlenül értesült, hogy a helyi TSZ-ből alakult KEVE Zrt. eladósorba került. Végül addig foglalkoztatta testvérével együtt a cég sorsa, hogy végül ajánlatot tettek, visszatérve ezzel az ősi gazdálkodói gyökerekhez.
„A gazdaság átvétele után láttuk, vagy lecseréljük az öreg gépeket, vagy a hatékonyságunk látja kárát. Alaposan megversenyeztettük az itthon elérhető márkákat, és végül a Case IH gépeknek sikerült minket meggyőzniük. Vannak 40-120 hektáros nagyparcelláink épp úgy, mint pár hektáros kisparcellák. Olyan márka kellett, ami képes minden várakozást lefedni: rendelkezik nagyteljesítményű gépekkel, amelyekkel egy menetben több műveletet lehet elvégezni a földeken, széles munkagépekkel, hiszen ez így jelent megoldást a munkaerőhiány kérdésére. De az is fontos volt számunkra, hogy a kiszolgáló gépek, univerzális traktorok mezőnyében is rendelkezzen a márka erőgépekkel. A Case IH mezőgazdasági gépei mindezt hiánytalanul megadták, műszakilag megbízható megoldásokkal.”
Az így felépült nagygazdaság vetésforgójában ma búzát, árpát, repcét, napraforgót, kukoricát találtunk. A gazdaság egy hűtőház megrendelésére zöldborsót is termel, valamint saját lovardájuknak a zöldtakarmányt, zabot is maga állítja elő. Mindezt egy sertéságazat és teljes technológiát lefedő integráció egészít ki a helyi partnereknek, immár 4500 hektáron.
Magnum-380-CVX-Rowtrac.jpg

Case IH Magnum Rowtrac traktorok, gumihevederes erőgépek: minimális talajterhelés, maximális teljesítmény!

A KEVE Zrt. flottája ma több mint 20 erőgépet számlál. A kiszolgálási feladatokat Case IH Pumák és Farmallok végzik. A munka dandárját eddig egy 435 LE-s Steigerre osztották. Ezt most cserélik le egy 620 LE-s gumihevederes Quadtrac-ra, valamint szintén a talajművelési feladatokhoz ideális Case IH Magnum Rowtrac-re.
Szabadhegy Kristóf hangsúlyozza, ez a fenntarthatóság miatt kiemelt szempont Tabajdon:
„Természetesen van olyan helyzet, amikor elkerülhetetlen a forgatás, de 80-90%-ban kizárólag forgatás nélkül dolgozunk a földjeinken. Ehhez középmélylazítókat használunk, 3-4 évente pedig mélylazítást adunk a területeknek. A tapasztalatunk az, hogy ez rendkívül kedvezően befolyásolja a talajaink vízháztartását. Ehhez fontos lépés a Case IH gumihevederes traktorok beszerzése, hiszen így még extrém szélességben dolgozó munkagépekkel sem kell tartani a talajtömörödéstől.”
Jó oka van, hogy Szabadhegy Kristófékhoz hasonlóan ma már itthon is egyre több gazda választ háromszög formájú gumihevederes járószerkezetekkel szerelt erőgépet vezérgépnek a gazdaságában. A járószerkezet akár 35-38%-kal nagyobb felületen tapad, mint a hagyományos kerék, ami egy olyan nagytraktor esetében, mint a 15 tonnás Case IH Magnum, már jelentős különbség.
Ráadásul, félgumihevederes változatként a Magnum Rowtrac két világ előnyeit egyesíti kompromisszumok nélkül:

  • Megtartják a 280-400 LE közötti névleges teljesítményű Magnumok átütőerejét, kiváló fogyasztását, amivel sikeresen váltható ki a munkaerő a nagygazdasági munkákhoz is.
  • Mindezt azonban a kíméletes talajműveléshez újraértelmezve teszi elérhetővé: a gumihevederes járószerkezettel ugyanis a gép még nedves talajon sem okoz olyan taposási kárt, talajtömörödést, ami nehezíti a későbbi művelési feladatokat, vagy hátrányt jelent az állomány fejlődésében.
  • Lejtőkön is megőrzi a stabilitást, a bekormányzásoknak is szinte alig marad nyoma a Case IH Magnum Rowtrac-kel.
  • A plusz vonóerőt ez a Case IH traktor a hátsó tengelynél adja le, így csak nagy munkagépeknél szükséges orrsúlyt használni.

Az új Case IH Magnum Rowtrac-kel és Quadtrac-kal többek között 9 méteres duplatartályos vetőgéppel, 16 méteres művelési szélességű Bednar kompaktorral, 12 méteres tarlóhántáshoz használt munkagépkapcsolattal (Horsh Terrano) végeznek majd alapművelési feladatokat Tabajdon. Lesz tehát hol bizonyítaniuk.
A Case IH traktorokban ma komplett precíziós mezőgazdasági szoftvercsomag dolgozik a gazdák keze alá. A Case IH AFS Connect rendszere egyesíti a mezőgazdasági telematikák és a térinformatikai szoftverek előnyeit. A gazdálkodók ennek segítségével online nyomon követhetik az erőgépek mozgását, teljesítményadataikat, hozzáférést biztosíthatnak ezekhez a márkakereskedő szervizcsapatának is. Ezzel egyszerűsödik az üzemben tartás. A rendszerben AB nyomvonalakat, táblahatárokat, egyeneseket szerkeszthetnek a gazdák, a frissítéseket pedig felhő alapú adatátvitellel, központilag tölthetik fel a traktorokra, kombájnokra bárhonnan, egy laptop vagy tablet segítségével akár az irodából, akár a világ másik végéről.
Axial-Flow-7150_7250.jpg

Case IH kombájnok: a cséplésautomatizálás új szint az eredményességben

Precíziós tudás terén a Case IH Axial-Flow rotoros kombájnok is élen járnak. Ezek közül egy Harvest Command rendszerrel felszerelt CASE IH AF 9250 teljesít szolgálatot a KEVE Zrt.-nél, nagyobb teljesítményt biztosítva kevesebb munkavégzés mellett.
„A Case IH kombájnok Harvest Command rendszerét a gyakorlati tapasztalatok tükrében csak dicsérni tudom. Kifinomult szenzoros rendszerrel ellenőrzi a terményáramlást a gépben, a gépkezelő beavatkozása nélkül optimalizálja a beállításokat, hogy maximális haladási tempó mellett a lehető legjobb szemtisztasággal dolgozzon. Ez kifogástalan minőséget jelent, kevesebb munkával”- hangsúlyozza Szabadhegy Kristóf.

Agri CS Magyarország – az új márkakereskedővel jó kézbe kerültek itthon a Case IH gépek

Amit a tabajdi gazdaság szakmai vezetője szerint fontos még kiemelni: az új márkakereskedővel, az Agri CS Magyarország Kft.-vel végre olyan hátteret kaptak Magyarországon a Case IH gépekkel dolgozó gazdák, amely felnőtt a gépek minőségéhez.
Ehhez a régióban a gazdálkodók Dél-Fejér megyében, Tolnában, Kelet-Baranya, Bács-Kiskun megyében Bajtel Attilához fordulhatnak az Agri CS Magyarország csapatából, aki gépértékesítőként segít a beszerzésekben, újdonságok ismertetésében a KEVE Zrt.-nek is.

Gumihevederes Case IH traktorokkal, Case IH Axial-Flow kombájnokkal tenné hatékonyabbá gazdaságát? A márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. értékesítői országos lefedettség mellett várják megkeresését!