Amit az időjárás túlbonyolít, azt egy Axial-Flow kombájn stabilitása helyre hozza

Növényeket próbáló „tavaszi tél”, leszorított gabonaárak, megugrott inputanyagköltségek. Nem kérdés a nyereség megőrzéséhez minden gazdaságban fejleszteni kell. A gyakorlott gazdák szerint azonban, ha szeretnénk elkerülni még nagyobb kitettséget, akkor kísérletezés helyett most érdemes bejáratott megoldásokat választani. Közéjük tartozik az 1500 hektáron gazdálkodó Bagi Tamás is, aki szerint a hatékonyságnöveléshez nincs jobb, mint az Axial-Flow kombájnok briliáns egyszerűsége.
A Case IH mérnökei ugyanis nem pazarolták el azt a versenyelőnyt, amit a rotoros kombájnok feltalálóiként élveznek 1977 óta. A minimális mozgó alkatrésznek köszönhetően sziklaszilárd rendszert így akkor bővíthetik az új technológiákkal, amikor azok már túljutottak a gyermekbetegségeiken.
Az eredmény? A heves megyei nagygazdaság vezetője szerint tökéletes megbízhatóság 7 éve, jó fogyasztás és a rotoros kombájnoknál szinte ismeretlen törtszemarány. Betakarítási tapasztalatokról és a Case IH kombájnok előtt dolgozó Magnum 340-es tudásáról kérdeztünk.
1.jpg

Axial-Flow Case IH kombájnok: a zseniális egyszerűség nehéz évben még többet ér a gazdának

A szezon végi nyereséghez először vetni kell, hogy arathassunk, de a 2022-es év nehézségei után a Nagyfüged térségében gazdálkodó Bagi Tamás, mégis a kombájnjaival nyitja a sort, amikor arról kérdezzük milyen fejlesztések kellenek, hogy a tavalyi év után is talpon tudjon maradni egy nagygazdaság.
„A tavalyi minket sem kímélt, az 1500 hektáros vetésterületen a gabonáink a korábbi eredmények 60%-át hozták, de nagyobb probléma volt, hogy 200 hektáron a kukorica gyakorlatilag nulla terméssel zárta az évet. A költséghatékony munka ezért idén még fontosabb. Ehhez pedig nálunk a Case IH gépek, különösen az Axial-Flow kombájnok váltak be. Egyszerre képesek ugyanis elképesztő terület-teljesítményre, megbízható munkára és kiváló szemminőségre. Ezek együtt kisebb költséget és jobb áron eladott terményt jelentenek, amire a tavalyi év után nagy szükség lesz” – meséli a kihívásokról és a gépparkról Bagi Tamás.
 

De mi teszi kategória elsővé hatékonyság terén az Axial-Flow kombájnokat?

  • A Case IH mérnökei találták fel 1977-ben az egyszerű működtetést minimális törtszemaránnyal kombináló egyrotoros technológiát – behozhatatlan műszaki előnyt szerezve a területen.
  • Az Axiál Flow egyrotoros rendszereinél gyakorlatilag ismeretlen a műszaki meghibásodás, hiszen a lehető legkevesebb mozgó alkatrészt tartalmazzák (11 szíj és 3 lánc).
  • A technológiát a Case IH-nál azóta folyamatosan fejlesztik, napi (!) 2,4 millió dollárt fordítva kutatás-fejlesztésre.

Bagi Tamás kiemeli, a saját tapasztalatai is megerősítik azt, hogy a cséplőrendszer jól eltalált, az erőátviteli rendszerrel nincs gond, a karbantartási igény pedig minimális a gépeknél. Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt az extra stabilitás pedig fontos szövetséges.
Az 1990-es évek óta építem a saját gazdaságunkat Heves megyében, ami most már 1500 hektárnál jár. Sosem gondolkoztam másban, hiszen a családom is ezzel foglalkozott és én is ebben nőttem fel. Ahhoz, hogy mindez így maradjon, egyre fontosabbak a megbízható mezőgazdasági gépek, hiszen a tavalyi év után tudjuk, egy eső után minden percet a munkára kell fordítani, ami pedig beérik a táblán, azt azonnal aratni kell, amint lehet - ráadásul kiváló minőségben! 2016 óta azért használok Axial-Flow 7240-es kombájnokat, mert ezeket az előnyöket mind egyszerre képesek megadni: elképesztő területteljesítményre képesek, a rendkívül egyszerű szerkezet sosincs megállás, ezért nem kell aggódnom a művelési időablakok rövidülése miatt, és gyakorlatilag nincs tört szem. Nem hántolja a napraforgót – ebből egy évben nagyságrendileg 500 hektáron aratunk, nem töri meg a kukoricát – évente mintegy 200 hektár termett eddig, gyönyörűen aratja a gabonákat közel 1000 hektáron. Az első Axial-Flow 7240-est nem véletlenül követte egy második ugyanilyen Case IH kombájn 2021-ben. A tudásuk megadja azt a stabilitást, aminek köszönhetően a gazda a maga ura és szolgája maradhat” – meséli kombájnjairól Bagi Tamás.
PR-AGRICS-ILL4-768x590.jpg

Mire képes egy Axial-Flow 7240-es kombájn?

A 6 hengeres, 10.900 cm3 erőforrás akár percenként 1.180-as fordulattal hajtja a rotort, aminek köszönhetően a 11.100 literes magtartály üzemanyaghatékonyan tölthető tele a földeken.
9,15 méteres gabonaasztallal szoktunk a kombájnunkkal dolgozni, normál évben 7-8 t/ha gabonából egy 8 órás munkanapon 50 hektárt gond nélkül betakarítunk egy Case IH kombájnnal. A fogyasztása 12-13 liter között alakul, a beállítása egyszerű, ami pedig legalább ilyen lényeges: a kezelőt frissen tartja a kimagasló fülkekényelem. Magam is szoktam a kombájnjainkkal dolgozni, komfort terén is kiváló gépek.”
 

Új Axial-Flow 250-es széria: cséplés automatizálással a tankban és a pénztárcában is több marad

A stabil műszaki alapok megbolygatása helyett a Case IH mérnökök a gépkezelők munkáját leegyszerűsítő, pontos szenzorrendszerre épülő cséplés automatizációban látták a továbblépés lehetőségét. Ennek köszönhetően mutatkozott be az Axial-Flow kombájnok 250-es szériája, amelyekben a Bagi Tamásnál dolgozó 7240-esek bővítették ki az AFS Harvest Command rendszerrel. Az így elérhető Axial Flow kombájnokban a betakarítást gépkezelő egy érintőkijelzős AFS PRO 700 monitoron keresztül ellenőrizheti, irányíthatja. Az újszériás kombájnokban a több előre beprogramozott aratási startégiát egy UV és infravörös fénysugarakkal pásztázó kamerarendszerre alapozza a kombájn. Ez folyamatosan frissülő adatokat szolgátlat a gabona minőségéről, a rendszeren belüli törmelék és szennyeződés mennyiségéről is. A Case IH betakarítógépekkel így mindig van lehetősége továbblépni a gazdáknak.
 

Case IH Magnum 340: csúcskategóriás tudás a talajmunkákhoz egy kategóriával kisebb árcéduláért

Bagi Tamásék gazdaságában nemcsak az aratási munkákat bízzák a Case IH mezőgazdasági gépekre. A talajmunkákat, vetést egy 8,7 literes, gazdaságos FPT Stage V motorral szerelt Case IH Magnum 340-esre bízzák. A traktorokkal ugyanis a gazda szerint verhetetlen árszínvonalon érhető el a precíziós gazdálkodáshoz elengedhetetlen technológia, olyan kiváló teljesítményleadású traktorba szerelve, amivel öröm dolgozni.
Nem fogom nevesíteni a konkurenciákat, de minden gazdatárs tudja, hogy egy ilyen tudású erőgépet ennyiért csak a Case IH-tól kaphatunk meg a piacon. Altalajlazítóval, nehéztárcsával és nagy gabonavetőgéppel dolgozunk a segítségével. Kiváló a kialakítása a gépnek, stabil, jól adja le a vonóerőt, ráadásul a Case IH precíziós gazdálkodáshoz tervezett szoftvereit is könnyű használni. A gépkezelőink elő tudják hozni az elmentett táblastruktúrákat, betöltik az aznapra tervezett feladatokat, az ISOBUS-os rendszeren keresztül a munka pedig teljesen kontrollálhatóan, kényelmesen halad. A centiméteres pontosságnak köszönhetően egyenesebbek a sorok, kevesebb az átfedés. Az előnyökből pedig nem maradhat ki itt sem a kényelem, ezt is dicsérik mindig a fiúk.”
magnum_cover.jpg

Az AGRI CS Magyarország Kft.-vel a márkaháttér is erősíti a stabilitást

Bagi Tamás szerint a Case IH mezőgazdasági gépek kihasználhatóságát tovább növeli, hogy az AGRI CS Magyarországon keresztül stabil márkaháttérre támaszkodhatnak a gazdák a teljes országban. A térségben a termelők Horváth János gépértékesítőt kereshetik, aki bármely gépkategóriában segít megtalálni a technológiához, talajviszonyokhoz ideális gépet vagy munkagépet.
Az AGRI CS Magyarország Kft.-től nemcsak erőgépet vagy kombájnt vásárolnak a gazdák, hanem azt a nyugalmat is, hogy bármi történik, ez a gép dolgozni fog a földeken. A cégünk mögött ugyanis a kontinens egyik legnagyobb mezőgazdasági cégegyüttese az AGROFERT csoport áll, így az alkatrészbeszerzéstől kezdve a szervizeseink képzésén át egy világcég színvonalán halad a munka. A gépvásárlások terén az átfutási idők lassan visszaállnak a COVID előtt megszokottra, de még akadhatnak fennakadások, ezért arra kérjük a gazdákat, hogy a gépvásárlási szándékukról időben egyeztessenek a területileg illetékes AGRI CS Magyarország központtal” – emeli ki Horváth János.
 

Hozza új szintre az aratási munkák hatékonyságát a megbízható, erőteljes Axial-Flow kombájnok új generációjával! Keresse a márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft. értékesítőit: www.agrics.hu/gepertekesito-kereso

Cikkünk megjelent az agronaplo.hu portálon.