A holnap traktora a mai gazdaságokban – Új Case IH Magnum

A Case IH Magnum név mára már összeforrt a nagy teljesítményű, üzemanyag-takarékos és megbízható jelzőkkel.

A Case IH Magnum név mára már összeforrt a nagy teljesítményű, üzemanyag-takarékos és megbízható jelzőkkel. Ezek a tulajdonságai, valamint a kiváló erőátvitele teszi a gépet összehasonlíthatatlan traktorrá.

AFS Connect: a legújabb telematikai alkalmazások

Az AFS Connect-nek köszönhetően a gazdaságok vezetői és üzemeltetői vezeték nélkül továbbíthatnak információkat a traktor, valamint a telefon, táblagép vagy asztali számítógép között. Az AFS Connect Telematics által működtetve könnyebben dönthet a rendelkezésre álló pontos adatok alapján, akár valós időben, bárhol.

Új CASE IH traktorszéria

Az új traktorszériában a fejlesztés legfőbb irányelve a hatékonyság és a gazdaságosság növelése volt. Ennek érdekében a legújabb, Stage V károsanyag-kibocsátási normát teljesítő motorok továbbfejlesztése során a megbízhatóság mellett a még alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás elérése volt a cél, melyet továbbra is kipufogógáz-visszavezetés nélkül tud elérni a gyártó.

A kínálat kiegészült egy új, az eddigieknél erősebb, 400 Le névleges teljesítményű modellel, amely csak PowerDrive váltóval érhető el, fokozatmentes CVX váltóval nem rendelhető.

Az új modellkínálat:
modellek.jpg

 

Rengeteg újdonság a traktorfülkében

A hatékonyság növelésének másik fontos eleme a motor-erőátvitel mellett a gépkezelő munkakörnyezete. A munkakörnyezet javítása érdekében komoly fejlesztések történtek a vezetőfülkében is.

Az új, aktív csillapítású fülkerugózás, a még kényelmesebb vezetőülés, a megújított Multicontroller kartámasz, az új AFS Connect rendszer mind a gépkezelő kényelmesebb, kevésbé fárasztó munkavégzését támogatja, ezáltal segítve a hatékonyabb munkavégzést is.


 

Ilyen hatékonyság növelő fejlesztés például az előre programozható mértékű fékrásegítéses kormányzás, ami csökkenti a tábla végi fordulók sugarát, valamint a talajvédelmet is segíti.

Szintén újdonság a lopásgátló technológia, és a kulcs nélküli bejutás a gépbe.

A nyitás engedélyezhető vagy elutasítható, az ajtózár nyitása a kilincs érintésére történik. A külső és belső világítások távoli vezérlése, a traktorhoz közeledés közbeni akadályok megvilágítására, valamint egy, a gép számára ismeretlen, regisztrációval nem rendelkező kulccsal történő indítás után 10 másodperccel a motor leáll.

Case IH traktor fülke
 

Megújult a fülkében az A oszlopra szerelt kijelző, amin a gép alap működési adatait tudja leolvasni a kezelő. Ennek a felülete tükröződésmentes, erős színek és fényerő jellemzi annak érdekében, hogy még erős napsütésben is gyorsan és pontosan le tudja olvasni az adatokat.

kijelző
 

Könnyen és kényelmesen kezelhető rendszer

Az átdolgozott Multicontroller kartámaszon még több újítás van annak érdekében, hogy a gépkezelőnek még a csuklóját se kelljen levenni a Multicontroller karról. Ezért a karon 4 db szabadon programozható gomb van, illetve 2 pár hidraulika csatlakozás működtetése is programozható (választható, hogy melyik kör milyen parancsa kerüljön az adott gombhoz). A kihelyezett hidraulika körök vezérlése szintén programozható, bármely kör bármely kapcsolóra szabadon konfigurálható, és ezt a beállítást a kartámaszon színes LED világítás jelzi.

kartámasz vezérlés

traktor kartámasz
 

Ezeknek a beállítása is gyorsan kezelhető az új AFS 1200 Pro érintőképernyős monitoron keresztül, amely könnyen olvasható, 12”-os tükröződésmentes kijelzővel rendelkezik. Valamint itt láthatjuk a gép működési adatait, a precíziós gazdálkodás funkciókat, térképeket; itt kezelhető az ISOBUS-os munkagép; illetve az akár 4 db külső kamera képét is meg tudja jeleníteni.

Case IH traktor megújult vezérlő
 

A monitor menüje egy AFS Vision Pro operációs rendszert használ, amely egy intuitív, logikusan felépített, ezáltal könnyen kezelhető rendszert biztosít a gépkezelők számára. A rendszer több gépkezelő saját beállításait is el tudja menteni, ami azt jelenti, hogy ha többen használják az adott gépet, akkor a monitoron a saját felhasználói profiljukat kiválasztva automatikusan betöltődnek a korábbi saját beállításaik.

Nevéhez méltó módon az új Magnum precíziós eszközök szempontjából is sokkal jobban fel van készítve elődeihez képest, még az alapfelszereltséggel rendelkező modellek esetében is. Az AFS 1200 Pro android alapú kezelőfelülettel végre elérhetővé válik a régóta dédelgetett „egy monitor miden feladatra” mottó. Hiszen a rendkívül korszerű vizuális megjelenés, komoly feldolgozó teljesítménnyel is párosul a tablet alapú készülékben.

A kijelző a hagyományos ISOBUS terminál funkción felül, külön aktiváló kód nélkül képes automata szakaszkezelésre (16 szakaszig) és max. 3 anyag tekintetében terv alapú dózisszabályosra is!

Csak akkor van szükség munkagépvezérlő aktiváló kódra, ha ennél többre van igényünk.


 

Maga a monitor lesz az egyik kulcsszereplő az adathordozó nélküli felhő alapú adatátvitelben is. Ugyancsak alapfelszereltség az úgynevezett P&CM modul, mely nemcsak az automata kormányzás irányítását végezheti, hanem egy integrált RTK jel vételére alkalmas 4G telematika modemmel is rendelkezik. Ahhoz, hogy az alapfelszereltségű modell automata kormányzásra is képes legyen, már csak egy GPS antennát kell beszereznünk, melyhez rendelkeznünk kell a megfelelő pontossági szint eléréséhez szükséges feloldással és előfizetéssel.

A 25 cm-től egészen a 2,5 cm-ig négy különböző pontossági szint közül választhatunk (25, 15, 5, 2,5 cm). RTK (2,5 cm) pontosság esetén az AFS VectorPro antenna használatával lehetőségünk van az RTK Fill alapszolgáltatás igénybevételére, is mely 20 percen keresztül képes pótolni az esetlegesen kieső valós idejű jelkorrekciót kedvezőtlen viszonyok esetén. A beépített telematika modem aktiváláshoz alap és professzionális előfizetési lehetőség áll rendelkezésre. Mivel a felhő alapú adatátvitel csak a professzionális verzió sajátja, szinte biztos, hogy ezt a lehetőséget fogja választani a partnerek többsége.

Lássuk, mi van a ”gépen túl”, azaz mit tartogat számunkra az AFS Connect rendszer az eddig ismertetett felszereltségeken kívül

2019-ben indult el a My Case IH weboldal, ahol regisztráció után egy komplett szolgáltatás csomaghoz juthatunk, melyben számos funkció teljesen ingyenesen hozzáférhető, ráadásul nem csak Case IH ügyfelek számára. Az oldalon belül található, idén debütált AFS Connect felület segítségével három egymáshoz szorosan kapcsolódó modulra épülő rendszerbe nyerhetünk bepillantást. Lehetőségünk van farmunk (1), az erőgépeinkből álló flotta (2) és adataink (3) komplett kezelésére, irányítására.

Legérdekesebb talán az ingyenesen hozzáférhető Farm modul (1), mely az ausztráliai AgDNA szoftverfejlesztő cég gondozásában került a CNHi csoport birtokába.

Case IH Magnum
 

Gyakorlatilag egy teljesértékű mezőgazdasági feladatokra kifejlesztett web alapú térinformatikai szoftverről van szó, mely képes a konkurens gépgyártó adatainak feldolgozására is. Ebben a felületben létrehozhatunk vagy beimportálhatunk farm/gazdálkodó/tábla struktúrákat, határvonalakat és nyomvonalakat is. Ezek szerkesztésére, újak létrehozására és exportálására is lehetőségünk van.

Ha mindez nem lenne elég, hamarosan elkészíthetjük saját magunk is a tervszerű kijuttatáshoz szükséges jelmagyarázattal ellátott térképeket, a fejlesztők ígérete szerint. E modulban egyetlen funkció van, melyért fizetnünk kell, ez pedig a felhő alapú adatátvitel számítógép és monitor között. Ehhez professzionális telematika és adatátvitelt segítő előfizetésre, telematika modemre és AFS 1200 (vagy egyéb kompatibilis) monitorra van szükségünk. Amennyiben ezzel nem rendelkezünk, a hagyományos USB adathordozón történő adatcsere természetesen továbbra is használható.

A Flotta modul (2) a már jóideje létező távfelügyeleti megoldást helyezte új felületre néhány újdonsággal kiegészítve. A bejelentkezés után áttekinthetjük meglévő alap vagy professzionális telematika előfizetéssel rendelkező erőgépeinket, akár műholdas élőkép segítségével is. A tájékoztató információk, mint a gép állapota, üzemórák száma, üzemanyag-szint, üzemanyag-fogyasztás megjelenítésén kívül további műszaki paraméterek megfigyelésére is van lehetőségünk valós időben. Átlagosan 5 percenként frissülő formában különböző hőmérséklet, nyomás, motorterhelés és egyéb gépüzemeltetés szempontjából értékes információkhoz juthatunk, melyekből riportok létrehozására is lehetőségünk van akár 2 évre visszamenőleg.

Ezen kívül figyelmeztetéseket is beállíthatunk saját magunknak. Lehetőség van például arra, hogy egy adott munkasebesség felett értesítést kapjunk vagy figyelmeztessen minket a rendszer az üzemórákhoz kötött kötelező szervíztevékenységekre is.

traktor
 

Az Adat menedzsment modul (3) nem csak az adataink szerkesztését és kiexportálásának lehetőségét hordozza magában.

A Case IH nagy hangsúlyt fektet a kompatibilitásra és a felhő alapú adatcsere lehetőségére is a konkurens márkákkal. Ezért több olyan kezdeményezésben is részt vesz mely, ezt a folyamatot támogatja és erősíti. Továbbá partnerséget kínál minden olyan egyéb vállalat számára, mely része szeretne lenni ezen törekvéseinek. Az AFS Connect megoldásait szerves egészként érdemes értékelnünk, mely a saját fejlesztésű csúcskategóriás műszaki megoldások mellett nagy hangsúlyt fektet az adatfeldolgozás és a kapcsolódó gépek integrálására nagyfokú kompatibilitás mellett.

A végső cél az, hogy partnereink egy felületen el tudják végezni a gépflottával kapcsolatos precíziós irányítási műveleteket. A fejlesztés természetesen nem áll le, így hamarosan új funkciókkal és a modulok közötti még jobb kombinációs lehetőségekkel fogunk találkozni.

A Case IH mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos bővebb információkért keresse az AGRI CS Magyarország Kft. gépértékesítőit: www.agrics.hu

 

Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.