Gumihevederes Case IH gépekkel súlyos esők idején sem kell búcsút inteni a termésnek!

A gazdák szerint az extrém időjárás és az eső miatt ma szinte mindenki imádkozik: az ország egyik fele azért, hogy hulljon, a másik fele pedig azért, hogy végre álljon el. A lezúduló csapadék az agyagos vagy épp az öntéstalajokon kimondottan nehezíti a munkát, ezért nem véletlen, hogy egyre többen alkalmazzák a traktoroknál, kombájnoknál a gumihevederes járószerkezeteket. Ezekkel ugyanis eső után hamarabb lehet talajmunkázni, vetni vagy aratni, de ha épp érkezik a csapadék, akkor is még napokat-heteket nyerhetünk, mielőtt leállásra kényszerülnénk. Szakértői tudnivalók az előnyökről, gyakorlati tapasztalatok egy borsodi gazdálkodótól, Gergely Józseftől, akiknél két családi gazdaságban is gumihevederes Case IH Quadtrac, Magnum Rowtrac, valamint Case IH Axial-Flow kombájnok segítenek megküzdeni az elemekkel.
A hagyományos gumikerekeknél akár 35-38%-kal megnövelt felfekvő felületnek köszönhetően minimalizált a kerékcsúszás, kisebb sugarú a fordulási lehetőség és jelentősen kisebb a talajterhelés. Az előnyök megszokott felsorolása valahogy így kezdődik, ha azokat a speciális, háromszög formájú gumihevederes járószerkezeteket mutatjuk be, amiknek köszönhetően az olyan gigászok, mint a Case IH Quadtrac megszülethetett. A speciális járószerkezetnek hála ez a gép kisebb talajnyomás mellett dolgozhat csúcsra járatott területteljesítménnyel, mint egy 15 tonnás hagyományos kerekekkel szerelt Case IH Magnum. Ami a Quadtrac 26 tonnás összsúlyára, 500-620 LE közötti névleges és 692 LE tényleges maximális teljesítményére pillantva elismerésre méltó eredmény.

Gumihevederes Case IH traktorok: átütőerő, ami a vizes talajokkal is megbirkózik

Szollinger János, a Case IH gépek magyar márkakereskedője, az Agri CS Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója szerint ma egy másik ok teszi egyre népszerűbbé a gumihevederes erőgépeket, mint a kimagasló területteljesítmény. A képességük, hogy extrém esők idején is kitolható a használati idejük.
„A Quadtrac a speciális gumihevederes járószerkezetével még 1997-ben mutatkozott be és bár elsőre megmosolyogták, megvan az oka, hogy a gép világsiker lett. Az egyik előnye, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő növénytermesztés világában olyan területteljesítményt nyújt, amivel több erőgép és gépkezelő munkája megtakarítás mellett váltható ki. A másik, ami miatt ma is egyre többen választják a törzscsuklós Quadtrac-ot vagy az olyan félig gumihevederrel szerelt nehéz univerzális traktorokat, mint a Case IH Magnum Rowtrac, hogy az extrém időjárás dacára is kitolható velük az adott szezonban szükséges munkavégzés. A nagyobb felfekvő felületnek hála tavasszal előbb munkába állhatnak ezek a gépek, míg ősszel tovább dolgozhatnak. Az özönvízszerű esőzések okozta problémákat egyetlen gazdának se kell külön bemutatni, különösen agyagos vagy öntéstalajokon. Ilyenkor nemcsak a puszta erő számít, az is fontos, hogy a gép ne süllyedjen el, vagy ne okozzon olyan mértékű talajtaposást, amit később a talajmunkáknál, a növények fejlődésekor kell megfizetni.” – emeli ki Szollinger János.

Gergely József és családja ilyen kemény öntéstalajokon is foglalkozik növénytermesztéssel Gesztelyen, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

1000 hektáros területükön főként árpát, búzát és napraforgót termesztenek, valamint 120 helyi gazdát integrálnak is. Utóbbiba inputanyag kereskedelem, terményforgalmazás is tartozik. Mindezt elég kötött talajokon teszik, amelyek között található mélyfekvésű öntéstalaj is. A nyereséges termesztési munkához erőgépjeiknél számít, milyen gyorsan képesek a vizes földekre is kimenni. De az elvégzett talajmunkák minősége se mindegy. Ehhez 5 éve ruháztak be egy 620-as Quadtrac-ra, ami a lehető legjobb döntésnek bizonyult.
„Gesztelyben egy 620-as Quadtrac-ot használunk nehéz szántóföldi erőgépként. A Case IH traktorok közül teljesítményben, fogyasztásban különösen jókat mondanak erről a traktorról, de a gumihevederes járószerkezet miatt is sokat dicsérik. Tapasztalatból azt tudom mondani, hogy így igaz, megérdemli a gép az elismerést. Arra használjuk, amire szánták: nehéz munkagépekkel talajművelésben vezérgépként dolgozik. Mélylazítunk vele, kultivátorozunk, magágyelőkészítő munkákhoz használjuk, 6-12 méter közötti munkagépekkel fut. Gond nélkül megbirkózik bármivel, jó 3 nappal korábban kint vagyunk vele a földeken, mint a hagyományos gumikerekes erőgépekkel. A magágyelőkészítést 5-8 literes hektáronkénti fogyasztás mellett gyönyörűen elvégzi. Jól ki tudjuk használni a gépet, ráadásul a gumihevederes járószerkezetek karbantartása sem körülményesebb, mint más járószerkezeteké. Erősségként emelném még ki, hogy közúton gond nélkül beleférünk az előírt 3,5 m-es szélességbe a gumihevederrel, ráadásul most már akár 40 km/órára is képesek ezek is, nem sokkal lassabbak, mint egy hagyományos gumikerekes erőgép.”
Gergely József apósáék Gesztelytől nem messze, Taktaszadán gazdálkodnak hasonlóan 1000 hektáron. Az ottani gépparkban egy Magnum Rowtrac szintén a gumihevederes járószerkezet segítségével dolgozik a perctalajokon.
„Fontos, hogy a Rowtrac-kel kiváltható az ikerkerekezés, de az is szempont, hogy megvan a fordulékonysága is, mint egy univerzális felépítményű klasszikus Case IH Magnumnak. Nedves, átázott talajon is kiváló vonóerőt biztosít megcsúszások nélkül. Vetőgéppel dolgozva olyan lágy talajon is gond nélkül dolgozott, ahol korábban ikerkerekezéssel már probléma adódott volna.”
A 180-380 LE közötti Magnum szériát nem véletlenül emlegetik a Case IH traktorok koronaékszereként: iparágvezető teljesítményük, kiváló fogyasztásuk, a precíziósgazdálkodásra tervezett kezelőszervekkel és kezelőbarát kényelemmel egyesül a fülkében. A Rowtrac modellek gumihevedereikkel ráadásul lejtőkön is stabilan dolgoznak, alig marad nyoma a bekormányzásnak, plusz a vonóerő nagyobb aránya a hátsó tengely felé adódik le. Így csak nagy munkagépek estében kell komoly orrsúlyokat alkalmazni traktorokon. A gyárilag szerelt gumihevederes járószerkezet előnye továbbá, hogy a gépet szerkezetileg, súlyelosztásban is ehhez igazították. Így szemben az utólag felerősíthető gumihevederekkel, amelyek afféle lánctalpként a stabilitást és a mozgékonyságot is csökkentik, a Rowtrac kiaknázza ezt a lehetőséget.

Gumihevederes Case IH kombájnnal az özönvízszerű esőzések idején sem marad kint termény

A Case IH mezőgazdasági gépek magyar márkakereskedője szerint a gumihevederek előnyeire ma már nemcsak a Case IH traktoroknál, hanem a Case IH kombájnoknál is számíthatunk.
A tavalyi évben a búzaaratás idején az ország több vidékén is szenvedtek a gazdák a lezúduló esőktől. Mivel a búza különösen fogékony a gombás betegségekre, így gyorsan romlik a minősége, ha nincs időben learatva. A modern kombájnok közel 30 tonnás önsúlyával, amihez társul egy 3,5 – 5 tonnás vágóasztal, majd a betakarított termény önsúlya is, a termelőknek sokat kell várnia mostoha körülmények között. Hacsak nem váltanak és próbálják ki a gumihevederes kombájnokat. A Case IH kombájnok Axial-Flow 250-es sorozatától ezek a járószerkezetek már rugózott változatban is elérhetőek, így megbirkóznak a kombájnok jelentette súllyal is. Miközben akár vizes táblákról is – az alacsony talajnyomásnak köszönhetően – behozzák a terményt. Ez nemcsak a búzára, de az őszi esőkben kinn ragadt kukoricatermésre is gyógyír. Míg hagyományos gumikerekekkel a legtöbb esetben várni kell, amíg a téli fagyok megkeményítik a földet, a gumihevederes járószerkezettel időben megoldható a feladat. Nem véletlen, hogy az elmúlt másfél évben közel ugyanannyi gumihevederes mezőgazdasági gépet adtunk el, mint a korábbi 3-4 évben együttesen.” – meséli Szollinger János.
Gergely Józseféknél Gesztelyen Case IH kombájnok terén jelenleg négy is szolgálatot teljesít. Ezek közül kettő gumihevederes, kettő hagyományos gumikerekes, így van összehasonlítási alap.
„A hevederes kombájnok észrevehetően kisebb taposást hagynak maguk után, de tavaly olyan helyeken is tudtunk aratni, ahol konkrétan állt a víz. A földek esetében errefelé gyakori probléma a belvíz, így gumihevederes járószerkezet nélkül sok idő kiesne a kényszerű leállással. Vagy, ha bele is fognánk a munkába, csak foltokban tudnánk haladni. Az pedig időben és üzemanyagban is komoly veszteséget jelentene. Mindent összevetve árban lehet, hogy drágábbak a hevederes gépek, de sokkal többe kerül, ha az időjárás miatt végül kint marad a termény a földeken.”

Kombájnok szezonális felkészítése: a járvány miatt különösen fontos időben gondolni rá!

Amire a Case IH márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója és a gazda egyöntetűen figyelmeztet: csak annak a kombájnnak tudjuk nyereségre váltani a tudását, ami üzemképes. Épp ezért érdemes mindig időt szánni a gépek szezonális felkészítésére, különösen most, a Covid-19 járvány miatt. A vírushelyzet ugyanis a gépgyártási alapanyagok ellátási láncát is érintette. Félvezetők, chipek váltak hiánycikké, most pedig a gumialapanyagok járhatnak hasonlóan. Érdemes időben egyeztetni a márkaszervizzel, a szezon közeledtével ugyanis fogy a szabad kapacitás.
„A tél folyamán a csapágyakba belefolyhat a víz, rozsdásodás léphet fel. Érdemes levenni a szíjakat, megforgatni a tengelyeket, meghallgatni, hogy mennyire halkan dolgoznak. Bármi gyanúsat észlelünk, érdemes utánajárni. Nálunk minden Case IH kombájnnak üzemóra naplót vezetünk, nyomon követjük a karbantartásokat, ezek függvényében ütemezzük a szervizeléseket. Ugyanis, ha aratás közben állni kell, az megfizethetetlen kár. Gyakorlatilag óránként 100 ezer forint nettó veszteség. Jobb helyette felkészülni” – zárja Gergely József.
Gumihevederes Case IH traktorokkal, Case IH Axial-Flow kombájnokkal tenné hatékonyabbá gazdaságát? A márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. értékesítői országos lefedettség mellett várják megkeresését: www.agrics.hu.