Specialista mindenes? Olajtöktermelés hatékonyan fokozatmentes Maxxum Case IH traktorral.

Nem véletlenül választja egyre több gazda a fokozatmentes váltókat, hiszen ezekben a gépekben az elektronika folyamatosan figyeli a terhelést, emberi beavatkozás nélkül optimalizálja a motorbeállításokat, növelve az élettartamot, csökkentve a fogyasztást. Van, akiket mégis visszatart a régi hiedelem, hogy a munkagépekkel végzett nehéz munkákhoz nem jó egy ilyen váltó, hiszen „az áttétel miatt elveszik a motorerő egy része”. Akik viszont úgy ismerik ezt a váltótípust, mint a békési határban gazdálkodó Szatmári Zoltán, állítják, a félelmek alaptalanok. A családi cég évtizedek óta dolgozik Case IH traktorokkal, többek között az olajtöktermesztésben. Mindeddig gond nélkül, dacára az extra kihívásnak, amit a változatos talajtípusok jelentenek arrafelé a mezőgazdasági gépeknek.
Arról kérdeztük, hogyan teljesít a feladatok sűrűjében a családi gazdaság most vásárolt új Maxxum 125 CVXDrive traktora.
agrics_szatmari_zoltan_gazdariport_kep_05.JPG

A Case IH családi tradíció Békésben

Szatmári Zoltán édesapjától vette át a gazdaságot, ami 1992 óta épült ki iránymutatásai alapján. A kezdeti néhány tíz hektárt kitartó munkával fejlesztették fel közel 1000 hektáros megművelt területre, amibe saját, bérelt és bérmunkázott táblák is beletartoznak. Mára a gazdaság telephelyén zöldmezős beruházással irodaépületek, komoly tisztító- és szárítókapacitások épületek ki. Az utat a család kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel járta be. Vetésforgójukban napjainkban búzát, kukoricát, olaj- és étkezési napraforgót, sörárpát, tönkölyt, valamint a speciálisabb munkaigényű olajtököt találni.
Szatmári Zoltán szerint mindehhez a munkaszeretet mellett jó mezőgazdasági gépek is kellettek.
„Mi a Körös menti földeken gazdálkodunk, ahol a folyó által lerakott hordalékok miatt a könnyed homoktalajoktól kezdve a kemény kötött földeken át az öntéstalajokig minden előfordul. A területeink közé tartoznak úgynevezett perctalajok is, ahol minimális az időablak az optimális talajműveléshez. Olyan erőgépekre van tehát szükségünk, amik képesek akár nedves talajon extra vonóerő leadására, mindezt kiváló műszaki megbízhatóság mellett. Ilyen földeken ugyanis nincs idő hibás gépeket nézegetni, vizsgálgatni, a megtérüléshez olyan gép kell, ami körülményektől függetlenül a kezünk alá dolgozik. A Case IH traktorokat még édesapám hozta be a gazdaságunkba, az azóta eltelt 20 évben bizonyították, képesek megfelelni a kihívásnak” – meséli Szatmári Zoltán.
agrics_szatmari_zoltan_gazdariport_kep_02.jpg
Jelenleg a gazdaság gépparkjában kisegítő szerepkörben tartott régi 90 LE-s Case IH-juk mellett két Famall 95U-val, egy Puma 240 CVX-szel dolgoznak, legújabb beszerzésüket pedig egy Maxxum 125 CVXDrive traktor jelenti, amit Stoll rakodóval szereltek.
A gazdaságban a Case IH Farmall traktorok végzik a vetést, kultivátorozást, permetezési munkákat, míg a nehezebb talajművelési feladatokat a fokozatmentes váltóval szerelt Puma 240-esre bízzák. Ez az erőgép húzza a gazdaság egyik gabonavetőgépét is. A Case IH Maxxum 125 traktorra a két gépkategória között várnak feladatok.
Az új Case IH Maxxum traktorunk szeptemberben kezdett dolgozni, eddig az olajtök-betakarításban, szállítmányozásban bizonyult kiválónak. A folytatásban vetés, műtrágyaszórás kapcsán várnak még rá teendők, valamint a frontrakodó miatt a kiszolgálásban is, ugyanis kiválóan lehet vele mozgatni a Big-Bag zsákokat.”

Olajtöktermesztés fokozatmentes váltós Case IH traktorral: sikeres partnerség

Jó oka van, hogy a Maxxum gyakori mindenes traktor a magyar gazdaságokban is. Irányítása kezelőbarát, fülkéje kényelmes, miközben 4 hengeres, 4,5 literes FPT motorja a nagy teljesítményt sikeresen kombinálja jó fogyasztással a kompakt traktorok 115-150 LE-s teljesítményosztályában. Az elejére szerelhető gyári homlokrakodónak hála kiváló a kihasználhatósága, 3,7-4,2 méteres emelési magasságban 2540-2800 kilogrammot képes megmozgatni. 3 fokozatú TLT-je mellett az akár 50 km/órás haladási tempót biztosító CVX fokozatmentes váltó a gépet kiválóan alkalmassá teszi speciális feladatok elvégzésére is, ami az olajtöktermesztés miatt fontos Szatmári Zoltánék gazdaságában is.
„Az olajtöktermesztésben a betakarítógép optimális munkavégzéséhez viszonylag lassú haladási tempó mellett van szükségünk állandó TLT fordulatszámra. Fokozatmentes váltó nélkül a TLT fordulatszám fenntartásához folyamatosan korrigálhatnánk motorikusan a terhelés függvényében. Ez gyakorlatilag állandó kuplungolást jelentene, ami nem csak a kezelőnek fárasztó, de gyorsan leamortizálja az erőgép alkatrészeit is. Mi 2013-ban vettük meg az első Case IH traktorunkat fokozatmentes váltóval, amíg szolgálatban volt, semmilyen problémánk nem akadt ezzel a megoldással. Ennek megfelelően minden traktorunkat így kérjük azóta. Kényelmesebb, ideális szinten tartja a motorműködést, javítja a fogyasztást is” – meséli a gazda.
agrics_szatmari_zoltan_gazdariport_kep_04.jpg

De valójában mekkora megtakarítást nyújthat egy CVX fokozatmentes váltó?

A CNHi csoport traktorainál márkakereskedői oldalról mérték korábban a fokozatmentes váltók eredményeit. Köszönhetően annak, hogy ezek a váltók a terhelés függvényében állítják be a váltóáttételt és a motorfordulatszámot, akár 20%-kal faragható le velük a fogyasztás univerzális traktoroknál.
Az új Case IH Maxxum 125-öst tehát motorikusan mindennel felvértezték, ami a speciális feladatok ellátásához nélkülözhetetlen. De használatával a precíziós gazdálkodás teljes tárháza is elérhető már a kis- és középgazdaságoknak is.

Egységes flotta, jól felszerelt Case IH traktorok, boldogabb gépkezelők, ami a nyereségnek is jót tesz

„Az, hogy a gépkezelőnk szívesebben ül be a traktorba, ott az extra kényelemnek hála frissebb marad a munkanap folyamán, nem mellékes szempont a gazdaságunk életében. A pontosabb munkavégzés ugyanis megtakarítást jelent a nap végén. A Case IH traktorok ebben a tekintetben is képesek mindent megadni. Az új Maxxumot rugózott híddal, rugózott fülkével kértük, így észrevehetően csendesebb az erőgép. A traktort a bőrülés kivételével gyakorlatilag minden extrával felvérteztük, erősebb motorblokk, fronthidraulika, valamint gyári robotkormányzás RTK pontosságú GPS korrekcióval is került a gépbe” – emeli ki a gazdaság vezetője.
Szatmári Zoltán számára a sor végén említett precíziós mezőgazdaságot szolgáló megoldások különösen fontosak.
Szeretnénk mi is egyre jobban kihasználni a precíziós mezőgazdaság előnyeit. A munkavégzés automatizálásával egyszerűsítenénk a feladatokat, ezért is szereztük be az új traktort az Agri CS Magyarország Kft.-től a precíziós gazdálkodáshoz gyárilag felkészítve a digitális átálláshoz kiírt pályázat részeként. A gazdaságban már az egyik Case IH Farmall és a Puma traktorunk is RTK korrekciót használ. A gépkezelők eleinte egy kicsit idegenkedtek a rendszerektől, de hamar megértették az előnyeit. Nekik nem kell egész nap a nyomjelzőket figyelni, nekünk pedig az számít, hogy így pontosabb a vetés, homogénebb az állomány.”
agrics_szatmari_zoltan_gazdariport_kep_03.jpg

Az Agri CS Magyarországgal forgalmazóként a márka háttere is stabil

A békési gazda szerint a márkakereskedői támogatás és szerviz legalább olyan fontos faktor a megtérülő növénytermesztési munkák tekintetében, mint maga a gép. Szerencsére, ahogy látja, itthon az Agri CS Magyarország Kft.-vel Case IH tulajdonosok jó kezekben vannak.
A térségben a gazdák Szabó István Zoltán területileg illetékes gépértékesítőt kereshetik kérdéseikkel.
„Az Agri CS Magyarország Kft.-nél nemcsak addig fontosak a partnereink, amíg a szerződésen megszárad a tinta. Folyamatosan dolgozunk, hiszen szeretnénk, hogy a Case IH traktor megvásárlása egyet jelentsen a stresszmentes munkavégzéssel a növénytermesztésben. Ehhez folyamatosan bővítjük a szakmai csapatunkat, képezzük szervizes kollégáinkat, komoly raktárkészletet tartunk fenn az itthoni viszonyok mellett már bizonyított erőgép-munkagépkapcsolatokból. Így a járványhelyzet ideje alatt is gyorsan, kifogástalan színvonalon tudjuk kiszolgálni a termelőket. Keressenek minket bizalommal!” – összegzi a márkakereskedő szakembere.
Megbízható mezőgazdasági gépeket keres a hosszú távon sikeres gazdálkodáshoz? Válassza a megbízható Case IH traktorokat a magyar márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft.-től: www.agrics.hu/kapcsolat!


Cikkünk megjelent a gepmax.hu portálon.