A talajművelésben az állandó változás versenyelőny: Quadtrac újdonságok 2023-ban

24 óra alatt egy 20 fejes ekével 792 hektáron megművelt terület, mindössze akkora talajtömörítő hatással egy négyzetcentiméteren, mint amit egy 100 kilós ember fél lábon fejt ki. Nem véletlen, hogy amikor a talajműveléshez ideális törzscsuklós traktorok kerülnek szóba, egyetlen gyártó két géptípusa emelkedik ki a tömegből: a Case IH törzscsuklós Steiger és Quadtrac szériája. A gyárban nem érték be a 2005-ös talajművelési Guinness-rekord beállításával, folyamatosan fejlesztik a gépeket, amiből a 2022-es év sem maradt ki.
Annak jártunk utána, milyen lépésekben fejlődtek a Case IH törzscsuklós gépei a bemutatkozásuk óta, mi az, amit a konkurencia a mai napig nem képes lemásolni. Plusz rákérdeztünk, hogy 2023-ban milyen extrák várják a gépekben az új tulajdonosokat.
images_medium_s1471-115x(23)70511-4_fx1.jpg

Case IH törzscsuklós traktorok: a gazdák kéréseire épülő világmárka

Legyen szó gumihevederes Quadtracokról vagy a törzscsuklós traktorok másik nagyágyújáról, a ma 8 modellel 370-620 LE névleges teljesítményre képes gépóriások sikerét mindig egy alapelv biztosította: az adott kor elvárásai mentén megadni a maximumot, amire egy erőgép képes a talajművelésben.
Az első, 1958-ban John Steiger és két fia, Douglass és Maurice által tervezett, akkor még 238 LE-re képes törzscsuklós erőgépnél ezt a páratlan motorerő és az elnyűhetetlen alkatrészek kombinációjával az elképesztő területteljesítmény jelentette (a motor váltó és hajtáslánc a saját területükön kiemelkedő amerikai gyártóktól érkezett, így javítani is egyszerű volt a gépeket), de az évtizedek alatt a Case IH márkába olvadva a törzscsuklós gépek mérnökei mindig értették az idők szavát. Halász Péter, a kizárólagos hivatalos magyar márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. termékmenedzsere szerint ennek számos olyan újítás lett az eredménye, ami újraírta, amit a nagyüzemi mezőgazdaságban a hatékony talajmunkákról addig gondoltak.
 

1997: bemutatkozik a Quadtrac gumihevederes járószerkezete, amit máig nem tudtak lemásolni

„A gépek történetében az egyik legfontosabb újdonságot a 4 egyforma háromszög-gumihevederes járószerkezet megjelenése, és vele a Quadtrac gumihevederes traktorszéria bemutatkozása jelentette 1997-ben. A technológiával 35-38%-kal nagyobb felületen érintkezik az erőgép a talajjal, aminek köszönhetően még 16 méteres magágykészítőkkel vagy 10 méteres vetőgépekkel sem tömörítik a termőréteget. A hevederek bordái kiváló tapadást biztosítanak, aminek köszönhetően a slip szinte ismeretlen ezeknél a gépeknél – kisebb, mint 2% –, ráadásul az átlagos üzemanyag-fogyasztásuk is 10%-kal jobb, mint egy 400 LE-s univerzális traktoré. Ez a fejlesztés ma már egyértelmű előny, de a maga idejében jócskán megelőzte a korát, a konstrukciót az első gépkiállításokon egyenesen megmosolyogták akkoriban a gazdák. 2005-re a világ és hozzáállás is gyökeresen megváltozott. Amikorra egy CASE IH Quadtrac STX500 20 fejes ekével felszerelve 24 óra alatt 792 ha-t művelt meg és beállította a Guiness-rekordot a talajművelésben, már mindenki tudta, hogy a nyereséges mezőgazdasági munkához a változó világban a gépóriások jelentik a megoldást, amiben a Case IH Steigerek és Quadtrac gumihevederes traktorok verhetetlenek.”
Evolution-fo-Case-IH-Track-Technology-09-04-15.jpg
 
Halász Péter hangsúlyozza, a lépéselőny megőrzéséhez természetesen kellett, hogy a Case IH-nál a folyamatos fejlődést rendkívül komolyan veszik, napi szinten több mint 2,4 millió dollárt fordítva kutatásfejlesztésre. Ennek köszönhetően a távolság nem csökken a törzscsuklós gépek nagyágyúinak megalkotója és a technológia másolásával foglalkozó egyéb márkák között.
Amelyik gazda ismeri a gumihevederes gépeket, megerősíti majd, hogy hiába ölik bele a milliókat más márkák, még mindig a Case IH futóműve a legjobb ebben a kategóriában. Egész egyszerűen jobb a rugózása, több a feszítőgörgő a rendszerben, jobb a tervezőmunka, így a gépek súlypontja alacsonyabbra kerül, jobb hatásfokkal alakítják a motorerőt vonóerővé. A gumihevederes járószerkezet hibátlan működését a Case IH-nál egy szántóföldi »tojáspróbával« is ellenőrzik időről időre. Ennek részeként egy Quadtracnak úgy kell áthaladni a szántóföldön 5 cm-es mélyégben elásott tojás felett, hogy az épségben marad. Ez ezekkel a gépekkel lehetséges. Még a legnagyobb Quadtrac 620-as is mindössze 0,5 kg/négyzetcentiméter terhelést jelent a talajon, ami megközelítőleg egyezek egy fél lábon álló 100 kg-os ember terhelésével.”
 

2020-as évek: újratervezett erőátvitel a Case IH óriásokban, plusz a precíziós gazdálkodás nehéztüzérsége

Ráadásul, a fejlődés bőven nem állt meg itt.  A Quadtrac és a Steiger estében egészen a közelmúltig egymást érték az újdonságok.
2020-ban például a hatékonyság jegyében újratervezték az erőátviteli rendszert a Case IH törzscsuklós traktorokban. Az új 16/2 fokozatra képes PowerDrive váltóval 20%-kal javult a gépek gyorsulása minden fokozatkapcsolásnál, ráadásul a speciálisan vágott, spirális fogaskerekeknek köszönhetően az élettartamuk is kitolódott. A Steigerek (420, 470, 500) és Quadtracok (470, 500, 540) 3 modelljében ekkortól választhatnak CVXDrive fokozatmentes váltót is a gazdaságok, ami minimalizálja a kezelői tévesztéseket, optimalizálja a fogyasztást körülményektől függetlenül. A kezelők teendőinek leegyszerűsítése érdekében a gépekbe adaptív kormánymű is bekerült az elmúlt években, így de ami még ennél is lényegesebb, tökéletesen felkészítették őket a precíziós gazdálkodás minden elvárásához is a Case IH AFS Connect rendszereinek beépítésével.”
Az Advanced Farming Systemen keresztül elérhető precíziós gazdálkodásra tervezett megoldások jelentették a kulcsot, hogy a Quadtrac törzscsuklós gépeket a 2023-as év mezőgépének (Farm Machine 2023) választották a SIMA-n az XXL kategóriában. A tulajdonosok ugyanis a megvásárlást követően 3 évig automatikusan hozzáférnek egy e-mailes regisztráció után egy olyan komplett térinformatikai szoftvercsomaghoz, amiért máshol akár milliókat is elkérnek a forgalmazók.
„A rendszer mobilról, tabletről és laptopról is elérhető, a felületén táblahatárokat, nyomvonalakat, AB egyeneseket rajzolhatnak vagy szerkeszthetnek a gazdák, térképes kijuttatási és tőszámterveket tölthetnek fel a gépekre, a munkához felhasználhatják a hozammérős kombájnok adatait is. Ez hatalmas lehetőséget jelent a hatékonyságnöveléshez, ráadásul a kézhez tervezett irányítókar és más kezelőszervek programozható 100 gombjával, vagy az AFS PRO 1200-as érintőkijelzőn keresztül mindez egyszerűen kiaknázható a gépek kezelőinek az AFS Connect szériába tartozó törzscsuklós Steigereket vagy Quadtracokat választva. A rendszerrel a gépadatokhoz is hozzáférést adhatunk a márkakereskedői szervizcsapatnak, így immár ahelyett, hogy hibákat javítanánk, azok megelőzésén dolgozhatunk, figyelve a teljesítményre, szenzorok hibajelzésire. Jó kézben egy ilyen erőgéppel 1000 hektártól felfelé egyetlen törzscsuklós gép kiváltja 3-4 hagyományos univerzális erőgép munkáját, miközben a hektárköltségek jelentősen csökkennek.”
Quad1-(1-of-1).JPG

Nem nyom többet egy 100 kilós embernél, mégis 17 hektárt művel óránként: Case IH Quadtrac

De pontosan mennyi az annyi, ha a fejlődéstörténettől lecsupaszítva érdekelne minket a Case IH traktorok nagyágyúinak tudása? Halász Péter szerint a gépóriások a „puszta tények kedvelőinek” sem okoznak csalódást:

  1. a 6 hengeres, 12,9 literes Stage V FPT motor maximálisan 692 LE teljesítményre képes.
  2. 9071 kg emelési kapacitású CAT5 3-pont függesztéssel a legnagyobb munkagépekhez, ami 26 fokos kitérést tesz lehetővé.
  3. Akár 8 pár kihelyezett hidraulikaszelep opciósan 428 l/perc teljesítményű hidraulikarendszerrel.
  4. Dupla hidraulikaszivattyús Twin-Flow rendszer, amivel akár vetőgépen is üzemeltethető a ventillátorhatjás a hátsó TLT használata nélkül.
  5. 1000 /min TLT aktív hajtású gépekhez.
  6. 60-40%-os súlyeloszlás, ami képes akár 15 tonnás vontatott súlyig optimálisan, 50-50%-ban elosztani a terhelést a vázszerkezeten.

A kizárólagos magyar márkakereskedő munkatársa szerint ráadásul itthon nemcsak a gép tudása kategóriaelső, de az AGRI CS Magyarország csapatával az üzemben tartás is a lehető legkevesebb problémát jelenti a gazdáknak.
Minden Case IH törzscsuklós traktorra teljeskörű, 3 éves gyári garanciát nyújtunk, ami köszönhetően az országos lefedettségnek 7 területi központtal és a jól képzett szakembergárdának köszönhetően zavartalan üzemórákat jelent a gépek tulajdonosainak. Cégünk a kontinens második legnagyobb agráripari vállalategyüttesének, az AGROFERT csoportnak a tagja, amely 18 országban van jelen, 33 ezer munkatársat foglalkoztatva, ez körülményektől függetlenül garancia a partnereknek a kiszámíthatóságra.”
 
Maximális területhatékonysággal vágna bele a precíziós gazdálkodásba? Válassza a csúcstartó Case IH törzscsuklós traktorokat a hivatalos magyar márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft.-től: www.agrics.hu


Cikkünk megjelent a Profi Magazinban.