Gazdaszemmel: gyorsan, jól, mindig Case IH.

A Case IH traktorok értik, mi kell a sikeres munkához az állattartásban.

A népi bölcsesség úgy tartja, jó és rossz gazda között nincs sok különbség, mindössze három-négy nap. A Medgyesegyháza határában az évente mintegy 6500-7000 sertést értékesítő, 500 fejőstehénnel dolgozó és jószágait közel 700 hektáron végzett növénytermesztéssel ellátó Lipták László szerint ahhoz, hogy jó térfélen maradjunk, kulcsfontosságú az ideális mezőgazdasági gépmárka. Ez meglátása szerint három tulajdonságot egyesít: gyorsan, jól és mindig elvégzi a rábízott feladatot. Enélkül ugyanis nem marad pénzénél a gazda.

Esetükben a márkát, mely bizonyított, több mint 20 éve a Case IH jelenti, a traktorokból több mint 12 talált helyet az évek során a telephelyen.

Arról kérdeztünk, miért ragaszkodnak „a piroshoz”, illetve miért kérik az utóbbi években Case IH traktoraikat CVXDrive fokozatmentes váltóval?

Megbízható erőgép-munkagép kapcsolat nélkül nincs profit az állattartásban

Lipták Lászlót még a középiskolás évek során ejtette rabul a mezőgazdaság szeretetével egy, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végzett ismerős, ez a szerelem pedig 1980 óta tart agronómusként. Mára a Békés-Csanádi löszháton gazdálkodva 230 kocával és annak szaporulatával, valamint 500 fejőstehénnel dolgozik évente a Haladás Plus Kft.-nél, ehhez 700 hektáron takarmánynak valót, illetve árunövényeket is megtermelnek, búzát, őszi árpát, szemes és silókukoricát, lucernát, szénát, valamint szenázst állítanak elő, a sorból egyedül a búzát értékesítik árunövényként. Az állatokkal foglalkozni ugyanis ma csak úgy lehet, ha képesek önköltségen előállítani a termény zömét egy állattartó telepen, ehhez pedig nemcsak éjjel-nappal, de gyorsan is kell elvégezni a munkát. Olyan csapatmunka ez, amire nem minden gépmákra lenne képes, „a pirosban” azonban a 2000-es évek óta nem kellett csalódniuk.

„Mind a mai napig szeretem növénytermesztést és azt, amit az nyújt: növényekkel dolgozva szabadon járhatok a határban, de annak is megvan a maga szépsége, hogy az állatokkal foglalkozhatok. Jelenleg 230 anyakocánk van, annak a szaporulatát, úgy 6500-7000 sertést értékesítünk egy évben, illetve van 500 fejőstehenünk is, ahol a plusz szaporulatot vemhes üszőként adjuk el. Mindennek a fenntartása nemcsak állandó, de gyors munkát kíván meg, hogy a végeredmény az állatoknak és a termelőnek is jó legyen. A szólás úgy tartja ugyanis, hogy a jó gazda és a rossz gazda között nincs nagy különbség, mindössze három-négy nap körülbelül, ami az olyan munkáknál, mint a lucerna betakarítása, a bálázás a vetés, kiválóan megmutatkozik. Ahhoz, hogy mindezt időben, jó minőségben és reális költséggel el tudjuk végezni, csak megbízható erőgépek és munkagépek jöhetnek szóba. A keleti blokkos traktorok után mi úgy gondolkoztunk, hogy a világ egyik legnagyobb traktorgyártójaként a Case IH számunkra elérhető áron képes megadni azt a tudást, amire a sikerhez szükség van. A 2000-es évek óta most érkezik a tizenkettedik Case IH traktor hozzánk egy új Case IH Puma 175 fokozatmentes váltóval. Ez nem így volna, ha nem lennénk elégedettek a munkájukkal.”

A gazdaságban a megbízhatóság tényleg elengedhetetlen, hiszen egy évben 10 ezer bálát készítenek, a szalmaberakodás, takarmányozás, trágyakirakodás és a szántóföldi munkák együtt komoly kihívást jelent a gépeknek.

Évente 8000 ezer bála csak az árpa- és búzaszalma amit készítünk, a lucernát és szénát valamelyest ugyanis visszafogtuk, mert bizonytalan a termés, és egyre nehezebb fenntartani a minőséget is. A terület karbantartása és a teendők ettől függetlenül állandó kihívást jelentenek, de a Pumánk mellett egy szintén új Case IH Magnum 340 CVXDrive traktorunkkal, két Case IH Maxxum traktorral – egy Luxxum 100-zal és egy Case IH Farmall 115-tel – le tudjuk fedni a teendőket.”

kiadvany.jpg
LETÖLTÉS
 

Case IH Magnum AFS Connect 340 CVX Drive – az új széria képes egyszerűsíteni a gazda dolgát

A 2020-ban teljes modellfrissítésen átesett, 280-400 LE közötti névleges teljesítményű Case IH Magnum traktorcsaládnál az új formavilág, ami elsőre szemet szúr: új hűtőrács, agresszív vonalvezetés, a kilátást javító megnövelt üvegfelületek és a kényelmesebb beszálláshoz kivett B-oszlop. Azonban ennél is lényegesebb, hogy még átütőbbé tették a gépet az igazi hivatásához: a kompromisszumok nélküli, hatékony talajmunkához. Ehhez a Case IH hű maradt a jól bevált egy lengőkaros első tengelyhez, a vázba pedig egy erőteljes FPT Cursor 9 közös nyomócsöves, turbófeltöltés dízelmotort ültetett. A 221 l/perc teljesítményű hidraulika- rendszerrel a 10 929 kg-os maximális emelhető tömeggel takarékos fogyasztás mellett biztosít kiváló vonóerő-leadást a gép. A mérnökök az AFS Connect-szériába olyan extrákat is beletettek, mint a gépkezelő teljes kontrollját biztosító 12”-os tükröződésmentes kijelző, az A-oszlopra szerelt új teljesítményadat-kijelző, plusz a 4 db szabadon programozható gombbal, illetve 2 pár hidraulikacsatlakozás működtetésére is beállítható gombbal kiegészített kartámasz.

Ugyan felárért rendelhető, de a felszereltség sorából Lipták László szerint nem érdemes kihagyni az 50-es automata váltót sem.

„Az új Case IH Magnum 340 traktorunk 2023 októberében érkezett, gyakorlatilag minden talajmunkát ezzel végzünk a gazdaságban. 7,7 méteres tárcsával, 8 méteres kombinátorral dolgozunk például vele, az 50-es fokozatmentes váltó ehhez ugyan plusz ráfordítással volt elérhető, de megérte. Kényelmesebb a kezelőnek, a terhelésnek megfelelően választ sebességfokozatot az elektronikán keresztül a gép, így a munka folyamatosabb, a fogyasztás pedig alacsonyabb.”

Mit takar az új generációs Case IH traktorok nevében az AFS Connect?

A Case IH mezőgépeknél az AFS rövidítés az Advanced Farming Systemet, a cég saját, precíziós gazdálkodáshoz megalkotott szoftvercsomagját rejti. A precíziós gazdálkodást támogató rendszerekben egyesül az a tudás, amit a farmmenedzsment és a mezőgazdasági térinformatikai programoktól megszokhattunk – táblahatárokat szerkeszthetünk, nyomvonalakat vagy kijuttatási térképeket tölthetünk fel. Plusz, ha regisztráltuk a gépet, akkor a gépadatokra rálátnak a hivatalos márkakereskedő szervizesei. Az AGRI CS Magyarország Kft. így riportokkal, javaslatokkal vagy hibajelzésekkel segítheti a meghibásodások megelőzését.
haladas_02.jpg
 

Jó oka van, hogy Case IH Pumát csak új Case IH Pumára cserélnek

A Case IH Puma traktorok szériája szintén jelentős ráncfelvarrást kapott 2022-ben. A plusz 11%-os motorerőnek, a 710/70 R 42 méretű hátsó abroncsozással 18%-kal növelhető felfekvőfelülettel, a hátsó hárompont-függesztéses csatlakozással, 10 468 kg-os emelési kapacitással és alapfelszereltségben 150 l/perc hidraulikateljesítménnyel még gyorsabbak, fürgébbek és harapósabbak lettek ezek az erőgépek.

Lipták László a Puma 175-ösök tudását főként a zöldgépsorral dolgozva dicséri.

„A Case IH Puma traktorral hatékonyabban, gyorsabban haladhat a kaszálás, ami különösen szenázskészítésben előny. A gépek fronthidraulikával, fronthajtással is rendelkeznek, ez számunkra lényeges, mert egy első-hátsó kaszakombinációval így egy menetben több mint 6 méteres szélességben dolgozhatunk a traktorral. A jó szenázs titka az időzítés, mert ha túl nedves, amit bálázunk az épp olyan rossz, mintha túl száraz lenne, a gépeinkkel meg tudjuk oldani az időzítést.”

Case IH Farmall traktorok: 100 éve tudják, mi kell a megbízhatósághoz

Az állattartó telepen, ha esik, ha fúj, az állatok etetését napjában kétszer meg kell oldani, az ehhez nélkülözhetetlen takarmánykiosztó kocsi kezelése ezért bizalmi feladat. Lipták Lászlóék választása ilyen téren az ikonikus Farmall 115-re esett. Ezek az erőgépek nem véletlenül érték meg a 100-ik születésnapjukat a gyártósoron: 4 hengeres, 3,6 literes Common Rail dízelmotor erőforrásukkal és megújult kartámaszukkal könnyen kezelhetőek, fordulékonyak, miközben 4400 kg-ot képesek megmozgatni.

„A takarmányozást csak megbízható gépre lehet bízni, ilyen téren sosem csalódtunk a Case IH Farmallunkban. A gyár hivatalos márkakereskedőjeként az AGRI CS Magyarország Kft.-nek kiváló az alkatrészellátottsága, jól képzettek a szerelői, így ha bármi felmerül a gépekkel, nálunk még mindig találtak rá megoldást is.”

Márkaháttér az AGRI CS Magyarországtól: 3 év garancia a legkedveltebb traktorokra egy mindent átfogó kínálatban

Szabó István Zoltán, aki területi gépértékesítőként segíti Békés vármegye termelőit, hangsúlyozza, a kiszámíthatatlan környezetben érték, hogy ma szakmailag és anyagilag is stabil háttérrel érhető el itthon a márka.

„Közép-Európa legnagyobb agráripari vállalatcsoportjához, az AGROFERT Grouphoz tartozva a gazdálkodóknak ma egy anyagilag és szakmailag is felkészült márkakereskedőként könnyíti meg a Case IH gépekkel a gazdálkodást az AGRI CS Magyarország Kft. A kisgazdaságoknak ideális univerzális traktoroktól, mint amilyen a 100 éves Farmall-széria is, a nagygazdasági igényekre szabott törzscsuklós Quadtrac-okig a raktárkészletünkben minden gépkategóriában van a hazai igényekhez felszerelt Case IH erőgép.” – emeli ki az AGRI CS Magyarország Kft. munkatársa. Szabó István Zoltán hozzáfűzi: „A munkagépek terén az olyan pályázatokhoz ideális munkagépek is megtalálhatóak, mint a Case IH RB fix- és váltakozó kamrás bálázók vagy a tavalyi évben megnövelt hidraulikateljesítménnyel megújult Case IH Farmlift teleszkópos rakodók. A kínálatunkban Pöttinger kaszák, rendterítők és rendsodrók is elérhetőek. Az állattartókat teljeskörű szolgáltatással várjuk a pályázatírástól a gépfelszereltség meghatározásáig. A legnépszerűbb Case IH traktorokra Magyarországon teljeskörű 3 éves teljes körű gyári garanciát vállalunk, így az üzemben tartás gondtalan a partnereinknek.”

Megbízható mezőgazdasági gépeket keres a hosszú távon sikeres gazdálkodáshoz? Válassza a Case IH traktorokat a magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft.-től!

 

Cikkünk megjelent az agrotrend.hu oldalon!