„Case IH-val termésből több, költségből kevesebb jut precíziós gazdálkodással”

Miután 30 hektár kitárcsázott repcét egy családi gazdaságban az aszály miatt 2 t/ha üzemi eredménnyel mérlegelő kukoricára cserélnek, úgy, hogy a megmaradt repce se jut tovább 1,5 t/ha eredménynél, a legtöbb helyen borúsan tekintenének az új évjáratra. Azonban az Előszálláson 200 hektár saját területen növénytermesztéssel és 300 hektáron átfogó mezőgazdasági szolgáltatással foglalkozó Simon László szerint aggodalomra semmi ok, amíg a gépparkban vannak Case IH traktorok és kiaknázzuk azok tudását a precíziós gazdálkodáshoz.

A focistaévek tapasztalatát megőrizve ugyanis a gazdálkodó tudja, a bajnokság nem egy meccs eredményén múlik, és 5 éves távlatot vizsgálva továbbra is vallja, a Case IH mezőgazdasági gépekben ott a plusz az extrém időjárás leküzdéséhez is. Különösen akkor, ha olyan új gépet választunk, mint a hozzájuk 2022 tavaszán érkezett Magnum 340 CVXDrive AFS Connect. Ez a gép ugyanis ingyenes hozzáférést biztosít az új Case IH traktorokkal elérhető gyári farmmenedzsment szoftverek milliókat érő tudásához is.

Utánajártunk, mennyire éri meg a gyakorlatban egyéni mezőgazdasági vállalkozóként átfogó precíziós gazdálkodási rendszert építeni a Case IH mezőgazdasági gépekkel.

Simon László

 

Lassan 20 éve biztosak benne: a Case IH traktorok tudása messze lekörözi az árukat

Simon László Fejér megyében őstermelő feleségével és édesanyjával közösen gazdálkodva 2001 óta él a mezőgazdaságból, amihez éppúgy szükség volt a dunaújvárosi és dunaföldvári sportolói évek alatt megszerzett kitartásra, mint a Case IH traktorok több évtizedes megbízhatóságára. A 2022-es év láttán a termelő szerint a bordó traktorokkal elérhető precíziós gazdálkodási tudás is a sorhoz tartozik, hiszen másként nem lehet dacolni az extrém időjárással.

Nem fogom szépíteni, a tavalyi év itt is nehéz volt. Az őszi búza 6 tonna/hektáros és az árpa 7,5 tonna/hektáros eredményei javítottak a dolgokon, de a repcénkből 30 hektárt kellett kitárcsáznunk, helyette pedig a kukoricát tettünk a földbe, ami hasonlóan járt, mint máshol. Tudom, van, ahol akkora a baj, hogy nehéz most szem előtt tartani, de több év átlagát kell venni, és jó márkára épített precíziós gazdálkodással fenntartható lesz a munka. Alkalmazkodni kell, én épp ezért leginkább őszi vetésű növényekkel dolgozom. Ezekhez most már az esővel sem állunk olyan rosszul, Case IH gépekkel az udvaron én bizakodom” – meséli a gazdálkodó.

A gépparkban ugyanis nem pusztán márkahűségből a Case IH gépeké a főszerep. Simon László szerint évek óta stabilan érződik, hogy a márka mérnökei a csúcskategóriás tudást kisebb árcédulával teszik elérhetővé a gazdáknak.

„A régi világ keleti blokkos traktorai után a Case IH gépek mellett tettem le a voksomat. Azóta 20 év telt el, de a lényeg nem változott: messze a legjobb ár-érték arányon teszik elérhetővé a Case IH-k a mezőgazdasági gépek csúcskategóriáját. Tudatosan építkezünk az első Case IH 7130-as óta, folyamatosan térünk át minden gépnél a fokozatmentes váltóra, egyre több precíziós gazdálkodáshoz lényeges funkciót használunk ki: robotkormányzás, szakaszvezérlés minden gépben van már.

Jelenleg két 270 LE-s Case IH Optummal, egy 130 LE-s Case IH Pumával dolgozom, az új lépcsőfokot az új Case IH Magnum 340 érkezése jelentette. A precíziós gazdálkodáshoz kiírt pályázat részeként hamarosan érkezik hozzá egy szakaszolásra, mérlegelésre képes precíziós műtrágyaszóró gép is. Ezzel a talajmunkától kezdve a differenciált dózissal végzett tápanyag-kijuttatáson át a növényvédelemig adott lesz minden munkagép. A precíziós gazdálkodástól az új gépparkkal azt várom, hogy úgy tudjak spórolni az inputanyagokon, hogy az nem megy a termésminőség rovására. A Case IH traktorokkal ez adott, ráadásul minden gép és minden rendszer kompatibilis egymással. Nem bonyolítja meg, ha épp másik traktorral húzom például a vontatott permetezőgépet vagy a vetőgépet, problémamentesen kommunikálnak egymással az eszközök.”
az új lépcsőfokot az új Case IH Magnum 340 érkezése jelentette

 

Magnum 340 CVXDrive AFS Connect: nem spórol a tudáson, csak a költségeken!

Jó oka van, hogy a nagy univerzális Case IH traktorok közül kiemelkedő darabszámban választják a gazdálkodók a Magnum-széria darabjait 310-435 LE között. Az erőgépek ugyanis motorerő, erőleadás, fogyasztás és precíziós gazdálkodáshoz tervezett funkciók terén egyformán a maximumot kínálják:

  • A Simon Lászlónál dolgozó Magnum 340-es 8,7 literes Stage V FPT erőforrásával, 6 pár elektrohidraulikus hátsó hidraulikacsatlakozásával és opcionálisan 282 l/perc hidraulikaszivattyú-teljesítményével 11 700 kg emelési kapacitásig bármilyen feladatot könnyedén elvégez.
  • A kézhez tervezett speciális Multicontroller kartámasszal és a joystickkal több feladat elvégezhető egyetlen gombnyomással.
  • Az opcionálisan kérhető első és hátsó kamerarendszerrel zavartalan rálátást biztosíthatunk a munkagépekre.
  • 20 LED lámpás 360 fokos lámpacsomaggal az éjszakai munkavégzés is problémamentes.
  • Az ülésválaszték, zajszigetelés és rugózás személyautókat idéző minőségével még a hosszú munkaórák is gyorsan leperegnek.

Az érkezés óta elvégzett nehéz talajmunkák tapasztalatai alapján Simon László szerint az új Magnum érezhetően sokat fejlődött, még úgy is, hogy régebbi Case IH Magnumot cserélt le AFS Connect-szériás erőgépre.

Ez a gép tényleg mindent tud, amit ma egy nagy univerzális traktortól várunk. A kamerarendszeren keresztül kristálytisztán látom, mi történik a munkagépeknél, nem kell előre-hátra forgolódni munka közben. A monitorok jól kezelhetőek, a gép állapotáról és az elvégzett munka minőségéről egyaránt valós képet kapok. A fülke szintén kifogástalan, élmény benne dolgozni. Az első 400 üzemóra alapján azt látom, hogy pontosan azt kaptuk, amit vártunk: a nagy grúberünkkel is gond nélkül dolgozik a gép. A könnyebb talajmunkák – tárcsázás, simítózást – így vihetik az Optumok, míg a 130 LE-s Pumánk a permetezőgéppel, a műtrágyaszóróval vagy a sorközművelő kultivátorral dolgozhat. Case IH traktoroknál Magnumot cseréltem Magnumra, és még így is érződik az előrelépés.”
A kézhez tervezett speciális Multicontroller kartámasszal és a joystickkal több feladat elvégezhető egyetlen gombnyomással.

 

A tapasztalat szerint a fokozatmentes váltó kisebb gazdaságokban sem luxus

A CVXDrive fokozatmentes váltók a terhelés függvényében automatikusan állított áttétellel a CNHi csoport saját felmérése szerint akár 20%-kal is csökkentheti a traktorok fogyasztását. Simon László szerint a hatásfok javulását ők is érezték, de gépkezelőként legalább ennyit számít a fokozatmentes váltó jelentette kényelem is a gazdának.

„A fokozatmentes váltónak természetesen van egy felára, de ha nem látnám, hogy ez a befektetés megtérül, akkor nem lenne csak ilyen váltóval szerelt traktorom. Én kezelem a gépeket, így ahol lehet, dolgozzon helyettem a technika, de a fogyasztást is érezhetően javítja a CVXDrive.
 

Egy fontos jó tanács: Case IH traktort csak a hivatalos magyar márkakereskedőtől!

Amennyiben egy gazdálkodó szeretné olyan nyugalommal használni hosszú üzemórákon át Case IH traktorait, mint Simon László, a Fejér megyei termelő szerint Case IH-nkat a hivatalos márkakereskedőtől szerezzük be.

„Ahhoz, hogy a gép visszatermelje az árát, üzemelnie kell, ami elképzelhetetlen biztos háttér nélkül. Minden vásárlásnál megnézem, hogy mit kapok a pénzemért, és az AGRI CS Magyarországgal ez is kifogástalan. A területi értékesítők közül Bajtel Attilával hosszú évek óta jó a kapcsolatunk, tudja, milyen gépekre van szükségünk. Műszaki problémákat a Simontornyán dolgozó csapat eddig mindig megoldotta. Jól kezelik az igényeket, felkészültek a szervizesek, árakban is azt kapom, amit keresek.
Optum 300 CVX

 

Case IH AFS Connect: új traktorral a milliókat érő programcsomag precíziós gazdálkodáshoz ingyen érkezik

Simon László egyik fontos célja az idei évre, hogy megtanulja, hogyan fordítsa előnyére azt a tudást, amit az újgenerációs MagnumPuma, OptumSteigerQuadtrac és az Axial-Flow kombájnok 250-es szériájához ingyenesen kapnak meg a gazdálkodók.

  • AFS (Advanced Farming System) Connect precíziós gazdálkodási rendszere egyesíti a mezőgazdasági térinformatikai rendszerek, telematikák és farmmenedzsment szoftverek tudását. Kijuttatási terveket tölthetünk fel a rendszerbe, táblahatárokat, nyomvonalakat, egyeneseket szerkeszthetünk térképes alapon, online kiküldhetjük a feladatokat erőgépeinknek.

„Az új Case IH Magnum traktorunkkal és a gépparkkal idén kezdjük el kitanulni a rendszer lehetőségeit, már kaptam tájékoztatást, jó lehetőségnek tűnik.”

Megbízható mezőgazdasági gépeket keres a hosszú távon sikeres precíziós gazdálkodáshoz? Válassza a Case IH traktorokat a magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft.-től: www.agrics.hu


Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.