Hatékonyságbajnokok az XXL gépkategóriában: a Case IH törzscsuklós traktor orvosság extrém időjárásra

Tavasszal és nyáron az extrém aszály miatt betonkeménnyé vált talajok szakították meg sokfelé az erőgépeket, míg az őszi munkákat a hirtelen esők miatti sár nehezítette. Hatékony megoldást csak az ideális súlyelosztású és kiváló vonóerő-leadású óriási törzscsuklós, akár gumihevederes járószerkezettel szerelt traktorok kínálnak. Az anyagiak miatt azonban sokan óvatosak egy ilyen méretű erőgép beszerzésével. Valóban igaz, hogy a nagy gép nagy költség? Amennyiben a Case IH Quadtrac és Steiger traktorok adataira pillantunk, nem feltétlenül! Azonos teljesítménykategóriájú univerzális traktorokhoz mérten ugyanis erőleadásuk 10%-al jobb, míg fogyasztásuk 10%-al alacsonyabb. A velük húzható extrém széles munkagépekkel a művelési költségek (üzemanyag, karbantartás, munkaerő), így közel 30%-al csökkennek.

További plusz, hogy a gépek ma már a Case IH saját precíziós gazdálkodáshoz megalkotott mezőgazdasági térinformatikai és farmmenedzsment szoftverével érkeznek. Az AFS (Advanced Farming System) Connect ugyanis ingyenesen jár minden új Case IH traktorhoz az új Puma szériától a törzscsuklós gépekig bezárólag. A fejlesztések erejét ráadásul nem csak a gyártó dicséri, a Quadtrac AFS Connect szériát ugyanis a SIMA gépkiállításán is megválasztották a 2023-as év mezőgépének (Farm Machine 2023) az XXL kategóriában.

Case IH Quadtrac és Steiger traktorok

 

Mi teszi egyeduralkodóvá a törzscsuklós traktorok között a Case IH erőgépeket?

A törzscsuklós Case IH Quadtrac és Steiger traktorok 1996 óta szinonimái a csúcsteljesítménynek a talajművelés terén. A maximálisan 692 LE-re képes 6 hengeres 12,9 literes Stage V FPT motor az opciósan akár 428 l/perc teljesítményre képes hidraulikával társulva igaz önmagában is fegyvertény. De mindez nem kényelmesítették el a Case IH mérnököket. A márkánál folyamatosan fejlesztenek, hogy a lépéselőny megmaradjon a kihívókkal szemben. Lássuk, miből tevődik össze verhetetlen versenyképességük!

1. A Case IH Quadtrac vagy Steiger törzscsuklós traktor a teljesítmény mellett a megfogott költségek, munkaidő bajnoka is

8 modellel 370-620 LE névleges teljesítménytartományban elérhető Steiger és Quadtrac (törzscsuklós) traktorok ideálisak:

Amikor olyan nagytraktort keresünk, amelyik stabilan, maximális vonóerővel és alacsonyabb motorterheléssel dolgozik a legmostohább körülmények között is. A hatékonyság titka az első és hátsó tengely közötti alapesetben is ideális, 60-40%-os súlyeloszlás, ami képes akár 15 tonnás vontatott súlyig optimálisan, 50-50%-ban elosztani a terhelést a vázszerkezeten.

„A tapasztalatok alapján egy hagyományos felépítésű (elől kisebb, hátul nagyobb kerekekkel szerelt) univerzális traktor maximálisan 400-410 LE körüli teljesítményt képes leadni hatékonyan a talajra. A törzscsuklós kialakítású Case IH Quadtrac-okkal és Steigerekkel mindez akár 692 LE-ig kitolható. Azonban az előnyök nem állnak meg egyszerű motorerő plusznál. A törzscsuklós traktorok 10%-kal jobb arányban adják le a vonóerőt a talajra, miközben a fogyasztásuk is 10%-kal alacsonyabb az univerzális felépítményű gépeknél azonos körülmények között. A velük húzható akár 18 méter széles munkagépekkel a teljesítménytöbblet hektárra vetített költsége mindössze 70-75%-a a hagyományos felépítésű traktorokénak. A jelenlegi üzemanyag-, alkatrész és munkaerő árak mellett ez egy fontos jó tulajdonság” – meséli a Case IH törzscsuklós traktorok előnyeiről elöljáróban Szollinger János, a kizárólagos hivatalos magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója.

Case IH Steiger traktor

 

2. Elnyűhetetlen alapanyagok a nagy munkagépek hatékony üzemeltetéséhez tervezve

A törzscsuklós kormányzású gépek számos praktikus előnyt kínálnak: még kanyarokban sem veszítenek vonóerejükből, használóik számára ismeretlen a slip fogalma, illetve az ezzel járó művelésből fakadó talajkárok. Hatalmas méretük dacára a gépek mozgékonyak, a 3 pont függesztőműves törzscsukló fel és le 26 fokos kitérést tesz lehetővé gépeknél. A hidraulikarendszer akár 8 pár kihelyezett hidraulikaszelep vezérlését biztosítja, a gépek akár 9071 kg-ot is gond nélkül megemelnek.

„A Case IH Quadtrac és Steiger traktorokban mindent az extrém szélességű munkagépekkel végzett munkához terveztek. 13 mm vastag acélból készült vázzal és hosszú tengelytávval készülnek, beépített súllyal a jobb tapadás érdekében, hogy könnyedén birkózzanak meg bármilyen feladattal. A gépek 16/2 fokozatú Power Drive váltói 20%-kal jobb gyorsulást biztosítanak az új modelleknek, az anyagok, megoldások pedig mind a nagyüzemi mezőgazdasági munka igénybevételéhez igazodnak: nagyobb spirálisan vágott fogaskerekekkel, amelyek éveken át bírják a terhelést bármilyen probléma nélkül. A gépek másik erőssége, hogy a Nyugat-Európában egyre elterjedtebb Twin-Flow szivattyúkkal szerelik őket. Ez a dupla hidraulikaszivattyús-rendszer megadja azt az extra teljesítményt, amivel hátsó TLT nélkül is problémamentesen működik akár 8-10 méter széles vetőgépekben is ventilátorhajtás, magáramoltatás, maglehelyezés, körülményektől függetlenül.”

Case IH traktor

 

3. Egy Case IH Quadtrac gumihevedere kitolja a gép szezonális használati idejét is

Case IH Quadtrac traktorok háromszög formájú gumihevederes járószerkezete egy hagyományos abroncsnál körülbelül három-négyszer nagyobb felületen érintkeznek a talajjal. Ezzel a talajterhelésük alacsonyabb egy univerzális felépítésű Case IH Magnum nagytraktornál, ráadásul vizes talajon is előbb munkába állhatnak, vagy épp tovább kint maradhatnak a földeken az őszi esők idején.

„A Case IH a gumihevederes járószerkezet hibátlan működését egy szántóföldi "tojáspróbával" ellenőrzi időről időre. A szántóföldön 5 cm mélységben leásnak egy nyers tojást, aminek épségben kell kikerülnie a talajból, miután egy Quadtrac áthaladt felette. Hihetetlennek tűnhet, de a lecsökkentett taposással, a terhelés dinamikus eloszlatásával a géppel ez valóság. A bevett számítás, hogy 1000 hektáros területtől felfelé, nagyobb egybefüggő táblákkal egy ilyen erőgép költséghatékonyan képes kiváltani 2-3 másik traktor munkáját.”

Case IH Quadtrac traktor

 

4. Olyan precíziós gazdasági szoftverekkel és újdonsággal szerelték fel őket, amik méltóak az év mezőgépe díjra

Az év mezőgépe 2023 díj elnyeréséhez jócskán hozzájárult a SIMA értékelése szerint az az egyedülálló precíziós gazdálkodási felszereltség, ami az AFS Connect szériás Quadtrac és Steiger traktorokkal a gazdálkodóké. A Case IH precíziós gazdálkodási szoftvere ugyanis egy komplett rendszerré fogja össze azt a pluszt, amit a gépek AFS PRO 1200 érintőképernyői, a kezelőszervek programozható 100 gombja vagy épp az irányítókar monitornavigációt segítő görgős enkódere jelentenek.

„A Case IH traktorok tulajdonosai az AFS Connect rendszerrel teljesen ingyenesen férnek hozzá egy komplett mezőgazdasági térinformatikai csomaghoz. Táblahatárokat, nyomvonalakat rajzolhatnak és szerkeszthetnek. Differenciált tápanyag-kijuttatási terveket, tőszámterveket generálhatnak. Beolvashatják, használhatják a hozammérős kombájnok adatait. A rendszer valós idejű hozzáférést biztosít a szervizcsapatnak a gépek teljesítményadataihoz, ügyelve a szenzorok jelzéseire, hibakódokra, teljesítményeltérésekre, a leállások idejét a minimálisra csökkenthetjük. 2021 óta mindez egy egyedülálló grafikus felületen keresztül érhető el a tulajdonosoknak, a gépek haladását, munkavégzést így akár egy mobiltelefonról is könnyedén ellenőrizhetik.”

Case IH Quadtrac és Steiger traktor érintőképernyő

 

5. Magyarországon bajnokgéphez méltó háttérrel dolgozhatunk az AGRI CS Magyarország Kft.-vel!

Egy márkánál, ahol napi 2,4 millió dollárt fordítanak kutatás-fejlesztésekre, szigorú elvárások vonatkoznak arra is, kik lehetnek hivatalos forgalmazók. Legyen szó pénzügyi háttérről, a szervizes és értékesítőkollégák képzéséről, alkatrész-beszerzésről, diagnosztikáról, az AGRI CS Magyarország Kft. a legszigorúbb elvárásoknak is megfelel.

Cégünk a tőkeerős AGROFERT csoport tagja, amely a világ 18 országában 33 ezer munkavállalót foglalkoztat agrártermelő, gépkereskedelmi, vegyipari és élelmiszeripari cégeken keresztül. Velünk dolgozva a termelők biztosak lehetnek: 7 területi központunkkal és jól képzett szakembereinkkel az ország egész területén az üzemidő maximumát a bevételek növelésére fordíthatják értékes törzscsuklós traktoraik.”

Maximális területhatékonysággal vágna bele a precíziós gazdálkodásba? Válassza a csúcstartó Case IH törzscsuklós traktorokat a hivatalos magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft.-től: www.agrics.hu!

 


Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.