„Egy Quadtrac-ban minden megvan, ami öntözött földeken a sikeres termelőmunkához kell”

Gazdariport Oravecz Tamás partnerünkkel

Oravecz Tamás az a gazda, aki sosem úszott az árral. A Medgyesegyháza határában dolgozó termelő ezért a nagy szántóföldi klasszikusok helyett inkább az élelmiszeripar számára feldolgozható, munkaigényes kultúrák lehetőségeit kutatta egész életében. A sikerhez végül a pattogatottkukorica-termesztésen át vezetett az út. Bár a kárpótlási jegyből vett első hektárokat és MTZ-ket mára modern gépparkkal művelt 800 hektáros birtokká növelte, úgy látja, ebben a szakmában sosem lehet hátradőlni. Az éghajlatváltozás ugyanis a békési földeken is egyre nagyobb probléma. Megoldást a mezőgazdasági szakember szerint csak az öntözés, valamint az olyan nagy teljesítményű, gumihevederes erőgépek kínálnak minderre, mint a Quadtrac 620, ami egyszerre jelent maximumot talajművelés és talajvédelem terén.
A Case IH traktorokkal évtizedek óta dolgozó gazdaságban most ruháztak be az első törzscsuklós Case IH erőgépbe. Arra kérdeztünk rá, milyen előnyöket remélnek a nagy teljesítményű géptől az intenzív, öntözött kultúrák művelésében.

Öntözés, talajvédelem, munkaigényes kultúrák - egy út, ami Medgyesegyházán sikerhez vezetett

„Nem agrárszakembernek tanultam, de Medgyesegyháza vidékén hagyományosan a földből lehet megélni, így az én utam is erre vezetett. A munkában számomra mindig fontos elv volt az innováció, az első perctől hittem abban, hogy ehhez a magánosítás a jó eszköz a mezőgazdaságban is. A tudás kiaknázását ugyanis a tőke teszi lehetővé. Ennek megfelelően a régi alapok megtartásával azt kerestem, hogy miként tudnánk hozzáadott értéket teremteni a mezőgazdaságban. Ezt végül az élelmiszeripari feldolgozásra szánt popcorn termesztésével valósítottuk meg. Mivel növekvő kockázat az aszálykitettség, a magyar földeken is egyre jobban érződnek a klímaváltozás negatívumai, a nyereség fenntartásához lépnünk kellett. Ma már közel 500 hektáros területet öntözünk, de az is legalább ilyen lényeges, hogy élünk a precíziós gazdálkodás technológiáival, a legújabb erőgépek nyújtotta extra teljesítménnyel” – vág bele a kezdetek és munkájuk bemutatásába Oravecz Tamás.
Mivel földjeiken a klímaváltozás nehézségei az öntözéses művelés talajtömörítő hatásaival együtt jelentkeznek, Oravecz Tamás számára a mezőgazdasági nagytraktorok terén egyre fontosabbá vált, hogy a területteljesítmény talajkímélő technikai megoldásokkal párosuljon. Ez vezetett el végül az első Quadtrac 620-asuk megvásárlásához is.
„Az öntözésnek vannak előnyei és kihívásai is. A segítségével évente kétszer vethetünk, egy borsó elővetemény után kerül a földekbe a popcorn vagy épp a csemegekukorica. Cserében viszont fokozott talajtömörödést kell korrigálnunk az alapművelésben, amit mára az időjárási tényezők is nehezítenek. Mindezeket mérlegelve választottuk a Quadtrac 620-as modellt. A gumihevederes járószerkezettel ugyanis még kevésbé képzett gépkezelők se tesznek kárt a talajszerkezetben, hiszen kiemelkedő vonóerejüket a nagyobb járófelület miatt a törzscsuklós gépek kevesebb talajterhelés mellett adják le. Egyszerre két célunk is teljesül majd a gép használatával: rövidebb idő alatt nagyobb területet leszünk képesek megművelni, mindezt pedig minimális terheléssel.”
agrics_oravecz_tamas_gazdariportkep_03.jpg

„Amikor 20 000 üzemórával is probléma nélkül dolgoznak, miért váltanánk a Case IH traktorokról?”

Oravecz Tamásék földjein a Case IH erőgépeknek nagy múltjuk van, hosszú évtizedek óta használják ugyanis azokat. A gépparkban jelenleg egy régi Case IH Magnum 7240 mellett egy új Magnum 310-es is dolgozik, ehhez csatlakozik majd érkezése után a Quadtrac 620-as. Oravecz Tamás hangsúlyozza, azért vesznek szívesen Case IH traktorokat, mert műszaki megbízhatóságuk kiváló, ráadásul úgy nyújtanak kiváló vonóerőt, hogy keveset fogyasztanak.
„Nem vagyok márkasoviniszta, színtől függetlenül becsülöm azokat a mezőgazdasági gépeket, amelyek tudása kiemelkedő. Nálunk az MTZ-k után a Case IH traktorok bizonyultak gyakorlatilag örökös erőgépeknek. A mai napig használunk egy régi Case IH Magnumot, amiben ma már 20 000 üzemóra van, mégis a mai napig gond nélkül szántja fel a földjeinket. Ezért is teszem fel a kérdést, amikor 20 000 üzemórával is probléma nélkül dolgoznak, miért váltanánk a Case IH traktorokról? Főleg, hogy a munkát kiváló fogyasztással végzik el. Volt szerencsém az USA-ba látogatva helyi gazdákat kérdezni a tapasztalataikról. Ők is azt mondták, hogy „a bordó” tudása mindenben megegyezik más nagy márkákéval, de kevesebbet fogyasztanak. Ezt később itthon magam is leteszteltem. Egyszer egy másik helybéli gazdával versenyt rendeztünk. A tank feltöltése után azonos körülmények között egyforma műveletet végeztünk az erőgépekkel. A munka végén a Case IH-m tankjában 25 literrel maradt több üzemanyag, mint a más színű riváliséban. Míg mások csodálkoztak, én nem, hiszem tudtam, mire képesek.”
A márkakereskedői háttérrel a békési gazda szintén elégedett, viszont az igazsághoz hozzátartozik, a gépek műszaki megbízhatósága miatt komoly megoldandó feladata eddig még nem volt a technikusoknak.
Az AGRI CS Magyarország Kft. komoly hátteret biztosít itthon a márkának, tartjuk a kapcsolatot, rajtuk keresztül pályáztunk új gépekre a precíziós gazdálkodási pályázat részeként is. Szerencsére a beüzemelési teendőkön kívül máshoz még nem igazán vettük igénybe a szervizhátteret. A Case IH traktorainkkal gyakorlatilag csak apróbb karbantartási teendőink voltak, egy csapágycserét pedig házon belül is meg lehet oldani.”

Quadtrac 620: új szint a gazdálkodásban maximális területteljesítménnyel, minimális taposással

A Quadtrac szériát nem véletlenül tartják az 500-620 LE közötti törzscsuklós traktorok egyik legjobbjának. Speciális háromszög gumihevedereivel a gép teljes felfekvőfelülete 300%-kal szárnyalja túl a hagyományos gumiabroncsos változatokét. A megoldásnak hála, vonóerejüket minimális taposás mellett adhatják le így a Quadtrac-ok. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy 27 tonnás összsúlyuk dacára kisebb taposással dolgoznak, mint egy hagyományos kerekekkel szerelt univerzális Case IH Magnum traktor. A négy különálló gumiheveder ideális súlyelosztást és hibátlan talajkövetést tesz lehetővé a gépnek, ráadásul a járószerkezet speciális kényszermeghajtásának köszönhetően még felázott talajon sem csúszhat meg a heveder az erőgép meghajtó kerekén. A speciális vázmegoldásoknak köszönhetően méretükhöz mérten ezek az erőgépek rendkívül jó fordulékonysággal bírnak, bármilyen talajművelési feladatot fürgén oldanak meg nehéz munkagépekkel, akár extrém munkaszélességben is. Ennek megfelelően tervezik Oravecz Tamásék is az új gépük feladatkörét annak érkezését követően.
„Az új Quadtrac-nak vezérgépként szánunk feladatokat a gazdaságunkban. Egy 6 méteres Bednar Terraland talajlazítóval szeretnénk vele dolgozni, valamint, ha minden terv szerint alakul, akkor ezen kívül még Bednar talajművelő eszközöket is húzni fog a táblákon. A gazdatapasztalatok szerint a nagy méretek dacára ez az erőgép is kiváló fogyasztással dolgozik a szántástól a magágyelőkészítésig, mi is erre számítunk. A tervünk az, hogy a tudásával, valamint a Case IH precíziós gazdálkodáshoz használható mezőgazdasági szoftvereivel legalább 5 évig lépéselőnyben maradunk az időjárás-változással szemben.”
agrics_oravecz_tamas_gazdariportkep_10.jpg

A Bednar talajművelő eszközök erejét Békésben is meggyőzőnek tartják

A cseh Bednar talajművelő eszközöket az extrém szélességükből fakadó területteljesítményükért, valamint elnyűhetetlenségükért kedvelik a gazdák. Utóbbi a kiváló alapanyag-minőséghez társuló ideális vázgeometriának köszönhető. A gyártó munkagépei közül korábban még egy sem dolgozott Oravecz Tamáséknál a medgyesegyházi határban, de a termelő saját szemmel figyelhette meg, mire képesek mostoha talajviszonyok között.
A Bednar munkagépek forgalmazását itthon ugyancsak az AGRI CS Magyarország Kft. végzi, a segítségükkel egy észak-békési gazdatársnál nézhettem meg munka közben ezeket a gépeket. Amit láttam, meggyőző volt, a munkagépek gond nélkül birkóztak meg az alapművelésben a kötött, szikes talajjal is. Saját körülmények között az új Quadtrac gond nélkül boldogul majd az ottani gépeknél 1 méterrel szélesebb, 1 fejjel nagyobb eszközökkel, így egy 12,4 méteres Atlas tárcsa és egy 14 méteres Swifter kompaktor beszerzésén gondolkozunk.

Gumihevederes Case IH traktorokkal tenné hatékonyabbá gazdaságát? A márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. értékesítői országos lefedettség mellett várják megkeresését: www.agrics.hu/kapcsolat!