Lépéselőny, hogy Quadtrackal az extrém időjárási körülmények között is kitolható a munkavégzés!

Folyók menti kötött talajokon szinte nincs olyan időjárás, ami kedvezne a gazdának: nagy esőknél a tömörödés miatt minimális a munkavégzés időablaka, míg aszályos időben szinte nincs olyan munkagép, ami elbírna a nehéz talajmunkákkal. A tapasztalatok szerint viszont van egy törzscsuklós gumihevederes traktor, ami a lehető legtovább képes mindkét szélsőséggel dacolni, anélkül, hogy „utána kellene kötnie a benzinkutat” a gazdának – a Case IH Quadtrac. Szarvas Pál, a 4000 hektáron gazdálkodó Terra-Coop Kft. vezetője szerint legalábbis a legnagyobb „piros” gép képes minderre. Első törzscsuklós gépük után másodszor is a Case IH-nak szavaztak bizalmat a talajművelésben. Tapasztalatokról, húzott munkagépekről és arról kérdeztünk, milyen előrelépést várnak a Case IH egyedi rendszerétől a precíziós gazdálkodás terén.
 

Intenzív gazdálkodásnál a szakma szeretete és a géppark egyformán fontos

Táblaszinten akár 100%-os veszteségek kukoricában, kevés értékelhető termés napraforgóban. Szomorú tények a 2022-es évjáratról, főleg, ha olyan nagygazdaságnál jelentkezik mindez, mint Szarvas Pálé. A gazdálkodó 1994-ben alapította meg a Terra-Coop Kft.-t, ami eleinte a helyi TSZ örökségét építette tovább, majd 1997-től családi tulajdonban jelenleg 3000 hektár saját és bérelt földet művel meg, amit 1000 hektáron egészít ki integráció.
caseih23-(1-of-1).JPG


„Egyszer megkérdeztek egy amerikai farmert, miután tönkrement, hogy mit csinálna, ha most megnyerné a lottót. A történet szerint a farmer csak annyit válaszolt, hogy ugyanezt. Szerintem a mai világban annak érdemes belevágnia növénytermesztésbe, aki ugyanígy szívből gondol erre a hivatásra. Ez kell ahhoz, hogy egy olyan év után, mint a 2022-es, folytatni tudjuk. Mi ezt tesszük, hiszünk abban, hogy a helyzet jobbra fordul és komolyan fejlesztünk, hogy hasonló katasztrófát ne kelljen átélni. Az öntözött területek nagysága most is eléri az 1000 hektárt, ezt próbáljuk majd növelni a fenntarthatóságért” – fordítja a szót a kihívásokra a Terra-Coop Kft. tulajdonosa.
Az 1942-es születésű mezőgazdász élete folyamán szinte minden átalakult a mezőgazdaságban, ami miatt gépesítés mostani robbanását is természetesnek veszi.
„Apám gazdaságában szántottam ökörrel, bivallyal, lóval, kapáltam, kaszáltam. Amikor a TSZ miatt a saját nem jöhetett szóba, akkor tanultam a szakmát Cegléden a technikumban, majd Gödöllőn az egyetemen. Vezettem a TSZ-t, majd most újra a családi gazdaságért dolgozom. A növényeken kívül elég sok minden változott. Alkalmazkodni kell, hogy az eredményeknek és a talajoknak is jó legyen. Ezzel a szemlélettel termesztünk főként búzát, kukoricát, őszi árpát, étkezési mákot, napraforgót és repcét a földeken. Az öntözhető táblákon mindezt konzervgyári kultúrák – zöldborsó, zöldbab, csemegekukorica – egészítik ki az itteni kötött, réti, öntés- vagy épp mezőségi talajokon. Ehhez persze jó technológia kell, ilyen téren választottuk a talajvédelmet a maximális területi hatékonysággal kombináló Case IH Quadtracot is a talajművelésben. A géptípusból most érkezik a második, immár a precíziós gazdálkodáshoz fejlesztett szoftvercsomaggal is felszerelt Quadtrac AFS Connect típus a gazdaságba.”

caseih17-(1-of-1).JPG

Egy Case IH Quadtrac tavasszal előbb belekezd a talajmunkákba, ősszel tovább kint marad – mostoha körülmények között is

A Case IH 1996-ban mutatta be speciális, háromszög forma gumihevederes járószerkezettel szerelt törzscsuklós traktorait. A 620 LE névleges teljesítményre képes Quadtrac járószerkezetének előnyei legalább olyan meghökkentőek voltak, mint a megjelenése. A felső nagy fogaskerék és az alsó feszítőgörgők körüli gumiheveder ugyanis közel megháromszorozza a gumihevederes traktor felfekvőfelületét. A konstrukcióval a hatalmas, 27 tonnás önsúly úgy képes extrém széles munkavégzést biztosítani az erőteljes motor és jó vonóerő-leadás mellett, hogy a talajterhelése gyakorlatilag kisebb egy nagy univerzális kerekes traktorénál.
„A 620 LE-s Quadtrackal egyszerre több célunk is teljesült a termelésben: nagyobb területen tudunk végezni az alapművelési feladatokkal rövidebb idő alatt, ráadásul mindezt a talaj károsítása nélkül tehetjük meg. Ez az öntözött területeken amúgy is jelentkező tömörödés miatt lényeges. Az is fontos szempont, hogy a talajművelésre extrém időjárástól függetlenül több időnk marad egy Quadtrackal, hiszen a négy gumihevederrel sokkal tovább tudnak dolgozni ezek a gépek még súlyos őszi esőzések idején is. Van más márkától is gumihevederes gépünk, a Quadtrac jobbnak bizonyult ezeknél.”
Mi teszi egyedülállóvá a Quadtracokat a gumihevederes traktorok között?

  • A Case IH Quadtrac a törzscsuklós kialakítás 50/50 tömegarányával minimális (2% körüli) slippel, kiemelkedő vonóerővel dolgozik elenyésző talajtömörítő hatás mellett.
  • A 6 hengeres, 12,9 literes Common Rail dízelmotor, az akár 428 l/perc hidraulika szivattyú és a kiváló tapadás érdekében a gép közepére szerelt vonórúd páratlan hatékonyságot biztosít extrém széles talajművelő eszközökkel dolgozva is.
 

A gumihevederes járószerkezet karbantartása is egyszerű

Szarvas Pál kiemeli, hogy a gumihevederes járószerkezet üzemben tartása egyáltalán nem bonyolult vagy időigényes.
Tartani kell az előírt szervizperiódusokat, ehhez és minden máshoz a használati utasítások alapján egyértelműek a tudnivalók. A járószerkezet beállítása lényeges, a körmöknek tökéletesen illeszkedniük kell a helyükre, de ezt megcsinálják a márkaszerviz oldaláról.”
caseih21-(1-of-1).JPG

Milyen eszközökkel dolgozik a törzscsuklós nagytraktor a Csongrád-Csanád megyei gazdaságban?

„4,5 méteres tárcsás mélylazítóval 6 méteres munkaszélességre képes 25 cm-es munkamélységű intenzív talajműveléshez fejlesztett szántóföldi kultivátorral, illetve annak egy több munkaműveletet kombináló – lazítókések, tárcsasor, lezáró hengersor – testvérével dolgozunk a Quadtrac esetében.” – meséli Szarvas Pál.
 

AFS Connect: milliókat érő mezőgazdasági térinformatika ingyen a Case IH tulajdonosoknak

A nyereséges termelőmunkához az inputanyagárak emelkedése miatt ma már nélkülözhetetlenek a precíziós gazdálkodási technológiák. A Case IH ehhez minden lehetőséget megad az új Case IH Quadtrac tulajdonosnak. A Case IH Quadtrac AFS Connect szériát választva gyakorlatilag egyetlen ingyenes e-mail-es regisztrációért cserében ingyen növeli a hatékonyságot a gyártó (Advanced Farming System) Connect rendszere. A teljes flottamenedzsmentre, telematikára és a táblahatárok, egyenesek, dózis- és tőszámtervek szerkesztésére is képes rendszer nyílt forráskóddal akár vegyes flottáknál is alkalmazható. A tervek és művelési feladatok gyors szerkesztésével, feltöltésével napokat spórolhat meg egy nagygazdaság agronómusa. Ehhez elég a www.my.caseih.com oldalon regisztrálni.
„Nálunk is cél, hogy egyre jobban nyissunk a precíziós gazdálkodás felé, változó tőszámú vetéssel már dolgoztunk, most a differenciált tápanyag-utánpótláshoz beruháztunk egy speciális műtrágyaszóróba is. Kíváncsiak vagyunk mire képes az AFS Connect rendszer, az információk szerint olyan tudása van, amire érdemes építeni.”

Kényelem fülkén belül és a karbantartásnál is: gépek a hivatalos magyar Case IH forgalmazótól

Amit a gumihevederes traktorok között a Case IH gépek előnyeként lát Szarvas Pál, az a kényelem.
Nálunk a Quadtrac fülkéjét még egy termetesebb kezelő is maximálisan tágasnak érezi. A speciális felfüggesztés, a jó kilátás és a kézhez tervezett irányítás mind egyszerűsíti a munkát. Automata kormányzással még egy fárasztó, 10-12 órás műszak is kevesebbet vesz ki a kezelőből, mint más traktorral dolgozva. A gépek megbízhatósága kiváló, de az üzemben tartás terén az új márkakereskedői csapatra is számíthatunk, az AGRI CS Magyarország Kft. szakemberei igyekeznek mindenben a partnerek segítségére lenni.”
Márkakereskedői oldalról Szabó István értékesítő vallja, mindent megtesznek, hogy ez a pozitív márkaélmény egybeforrjon itthon a hivatalos forgalmazótól vásárolt Case IH gépekkel.
„Az AGRI CS Magyarország Kft. egy olyan cégcsoport tagja, amely a világ 18 országában 33 ezer munkavállalót foglalkoztat. Velünk olyan háttér várja a Case IH tulajdonosokat szerviz és alkatrészellátás terén Békéscsabán is, ami méltó a márkához. Amikor egy partner újra a Case IH gépeket választja, tudjuk, jó úton járunk.”
Gumihevederes traktorokkal tenné hatékonyabbá gazdaságát? Bízza a feladatot elsőre, válassza a Quadtracot a hivatalos márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft.-től: www.agrics.hu/kapcsolat


Cikkünk megjelent az Agrofórum magazinban.