A traktorvásárlás egyetlen jó kérdése ma középgazdaságként: Case IH Puma legyen vagy Maxxum?

A mezőgazdasági vállalkozások sem kivételek, a közepes méret rejti itt is a legtöbb rizikót. 200-300 hektárral a kockázat ugyanis már nagy, de a nyereség még nem képes fedezni egy komolyabb agrotechnikai hibát. Mit tehet a gazda? A gépek plusz tudásával, megbízhatóságával csökkenti a kitettségét – és ha jót akar, akkor a bordó színt keresi ehhez. Utóbbit már az ország középső részén, Mezőszilason gazdálkodó Kapeller Zoltán teszi hozzá, aki szerint, ha van márka, ami tudja, mi kell egy közepes gazdaságnak, az a Case IH. Itt ugyanis a versenytársaknál lényegesen kisebb árcéduláért két eltérő stílusú, de egyformán kiváló géppel oldhatunk meg mindent az inputanyag-kijuttatástól a talajmunkákig. Választhatjuk a vad erőt a Pumákkal vagy az okos megoldásokat a Maxxum modellekkel.
A traktorokból a Fejér megyében található közel 300 hektáros birtokon 5 gép is szolgálatba állt az évek során. A tapasztalatokról kérdeztünk.
IMG_20230109_163159.jpg
 

Erős, fürge, és kényeskedés nélkül falja a hektárokat – a Case IH Puma nem csak nevében nagymacska

Kapeller Zoltán Mátyásdomb, Mezőszilas és Lajoskomárom határában építette ki gazdaságukat, a 25-44 aranykorona értékű földeken főként a hagyományos kultúráké a főszerep – kukorica, búza, napraforgó, őszi árpa és szója terem leginkább az újdonságnak számító bíborhere társaságában. A gazdálkodást az élet hozta a gimnázium után, amit a kihívásokért és változatosságért kedvelt ugyan meg, de a gazda az időjárást elnézve nem bánná, ha jövőre mégis felerősödnének az unalmasabb pillanatok.
„Felénk is nagyon nehéz év volt 2022. A búza 6 t/ha eredménye még jónak számított, a napraforgó már 21-22 mázsával, a kukorica végül 41-42 mázsával mérlegelt. Most minden szem nálunk is a gabonatőzsdére szegeződik. Várjuk, hogy olyan árak legyenek, amivel a jövő év szempontjából kicsit fellélegezhetünk. 300 hektáros területtel nagy a kitettségünk, a gépesítésben ezért is keresem azokat a traktorokat, amikben van plusz tudás, jó a megbízhatóságuk, mert az kiszámíthatóbbá teszi a dolgokat. Az a világ már ugyanis elmúlt, hogy a feladatokat ráérünk hetekig vagy egy hónapig csinálni-csinálgatni. Ma csak néhány napunk van, utána oda lesz a termés és vele az egész munkánk értelme. A Case IH traktorok középkategóriáját ebből a szempontból szeretem hosszú évek óta, se a Maxxumok, se a Pumák nem hagytak még minket cserben, tudásban pedig jóval többet nyújtanak, mint az áruk.”
A termelő szerint középkategóriában 116-145 LE tartományt képviselő Maxxumok és a 140-240 LE közötti Pumákat ugyanaz teszi ideális gépekké a középgazdaságoknak: „Megbízhatóak, kevés karbantartást igényelnek, miközben kiváló súlyelosztás és teljesítményleadás mellett fürgén oldanak meg bármilyen feladatot a telephelyen és a földeken is.”
A korelnök a gazdaságban Case IH MXM 155, ami 7500 üzemórát futott eddig nagyobb problémák nélkül, egy régi Maxxum pedig jelenleg 7400 üzemóránál tart, az új Maxxum 150 CVX Drive pedig 700-nál. A gépparkot két Puma teszi teljessé: az 5 éves Puma 150-es és egy 2020-as Puma 200 CVX Drive – mindegyik 6 hengeres motorral szerelve.
IMG_20230109_162757.jpg

„Ahogy látszik, szeretem túlbiztosítani magunkat. Ez nemcsak a gépekre, de a márkaháttérre is igaz. A CNHi csoport hatalmas cég, a szomszédos Ausztriában is van gyártókapacitása, itthon megbízható vállalkozások látják el a márkaképviseletet. Az, hogy olajból, szűrőkből, alkatrészekből, szakemberekből kimeríthetetlen a forrás, biztonságérzetet ad a termelőmunkához. Amilyen stabil a Case IH, a márka, szerintem a középkategóriában ugyanolyan zászlóshajó a Puma széria. Jól tervezett, kiforrott gép, stabil, jól kezelhető, nincsenek vele meglepetések, és ez kortól függetlenül igaz mindkét gépünkre. A váltójuk kifogástalan, motorikusan is rendben vannak. Probléma tehát kevés akad, de ha valami felmerül, azt az AGRI CS Magyarország kiterjesztett 3 éves gyári garanciájával nem az én vállamat nyomná, ez szintén számít.”
Kapeller Zoltán birtokán a Case IH Pumák a talajmunkákat végzik, ez a jelenlegi körülmények között leginkább forgatás nélküli művelést jelent.
„Nem visszük túlzásba a szántást, a 300 hektárból maximum 50 hektáron dolgozunk 4 fejes Pöttinger váltvaforgató ekével. A Case IH Puma 150-esünk 5 késes Dondi talajlazítóval, a Case IH Puma 200-as traktorunk 7 késes talajlazítóval végzi a talajelőkészítést. 45-48 cm mélyen beleengedjük őket a talajba, gond nélkül, jó fogyasztás mellett elbírják az erőgépek. A munkát nehézkultivátoros műveléssel egészítjük ki 25 centiméteres mélységig, illetve van egy nehéztárcsánk is.”
 

Mi teszi az egyik legkeresettebb traktorszériává a Case IH Pumát az univerzális traktorok között?

A 3 típussal – Puma X, Puma Multicontroller és Puma CVX Drive – és több eltérő felszereltségű modellel 140-240 LE között a Case IH Pumákat más gazdák is olyan nyugodt szívvel választják, mint Kapeller Zoltán.
A Puma 140-175 modellek 2734 mm-es tengelytávjukkal rendkívül jól manőverezhetőek, 110 vagy opciósan akár 160 l/ perc teljesítményű hidraulikaszivattyúikkal 8257 kg emelési kapacitásra képesek. Mindezt a Puma 185 – 240 CVX 2884 mm-es tengelytávjával akár 170 l/perc hidraulikateljesítményre bővíti tovább 10463 kg emelési kapacitás mellett. A belépő szintű modellektől felfelé egyre bővül a kiegészítők köre is: elsőhíd-rugózás, adaptív kormányzásvezérlés, 390 literesre növelt üzemanyagtartály, 750 órásra kitolt motorolajcsere-intervallum, megerősített alváz vagy épp az új frontkamerarendszer.
IMG_20210812_080832.jpg

 

Okos traktor precíziós gazdálkodáshoz tervezve, kisebb árcédulával – Case IH Maxxum traktorok

A Case IH traktorok középkategóriájában az erő mellett ugyanúgy jelen van a tudás is. Ennek Kapeller Zoltán gépei közül a Maxxum 150 CVX Drive a megtestesítője, amit tulajdonosa csak úgy emleget: „az okos traktor”.
Ez a gépünk 700 üzemóránál jár, és amit teljesítmény terén vagy precíziós tudásban a Case IH a szériához pluszban adni tud, azt mind beleépíttettem. Permetezést, vetést, műtrágyaszórást és sorközművelős kultivátorozást mind ez a gép végzi precíziós alapon, RTK jelkorrekcióval. A vetéshez van egy Pöttinger Terrasem C4 direktvetőgépünk, ami kiváló eszköz az aprómagvak talajba juttatásához. A 8 soros sorközművelő kultivátorom nem kamerarendszeres vagy szenzoros darab, mégis teljesen hiba nélkül fut, kiváló ugyanis a gyári kormányvezérlés pontossága. 6 soros vetőgéppel kukoricát, napraforgót is csak a Case IH Maxxummal vetek.”
 

Mire képes egy olyan Maxxum CVX Drive 150-es traktor, amit Kapeller Zoltán is használ?

A CVX Drive fokozatmentes sebességváltó gazdaságosan teszi lehetővé az 50 km/h maximális sebességet, APM automata sebesség- és motorfordulatszám-vezérléssel az alacsony üzemanyag-fogyasztás fenntartásához. A gépet 125 l/perc hidraulikarendszerrel (4 pár hátsó kihelyezett, 3 pár első kihelyezett hidraulikaszeleppel), 7,8 tonna kapacitású hátsó hárompont-függesztéssel és 3 fokozatú TLT-vel szerelték, a munkagépek kezelését AFS PRO 700 érintőkijelzős gyári monitoron végezheti a kezelő. Logikus, ösztönösen kezelhető, teljesítménycentrikus erőgép, ami nem véletlenül nyerte el az év traktora díjat 2018-ban.
 

Még erősebb új Case IH Pumák 2023-tól: gazdaszemmel igenis számít minden plusz LE

A Case IH mérnökei nem álltak le a fejlesztésekkel az elmúlt években sem. 2023-ban érkeznek az új, továbbfejlesztett Puma 260 CVX Drive modellek is, amelyek 11%-kal növelik meg a gépek teljesítményét. Az új csúcsgépekben az AFS Pro 1200-as monitorok már a komplett Case IH mezőgazdasági farmmenedzsment programcsomaghoz hozzáférést biztosítanak. Az Engine Power Management-rendszerrel pedig 302 LE-ig kitolható a traktorok teljesítménye, ami hidraulikus eszközök működtetéséhez, szállítási feladatokhoz, mellékhajtáshoz ideális.
Kapeller Zoltán szerint az új gépek lassuló gyártása miatt ma minden új gépnél fontos plusz lehet az erőtöbblet, így, ha az évjárat engedi, nem véletlen, hogy ők is Case IH Pumával bővülnének tovább.
IMG_20211023_111602.jpg

Sok múlik a gazdasági környezeten, ha nem is egy új 260-assal, de egy Puma 165-ötössel újra bővülnénk precíziós vetőgéppel, permetezőgéppel, műtrágyaszóróval, fronttartállyal kiegészítve. Követtem a bejelentéseket a gyárnál, a 260 CVX Drive extrái is tetszenek, de először szeretnénk látni, mit hoz magával 2023. Szerencsére az AGRI CS Magyarországgal, szervizeseivel, alkatrészellátásával még az ilyen években sem merült fel semmi gond, építhetünk velük a partnerségre. Amit saját tapasztalatból érzek, hogy a precíziós megoldások fejlődése miatt a kisebb gazdálkodóknak sokat rövidíthetne egy új gép vásárlása után a betanuláson, ha léteznének márkakereskedői villámoktatások. Örömmel látnék ilyen lehetőséget a jövőben.”
 
Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres, amire hosszú távon sikeres precíziós gazdálkodást alapozhat? Válassza a Case IH gépeket a magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft-től: www.agrics.hu


Cikkünk megjelent az Agrofórum magazinban.