A Case IH gépekkel öröm a matematika a gazdáknak: minőségi terményből több, költségből kevesebb!

A mai inputanyagárak mellett a Baranya megyében növénytermesztésből élő Mészáros Tibor szerint a mezőgazdasági gép nemcsak eszköz, hanem védvonal is a sikeres gazdálkodáshoz. Az extrém viszonyok közepette ugyanis ha egy kombájn nem dolgozik a lehető legkisebb törtszemhányaddal, alacsony szórással, az erőgépek nem végzik, gyorsan, költséghatékonyan a munkát, akkor olyan veszteségek adódnak össze, amiket nem lehet kigazdálkodni. Ahogy a termelő fogalmaz: „minden ép szem termény és lefaragott forint kincset ér”. Gazdaságukban ők épp ezért a Case IH traktorok és kombájnok képességeikre esküsznek. Ezeknél ugyanis nem az ár csúcskategóriás, hanem azok tudása, megbízhatósága és fogyasztása.
A bevált Case IH erőgép-munkagép kapcsolatokról és új Axial-Flow 6150-es rotoros kombájnjukról kérdeztünk.

Világklasszis tudás kisebb árcédulával – Case IH gépek a magyar földeken

Mészáros Tibor szerint a költséghatékony munkához a legjobb egy márkától vásárolni a gépeket a telephelyre. Az eredendően mezőgazdasági gépüzemeltető technikus végzettségű szakember azonban gyorsan leszögez: „ilyen döntést azonban sosem alapozhatunk szimpátiára, szigorúan fel kell mérni a gépeket műszakilag!
20220701_093353.jpg
A szigorú szakmaiságot pedig szó szerint kell érteni Mészáros Tibornál. A gazda 1977-ben kezdett el a mezőgazdasági gépesítéssel foglalkozni a TSZ-ben, majd a rendszerváltás után a családi gazdaság és a vállalkozás bármely szervizelései feladatánál helytállt.
A komplett váltó- vagy motorcseréig bezárólag bármit megcsinálok egy erőgépen. Szerencsés embernek tartom magam, hiszen a munkám a hobbim is. Ennek megfelelő aprólékossággal mérek fel egy márkát és modellt, mielőtt kiválasztom. A Case IH traktorokkal, Axial-Flow kombájnokkal minden rendben volt az első perctől kezdve. A gazdatársak dicsérték a gépek tudását, megbízhatóságát, erejét, amit láttam a kereskedésben és a gyakorlatban, az megerősítette mindezt. A fogyasztásukat tekintve szerintem a mai üzemanyagárak mellett rendkívül jó üzletet kötöttünk. Az ugyanis más gyártmányokhoz képest észrevehetően alacsonyabb. Ez úgy mondom, hogy volt és van is erőgépünk más, nagynevű konkurenciától is.”
Mészáros Tibor szerint, aki rajta tartja a szemét a mezőgazdasági gépgyártók versenyén, tudja, hogy a Case IH-k részesedése lényegesen nagyobb az óceán túlpartján. Meglátása szerint ebben szerepe lehet, hogy a TSZ-es időkben már érkezett itthonra más nyugati márka, „a megszokás pedig nagy úr”. Ő inkább a tényeknek hisz.
Ezek a gépek hiánytalanul képesek megadni a csúcskategóriás kényelmet, a precíziós gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen rendszereket, miközben semmivel sincs több probléma velük, mint az itthon topmárkáknak tartott gépekkel. Az áruk mégis egy kategóriával kedvezőbb. Amikor mindent megkapok egy mezőgazdasági géptől olcsóbban, mint a versenytársak, akkor miért keresnék tovább?”
A rendszerváltás után 18 hektár kárpótlásból visszaszerzett földterülettel újraindult mezőgazdasági munka ma 370 hektáros megművelt területnél jár Mészáros Tiboréknál. A munka gerincét a nagy szántóföldi klasszikusok termesztése teszi ki – kukorica, búza, napraforgó, őszi árpa, repce, szója, a tevékenységbe továbbá beletartozik a vetőmag-előállítás is. A tapasztalat az, hogy a Case IH traktorok között minden teljesítménykategóriában megtalálni az ideális gépet a feladatokra.
20220701_093655.jpg

Case IH traktorok, amikkel hatékony a termelőmunka Mészáros Tiborék földjein

1., Case IH Maxxum 125 – precíziós vetésre, kultivátorozásra termett gép
Mészáros Tiborék az RTK korrekcióval 2,5 centiméteres pontossággal dolgozó, sokoldalú Maxxum traktoruk tudását egy Amazone Precea 6 soros vetőgéppel kamatoztatják. A 116-145 LE közötti Maxxum-sorozat 4 vagy 6 hengeres motorral szerelve, 40 és 50-es váltóval, 5600 kg hátsó emelési kapacitással és akár 7 hidraulikacsatlakozással képes saját kategóriája teendőit hiánytalanul ellátni. Ehhez társítva az Amazone Precea 6 soros vetőgépe valóra váltja, amit mesélnek róla: megdöbbentően pontos a vetési mélység és a maglehelyezés a túlnyomásos elven működő magadagoló-hajtással. Miközben a kapacitásokról egy 2200 literes műtrágyatartály, 6 darab 55 literes vetőkocsi és 20 literes mikrogranulátum-tartályok gondoskodnak.
„A precíziós mezőgazdasági pályázat részeként szereztük be az új vetőgépet, ennek húzásához, valamint kultivátorozáshoz, a területek szárzúzásához használjuk a Maxxum 125-ösünket. Kiváló Case IH traktor, 10 tonnás pótkocsival ezzel szállítjuk pluszban a tisztítóból a síkraktárba vagy a tornyokba is a készárut, semmi probléma nincs vele.”
2., Case IH Puma 165 – nyugodt szívvel bízzák rá a precíziós műtrágyázást, növényvédelmet
Nem véletlen a név, a 180-240 LE kategóriában a Case IH Puma traktorok kiválóan társítják az erőt a fürgeséggel. Az új szériás modellekben a költséghatékony munkáról már Stage V FPT motorok gondoskodnak, míg a 750 üzemórásra kitolt motorolajcsere-intervallum, valamint a magyar márkakereskedő, az AGRI CS Magyarország Kft. teljes körű, 3 éves gyári garanciája problémamentessé teszi az üzemórákat.
Mészáros Tiborék területein a fő feladatokat egy Amazone UX Special 3200-as vontatott permetezőgéppel folytatott munka, valamint egy Amazone ZA-M Ultra Hydro vontatott műtrágyaszóró üzemeltetése jelenti.
„A 165 LE-s teljesítményű Pumánkról is csak kedvezően tudok nyilatkozni. 27 méteres szélességben dolgozunk a segítségével a növényvédelemben, a műtrágyaszóróval 5-6 tonna súlyt mozgatunk meg, mindent hibátlanul teljesít. Az Amazone munkagépekből is látszik, hogy a jövőt mi is a precíziós gazdálkodásban látjuk. Még csak az elején járunk, de az inputanyagárak tükrében egyértelmű, hogy a szórási pontosság növelése, az átfedések kiküszöbölése az egyetlen járható út az agráriumban.”
3., Case IH Magnum 340 – a magágy-előkészítéstől a szállításig várják feladatok
A Case IH Magnumok ideális vázkialakításukkal, valamint erőteljes és költséghatékony erőforrásukkal egyesítik a teljesítmény, megbízhatóság és kényelem fogalmait.
„A 340-es Magnum Case IH traktorunkhoz hamarosan érkezik egy új magágyelőkészítő munkagép, Amazone Cirrus 6003-2 gabona direktvetőgéppel és a trágyaszóráshoz egy Fliegl Gigant letolókocsival dolgozunk a segítéségével. Jól manőverezhető, de azokkal a feladatokkal sincs gondja, ahol számít a vonóerő. A kényelem pedig ebben a Case IH traktorban is kifogástalan. A kartámasz, az ülés, a monitorok, joystick mind a kezelőhöz lettek tervezve. Kiváló a fülke és az ülések rezgéscsillapítása, és ezt nem csak én mondom! Az üzemorvosunkkal is beszélgettük, hogy mióta a nyugati színvonalú ülésekkel szerelik a traktorokat, sokkal kevesebb a gerincbántalom és a kényszernyugdíj a kezelők körében. Ezek a gépek ugyanis hatékonyan szűrik ki azokat a mikrorezgéseket, amelyek máskülönben felemésztik az ízületeket, porcokat.”
20220701_093907.jpg

Axial-Flow 6150: plusz nyereség páratlan szemminőséggel

A dél-baranyai gazdaság flottájában a nyári aratási szezon végén veszi át a betakarítási feladatokat egy új Axial-Flow 6150-es kombájn.
„Elemi érdekünk, hogy minél több jó minőségű terményt tudjunk betakarítani a lehető legkevesebb szemtöréssel, veszteséggel. Ezen a téren az Axial-Flow kombájnokat mindenki kiválónak tartja. Vetőmagtermesztésben dolgozó gazdatársakkal beszélgettem a tapasztalatokról, azt mondták, hogy a kombájnnal a törtszemhányad szinte megszűnt, szójavetőmagnál maghéjsérülések sincsenek a típussal. Egyszerű, robosztus felépítménye van, kevés a mozgó alkatrész, így az üzemben tartás is egyszerű. Mi szemnedvesség-mérővel, hozamtérképezéssel kértük a gépet, így az adatait a precíziós gazdálkodás kijuttatási térképeihez is használni tudjuk. Egy 7,6 méteres VarioFeed vágóasztallal szerelve mindenre képes ez a kombájn, amire nekünk szükségünk van.”
Baranya-, Somogy- és Zala megyékben a gazdálkodók Kiss Balázs területileg illetékes értékesítővel egyeztetve tudnak a hivatalos magyar márkakerekedőtől Case IH mezőgazdasági gépeket beszerezni.
„A Case IH gépek tudása önmagában a történet felét jelenti. Az üzemben tartáshoz stabilitást csak a hivatalos márkakereskedői csapat tudása biztosíthat. Folyamatos képzéseken vesznek részt a szervizeseink, az ország egész területén jól felszerelt szervizbázisokkal rendelkezünk, így a garanciális javításokat gyorsan, szakszerűen tudjuk elvégezni. Amennyiben valaki egy nem hivatalos márkakereskedő cégtől szerez be itthon egy Case IH gépet, tudnia kell, hogy a garancia megtartásához a javításokat csak a származási ország szervizcsapatára bízhatja. Egy külföldről beszerzett géppel tehát vagy elveszíti a gazda a garanciát, vagy bevárja a lengyel vagy német szervizeseket. Az Agri CS Magyarország Kft-vel sosem kockáztatnak ilyen kiesést, minket mindig elérnek, megbízhatnak bennünk a gazdák.” – meséli Kiss Balázs.
 
Precíziós gazdálkodásra tervezett megbízható, erőteljes mezőgazdasági gépeket keres jó fogyasztással? Válassza a Case IH traktorokat, kombájnokat a magyar márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft.-től: www.agrics.hu/kapcsolat!