Akár 10 000 liter gázolajjal kevesebbet visz el 1000 hektáron a talajszkenneres talajmunka

Ahol korábban 6 milliót spóroltak, most akár 20-30 milliót is ér a precíziós pontosság.

Nehéz gazdasági környezetben nem a precíziós gazdálkodáshoz használható eszközpark fejlesztése költséges, hanem az, ha a hiánya miatt nem tudjuk kiaknázni a megvásárolt gépek tudását.

Élesen megfogalmazott nézet, de 8130 hektár tapasztalata mondatja ezt Bónus Krisztiánnal, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. precíziós gazdálkodási csoportvezetőjével.

mezőhegyes

A mezőhegyesi gazdaságban a hatékonyságnövelést idén a talajművelésre is kiterjesztik
 

A mezőhegyesi gazdaságban a megalapozott szakmaisággal végzett munka és a nagy teljesítményű gépek kombinációjával már eddig is tízmilliós léptékben spóroltak meg tápanyagot. A hatékonyságnövelést idén a talajművelésre is kiterjesztik egy új technológiával – 1500 hektáron valós idejű talajszkenner-vezérléssel indul meg a változó mélységű lazítás is.

Utóbbinál a különbség jelentős, 9 késes lazítóval akár 10 liter megspórolt gázolaj hektáronként. A részletekről kérdeztünk, illetve arról, hogy miért használnak ehhez kizárólag CNH-s megoldásokat – Quadtracok vagy épp a Topsoil Mapper (TSM) talajszkenner technológia?

Quadtracok

Nagy területteljesítmény, pontosság jellemzi a Quadtrac 620-asokat
 

Csak precíziós gazdálkodással lehet talajokból és gépekből is kihozni a maximumot

Tízmilliós léptékben megfogott költségek a tápanyagpótlásban és akár 10 liter megspórolt üzemanyag hektáronként a talajművelésben – olyan a precíziós gazdálkodással elért eredmények, amelyek sorsfordítóak lehetnek ma a termelőmunkában. Mezőhegyesen 8130 hektáron és ma már mintegy 5200 hektár öntözött területen jelent ez bevált gyakorlatot, de ehhez hosszú évek tudatos fejlesztései vezettek a birtokon. Bónus Krisztián szerint az elmúlt évek nehézségei – gazdasági és éghajlati – sokszorosan igazolták, megtérülnek a rendszerek fejlesztésére szánt munkaórák.

„A precíziós gazdálkodás eszköz a gazdálkodó kezében, hogy optimálisan tudja felhasználni azokat az erőforrásokat, amik rendelkezésre állnak. Ennek egy része az eszközpark, a másik, az annak kihasználhatóságát megalapozó tudás. Az egyiket a másikra kell építeni, hogy a gazda úgymond ne lője lábon magát. Fontos, hogy folyamatosan fejlesszünk, gondolkozzunk, nem halogathatunk, mert bármi közbejöhet. A járvány idején számtalan eszköz beérkezése tolódott ki, csúszott, márpedig a GPS antenna, monitor akkor kell, amikor arra szükség van.” – meséli a munkáról és kihívásokról elöljáróban Bónus Krisztián.

preciziós

A precíziós gazdálkodással elért eredmények sorsfordítóak lehetnek ma a termelőmunkában
 

De mennyit ér egy mezőgazdasági nagyüzemben a precíziós gazdálkodás jelentette plusz?

Nagyságrendileg nézve, ahol korábban 6 milliót spóroltunk, most akár 20-30 milliót ér a precíziós pontosság, így ennek a jelentőségét nem lehet túlhangsúlyzoni. A különbség a nitrogénműtrágyák terén különösen jelentős, itt saját eszközparkkal ellenőrizzük az ásványi nitrogénformák elérhetőségét, illetve minden évben műholdképek alapján elvégezzük a talajminták elemzését is. Alkalmazunk drónokat a kalászosok vagy a repce monitorozásához, ha az időjárási körülmények indokolják. Ez alapján már kihasználható az a területteljesítmény, pontosság, amire a nálunk dolgozó Quadtrac 620-asok képesek.”
 

Miért választották Mezőhegyesen a Quadtracokat?

Az egyik okot a gépek páratlan teljesítményében kell keresni, illetve abban, hogy az Agri CS Magyarország Kft. jelentette hivatalos márkaháttérrel mindez üzembiztosan termőre fordítható a teljes szezonban.
  1. A gépek 6 hengeres, 12,9 literes Stage V FPT motorja maximálisan akár 692 LE leadására is képes, amivel óránként akár 17 hektárt művelhetünk meg, miközben a gumihevederek plusz 35-38%-os tapadása minimalizálja a tömörítőhatást.
  2. Az opciósan akár 428 l/perc teljesítményre képes hidraulika-rendszer akár 9071 kg emelési kapacitást biztosít a Case IH törzscsuklós traktoroknak, amit akár 8 pár kihelyezett hidraulikaszeleppel és egy CAT5 3 pontos függesztéssel tudunk kihasználni.
  3. Az ideális 60-40%-os súlyelosztás akár 15 tonnás vontatmányt is gond nélkül mozgat meg.

Quadtracokat

A gépek 6 hengeres, 12,9 literes Stage V FPT motorja maximálisan akár 692 LE leadására is képes, amivel óránként akár 17 hektárt lehet megművelni
 

Az AFS Connect érték a gazdának

Quadtracok melletti másik érvet Bónus Krisztián a Case IH AFS (Advanced Farming System) Connect rendszerében jelölte meg. Ez egy olyan átfogó, precíziós gazdálkodáshoz megalkotott szoftvercsomag, aminek más márkáknál akár milliós nagyságrendben kérik meg az árát, a Case IH traktorok és kombájnok új generációival dolgozó gazdáknak azonban mindez ingyenes egy emailes regisztrációért cserében a mycaseih.com felületen, amelyhez telematika, azaz távoli munkaadat kommunikáció is igényelhető.

„Két Quadtrac 620 törzscsuklós traktorunk van, amit rendkívül sokat használunk, évente jelentős üzemórát futnak problémamentesen a gépek. Az idei tavasszal a gépekben az alapvető precíziós szoftverek mellett kiépült a felhőtámogatás, így a kézi adathordozók helyett egyetlen kattintással, online valósulhat meg a feladatkiküldés is. Ezzel végre a hátunk mögött tudhatjuk egy adathordozó vagy céges laptop hibájából fakadó adatvesztést.

A MyCaseIH felület előnye, hogy egyszerűen áttekinthetően, online megosztható formában tárolódik minden gépadat, a gépek motorfordulatszámától, haladási tempójától, olajnyomástól kezdve a valós fogyasztásig bezárólag – utóbbi vizuálisan is megjeleníthető a műveletek lefedéstérképei között.

afs mapping

A változó mélységű talajművelés, talajlazítás már offline előírási térkép alapján képes költséghatékonyabbá tenni a talaj fizikai tulajdonságainak javítását a növénytermesztés sikeréért
 

A rendszerrel a közeljövőben valóság lehet, hogy olyan adatelemzésre kifejlesztett AI-val dolgozhatunk, ami nagy mennyiségű adatból emberi közbeavatkozás nélkül képes számolhatóvá tenni az agronómiai eredményeket.

Fontos, hogy az Agri CS Magyarország Kft.-nél a teljes kiépítésben tudnak segíteni, ahogy az is, hogy a CNH csoport nem kér külön szolgáltatási díjat, ha az adatok jelentette előnnyel vagy a felhőszolgáltatás kényelmével élni szeretnénk. Case IH mezőgazdasági gépekkel dolgozva ez nagyban segíti a gazdálkodást, komoly hozzáadott értéket képvisel a márkának és a termelőknek is.”

FS Connect

A Case IH AFS (Advanced Farming System) Connect rendszer egy átfogó, precíziós gazdálkodáshoz megalkotott szoftvercsomag
 

Talajművelés csúcs üzemanyag-hatékonysággal: 9 késes talajlazítás talajszkenner vezérelt Quadtrackal

A változó mélységű talajművelés, talajlazítás már offline előírási térkép alapján képes költséghatékonyabbá tenni a talaj fizikai tulajdonságainak javítását a növénytermesztés sikeréért. A CNH csoport értékesítésében elérhető Topsoil Mapper (TSM) talajszkennere (korábban SoilExplorer) ezt teszi még effektívebbé, ugyanis az eszköz nemcsak képes elektromágneses sugárzás segítségével 4 eltérő mélységben – 50 cm-en, 50-70 cm között, 70-90 cm között és 90-110 cm között – érzékelni a talaj vezetőképességén belüli különbségeket, de azt munkagép-vezérléshez is fel tudja használni. A megfelelően felkészített ISOBUS-kompatibilis erőgép az érintésmentes, talajba helyezést nem igénylő eszközzel vezérelhet valós idejű mélységállítással dolgozó talajlazítót vagy differenciált tőszámú vetésre képes vetőgépet is.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél az így végzett talajlazításban rejlő lehetőségeket tesztelték valós körülmények között.

Pro700

Az idei tavasszal a gépekben az alapvető precíziós szoftverek mellett kiépült a felhőtámogatás
 

A technológiát egy 80 hektáros, kimondottan heterogén táblában próbáltuk ki a gyártók szakértőivel egyeztetve, amelynek előzetes szkenneres és műholdas felvételek alapján ismertük az élőéletét, talajviszonyait. A tömörödésre hajlamos réti csernozjom talajon 30-40 hektáros területet lazítottunk fel, üres fogásokat hagyva, hogy a talaj szakítószilárdságát ne befolyásolja semmi.

Az összehasonlításhoz fix mélységben is dolgoztunk az eszközzel, majd a talajszkennerre bíztuk a feladatot valós időben. Hidraulikus mélységállításra képes talajlazító munkagépre volt szükségünk, olyan méretben, ami képes a Quadtracok tudását kiaknázni. A mi törzscsuklós erőgépeink még PRO700-as érintőkijelzővel felszereltek, de ezek is gond nélkül megoldották a feladatot: 30-50 cm mélységben változtattuk valós időben az eszköz mélységét, már ez a 20 centiméteres tartomány elég volt ahhoz, hogy jelentős megtakarítást mérjünk, amit az AFS Connect rendszerben fogyasztási térkép alapján tudtunk kiértékelni.

Quadtracok

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél az így végzett talajlazításban rejlő lehetőségeket tesztelték valós körülmények között
 

A különbség?

A 9 késes lazításnál (5,2 m munkaszélesség) közel 10 l/ha gázolaj-megtakarítást értek el.

„Meggyőződésem, hogy a technológia megfelelő munkaeszköz használatával jelentős megtakarítást biztosíthat bármely gazdaságban. Nálunk a szűk keresztmetszetet az extrém szélességhez alkalmas hidraulikusan állítható munkagép megtalálása jelentette – remélhetőleg a technológia terjedésével egyre szélesedik majd a kereskedők kínálata. Mi ehhez picit módosítottunk a saját eszközünkön.

Az első hidraulika mellett ugyanis a hátsó mélység vízszintezéshez menetorsóval kellett volna az eszközt korrigálni, mi ezt kicseréltük egy hidraulikus munkahengerre. Gyakorlatilag egy elektromechanikus potenciométerrel tudjuk így egy kalibrálás után beállítani a mélységet, mélységtartományt az eszközön. A kalibráció megadja a minimum és maximum mélységet, az információk birtokában pedig a talajszkenner már automatikusan állítja a munkamélységet. A 2022-es extrém aszály idején sajnos nem tudtunk talajlazítást végezni, nem akartuk kockáztatni a gépeket, de idén 1500 hektár gabonatarlón fogjuk alkalmazni a komplett technológiát. Nagyon elégedettek voltunk vele elsőre, most is sokat várunk tőle.”

A maximális hatékonyságot célozza a precíziós gazdálkodásban? Dolgozzon a jelen sikereiért a jövő technológiájával Case IH AFS Connect gépekkel az AGRI CS Magyarország Kft.-től! www.agrics.hu

afs connect


Cikkünk megjelent az agroinform.hu oldalon.