„A Case IH gépeknél nem az ár, hanem a tudás és a kényelem jelenti a luxust a gazdának!”

Gazdariport Vadász Tamás partnerünkkel
Kifogástalan motorerő, kiváló teljesítményleadás, kedvező fogyasztás, plusz egy fülkebelső, ami kényelmes, akár egy gördülő iroda. Amennyiben mindezt karcsúbb árcédulával keressük a mezőgazdasági géppiacon, akkor „színek” helyett jobb a gépismertetők és szántóföldi bemutatók tapasztalataira alapozni a választást. Legalábbis ezt vallják az olyan gazdálkodók, mint Vadász Tamás is, aki 2000 hektáron dolgozva fokozatosan cseréli korábbi gépparkját Case IH traktorokra és kombájnokra. Meglátása szerint ugyanis az új szériás Case IH Magnum traktorok és Axial-Flow kombájnok gond nélkül felveszik a versenyt bármelyik topmárkával a piacon – méghozzá verhetetlen ár-érték arányon!
A Fejér megyei gazdálkodót a tapasztalatokról, valamint a precíziós gazdálkodás tudatos fejlesztéséhez frissen megvásárolt új Case IH Magnum 340-es traktora és Axial-Flow 6140-es kombájnja képességeiről kérdeztük.
 

A holnap mezőgazdasági gépei a ma sikereihez, kisebb árcédulával – Fejér megyében ezért szeretik a Case IH gépeket

Vadász Tamás mezőgazdasági vállalkozása három település, Aba, Seregélyes és Sárosd határában foglalkozik a nagy szántóföldi klasszikusok termesztésével – búza, kukorica, napraforgó, árpa, amit 150 kocát és 150 húsmarha tehenet számláló állatállomány teendői egészítenek ki. A gazdaság története 1992-ig nyúlik vissza, a mezőgazdász édesapja ekkor döntött úgy, hogy a termelőszövetkezetből kiválva egy 20 hektáros területen saját sorsa kovácsa lesz. Vadász Tamás így gyakorlatilag beleszületett a mezőgazdaságba.
14 éves voltam, amikor szállításra leadtam az első hízókat, de már előtte is kertészkedtünk, segítettünk, amiben tudtunk. Annak ellenére nőtt hozzám a szakma, hogy édesapám – Isten nyugosztalja – éveken át kitartóan próbált egyszerűbb kenyérkereset felé terelgetni. Kitartottam, mert szeretem, amit csinálok. Természetesen azért az ő szemében is látszott mindig, hogy egy része örül ennek a makacsságnak, hiszen így volt, aki átvegye, amit felépített.”
A gazdaság ma 2000 hektáron dolgozik, néhány szikesebb területet leszámítva a földek jó minőségűek, ráadásul a térségben szerencsére se extrém aszállyal, se munkaerőhiánnyal nem kell küzdeni. A mára 25 fős csapattal így alapos mérlegelés, összehasonlítás alapján, nyugodtan haladhat a gépesítés. Az összehasonlításokból pedig lassan 7 éve töretlenül a Case IH traktorok és kombájnok jönnek ki első helyen Vadász Tamáséknál.
A Case IH gépeknél nem az ár, hanem a tudás és a kényelem jelenti a luxust a gazdának. Amikor egy hosszú napot is nyak- és vállfájdalom nélkül teljesítenek a kezelők, nincsenek váratlan műszaki gondok, minden ott van a gépben, ami a precíziós gazdálkodáshoz szükséges, úgy érzem, megtaláltam, amit keresek a gépek terén. Számunkra most már hetedik éve ezt teszik elérhetővé a piac egyik legjobb ár-érték arányán a Case IH gépek. Legelőször egy Axial-Flow 5088-as érkezett hozzánk, ez jelentette az összehasonlítási alapot. A kiforrott rotoros cséplési megoldásnak, kevés alkatrésznek hála alacsony karbantartási igény mellett kiváló teljesítményre volt képes. De a megbízhatóság általánosságban is jó tulajdonsága a Case IH gépeknek. Elég, ha annyit mondok, hogy korábban egy magasabb árkategóriájú márkával dolgoztunk, amit az idei év beszerezéseit is számítva 4 Axial-Flow kombájnból és 5 Case IH traktorból álló flottára cserélünk le. Tudásban nincs különbség, az árcédula viszont kisebb.”
 

Egy Case IH Magnum fülkéjében a kezelő nemcsak tud, szeret is dolgozni!

Vadász Tamásék gazdaságában a zöld gépsorokkal, anyagmozgatási feladatokon a kimondottan erre a célra megalkotott univerzális mindenes Farmall-széria traktorai dolgoznak.
Az 50-144 LE közötti tartományban gazdaságosan üzemeltethető kompakt traktorok 4 hengeres, 3,4 literes motorja kellő erőtartalékkal rendelkezik, hogy a fürgeséget hátsó három pont függesztéses 3565 kg-os emelési kapacitással kombinálja. Az erőgépek ráadásul 3 pár mechanikusan kihelyezett hidraulikacsatlakozással vagy gyári homlokrakodóval is kérhetőek, így nincs olyan feladat, amit egy állattartó telepen saját teljesítménykategóriájában ne lehetne rájuk bízni.
A gazdaság húzóerejét a 6 hengeres, 8,7 literes gazdaságos FPT Stage V és Tier4B motorral szerelt Case IH Magnum traktorok jelentik, amelyekből a 340-esek a befutók Vadász Tamáséknál.
„A gazdaságunkhoz nyárra érkezett meg a második Case IH Magnum 340-es traktor, ősszel érkezik a csapat harmadik tagja is. A vásárlás előtt mi is hallottuk, hogy ezeket a nagy, univerzális erőgépeket csak a teljesítmény, megbízhatóság és kényelem szinonimájaként emlegetik. A vásárlás előtti demo alkalmával egyből láttuk, hogy a kényelem terén tényleg új szint ez a gép. Az eltelt idő a többit is igazolta. Mi továbbra is forgatásos talajművelést végzünk, így ezek a gépek kultúránként több száz hektáron szántanak, magágy-előkészítő kompaktort húznak, vetnek. A féldirekt vetőgéppel folytatott gabonavetésnél ráadásul teljesítmény is kell, de motorerő, erőleadás, fogyasztás hármasa feladattól függetlenül kiváló egy Case IH Magnum 340-esnek.”
 

Ízelítő a Case IH Magnum AFS Connect traktorok egyedülálló felszereltségéből:

  • Kézhez tervezett speciális Multicontroller kartámasz, joystickkal, amellyel több traktorfunkció vezérelhető egyetlen gombnyomással.
  • Tekerős gyorsgomb, amivel rázkódás idején is könnyedén kiválasztható a megfelelő kezelői menü.
  • Akár 20 LED lámpás 360° lámpacsomag, amivel nappali világossággal boríthatjuk be éjszaka a táblákat.
  • Opcionális első és hátsó kamerarendszer, ami teljes rálátást biztosít a kezelőnek a munkagépekre.
  • Kiváló autóipari minőségű kárpitozás és ülésválaszték, ahol olyan apróságokra is gondoltak, mint a hátratekintéshez eltolható fejtámasz.
Vadász Tamás vallja, hogy a Case IH traktorok kényelme nem csak listákban mutat jól. Elengedhetetlen a hatékony mezőgazdasági munkához, hiszen „ha olyan környezet várja a kezelőt a fülkében, ahol nemcsak tud, de szeret is dolgozni, az bizony megtérül. A gépeket ezért is kérjük mindig a kabin- és elsőhíd-rugózás mellett például aktív légrugós ülésekkel is.”
A 12 kihelyezett (6 pár) elektrohidraulikus hátsó hidraulikacsatlakozással, 11 700 kg emelési kapacitással és opcionálisan 282 l/perc hidraulikaszivattyú-teljesítménnyel megvásárolható erőgépek a 310-435 LE-s tartomány minden munkájával könnyedén elbírnak. A hivatalos magyar márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft.-től vásárolva a sorba egy 3 éves gyári garancia is beletartozik. A modellek 18X4, 19X4 és 23X6 Full Powershift váltókkal, valamint CVX Drive fokozatmentes váltókkal egyaránt elérhetőek.
 

Axial-Flow kombájnok: a briliáns egyszerűséget kombinálják extrém területteljesítménnyel

Az aratási szezonban 1000 hektár gabona, nagyjából 1000 hektár kukorica és megközelítőleg 500 hektár napraforgó vár a kombájnokra Vadász Tamásék földjein.
Területteljesítményben, munkatempóban 7,6-os vágóasztalokkal szerelve nálunk az Axial-Flow 6140-es és 7140-es kombájnok beváltják az ígéreteket. Gyors indulással, egyszerű állíthatósággal dolgoznak, szép terményminőséget produkálva. Kukoricában számomra verhetetlenek. Érződik, hogy a rotoros megoldás évtizedek óta kiforrott koncepció a Case IH-nál, kevesebb mozgó alkatrészből tevődik össze a rendszer, így a karbantartási igénye is kisebb a gépeknek. Az állattartó telep miatt a szalmaminőség miatt először picit aggódtunk, de ilyen téren sem volt visszalépés a rotoros technológia. Az Agri CS Magyarország Kft-t választva ráadásul nemcsak a gépkezelők élvezhetik a kényelmet, de a tulajdonosok is a Case IH-val. A szervizháttér, alkatrészellátás, a csapat hozzáállása ugyanis egyaránt kiváló. Nemcsak a szerződés aláírásáig tekintenek minket partnernek, folyamatosan segítik a munkánkat.”
 

A Case IH-val a gazda milliós léptékben spórolhat a precíziós gazdálkodáshoz szükséges szoftvereken

Vadász Tamás szerint van még egy fontos terület, a precíziós gazdálkodás, ahol ugyancsak lépéselőnyben vannak a Case IH-val dolgozó termelők. A közkedvelt új generációs erőgépek, kombájnok ugyanis 3 éves teljes körű hozzáféréssel rendelkeznek a márka komplett mezőgazdasági szoftvercsomagjához, az AFS Connecthez. Ebben pedig olyan mezőgazdasági telematikai, flottamenedzsment és térinformatikai (táblahatárok és nyomvonalak szerkesztése, komplett zóna szintű kijuttatási térképek generálása) tudás sűrűsödik össze, amiért máshol akár milliós nagyságrendben is fizethetünk.
„A precíziós gazdálkodás terén most indul egy tudatos fejlesztés nálunk, aminek a legfontosabb célja természetesen a hektárköltségek csökkentése. Az új Case IH Magnumok épp ezért robotkormányzással, RTK korrekcióval, ISOBUS kompatibilitással érkeznek, az új kombájn is képes lesz a kalibrált hozammérésre. Ahogy láttuk, az üzemeltetéséhez, a gépek összehangolásához kiváló eszköz lesz az AFS Connect, a folytatásban azon dolgozunk majd, hogy kiaknázzuk a rendszer tudását.”
Precíziós gazdálkodásra tervezett megbízható, erőteljes mezőgazdasági gépeket keres jó fogyasztással? Válassza a Case IH traktorokat, kombájnokat a magyar márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft.-től: https://www.agrics.hu/kapcsolat!


Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.