„Egy Case IH Puma képes együtt fejlődni egy sikeres gazdasággal!”

Gazdariport Koncz Gábor partnerünkkel
A Case IH traktorok közül nem véletlenül tartják a Puma szériát ár-érték arány bajnoknak, ha egy gazdaság fejlesztéséhez egyszerű, robosztus és hatékony mindenes erőgépet keresünk. 3 változata 15 modellel képes minden feladatot lefedni a 140-240 LE-s kategóriában, így ideális vezérgép lehet kisebb gazdaságokban, vagy megbízható mindenes a nagyobb termelőknél. Azonban, amit Koncz Gábor, aki Fejér megyében családjával 150 hektáron gazdálkodik, igazán kedvel bennük, hogy még a papíron alapfelszereltségű Puma modellek is egy 50-es váltóval, kényelmükkel és a mögöttük álló márkatámogatással olyan segítséget ad a gazdának a fejlődéshez, ami minden, csak nem alapszintű!
Munkáról, kihívásokról kérdeztük, illetve arról, miért látja ma egy fiatal termelő ideális géptípusnak a Case IH Puma modelleket gazdaságuk építéséhez.
 

Minden generációt kiszolgálnak, minden feladathoz felnőnek az új Case IH Puma modellek

A családi gazdálkodást még a szülők kezdték meg Koncz Gáboréknál, akik Aba határában vágtak bele a növénytermesztésbe jó 30 évvel ezelőtt. A vetésforgóban kukoricát, napraforgót, búzát és árpát is találni, de ma már bérmunkát is vállalnak szolgáltatóként a környező gazdáknak. A fiatal gazda elmondása szerint az elmúlt 20 évben sok minden változott az időjáráson át a művelési technológián keresztül, de ha mezőgazdasági gépekről van szó, a Case IH traktorok olyan stabil pontot jelentettek, amire mindig lehetett építeni.
„Sokat beszélnek manapság a generációváltásról, de ha az ember beleszületik a növénytermesztésbe, együtt dolgozik a szüleivel, tudja, hogy ez inkább folyamatos közös munka, ahol csak az változik, hogy ki milyen feladatokat vállal magára. Talán egyetlen terület van, ahol tényleg elkülönül a fiatalabb gazdák és az idősebbek világa: a technológia. Különösen, ha olyan erőgép-munkagép kapcsolatokról, műholdas navigációról van szó, ami a precíziós mezőgazdasághoz kell. Ezeket nálunk is mi visszük a testvéremmel. A technológia mellett, a 20 év során amit a földeken töltöttem, leginkább az időjárás változott meg. Vagy kevesebb az eső, vagy egyszerre zúdul le, ami sok kihívást jelent a gazdáknak. Talán emiatt is van, hogy egyref több a gép és egyre nagyobbak. Hiszen a munkaerőt is kiváltják, az időablakokat is jobban kihasználják. Sokan emiatt tartanak több traktort vagy kombájnt is, hiszen inkább legyen egy tartalék gép, mint egy meghibásodás miatt elvesztegetett nap. De ami állandó maradt, az nekünk a Case IH. Ugyanis ha jó ár-érték arányban robosztus, okos gépet keres az ember, ami alapfelszereltség mellett is képes bármilyen feladatot gazdaságosan ellátni, akkor számunkra ez az a márka, ami már bizonyított. A régi Puma szériából volt egy gépünk még a kezdetekben, amivel semmi gond nem volt. Így amikor rajtunk volt a sor, hogy új erőgépekkel frissítsük fel a gépparkot, egyértelmű volt, hogy újra ezt választjuk. Nem bántuk meg, univerzális gép, amiben ott van a potenciál a precíziós munkára is, képes együtt fejlődni egy sikeres gazdasággal. Hiszen ha bővülünk, vezérgépből átalakulhat ideális mindenessé is.” – meséli Koncz Gábor a családi gazdaság történetéről, mindennapjairól.
A Fejér megyei gazdaságba tavaly érkezett egy új szériás Puma 165 Multicontroller modell, aminek a teljesítménye, a váltószerkezet megbízhatósága, a kezelőfelületeket és a fogyasztást érintő fejlesztései olyan pozitív benyomást tettek Koncz Gáborékra, hogy néhány héttel később meg is rendeltek még egy modellt a munkákhoz.
 

A hagyományos művelésben, szolgáltatásban is kiemelkedő, de a precíziós mezőgazdaságra is felkészült

Autóipari minőség, a modern Stage V FPT motor jó fogyasztása, a Full-Powershift 19/6 fokozatú váltó képességei, a 10 tonna feletti 3 pont emelési kapacitással bármilyen munkagéppel megbirkózó hidraulika, a félaktív fűtéssel, szellőzéssel ellátott ülés kényelme. Koncz Gábor szerint mindez egy katalógusban unalmas sora a tényeknek. De ha valaki beszáll egy új Case IH Puma fülkéjébe, elindul vele szállítmányozni vagy talajmunkázni, egyből megérti a különbséget. Kis teljesítmény - tömeg aránya, valamint pótsúlyozhatósága a nagy vonóerő igényű munkákhoz univerzálissá teszi a gépet. A kényelmi funkciók, a jó kilátás és egyszerű kezelhetőség pedig hosszú munkaórák esetén is otthonossá teszik a fülkét. Különösen, ha Multicontrollel modellt kérünk, ahol egyetlen karon minden funkció- és szelepvezérlés csak egy kéznyújtásra van.
„Az olyan 165 LE-s Puma Multicontroller traktorok, amik nálunk dolgoznak, bármilyen feladatot képesek költséghatékonyan ellátni egy ekkora gazdaságban. Mi a következőkre használjuk őket:
  • fuvarozás és szállítás,
  • permetezés,
  • vetés és műtrágyaszórás,
  • talajmunkák.
Ahogy látszik, gyakorlatilag tehát mindenre. Mi még a hagyományos szántásos módszerrel dolgozunk, így munkagépek terén 4 fejes ekével, 5 méteres rövid tárcsával, 5 méteres kompaktorral és 6 méteres kombinátorral használjuk, a listát egy 6 soros vetőgép és egy 18 méteres permetező egészíti ki. Mindegyikkel egyszerűen, kényelmesen dolgozunk, a Pumában megvan az az átütőerő, hogy ezekkel szép munkát végezzen. Ennek a modellnek a hidraulika rendszere axiál dugattyús, változtatható térfogatkiszorítással, akár 110 liter/perc szállítással, aminek hála a gép 8257 kg maximális emelőkapacitással büszkélkedhet. Nincs okunk panaszra.” – meséli Koncz Gábor.
 

Egy Case IH bármelyik váltóval ugrik, mint egy nagymacska

Koncz Gábor hangsúlyozza, hogy nem volt céljuk, hogy full-extrás erőgépet vásároljanak. Ideális árú, megbízható modellt kerestek gyors elérhetőséggel, ami azokra a feladatokra képes, amikre szükségük van. Az új Pumák meglátása szerint alapáron teszik elérhetővé a magasabb géposztályok tudását, így bárkinek ajánlja a modelleket.
„Ez a gép egy 50-es Full-Powershift váltóval van szerelve, gyakorlatban azt tudom mondani, hogy már így is sokkal többet tud, mint a versenytársak. Hat, terhelés alatt kapcsolható fokozata van, 50 km/órás végsebességre képes, fürge, de a nehéz talajmunkákra is alkalmas. Volt régi szériás Pumánk is és motorikusan észrevehető, mennyit fejlődött a traktor. Sokkal kedvezőbb a fogyasztása, kategóriájában nagy az üzemanyag tank és az AdBlue tartály is. A szériában rengeteg a lehetőség, kérhettük volna fokozatmentes CVX váltóval is a gépet, de nekünk így volt ideális.”
 

Az új márkakereskedővel már nemcsak a gépek hibátlanok, a háttér is az

Amit a fiatal abai gazda még a Case IH mezőgazdasági gépekről mesélve hozzáfűzött a tudnivalókhoz, az a biztonságérzet, amit új márkakereskedőként az AGRI CS Magyarország Kft. csapata nyújt a termelőknek.
„A Case IH gépeket itthon nem nagyon kell bemutatni a többi gazdának, azt is tudják, hogy megbízható, erőteljes gépek. Azonban volt egy időszak a múltban, amikor a háttértámogatás, szerviz, alkatrészellátás nem volt az igazi. Ezen változtatott sokat, amikor az AGRI CS Magyarország Kft. átvette a márkakereskedői feladatokat. Jó a területi lefedettségük, nekünk is jó a kapcsolatunk a simontornyai központtal. Bármire szükségünk van beszerzik, a munkatársak tudása is jó. Erre már lehet építkezni a gazdaságban.”- mondja.
Az előbbieket Bajtel Attila, az AGRI CS Magyarország Kft. területileg illetékes értékesítője örömmel nyugtázza. Hangsúlyozza, tudja, hogy minden nap ezért dolgoznak a csapattal, de jó hallani a megerősítést is.
„Bármilyen jó egy mezőgazdasági gép, jó szervizhálózat, márkakereskedői háttér nélkül csak félkarú óriás lesz. A gépet ugyanis nemcsak megvenni kell, üzemben is kell tartani. Fontos tudniuk a gazdáknak, hogy ezen a téren a Case IH gépekkel teljes biztonságban vannak. Az AGRI CS Magyarország Kft. mögött egy európai szinten meghatározó mezőgazdasági cégcsoport áll, így a pénzügyi alapok sziklaszilárdak, a munkatársak képzése pedig folyamatos. A simonytornyai központban 6-7 szervizes kolléga és állandó raktárkészletek várják a gazdálkodókat, ami nagy előrelépés. De országos szinten is építkezünk, sorra nyitjuk a területi központokat, hogy az ország minden gazdájának gyorsan, kényelmesen segíthessünk. Értékesítőként azt vallom, hogy a sikeres munka titka a folyamatos kommunikáció: időt szánok a gazdák munkájának, technológiájának megismerésére. Így lehet nem olcsó vagy drága gépet kínálni nekik, hanem azt, amire szükségük van. Keressenek minket bizalommal!”
Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres, amire hosszú távon sikeres precíziós gazdálkodást alapozhat? Válassza a Case IH gépeket a magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft-től: https://www.agrics.hu/kapcsolat!


Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.