„Gazdálkodásban a szabadsághoz megbízható traktorra is szükségünk lesz”

Gazdariport Pollreisz Péter partnerünkkel

A felkapott szakmák toplistája időről-időre változhat, de aki egyszer megérezte a szabadságot a földeken, annak a gazdálkodás marad az igazi. Így járt Pollreisz Péter is, aki ma 1000 hektár fölötti területen irányítja társával a munkákat egy két családot tömörítő mezőgazdasági cégcsoportnál Győr-Moson-Sopron megyében. A 40 éves mezőgazdasági mérnök az informatikai pályán eltöltött 10 éves kitérő után tért vissza a földműveléshez. Ahogy fogalmaz: aki ismeri a felszántott tavaszi földek illatát, annak nem kérdés, hogy miért. A munka természetesen csak akkor élmény, ha sikeres. A szakember szerint ezért is építenek lassan másfél évtizede erőgépek terén az amerikai Case IH traktorokra. A teendők dandárját ugyanis csak megbízható gépekre lehet rábízni a táblákon.

A gazdálkodás olyan örökség, amihez érdemes visszatérni

Pollreisz Péter és családja 1000 hektáros területen gazdálkodik Mosonmagyaróvár és Máriakálnok térségében. Cégcsoportjukat két családi gazdaság és egy részvénytársaság alkotja, amely zömében a nagy négyes termesztésével – őszi búza, kukorica, napraforgó, repce – foglalkozik. A szakember a család második generációját képviseli a mezőgazdaságban, napi munkáját alelnökként ma zömmel a gazdasági ügyek irányítása teszi ki.
Azonban nem volt mindig így: „A második generációt képviselem a két családból, akik a cégünkben együtt gazdálkodnak. Ugyan kerülőúttal vált elsődlegessé számomra a gazdálkodás, de valahol mindig is erre készültem. Eredetileg ugyanis informatikus vagyok, de agrárvégzettséget is szereztem. Amióta pedig jogosítványom van, azóta mindig beülök a traktorfülkébe. Ez abban a 10 évben sem volt másként, amíg IT-vel foglalkoztam főállásban.” – meséli Pollreisz Péter.
Az agrárszakember szerint ma, mikor az informatika egy felkapott iparág, biztosan lesz, akinek különös, hogy visszatért a mezőgazdaságba. De számára ez sosem volt kérdés.
„Az irodai munka mindig valamilyen szintű bezártsággal jár együtt. Az informatikai pályát is szerettem. Az ott megszerzett nagyvállalati tapasztalatokat azóta is kamatoztatom. Azonban a gazdálkodás szabadságával nem lehet felvenni a versenyt. A cégnél alelnökként ma a fő profilom a papírmunka, de ha tehetem, kimegyek mind a mai napig a gépekkel a földekre. Mert szeretem ezt csinálni. Amikor tavasszal beindul az élet és az ember megérzi a friss földillatot, azon nincs mit ecsetelni azoknak, akik ezzel foglalkoznak.”
Mindez persze csak akkor lehetséges, ha a munkákhoz megbízható, jó géppark áll rendelkezésre. Ugyanis minél kevesebb szerviz- és üzemanyagköltséggel hozzuk ki a maximumot a gépekből, a stabilitást jelentő bevétel úgy növekszik. „Így a gazdálkodásban a szabadsághoz megbízható traktorra is szükségünk lesz.”
Pollreisz Péterék cégcsoportja számára ehhez közel másfél évtizede a Case IH traktorok jelentik a megfelelő választást. 8 gépes flottájuk legöregebb tagját még 2004-ben vásárolták. A Case IH MXM 155-ös traktorban már 15 ezer munkaóra van, de azóta is megbízhatóan teljesít szolgálatot. Ebben a tekintetben a gyártó újabb erőgépeinek sincs szégyellnivalója.

Egy megbízható, univerzális traktor-család előny a földeken

A Case IH gyökerei 1842-ig nyúlnak vissza. Az Egyesült Államokban alapított gépcsalád azóta gazdálkodók generációinak jelent stabil pontot a mezőgazdaságban. Traktoraikat a legfrissebb technológiák beépítése mellett a teljesítmény- és üzemanyagtakarékosság jegyében tervezik. Amit fülkében nyújtott kényelem, precíziós munkát segítő innovatív vezérlőrendszer egészít ki.

Mindezt hosszú élettartamuk és kedvező áruk teszi kiemelkedővé a piacon. Utóbbiakat Pollreisz Péter külön kiemeli a traktoroknál:

Szerencsére mindig megbízható és jó gépmárkákkal dolgozhattunk. De megbízhatóságban, kényelemben a Case IH traktorok eggyel magasabb kategóriát képviselnek az áruknál. Középkategóriás áron elérhető velük a csúcskategória színvonala. Ráadásul az üzemben tartásuk is egyszerű. Ez mind hozzájárult ahhoz, hogy hosszú évek óta dolgozunk velük.
A gazdálkodó kiemelte még azt is, hogy a márka kis- és középgazdaságoknak megalkotott típusaival univerzálisan lefedhető valamennyi munkafolyamat a földeken.
„A FARMALL egy sokoldalú, kisebb teljesítményű gép, amelyet általában permetezőmunkákra vetünk be a földeken. Ebből 2 darabbal rendelkezünk. A 115-150 LE közötti MAXXUM a növényápolási munkákhoz ideális számunkra. Szintén 2 darabbal végezzük el a műtrágyaszórás, vetés jelentette teendőket. A PUMA szériára a szántást, talajelőkészítést bízzuk. Ez a Case IH-nál 150-240 LE közötti gépcsalád. Ebből 3 is a birtokunkban van. Nagyobb teljesítményűek, de jó fogyasztásúak. Közülük a legfrissebb egy PUMA 185, amit terhelés alatt is kapcsolható Powershift váltóval felszerelve vásároltunk meg. Ez a gép még csak most van túl a 2. olajcserén, 400 üzemórával a háta mögött. Eddig ennek sem csalódtunk a megbízhatóságában. Ennek is köszönhető többek között, hogy a márkát a gépkezelőink is kedvelik.”

Egyszerű karbantartás, ehhez jó szakszerviz: a Case IH traktorokra számíthatunk

Hála a Case IH traktorok megbízhatóságának, a gépek üzemben tartása, felkészítése a szezonra is egyszerű. Ebben partnerként Pollreisz Péterék az AGRI CS Magyarországra, a márka hivatalos magyar forgalmazójára számíthatnak. „A Case IH traktorokkal szerencsére nincs sok gond. Egyszerű velük a tavaszi indulás. Az olajcserét a szakszerviz végzi, illetve ha van valami javítanivaló és garanciális, akkor szintén ők. Az AGRI CS esetében tudtuk, hogy jó szakemberekből áll a szervizcsapatuk, így rájuk esett a választásunk.”
Amennyiben CASE IH traktorok segítségével növelné gazdálkodása hatékonyságát, a magyar forgalmazó AGRI CS Magyarország szakértői országos lefedettséggel várják megkeresését: www.agrics.hu

Cikkünk megjelent a Profi Magazinban.