Case IH OPTUM AFS Connect traktorok

Középkategóriával a precíziós gazdálkodás csúcsán.

Case IH OPTUM kőkemény munkára tervezett, kényelmes „kívánságtraktor" a középkategóriás erőgépek között.

2015-ös bemutatásával ugyanis a gyár maradéktalanul valóra váltotta a termelők kéréseit: kombinálta az univerzális nagytraktorok között kiemelkedő Magnum modellek vonóerejét a Puma-széria kompakt méreteivel és fordulékonyságával a 250-300 LE teljesítménytartományban. 2021-ben a Case IH traktorok OPTUM modelljei újabb mérföldkőhöz érkeztek, az erőgépekbe megérkezett ugyanis a precíziós mezőgazdaság teljes nehézfegyverzete az AFS Connect mezőgazdasági szoftvercsomaggal. A centiméteres pontosságú automatizáció jelentette kényelem és takarékosság ezzel elérhetővé vált minden középgazdaságnak is.

Az erőteljes, de gazdaságos motor, a fordulékonyság és a megbízható váltó a régi

Míg a fülkebelső, az irányítás és a precíziós mezőgazdasági munkához nélkülözhetetlen támogatás terén a Case IH mérnökei mindent a gazdák elvárásai mentén szabtak át, az OPTUM traktorok sikerét biztosító műszaki alapokat érintetlenül hagyták. A középkategóriás Case IH univerzális traktorok erejét továbbra is kedvező fogyasztású, 6,7 literes, 6 hengeres turbódízel FPT motor biztosítja, amihez számos vázmegoldás társul a Case IH Magnum traktorokból.

Ide tartoznak például az első és hátsó hidak is, aminek hála mindhárom (250-270-300 LE teljesítményű) OPTUM modell kimondottan fürgének számít. 3 méter alatti tengelytávjukkal a gépek 13,5 méteres fordulókörre képesek, a munkagépek megmozgatásáról pedig 4 fokozatú hátsó TLT és opcionálisan választható 2 fokozatú első TLT gondoskodik.

A Case IH OPTUM traktorok emelőerejét se érheti szó, a gépek ezen a téren 11 000 kg-ot képesek megmozgatni hidraulikaszivattyújuk alapfelszereltségben 165 l/min, míg opcionálisan 220 l/min teljesítményével. A CVX fokozatmentes váltóval szerelve a gép könnyen kezelhető, ráadásul jól fogyaszt, kibocsátási értékei pedig természetesen megfelelnek a jelenleg hatályos Stage V előírásoknak is.

Amiktől a megújult Case IH OPTUM AFS Connect traktorcsalád többet ad a gazdáknak

Jobb kilátás a fülkéből, megnövelt belső tér, csúcstechnológia, irodai kényelem

A Case IH OPTUMOK erősségét az adja, hogy a nagytraktorok tudását egy kategóriával lejjebb teszik elérhetővé. Ez alól a kényelem sem kivétel. A 2021-es megújulás során a mérnökök 7,5%-kal növelték meg a Case IH traktorok belső tereit, így testalkattól függetlenül irodai kényelem várja a kezelőket. A kárpitozás, a design és a kezelőszervek szintén autóipari minőségben alakultak át, de ha a legmagasabb kényelmi fokozattal vásárolunk új OPTUM AFS Connect Case IH traktort, akkor gyakorlatilag megtudhatjuk, milyen lehet egy sportkocsi ülésében. Ezekben a modellekben ugyanis prémium bőr borítású, hűthető-fűthető, aktív szellőzésű üléseket találunk.

Nagyon kényelmes traktorfülke

A hosszú, forró munkanapokon a frissességről jéghideg klíma gondoskodik. A nagyobb beltér dacára ennek hatásfoka is emelkedett 35%-kal az új OPTUM-okban.

A gépekből az olyan apróbb kényelmi újdonságok sem maradtak ki, mint a géplopások kiküszöbölésében hatékony immobilizer vagy a kulcs nélküli indítást szolgáló START/STOP gomb.

A gépkezelők zavartalan rálátását a munkagépekre és a táblára a monitorrendszerre csatlakozó 4 kamera biztosítja, de hasonló céllal növelték meg a kabin üvegfelületeinek arányát 11%-kal. Az éjszakai feladatokat pedig 22 LED-lámpára bővíthető, 66 000 lumenes teljesítményű reflektorcsomag könnyíti meg.

Felfrissítő csend a kabinban a Case IH traktorok autóipari minőségű zajszűrésével

A Case IH komoly erőfeszítéseket tett, hogy a középkategóriás traktorosztályba is elhozza a nagytraktoros kényelmet. A zajszint így mindössze 65 dB az új Case IH OPTUM erőgépekben, aminek hála szinte alig észrevehető a motorindítás. Mindez a tablet- és mobiltartók, töltőcsatlakozók, az 5V USB port, a 12 V és 230 V csatlakozókiállások tárháza mellett olyan érzetet kelt, mintha erőgép helyett egy 300 LE-s guruló irodára ruháznánk be, ahol a háttérzenéről saját 4.1-es, mélynyomós hangrendszer gondoskodik.

Csúcstechnológia a kezelőszerveknél: szabadon programozható érintőkijelző, kézhez tervezett kartámasz

Bár maximális kényelem mellett, de a Case IH AFS Connect OPTUM traktorok elsődlegesen kőkemény munkára tervezett erőgépek. Ennek szellemében alakultak át kezelőszervei, gyakorlatilag megörökölve az új Magnum AFS Connect gépek Multicontroller II kartámaszát és AFS PRO 1200 Full HD érintőkijelzős monitorját. A 8 szabadon programozható gombhoz a TLT-től kezdve a hidraulikavezérlésen át a hangrendszerig bármilyen funkciót saját elgondolásaik szerint társíthatnak a gépkezelők.

Case IH Optum traktor, precíziós gazdálkodáshoz

Plusz a felszereltséghez tartozik 4 szabadon választható színkódolású kihelyezett hidraulikavezérlő is. A billentyűk mellett az új Magnumokhoz hasonlóan itt is találhatunk egy dekóder tárcsát is, amivel akkor is egyszerű a gép kezelése, ha a rázkódás miatt épp nem nyúlnánk hozzá az új AFS PRO 1200 monitorhoz. A terminálon Full HD felbontás mellett láthatjuk a traktor kamerarendszerének képeit, ahogy vezérelhető a traktor minden lényeges funkciója is.

Amit a Case IH tud a precíziós mezőgazdaságról, az mind elérhető az AFS Connect precíziós mezőgazdasági szoftvercsomaggal

A név kötelez, így az új OPTUM AFS Connect modellekbe belekerült a Case IH teljes precíziós mezőgazdasági szoftvercsomagja is. A rendszer kétirányú adattovábbítást tesz lehetővé, így kézi adathordozó nélkül tölthetőek fel és le az agronómiai feladatok, kijuttatási tervek a gépekre. Az AFS Connect rendszer egyesíti mezőgazdasági térinformatikai rendszerek és telematikák előnyeit, így többszázezres, vagy milliós profi szoftverek beszerzése nélkül szerkeszthetünk táblahatárokat, jelölhetünk ki egyeneseket, fordulókat, AB nyomvonalakat a segítségével.

A gyakorlati kivitelezéshez a megújult Case IH OPTUM modellekbe belekerült a táblavégi forduló automatika is. Ennek köszönhetően GPS alapon traktorunk saját magának határozza meg az ideális fordulatot, a táblahatár felé közeledve automatikusan lassít, kiemeli az eszközt, fordul, visszagyorsít. Optimális szinten tartva ezzel az üzemanyag-használatot. A programokkal a precíziós mezőgazdasági feladatokat felhő alapon kioszthatjuk online minden mezőgazdasági gépünknek az iroda kényelméből. Ez nagy területek esetén napok munkáját spórolhatja meg agronómusunknak.

Miért éri meg beruházni egy precíziós gazdálkodásra felkészített új Case IH OPTUM-ba a gazdáknak?

  1. A GPS alapú, centiméteres pontossággal dolgozó gépek jobb területhatékonyságukkal nem csak a hiányzó munkaerőt pótolják. Folyamatosan hibátlan munkavégzést garantálnak, ami a munkavégzés minőségét is javítja. Ez különösen fontos, ha új traktorunkat a mezőgazdasági digitális átálláshoz meghirdetett precíziós pályázat részeként vásároltuk. Ott ugyanis a vállalások közé tartozik, hogy 5 évig precíziós szolgáltatótól kapott tervek alapján dolgozunk. Ehhez a Case IH AFS Connect rendszere egyszerű, átfogó és kényelmes megoldásokat biztosít.
  2. Bár a 750 üzemórásra növelt szervizintervallumokkal a megújult Case IH OPTUM traktorok üzemben tartása egyébként is egyszerű, a Case IH telematikával ezen a téren is új szintre léphet gazdaságunk. A MyCaseIH felületen regisztrálva ugyanis a márkakereskedői csapat szervizesei folyamatosan rálátnak a gép teljesítményadataira, szenzoraira. A jelzések alapján idejekorán észlelik a problémákat, akár egy alkatrész meghibásodása előtt jelezhetik, ha gépünk karbantartást igényel egy leállás elkerüléséhez.

A precíziós gazdálkodás nehéztüzérségét keresi egy kompakt, fordulékony traktorban 250-300 LE között? Az új Case IH OPTUM AFS Connect megérkezett!

Keresse a hivatalos márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft. területileg illetékes gépértékesítőit: www.agrics.hu/kapcsolat!


Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.