„A Case IH traktorok minden teljesítménykategóriában azt adják, amire egy családi gazdálkodónak szüksége van”

Gazdariport Kovács Zsigmond partnerünkkel

Az extrém időjárásra adott egyik választ ma a túlgépesítés jelenti az agráriumban. A géppark teljesítménytöbbletével ugyanis még utolsó pillanatban is megelőzhető egy váratlan felhőszakadás, jégverés jelentette növénykár. De mi a helyzet kisgazdaságokkal? Reális befektetés, ha több erőgépbe ruháznak be, mint ahogy azt a területméretük indokolná? Case IH traktorokkal, kombájnokkal a válasz igen – tartja a Berettyóújfalu határában növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó Kovács Zsigmond. A termelő szerint ugyanis a gyártónál odafigyeltek arra, hogy az egyes szériák karaktere eltérjen, így árukért cserében kihasználhatóságuk kiváló.
Case IH traktorairól, munkáról és az újonnan vásárolt Case IH Vestrum CVXDrive traktoruknak szánt feladatokról kérdeztük.
agrics_kovacs_zsigmond_gazdariport_kep_02.jpg

„A megbízhatóságukkal könnyebb felvenni a harcot a brutális időjárással is”

Mióta 2002-ben végzett tanulmányaival, Kovács Zsigmond életét a mezőgazdaság tölti ki. A fiatal gazda a nagyszüleitől örökölte a növénytermesztés szeretetét, amit a Kovács-farmon ma mintegy 250 hektár saját területen folytatnak. Saját bevallása szerint, ahogy saját munkájától, úgy a mezőgazdasági gépeitől is a maximumot várja el a földeken, ugyanis az éghajlatváltozás miatt csak így zárhatnak egy-egy szezont nyereséggel.
Hajdú-Bihar megyének ebben a szegletében változatos talajokon gazdálkodunk. A jó minőségű, könnyen művelhető típusoktól kezdve a nehéz, kötött földekig bármi előfordul. A vetésforgóba nálunk a kukorica, búza, árpa, tritikálé és napraforgó tartozik bele, de foglalkozunk némi olajretekkel is. A növénytermesztés mellett kisebb léptékben állattenyésztéssel is foglalkozunk, valamint bérmunkákat is végzünk a környékbeli gazdáknak. Amit szeretek ebben a munkában, az az, hogy folyamatosan tanulhatok, évről évre jobb lehetek, többet tudunk kihozni a növényekből, ha tudatosan építkezek. Mondhatjuk, hogy a növénytermesztésben ezért a kihívást kedvelem, bár az utóbbi években az időjárás miatt ebből talán túl sok is kijutott” – meséli gazdaságukról Kovács Zsigmond.
Az egyre extrémebb időjárás az oka, hogy ma a gazdaság gépparkjában ennyire változatos Case IH traktorflottát tartanak. Jelenleg találunk a gépek között egy Case IH Maxxumot, egy Case IH Puma 200-as traktort, náluk állt munkába Magyarország első Case IH Optum 300 CVX-e, a sort pedig egy frissen vásárolt Vestrum zárja. Betakarítógépként a földeken egy Case IH Axial-Flow 6140-essel dolgoznak.
A gazdaságunk mérete nem indokolja ezt a gépesítést, az időjárás viszont már annál inkább. Mára szinte természetes, hogy egyik pillanatban még süt a nap, utána pedig lezúdul egy özönvízszerű eső. Két dolgot tudunk tenni. Az egyik, hogy túlgépesítünk, mert így megvan a gépparkban az erőtartalék az utolsó pillanatos gyors munkákhoz is. A másik, hogy ehhez stabil műszaki alapokkal rendelkező, megbízható mezőgazdasági márkát választunk, ami nem hagy cserben a kritikus pillanatban. Számunkra 2011 óta ez a Case IH. Hála a kevés alkatrészből álló mechanikának, ezek a gépek ritkán hibásodnak meg, a kezelőfelületeiket pedig úgy alakították ki, hogy ösztönösen egyszerű legyen használni azokat. Ráadásul ma már a kisebb, kedvezőbb árú, kompakt traktorokban is ott van minden olyan kényelmi és műszaki megoldás, amit máshol csak a nagytraktorok képviselnek.”
agrics_kovacs_zsigmond_gazdariport_kep_01.jpg

Minden feladathoz megtalálni az ideális Case IH traktort egy fejlődő családi gazdaságban

Kovács Zsigmondék gazdaságában minden Case IH traktornak megvan a saját feladatköre.

  • Case IH OPTUM 300 CVX traktoruk végzi a nehéz talajmunkákat.
A 250-300 LE teljesítménykategóriában nem véletlenül választja egyre több magyar gazda ilyen feladatkörhöz ezeket a traktorokat. A gépek ugyanis ötvözik a Case IH Magnum modellek nagytraktoros vonóerejét a Case IH Puma széria kiváló manőverezhetőségével. A gépek 13,5 méteres fordulókörre képesek, alapfelszereltségben 4 fokozatú hátsó TLT-vel szerelik őket, emelőerejük mintegy 11 000 kg.
„A Case IH Optum traktorunkra az alapművelésben, magágykészítésben számíthatunk. Egy 4 méteres kultivátort, egy 3 méteres, 7 késes altalajlazítót, valamint egy 5 fejes ekét húzunk vele. Munkagépek terén hozzá tartozik még egy 8 méteres magágykészítő is.”
  • A fürge Case IH Puma a szállítmányozásban, vetésben, szálastakarmány-készítésben kap szerepet.
  • Míg a kompakt 4 hengeres, 4,5 literes FPT motorral szerelt Case IH Maxxum a növényvédelemben, kiszolgálásban lát el feladatokat.

A gazdaság legújabb szerzeménye egy Case IH Vestrum traktor, ami 2019-es bemutatkozásával a 100-140 LE-s kategóriában is elérhetővé tette a folyamatos változó áttételű technológiával működő váltók előnyeit.
„Az új Vestrum idővel a Maxxum feladatkörét veszi át, ugyanúgy megvan benne, amit általában a Case IH traktorainkban kedvelünk. Felszereltségben, kényelemben olyan, mint egy nagytraktor, de gyors, fordulékony, egyszerűen irányítható gép. Az egyik nagytraktoros plusz a CVX fokozatmentes váltó, ami állandóan optimális szinten tartja a motorműködést, ezzel csökkenti a fogyasztást és növeli a gépek élettartamát is. A gazdaságunkban minden feladatra megvan a megfelelő erőgép. Ezért tartom, hogy a Case IH traktorok minden teljesítménykategóriában azt adják, amire egy családi gazdálkodónak szüksége van.”
agrics_kovacs_zsigmond_gazdariport_kep_03.jpg

Betakarítás AXIAL-FLOW 6140 kombájnnal: a letisztult műszaki felépítés előny a munkában

Az extrém időjárás miatt nem csak az erőgépektől várnak el gyorsaságot a Kovács-farmon. A betakarításhoz a választás így a Case IH kipróbált és bizonyított egyrotoros kombájnjára esett. A rendszer a gyártónál még 1977-ben mutatkozott be, a koncepciónak tehát volt ideje kiforrni. Használói általában ezt mind kivétel nélkül elismerik, ahogy a jól eltalált cséplőrendszer, az egyszerű karbantartási megoldásokkal lerövidített munkaórák és hatékony erőátviteli rendszer előnyeit is. Kovács Zsigmond is osztja ezeket a véleményeket.
„Szalmarázóládás betakarítógépről váltottunk Case IH rotoros kombájnra, megdöbbentő volt a különbség. Szépen dolgozik nagy teljesítményen, ráadásul jobb törtszemaránnyal. Köszönhetően a kevés mozgóalkatrésznek, kevesebb ékszíjnak, sokkal egyszerűbb az üzemben tartása is egy ilyen gépnek. Kell egy kis idő, amíg a gondolkodásunk átáll a gép logikájára, de utána a kezelése is pofonegyszerű. Jó beállítások mellett a szemveszteség minimális, elégedettek vagyunk a tudásával. Aki szalmarázóládás gépről vált, annak fontos lehet: egy rotoros gép a működése miatt picivel jobban töri a szalmát, ezzel számolni kell a vásárláskor.”

Megbízható gépekhez megbízható márkatámogatás – Agri CS Magyarország Kft.

A Hajdú-Bihari gazda nemcsak Case IH gépekkel, de a műszaki hátteret biztosító Agri CS Magyarország szaktudásával, partnerségével is elégedett. A pandémia miatt természetesen itt is akadhattak kisebb döccenők, de legyen szó szakmai kérdésekről, időszakos szervizelésről, garanciális teendőkről, mindig számíthatnak a helyi gazdák a márkakereskedői csapatra.
„Az, hogy az Agri CS Magyarország Kft.-vel egy nagy cégcsoport áll itthon a Case IH gépek mögött, biztonságérzetet jelent a velük dolgozó termelőknek. Helyben Balogh János gépértékesítővel jó a kapcsolatunk, a szervizkapacitásokkal nincs gond, amiben lehet, próbálják segíteni a munkánkat. Épp ezért mind a gépeket, mind a partnerséget nyugodt szívvel ajánlom más gazdálkodóknak is.”
Mezőgazdasági gépmárkát keres, ami érti a családi gazdaságok igényeit? Válassza a megbízható Case IH gépeket a márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft.-től!