3-4 kattintással 3-4 napi munkát takarít meg az agronómusnak! Case IH ingyenes mezőgazdasági telematika megoldások

Megfogott üzemanyag- és inputanyagköltségek, megnövelt terméshozam, kevesebb ráfordított munkával. Amennyiben nagy területen gazdálkodva is élvezni akarjuk a precíziós gazdálkodás előnyeit, nemcsak ISOBUS kompatibilis, robotkormányzással és monitorokkal felszerelt gépek kellenek. Szükség lesz kiváló mezőgazdasági telematikára is, ami felér a térinformatikai szoftverek tudásával: például biztosítja a táblahatárok, AB nyomvonalak szerkesztését. Plusz megoldja a talányt: hogyan töltsük fel ezeket a talajműveléshez, vetésstruktúrához nélkülözhetetlen adatokat időhatékonyan, ha 20-30 munkagépből álló flottát irányítunk több ezer hektáron.
A segítséget a Case IH új mezőgazdasági szoftvercsomagja az AFS Connect™ jelenti, melynek számos funkciója teljesen ingyenesen használható. Ezek a lehetőségek bárki számára elérhetőek, akik regisztrálnak a My Case IH weboldalon, legyen bármilyen gépflotta tulajdonosa. Nem véletlenül használják például olyan technológiailag élenjáró gazdaságok is, mint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Mezőhegyesen. A tapasztalatokról kérdeztünk.

Tudatos flottafejlesztés precíziós munkára tervezve, több mint 8000 hektáron

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. ebben a formában 2017 óta működik. Az állami visszavásárlás óta kezdett bele a precíziós gazdálkodásba. Jelenleg 8125 hektár szántóföldi területet művelnek meg, amelyből körülbelül 2400-2500 hektár öntözhető egy időben. A mostani működési formában az első perctől kizárólag a hatékony mezőgazdasági munka jöhet szóba, így flottájuk erőgépei, valamint az azokban elérhető extrák és szoftverek terén is tudatos építkezés zajlik.
„2017-ben indult átfogó gépbeszerzés a cégnél, az állami visszavásárlást követően. A gépparkot lecseréltük, az új beszerzéseknél szempont volt, hogy a gépek alkalmasak legyenek a precíziós gazdálkodásra. Az új traktorok mind ISOBUS csatlakozással rendelkeznek, gépvezérlésre alkalmas monitorokkal vannak felszerelve. Olyan munkagépeket vásárolunk, amelyekkel a precíziós tevékenység a talajművelés és az inputanyag kijuttatás terén is megvalósítható. Ezzel sokat tudunk spórolni, optimalizálni a munkákon: folyamatosan adatokkal rendelkezünk a gépek fogyasztásáról, állapotáról, így akár azt is tudjuk, hogy egy adott területen milyen talajellenállásba ütköztünk. A legkisebb részletekig rálátunk a munkafolyamatokra, ami elengedhetetlen a hatékonysághoz.” – meséli a gazdaság munkájáról Bónus Krisztián, aki agrárkémikusként, talajtani szakmérnökként ma a cég Árunövény csoportvezetőjeként dolgozik Mezőhegyesen, így az ő feladatkörébe tartozik a precíziós gazdálkodás szakmai hátterének biztosítása, technikai felügyelete is.

Ha a területteljesítmény a cél, a törzscsuklós Quadtrac-nak nincs párja

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnál a precíziós célok megvalósítását segíti a szerencsés táblastruktúra is, hiszen nagy, egybefüggő földterületekkel rendelkezik a vállalkozás. Épp ezért erőgépek terén Mezőhegyesen a választás a Case IH Quadtrac szériájára esett, amelyek közül két 620 lóerős gigász dolgozik vezérgépként a Békés megyei szántókon.
„A gazdálkodásban a hatékonyságot kiemelt szempontként kezeljük. Ehhez az egyik pillért a nagyteljesítményű, nehéz szántóföldi erőgépek használata adja. Két 620 lóerős Case IH Quadtrac-ot szereztünk be. Ezekből az egyik másfél éves, míg a második 2020-ban érkezett az új hivatalos márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft.-től. Több szempontot mérlegeltünk, mielőtt beruháztunk ezekre a törzscsuklós erőgépekre. Területteljesítmény, vonóerő, kiegyensúlyozottság szempontjából kiemelkedőnek számítanak például. Most, hogy a művelési időablakok rövidülnek és egyre kevesebb ember dolgozik a földeken, ezek mind felértékelődnek. Ráadásul gumihevederes gépek, ami a hosszú távú talajművelést segíti. Ez a futómű ugyanis sokkal nagyobb felületen érintkezik a talajjal, jobban eloszlik tehát a gép súlya, óvva ezzel a termőterületet. Több területen szeretnénk őket használni, a talajművelés mellett a vetéstechnológiában is szerepet kaphatnak például. Amivel vissza is kanyarodtunk egy másik fontos szemponthoz: csak olyan munkagépeket vásárolunk, amelyek olyan felszereltséggel, ISOBUS funkciókkal, szoftveres támogatással rendelkeznek, amiknek segítségével ki is aknázhatjuk az erejüket a precíziós munkához, ráadásul egy flotta részeként! Ugyanis nálunk nemcsak két-három nagy erőgépnél kell kapcsolatot létesíteni, feladatokat kiküldeni. Nagy flottával, sok munkaeszközzel, munkagéppel dolgozunk egyszerre. Így a napi szintű feladatokhoz elengedhetetlen, hogy telematikával, térinformatikai szoftverekkel dolgozzunk. Ekkora méretekben nem tudjuk a munkát kézzel irányítani. Ebben mutatott számunkra új lehetőségeket a Case IH márka My Case IH felülete, és azon belül az AFS Connect mezőgazdasági szoftvercsomagja. A tudása a gépbeszerzéseknél is sokat számít.”
IMG_20201204_115619.jpg

A jól felszerelt gépek mellett intelligens mezőgazdasági szoftverek is kellenek!

Amennyiben egy mezőgazdasági cég olyan kiterjedt területen, nagy flottával folytat termelőtevékenységet, mint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., elengedhetetlen, hogy megbízható telematika, térinformatikai szoftver hangolja össze a munkát. Ahogy azt Bónus Krisztián is kiemeli, 20-30 darabból áll csak a traktorállomány, aminél a feladatok manuális, gépenként egyesével, USB-n történő betöltése nem reális sem időben, sem munkaerő igényben.
„Hibridkukorica termesztéssel 2400 hektáron foglalkozunk. A művelésben határvonalakat, AB nyomvonalakat, robotpilótát kell használnunk. Ez ilyen méretekben csak telematikával működhet, ennyi különféle gépbe ugyanis nem lehet a feladatokat egyesével, pendrive-on feltölteni. Gazdaságunkban a hibridkukorica öntözése és a területi izolációk révén évről-évre folyamatosan változik a táblastruktúra. A változásokat rendben kell tartanunk, a táblákat szerkesztenünk kell, majd az aktuális állapotot a gépekbe még fel is kell tölteni. A csavar a dologban az, hogy más márkáknál a farm management szoftverbe történő adatbevitelt parcellánként egyesével kell megtenni, mert nem támogatják az egy rétegből történő adatfeltöltést. A Case IH rendszere ebben a tekintetben egy hatalmas előrelépést jelentett számunkra. Ugyanis az AFS Connect képes a multipoligon formátumú shp fájl beolvasására, amely aztán könnyedén rendezhető és kiíratható a Case IH saját formátumán kívül a legnépszerűbb márkák által használt formátumokba, így az adat innentől bármely más géptípus számára is felhasználhatóvá válik. Nagy területek, és több száz parcella esetén ezek a vetésstruktúra importálások több napos feladatot jelentettek. A Case IH rendszeréből ez online, felhő alapon központilag megoldható. Az AFS Connect így gyakorlatilag 3-4 kattintással 3-4 napi munkát takarít meg az agronómus számára! A vetésstruktúra esetében sokszor kint a földön derül ki, hogy változtatni kell a terveken az időjárási tényezők miatt, vagy azért, mert teljesen megváltoztak az elgondolások a tervezés óta. Egy olyan szoftverrel, mint a Case IH farmmenedzsment modulja, ilyenkor a tervfrissítéseket sem kell már többé egyesével elvégezni. Központilag minden egyes gépnél frissíthetjük az adatokat a rendszeren keresztül.”
A My Case IH szoftvercsomagján keresztül a Flottakövetési modul az újgenerációs Magnum és Quadtrac szériákhoz 3 évig ingyenes, míg a benne található Farm modul, ami a korábban említett térinformatikai munkákat teszi lehetővé a táblahatárok, AB nyomvonalak rajzolásával, egy regisztrációért cserében szintén ingyenesen használható. Segítséget nyújtva a hatékony munkához.
A maximális hatékonyságot célozza a precíziós gazdálkodásban? Rövidítse le, tegye egyedülállóan pontossá a tervezési munkákat Case IH gépekkel és a velük elérhető AFS Connect mezőgazdasági telematika csomaggal! Keresse a márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. szakértőit!

 

Cikkünk megjelent az agroforum.hu portálon.