Case IH traktorok és Bednar munkagépek: teljesítményre tervezett gépkapcsolat

Két megbízható csúcsmárka közös munkájából csak valami rendkívüli születhet.

Erősödő piaci verseny, egyre növekvő inputanyag- és bérköltségek, – a hatékony gazdálkodás minden részletének jelentősége lesz a versenyképes növénytermesztésben. Ez alól a gépparkunk sem kivétel. Kényelem a fülkében, ami lendületben tart mostoha körülmények között is. Az elérhető legnagyobb teljesítmény, optimális üzemanyag-felhasználás mellett, amivel költséghatékonyan dolgozhatunk nagy gazdasági méreteknél is.

Mindehhez megbízható, nagy munkaszélességű munkagépekre van szükség, hiszen a gigászi 400-600 LE motorerőt ki is kell szolgálni a sikerhez. Hogyan találjunk mezőgazdasági gépeket, amelyek minden feltételnek megfelelnek?

Két csúcsmárka, a Case IH és a Bednar gépeit kombinálva biztosak lehetünk: megtaláltuk azt a megoldást, amely új dimenziókat nyit számunkra a növénytermesztésben!

Case IH
 

Mezőgazdasági gépek igényes gazdálkodóknak a legnagyobb méretekig: Case IH + Bednar

Egy nagygazdaság hatékony kiszolgálásához elengedhetetlen megbízható és prémium gépcsaládokban gondolkozni. Csak széles választékkal rendelkező márka jöhet szóba, hiszen lényeges, hogy eltérő méretben, eltérő munkafolyamatokra is legyen elérhető megoldás a gyártótól.

Az azonos kezelőszervekkel szerelt gépek ugyanis növelik a munka hatékonyságát.

Ezt érthetjük a szerviz- és alkatrészköltségekre is, de épp úgy fontos az irányítási rendszerek közötti átjárhatóság, felcserélhetőség szempontjából (pl. a precíziós gazdálkodás eszközei), vagy épp a gépkezelőink miatt is. Az ő munkájukat épp úgy egyszerűsíti, ha egységes kezelőfelületeken dolgozhatnak akár váltásokban, a traktorokon, kombájnokon, rakodókon egyaránt.

Emellett a nagy gazdaságok számára biztosítani kell nagyteljesítményű, nehéz szántóföldi erőgépeket is, mivel megfelelő erőleadás nélkül nincs hatékonyság. Mindezt kiemelkedő megbízhatósággal, ugyanis 400-600 LE teljesítmény esetén hatalmas vonó- és szakítóerőkkel kell megbirkóznia a gépeknek.

Nem csoda, hogy ilyen összetett feltételrendszernek kevés gyártó felel meg. Ilyenek a legendás Case IH traktorok, míg a szántóföldi munkagépek, talajművelő gépek világából a cseh Bednar, amelyeket itthon kizárólag az AGRI CS Magyarország Kft. forgalmazásában érhetünk el. A márkakereskedő értékesítés, szerviz, garancia és alkatrészellátás terén országos lefedettséggel áll a gazdálkodók szolgálatára.
 

Case IH traktorok: határokat feszegető hatékonyság

A Case IH története egészen 1842-ig nyúlik vissza, az USA Wisconsin államában ugyanis ekkor fogott bele a gépgyártásba Jerome Increase Case gépésztechnikus. A gyárból az évek során kerültek ki cséplőgépek meghajtásához használható gőzgépek épp úgy, mint azok önjáró, mezőgazdasági változatai is. Ezt az alapot tette még szilárdabbá és sokrétűbbé mindaz a tudás, ami az évek során a cégcsoporthoz csatlakozó többi vállalattól származott. Az International Harvester Company az aratástechnika terén jeleskedett, az 1985-ben csatlakozott Steiger a nagytraktorok tudását hozta be a vállalatba.

1999-ben a Case IH és a New Holland összeolvadásával végül megalakult a világ második legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó konglomerátuma, a CNH Industrial.

Bednar
 

Mindezek tükrében talán nem meglepő, hogy a Case IH traktorok pontosan azt nyújtják, amit a világ egyik legjelentősebb márkájától elvárnánk az iparágban. Traktoraikat innovatív megoldásokkal a teljesítmény és az üzemanyag-takarékosság jegyében tervezik, a gazdálkodók elvárásaira szabott formában. Egyedülállóan széles erőgép portfóliójukban 11 modellcsaládból választhatjuk ki a számunkra ideális típust.

Ez igaz a kis- és középgazdaságokra is: ültetvényes Quantum modellek, a Farmall A (50-114 LE közötti) és Farmall C (58-114 LE közötti) traktorai, majd a LuxxumMaxxum és Puma 240 LE névleges teljesítménnyel záródó sorozatai.

De ami talán ennél is nagyobb kuriózum: a márkával olyan gépparkot építhetünk fel, amellyel lefedhetjük a nagygazdaságok erőigényét is. Itt olyan modellekre számíthatunk, mint az Optum, amely úgy képes akár 300 LE teljesítményre, hogy közben megfelel a legszigorúbb károsanyagkibocsátási előírásoknak is.

Case IH
 

Vagy épp a Magnum sorozat, amelyet a nagyteljesítményű Case IH traktorok között egyszerűen csak „A legenda”-ként emlegetnek. A Case IH koronaékszerének teljesítménye 250-435 LE között változik, amelyeket a teljesítmény és az üzemanyag-takarékosság jellemez. Megbízhatóságát mi sem mutatja jobban, hogy a gyártó 3 év teljeskörű gyári garanciát vállal a gépekre. A Magnum 2019-ben az olasz Trattori magazin kezdeményezésére alapított „Év traktora” díját is elnyerte, de 2020-ban is ott volt a kategória döntősei között az Agritechnika kiállításon.

Az idei évben a Magnum fülkéjében mutatkozott be a legtöbb fejlesztés.

A gépet új, több beállítási lehetőséget biztosító vezérlőpanellel látták el Multicontroller II néven. Az újítások terén a gépkezelőkre is gondoltak a Case IH-nál. Javult a kényelem, ergonómia is, így a hosszabb munkaórák is könnyebben telnek ezt a márkát választva.

A gépcsaládot a Steiger és Quadtrac sorozatok járatják csúcsra. Ezek a törzscsuklós nagyteljesítményű traktorok a maguk akár 682 lóerős teljesítményével a maximális termelékenységet teszik bárkinek elérhetővé.

traktor
 

Nagytudású szántóföldi munkagép-óriások Csehországból: Bednar

A Bednar 1997-ben kezdte meg működését a kimagasló minőségű cseh munkagépek exportőreként. Az értékesítésen túl odafigyeltek partnereik visszajelzéseire is, amit lehetséges fejlesztésekké formáltak a meglévő gépismereti és technológiai tudásukra építve. Így született meg saját gépgyártási vonaluk, amelyet mára szerte Európában ismernek. Legyen szó ugyanis vetőgépekről, tárcsás tarlóhántókról, magágyelőkészítő kompaktorokról vagy épp kultivátorokról, nagytudású gépóriásaikra egyformán számíthatunk.

A nagy munkaszélességű talajművelő gépek ideális költséghatékonyságot tesznek lehetővé, megoldást kínálnak az ágazat mindennapjait nehezítő munkaerőhiány problémáira is. Plusz rendelkeznek még egy kiemelkedő jó tulajdonsággal: minőségcentrikus gyártási folyamataiknak hála megbízhatóan szolgálják ki még a 400-500 lóerős gépeket is a földeken.

Amennyiben kimondottan a gépekre lennénk kíváncsiak, a vetőgépek terén az új Corsával érdemes megismerkednünk. A típus háromféle munkaszélességgel készül – 6, 8 és 9 méteres, míg a vetést 25 vagy 33 cm-es sortávokkal teszi lehetővé. Univerzális típusként a vetőgépek között az Omega érhető el, amely 4 vagy 6 méteres munkaszélességgel dolgozik.

Bednar
 

Az újdonságok sorát gyarapítja a Swifterdisc XE Profi, amely egy nagy munkaszélességű tárcsás kultivátor. Minden funkciója hidraulikusan vezérelhető a fülkéből, ráadásul ha ISOBUS terminált használunk, munkavégzés közben is módosíthatjuk a gép összes paraméterét.

A márka természetesen rendelkezik kimondottan talajlazítókkal is, itt a Terrastrip ZN 8R/75 jelent újdonságot, amellyel sávos mélyművelést valósíthatunk meg. Ezen a téren a Terraland modellek tudására is építhetünk.

A talajművelési munkák terén ezen felül találunk munkagépeket a magágyelőkészítési munkákhoz is, ez a Swifter sorozat. Ezek a talajművelő gépek akár 15 km/órás sebesség mellett is garantálják a stabil munkavégzést akár 8 méteres munkaszélességig.

De legyen szó szárrendezésről, mulcsozásról vagy sorközművelésről, a gyártóra éppúgy számíthatunk: bevethetőek a Striegel-Pro szárrendező-, Mulcher mulcsozó-, és Row Master sorközművelő gépek.
 

Igazolt eredményesség a gyakorlatban is

Nemcsak a leírásban mutatnak jól, a Bednar Swifterek és vetőgépek képességeiről gyakorló gazdálkodók is elismerően nyilatkoznak. Közéjük tartozik Gergely József is, aki Gesztely településének határában gazdálkodik 1000 hektáron:

„Főként szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk, amelynél fő növényeinket az árpa, búza, kukorica és a napraforgó jelenti, ezt kisarányú húsmarha tenyésztéssel egészítjük ki. A főtevékenységünk mellett 120 gazdát integrálunk, ebbe bele tartoznak az inputanyag kereskedelem, terményforgalmazás, terménymanipuláció területei, mintegy évi 3 milliárd forintos forgalmat bonyolítva. A Bednar gépei közül egy 10 és 8 méteres Swifterrel, egy 8 méteres rövidtárcsával, valamint egy 6 és 8 méteres vetőgéppel dolgozunk a földeken. A félig függesztett vetőgépek, magágykészítővel és tárcsás vetőegységekkel is rendelkeznek, a kezelhetőségük jó, megérkezésük óta probléma nélkül használjuk őket. Általánosságban az tudom mondani, hogy a tapasztalataink szerint a márkának kevés a karbantartási igénye, a gépek jó súllyal, jó alapanyagokból készülnek. A 2018-as száraz ősz sem tett bennük kárt, így bátran ajánlom a gyártót és a magyar forgalmazót bárkinek.”

Igényes gazdálkodókra tervezett mezőgazdasági csúcsgépekkel dolgozna a maximális terméshozamért? Válassza a Case IH és a Bednar igényeire szabott megoldásait! Ajánlatért vegye fel a kapcsolatot a hazai forgalmazó, az AGRI CS Magyarország Kft. szakembereivel!

Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.