„Állják a sarat, ahogy a vaskemény sziket is" – bivalytartás a Hortobágyon Case IH traktorokkal

A Hortobágy mélyfekvésű mocsárvilágában, körben szikes pusztáin hiába szorgos, kultúrnövényekkel csak ritkán lehet sikeres a gazda. Nem úgy az állattartással, ha van bátorságunk és megfelelő gépparkunk olyan különleges lábasjószág tenyésztésével foglalkozni, mint a házi bivaly.

Nehéz ugyanis eldönteni, melyik nagyobb szerelem: a régi magyar patásé a lápos élőhelyek irányában vagy az ökoturistáké csordáik felé, akik messze földről eljönnek a látványért. Ez mozgatta Kovács Szabolcsot is, aki jó 15 évvel ezelőtt vágott bele Újtikoson bivalyparkjuk felépítésébe. A bivalytartás szépségeiről, feladatairól kérdeztük, valamint arról is, hogy nekik miért a Case IH traktorok jelentik ehhez a megoldást a puszta északkeleti kapujában.

Traktor, kutyák, bivalypark és tulajdonosa, Kovács Szabolcs

Bivaly gépek bivalyokhoz – a Case IH mezőgazdasági gépekkel körülményektől függetlenül lehet jól dolgozni

Kovács Szabolcs 30 éve vágott bele a gazdálkodásba, ebből 15 éve ökológiai gazdálkodóként építi saját vállalkozását az Alföld különleges szegletében. Újtikoson 1991-ben indult meg a munka, ekkor szerezték vissza a családi területeket a TSZ-től és fogtak bele az állattenyésztésbe, ami ma 220 hektáros területet ölel fel. A genetikai és történeti értéke miatt különleges bivalyállomány 90 állatra rúg, de tartanak 70 szarvasmarhát is, ezek táplálását, a park fenntartását 50 hektár szántóval egészítik ki, a többi a legelő.

A lápos, szikes talaj már kezdetekben is épp úgy kihívás volt gazdának, mint a mezőgazdasági gépeknek, de a helyzet az elmúlt 6 évben újabb fordulatot vett. Ami mocsárként indult, mára ugyanis az elsivatagosodás peremére jutott. Így a Case IH traktoroknak szinte lehetetlen feladatot kell a Bivalyparkban megoldaniuk: a szárazság idején nehéz traktorokkal vetekedő erőt kell biztosítaniuk a munkákhoz gazdaságosan, eső után viszont a kíméletesség a legfontosabb.

Kovács Szabolcs szerint a gépek mégis képesek összeegyeztetni a teljesen eltérő elvárásokat, az állattartó telep kemény logisztikai feladataival, takarmány készítésével is elbírnak.

„Azért kezdtünk el Újtikoson jó 15 éve bivalytartással foglalkozni, mert a klasszikus növénytermesztéshez kedvezőtlen adottságúak errefelé a területek. A mélyfekvésű, mindig nyirkos mocsárvilágot viszont a bivalyok kedvelik. A zöldtakarmány előállítását az állatoknak, az ökológiai gazdálkodásban termelt aprómagvak és zab, búza, tritikálé termesztését így is meg kellett valahogy oldani, ami kemény, gépeket próbáló feladat. Különösen most, hogy a felmelegedés miatt úgy 6 éve beindult az elsivatagosodás is. 2016-ban 6 hónapig egy szem sem esett, ebben az évben 3 hónapig nem volt érdemi eső a földeken. Így amikor megmutatja az arcát az aszály és benzines kannányi rögök fordulnak ki a 85-95-ös kötöttségi fokú talajból, nem jöhet szóba más, mint az erős, nehéz gép. Míg ha mégis megjön az eső, a szikes talajon azok a gépek illenek hozzánk, amikkel óvni lehet a talajéletet, minimalizálhatjuk a taposási kárt" - vág bele a kihívások ismertetésébe Kovács Szabolcs.

Elmondása szerint épp ezért figyeltek fel a Case IH traktorokra, kiváló pótsúlyozhatóságuk miatt ugyanis képesek mindkettőt megadni.

Traktor bálázórakodóval, bivalyok táplálkoznak

„Súlyok nélkül könnyűek, pótsúlyozva elhúzzák még ebben a földben is a 3-4 fejes ekéket, ráadásul olyan kedvező fogyasztás mellett, amivel a mostani, csúcsokat ostromló üzemanyagárak mellett sem érvágás őket beindítani."

A gazdálkodó hozzáteszi, hogy míg mások mindig elmondják, a mezőgazdaságban a kihívásokat szeretik, addig nála épp az ellenkezője igaz. Amivel szintén összhang van közte és Case IH traktorjai között.

„60 éves múltam, így a kihívásokat már nem nagyon szeretem. Ezért a gépeknél kiemelt érték számomra a megbízhatóság. Nekünk az a jó traktor, amivel nincs probléma, idegeskedés nélkül megvalósíthatjuk a céljainkat. Traktort nem azért vásárolunk, hogy szerelgessük, vagy azt nézzük, ahogy egy hiba miatt kinn marad több millió forintot érő szálastakarmány a legelőn, a szakadó esőben. Mi azért dolgozunk Case IH gépekkel, mert a termelés biztonsága a legfontosabb, és ezt megadják.

A szakmám a kertész mellett az autószerelő mester, így tüzetesen megnéztük, próbára tettük a gépeket, mielőtt kiválasztottuk a márkát. Állják a sarat, ahogy a vaskemény sziket is, a Case IH traktorok kifogástalanok."

Traktor és bálarakodó kiegészítő segíti a bivalypark munkáját

Jó eszközökkel, szakszerűen dolgozva a Hortobágy nem pusztaság

Kovács Szabolcs szerint a messziről jött ember, ha a síkságra pillant, könnyen azt mondhatja: „nincs itt semmi". De legyen bármilyen embert próbáló feladat itt egy állattartó telep fenntartása, úgy tartja, megéri. Hiszen olyan természeti kincset rejt a vidék, amit érdemes megőrizni, megosztani a generációkkal.

„Ez a terület a Hortobágy északkeleti kapuja, ami a Hortobágyi Nemzeti Park ellenőrzése alá tartozik. Bár síkság, de hihetetlenül gazdag az élővilága, a lápi rétek, élőhelyek különösen a madárvilágnak kedvesek, a daruvonulás olyan különlegesség, amit mindenkinek érdemes látnia. Természetesen a bivalyok is csodálatos jószágok, van, amikor végtelenül szelídek, máskor, a borjaikat óvva a természet vadságát mutatják meg. Annyi biztos, hogy természetes élőhelyükön, a 2,5 hektáros tavunkban „wellnesselve" olyan látványt nyújtanak, amiért messze földről eljönnek hozzánk az érdeklődők.

A környező országokból épp úgy volt már látogatónk, mint Ausztráliából. Nyáron a 150 hektáros legelő az otthonuk, télen fedett szálláson látjuk el őket. Ez meghatározza azt is, hogy mikor milyen feladatokat és milyen mezőgazdasági gépeket igényel a gondozásuk."

Case IH traktorok és két matuzsálem erőgép a bivalypark szolgálatában

  • Viharverten speciális feladatokra: régi MTZ és LTZ erőgépek

Bár a legfontosabb feladatokra kizárólag Case IH traktorokat és teleszkópos rakodót használnak az újtikosi Bivalyparkban, van két terület, ahol mind a mai napig egy nyugdíjas MTZ T25-ös és egy LTZ teljesít szolgálatot, jó okkal.

„Van 25 hektár erdőnk, ahol az erdészeti feladatokra a régi erőépeket használjuk, illetve a téli takarmányozásnál is ezt vesszük elő, ha a bivalyok között kell manőverezni. Az ok egyszerű: a régi, fém traktoroknál kevésbé bánjuk a sérüléseket, ami pedig akad, azt ki lehet kalapálni. Rossz pillanatukban a bivalyokkal hamar megvan a baj – példának említhetek letépett hidraulikát és leszakított ajtóit is. Egy modern gépet erre nincs szívünk elpazarolni."

  • Az állattartási feladatok derékhada: Case IH Maxxum 115 és Case IH Maxxum 115 CVX traktorok

Nagy teljesítmény, kompakt méretek, kiváló fogyasztású 4 hengeres, 4,5 literes FPT motorral, amit egy 4 fokozatú Powershift váltó tesz könnyen kezelhetővé. A Case IH traktorok közül a Maxxum szeriát egyszerűsége és jó kihasználhatósága miatt szeretik a gazdák. Állattartó telepeken pedig kimondott jó tulajdonsága, hogy a gépek gyárilag homlokrakodókkal szerelhetőek, amelyek 3,7-4,2 méteres emelési magasság között 2540-2800 kg-os maximális emelési erővel számtalan feladatot képesek ellátni az anyagmozgatások terén.

CVX Drive modellek esetében ehhez kényelmes működtethetőség is társul akár 50 km/órás haladási tempóig az automata váltóval. Ez ideális 1700-as motorfordulatszámot garantál a műveletek során, így a fogyasztás is kedvező. A munkákhoz 3 hátsó TLT fokozatot találunk a gépben, alapfelszereltségnél 7115 kg maximális emelőerővel társítva. Ennek megfelelően alkalmazzák őket Újtikoson is.

„Az első Case IH Maxxum traktorunk 6 éve érkezett, azóta is probléma nélkül dolgozunk vele, a gépparkban ehhez csatlakozott nemrég egy CVX Drive modell is. A talajmunkáktól a pótkocsizásig számos területen használjuk őket, 8 tonnás trágyaszórót mozgatunk magasítóval a segítségükkel, de a tömegtakarmányozásnál – széna, lucerna, szilázs – is számíthatunk rájuk. Egy ilyen bála 8 mázsa körül van, 28 tonnás pótkocsival szállítjuk őket. A Case IH traktorok erejére itt nagyban építünk. Az új Maxxum 115 CVX Drive-ra is hamarosan felszerelik a homlokrakodót, amivel minden tekintetben kihasználhatjuk a gép tudását."

  • Kiegészítő feladatok: Case IH Farmall C 95 traktor és Farmlift 735 teleszkópos rakodó

Könnyebb munkákra, beszállításra, kisebb pótkocsizásokra a Case IH 3,4 literes, közösnyomócsöves motorú univerzális traktorát használják még Újtikoson. Míg a rakodási feladatokban a nagyteljesítményű, gazdaságosan üzemeltethető Case IH teleszkópos rakodókra támaszkodhatnak a Bivalyparkban.

AGRI CS Magyarország Kft. – az új hivatalos márkakerekedővel a háttér is adott a nyugodt munkához

Az idei évtől kizárólagos hazai márkakereskedőként az AGRI CS Magyarország Kft. biztosítja a Case IH traktorok üzemben tartásához nélkülözhetetlen alkatrészellátást, szervizhátteret a Hortobágy térségében is. Kovács Szabolcs kiemeli, ahogy a gépek tudásával, úgy ezen a téren is minden rendben van a márkával itthon.

A régióban dolgozó termelők gépvásárlás, szervizelés terén a nyíregyházi területi központot kereshetik, ahol Balogh János értékesítő bárkinek segít megtalálni a megfelelő gépet a talajtípushoz, technológiához ideális felszereltséggel.

Megbízható mezőgazdasági gépeket keres a hosszú távon sikeres gazdálkodáshoz? Válassza a megbízható Case IH traktorokat a magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft-től!

 

Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.