Bednar talajművelő eszközök

„A legmostohább körülmények között is hibátlan talajelőkészítésre képesek”

A gyakorlott mezőgazdasági gépértékesítők úgy tartják, hogy míg a kiállításokon, leszilikonozva minden gép egyformán szép, a szántóföldi demonstrációk azok, ahol igazán megtudhatjuk, mit is tud egy-egy márka. Vázgeometria, anyagminőség, munkahatékonyság ilyenkor mindig extrém körülmények között vizsgáznak. Amennyiben ezeket a tulajdonságokat talajművelő eszközök terén nézzük, van egy gépcsalád, ami a teszteken sorra a mezőny fölé magasodik: a cseh Bednar mezőgazdasági munkagépek, melyeket az átütőerejükért, elnyűhetetlenségükért és gyorsaságukért kedvelnek. Utánajárunk a sikerükért kezeskedő Bednar-titoknak, és beszámolunk a magyar piacon elérhető újdonságokról is.
Aki ma megbízható talajművelő munkagépeket keres, annak érdemes megismerkednie a Bednar névvel. 1997-es alapítása dacára, ma a cseh gépgyártó ott van kiállítóként a világ szinte minden jelentősebb mezőgazdasági expóján, és 38 országba, köztük hazánkba is exportál. Pribelszki Péter, a Bednar kereskedelmi vezetője szerint ez több dolognak köszönhető.

A Bednar-titok nyomában

„Családi tulajdonú cégként még ma is megvan a kisvállalkozások rugalmassága a márkában, amivel az igényeket meghallgatja, reagál rájuk, de mindezt már egy világmárka komolyságával, annak műszaki színvonalán teszi. Ez teszi lehetővé, hogy egyedi munkagépeket alkothasson a Bednar, kifejezetten a területi igényekhez igazodva. Olyan technológiát, ami figyelembe veszi a termelők igényeit, elvárásait, olyan megoldásokat, amikkel még jobb eredményeket érhetnek el. ” – meséli a kereskedelmi vezető. De hangsúlyozza, idáig hosszú út vezetett.

Folyamatos fejlesztések 1997 óta

A Bednar családi kisvállalkozásként indult Csehországban, eredetileg Strom Export SRO név alatt, akkor még piros színű gépekkel. A nagy ugrás 2003-ban történt, gyártóként ugyanis ekkor vettek részt először a meghatározó hannoveri Agrotechnika kiállításon, illetve öltötték fel az azóta is őket jelző sárga színt. A termelés egyre nőtt, a fejlesztések sorban követték egymást, a prágai központ mellett a gyártóüzem is egyre nagyobb területet hódított meg Rychnov nad Kněžnou város határában. Így már a megfelelő szaktudás és gyártókapacitás is rendelkezésre áll, amivel az összegyűjtött gazdálkodói visszajelzéseket csúcsminőségű mezőgazdasági munkagépekké formálhatják.
Folyamatosan látogatjuk a gazdákat, élő kapcsolatot tartunk fenn velük, gyűjtjük az észrevételeket. Ezt hamar eljuttatjuk a fejlesztőcsapatunkhoz, akik az információkat fejlesztésekké formálják. Emiatt a gyártókapacitásainkat is folyamatosan bővítjük. 2020-ra a Rychnov nad Kněžnouban található üzemünk kétszintesre bővült –  12.268 négyzetméteres hasznos területen 5000 gép/év darabszámmal zajlik a termelés.”

„Ezek a munkagépek az előírt terhelés többszörösét is kibírják károsodás nélkül”

A kereskedelmi vezető szerint ez a minőségi alapanyagok és robosztus szerkezeten túl annak is köszönhető, hogy úgy tervezik talajművelő eszközeiket, hogy azok megoldják a termelők problémáit. „Folyamatos gond például a mezőgazdaságban a munkaerőhiány. Így a gépeinknél alapelvárás a tartósság és a szép munka mellett az egyszerű kezelhetőség is. Fontos, hogy ne kelljen hosszú órákat beállításokkal tölteni, így tarthatóvá válnak az agronómiai határidők a Bednar gépekkel. Ezen felül nagyon komolyan vesszük a minőségbiztosítás kérdéseit is. Minden gépet úgy alkotunk meg, hogy még akkor se lépjen fel esetükben anyagprobléma, ha az ajánlottnál nagyobb teljesítményű erőgéppel húzzuk őket problémás talajokon. Nem bíztatok persze senkit ilyesmire, de ha arról van szó, akkor ezek a munkagépek az előírt terhelés többszörösét is kibírják károsodás nélkül. Erről az idei évben a Bednar gépek kizárólagos magyarországi forgalmazójával, az Agri CS Magyarország Kft.-vel közösen tartott szántóföldi gépdemonstrációnk során a gazdálkodók maguk is megbizonyosodhattak.”

Mezőgazdasági munkagépek, talajművelő eszközök bizonyított hatékonysággal: magyarországi demonstrációk az Agri CS Magyarország Kft.-vel

Az Agri CS Magyarország Kft. a Bednar gépek hivatalos márkakereskedőjeként több demonstrációt is tartott 2020 folyamán, ahol az erőgépeket a CASE IH termékpalettája biztosította, így igazán minőségi gépkapcsolatokat láthattak az érdeklődők.
„Azt hiszem sok minden láttam már az értékesítési célra bemutatóra vitt gépekkel, de a gazdáknak mindig van olyan kérése, amitől az ember elsápad elsőre, hogy „úristen, ezt kibírja vajon a gép?”, de szerencsére Bednarokon még sosem fogott ki egyetlen feladat sem. A legmostohább körülmények között is hibátlan talajelőkészítésre képesek ezek a gépek” – ezt már Horváth János, az Agri CS Magyarország Jász-Nagykun-Szolnok megyei gépértékesítője meséli a látottakról.
„A Swifterdisc rövidtárcsákkal demóztunk már gyakorlatilag mindenen, dolgoztunk lezúzott árpatarlón, repcetarlón, borsótarlón, brutálisan kemény, kötött földeken. Sőt, akadt olyan eset is, amikor a belvíz miatt otthagyott, derékig érő repcében kellett a munkagéppel végigmenni. De még ezt is képes volt a Bednar rövidtárcsa betorkollás nélkül, jó minőségben megoldani. Az Actros kombinált talajművelőkkel olyan kemény talajon dolgoztunk, mint egy dűlőút, mégis szépen szétdolgozta. Egy gépértékesítő persze bármit mondhat később, hogy szépítsen egy bemutató értékelésén. De a Bednar gépek közül a legtöbbet a gazdák nem engedték visszavinni a földjeikről, egyből megvették őket a bemutató után. Ez szerintem magáért beszél.”
BEDNAR-swifter4.jpg

  • Swifterdisc rövidtárcsák és Swifter magágyelőkészítő kompaktor – extrém körülmények között tesztelve

A Swifterdisc rövidtárcsák itthon kimondottan keresettek. Ezeket a hagyományos csipkés tárcsák helyett speciális kialakítású A-tárcsákkal szerelték fel. 520 mm-es átmérőjükkel, 5 mm-es falvastagságukkal kiemelkedő vágó- és keverőerőt biztosítanak. Nagymennyiségű visszamaradt növényi részt is könnyen feldolgoznak, visszajuttatnak a talajba. Amire Horváth János szerint a nyári demonstrációk során szükség is volt.
Az észak-alföldi Kengyelen történt, hogy egy Swifterdisc rövidtárcsával egy brutálisan kiszáradt, lazítózott napraforgótáblát kellett megművelnünk. Hatalmas rögök voltak mindenhol, de mikor ráhúztuk a Bednar tárcsát, magunk se hittük el, amit láttunk: felaprította a napraforgószárakat, egy menetben olyan egyenletes, aprómorzsás termőföldet alakított ki, hogy következhetett is a repcevetés. Mind a gazdát, mind az időközben összesereglett szomszédokat lenyűgözte, amit láttak. Minden konkurens nagy márkát sikerült lekörözni. Ott helyben meg is vették a munkagépet.”
Hasonlóan közkedvelt egy másik korai Bednar munkagép is, a Swifter magágykészítő kompaktor. Ez 3 és 18 m közötti munkaszelésséggel bíró modellekkel készül, egy menetben a gép 7 munkaműveletet képes elvégezni. „Azonnal homogén magágyat készít bármely növény alá. Több munkaszekcióval kínálják, amelyek cseréje egyszerű és időtakarékos. Ez is bizonyított itthon. Azonban ennek, ahogy a rövidtárcsák használatának is, van egy aranyszabálya: gyorsan kell velük dolgozni a szép eredményhez.” – emeli ki Horváth János „Ahhoz, hogy szépen dolgozzanak, 12 km/óra alatt nem szabad húzni őket. Amennyiben szükséges, cseréljünk erősebb erőgépre, megéri a munkagépek tudása miatt.”
BEDNAR-OMEGA_OO_4000L_CASE_IH.jpg
  • Omega vetőgép demonstráció Jászárokszálláson
Az Omega vetőgépek első változatai még 2013-ban mutatkoztak be. Azonban hála a már elsőre is jól eltalált konstrukciónak, mindössze apró frissítések mellett képvisel csúcsminőséget a vetőgépek között.
Jászárokszálláson egy 4 méteresre összecsukható direktvető Omegával demóztunk. Más direktvetőgépek átlagos erőgép igénye 220-250 LE, de a mi esetünkben egy 170 LE-s traktorral úgy zajlott a zöldítés, ahogy az a nagykönyvben megvan írva. Önálló kardánról működik a hidraulikája, más részegységei, így nem terheljük az erőgép hidraulika rendszerét, nem számít, hogy a traktor milyen hidraulikaszivattyúval van felszerelve. A kezelési komfortja kiemelkedő. A legegyszerűbb monitorral is működtethető minden funkció, nem kell bujkálni a beállításokhoz. Másodpercek alatt lehet módosítani, ami lényeges: ebbe nemcsak a rövidtárcsa sor munkamélysége tartozik bele, de a csoroszlyanyomás is. Utóbbiak paralelogrammás felfüggesztésűek, így a gép teljesen egyenletes vetésmélységgel dolgozik. Ami még kuriózum: a magtartály túlnyomással működik, így a vetőmag mennyiségétől függetlenül a vetőcellák mindig megtelnek, egyenletesen dolgozik a vetőgép.”
BEDNAR-actros2.jpg
  • Actros kombinált talajművelő bemutató Karcagkisújszálláson

Az Actros egy idén újdonságként bemutatkozó kombinált tárcsás kultivátor, amellyel 35 centiméteres mélységig tudunk dolgozni. Hála a gép elején található két, egyedülállóan nagy, 690*6 mm-es tárcsákból álló tárcsasornak, teljes mértékben képes bedolgozni a szár és egyéb maradványokat. Ezt követik a függőleges rugós biztosítással ellátott lazítókések, így szinte bármilyen talajtípussal képes a gép megbirkózni. Mindezt széles hengerválasztékkal tudjuk kiegészíteni.
Karcagkisújszálláson egy 3 méteres, 5,6 tonna súlyú Actros munkagépet tesztelhettünk munka közben. Egy hibridkukorica táblán dolgoztunk vele, ami sajnos elég száraznak bizonyult, plusz szervestrágyát is szórtak ki rá, ami tovább bonyolította a dolgunkat.” – emlékszik vissza Horváth János. „A gép elején vannak a 690-es tárcsák, ami a felületi munkát végzi, majd jönnek a grúberkapák, végül egy rendező tárcsasor. Hengereknél én az ékgyűrűs hengert szoktam választani, mint kompromisszum, ez ugyanis nedves talajon se szokott sűrűn beragadni. Mostoha, száraz volt a föld, de 12-15 cm-es mélységben sikeresen dolgoztattuk a gépet. Szép magágyat készített. Vittem volna további bemutatókra is, azonban ez már nem valósulhatott meg. A gazda ugyanis egyből megvásárolta. Az Actrosokat egyébként 2020-ban még cirok tarlón próbáltuk ki, ami elképesztő kihívás ilyen téren: a szára zöld marad, a gyökerei focilabda méretűek. Ennek dacára, amikor felgyorsítottuk 12 km/óra sebességre a gépet, az gyakorlatilag felőrölte a növényi maradványokat. Nyoma sem maradt. A kialakításában az egyes művelőeszközök között nagyobb teret hagytak a mérnökök, így szinte sosem kell ezeknél betorkollástól tartani. Egyértelműen a jövő eszköze. Jó párat be is rendeltünk belőlük.”

Igényes gazdálkodáshoz tervezett, páratlan átütőerejű talajművelő eszközökkel növelné gazdasága hatékonyságát? Bízza a feladatot a Bednar mezőgazdasági gépekre! A hivatalos magyar márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. szakértői országos lefedettséggel várják megkeresését!