A Bednar munkagépek forgalmazása Magyarországon biztos kézben

A mezőgazdasági termelőkkel folytatott kommunikációnak és kiváló fejlesztő csapatának köszönhetően a BEDNAR FMT magas hozzáadott technológiai értékkel bíró eszközöket fejleszt és gyárt, már az egyik leginnovatívabb mezőgazdasági munkagép gyártóvá nőte ki magát.
A BEDNAR FMT gyára Csehországban Rychnov nad Kněžnou városában található, mely üzem rendkívül modernnek számít, 2015-ben lett átadva, de hála a Bednar termékek iránt növekvő keresletnek, azóta is folyamatosak a fejlesztések, bővítések.
A Bednar munkagépek forgalmazása Magyarországon biztos kézben van az AGRI CS Magyarország Kft.-nél.

A BEDNAR FILOZÓFIÁJA

  • Iránymutató gazdaságokkal együttműködve folytatunk teszteket új talajművelési és vetési technológiák, valamint különböző növények tápanyagellátása terén.
  • A kísérletek során elért eredmények alapján állunk hozzá gépeink fejlesztéséhez, amelyek hozzájárulnak a mezőgazdaság kibocsátásának növeléséhez, ezáltal biztosítva a rohamosan növekvő emberi populáció élelmiszerellátását.
  • Folyamatosan dolgozunk az egyedi vállalati “know-how” fejlesztésén, melynek eredménye a gépek szerkezeti kialakításában lelhető fel.
  • Nagy hangsúlyt fektetünk a gyártástechnológiák fejlesztésére is, melynek köszönhetően magas hozzáadott értékkel bíró, időtálló, minőségi gépeket gyártunk.
  • Szem előtt tartjuk a fenntartható fejlődés környezeti aspektusait, célunk a megteremtett értékek átadása a következő generációk számára.

www.bednar.hu
 
A BEDNAR rendkívül széles palettával rendelkezik talajművelő eszközök terén, hála a nagy választéknak a kis gazdától a nagy üzemig mindenki megtalálja a megfelelő munkagépet. Tárcsástarlóhántóból nyolc koncepció állrendelkezésre két gépcsaládban a SWIFTERDISC-ben (sekélyebb művelésre) és az ATLAS-ban (mélyebb művelésre).

SWIFTERDISC

A tárcsalapok TWIN-DISC rendszerben vannak felhelyezve, így kisebb az esély az eltömődésre, gumituskós biztosítással vannak ellátva a szárak. Karbantartást nem igénylő AXIÁLIS csapágyak alapfelszerelés részét képzik. A két tárcsasor 80 cm-re van egymástól így kicsi az eldugulás esélye. A hagyományos csipkés tárcsán kívül elérhető a jól bevált A-tárcsák (Agressive) 520 mm átmerővel. A SWIFTERDISC gépek oldalsó takarótárcsákkal rendelkezhetnek, amelyek megakadályozzák a gép szélén a bakhát kialakulását. Az egyes menetek határai nem láthatók.

A-TÁRCSÁK: A hagyományos csipkés tárcsákkal szemben jóval nagyobb vágó és keverő hatású, speciális formai kialakítású tárcsa 520 mm átmérővel és 5 mm falvastagsággal. Az A-tárcsák kerülete nagy mennyiségű visszamaradt növényi rész könnyű feldolgozására és talajba juttatására alkalmas élben végződik. Az élkialakításnak köszönhetően rendkívül hatékonyan aprítja a növényi részeket. A profilozott forma ezen kívül nagyobb mennyiségű föld felvételét teszi lehetővé, mint a hagyományos csipkés tárcsák esetében. A tárcsa minden profilozott kiálló része földet vesz és keveri a növényi mulcsba.

A SWIFTERDISC XN típus 3-5 m közötti munkaszéleségben elérhető függesztett verzió, már akár 90 LE körüli traktorteljesítménytől használható. A traktorhoz II és III. kategóriájú felfüggesztéssel kapcsolható fel.

SWIFTERDISC XE tárcsástarlóhántók 10 és 12 m-es munkaszéleségben állnak rendelkezésre. Legalább 300 LE teljesítménytől. A nagy munkaszélességnek köszönhetően extrém napi teljesítmények érhetők el.

A SWIFTERDISC XE_Profi széles, függesztett, rövid szerkezeti kialakítású tarlóművelő szerszám, mely a gép szélességének és nagy üzemi sebességének köszönhetően kiemelkedően nagy napi teljesítményt és költségmegtakarítást biztosít. 10 és 12,4 m verziók elérhetőek el, minimum 350 Le traktoroktól ajánlott munkaeszköz.

Hazánkban nagy népszerűségnek örvend, a Swifterdisc XO_F rövidtárcsák, 4, 4.5, 5, 6 és 7.5 m széleségben állnak rendelkezésre. Összecsukva minden esetben 3 m a gép szélesége, így biztonságos a vonulás. A vonószerkezet elérhető vonószemmel, K80-nal vagy III. kategóriás vonószerkezettel. A nagyobb stabilitás és könnyebb manőverezés érdekében, opcióként felszerelhető plusz támasztó kerekekkel. A SwifterDisc XO_F modellek első hidraulikus szabályozású simítóval is felszerelhetők, amely kiválóan készíti elő a magágyat. Elegyengeti a talajt a tárcsák alkalmazása előtt. A munkamélység állítás mechanikusan vagy hidraulikusan is lehetséges, mechanikusan csavarorsók segítségével könnyen elvégezhető a művelet. A futómű integrálva van a tácsába így egy kedvezőbb súlypontú gépet kapunk, valamint gyorsabb kiemelést és jó manőverezést is segíti ez a kialakítás.A géphez nyolc féle hengertípus közül választhatunk, így minden talaj típusra találhatunk megfelelőt.További opció a Trash Cutter szárzúzóhenger, és a Crushbar simító, melyekkel tovább finomíthatjuk a gép munkáját. A hengerek után válaszható opcióként pálcás borona mely pluszban egyengeti a talajt.

Az ALFA DRILL vetőegység másodvetemények és fűfélék vetésére alkalmas egység. Az Alfa Drill különböző típusú BEDNAR gépre felszerelhető így SWIFTERDISC-re is. A 200 l űrtartalmú tartály feltöltése az ergonomikus fellépőnek köszönhetően könnyen elvégezhető. A tartály alatti adagolóegységben található a vetőtengely, amelyet a vetőmag tulajdonságainak és mennyiségének függvényében standard vagy finom vetőmagok vetésére szolgáló vetőhengerrel szerelhető fel.

ATLAS

Az ATLAS tárcsáknál 620×6 mm-es tárcsaméret 16 cm-ig teszi lehetővé a tarlóhántást intenzív keverés mellett. A Profi verziónál non-stop védelem egy vízszintes rugóból áll, amely 200 kg-ra van előterhelve, AO_L típusnál gumituskós biztosítás van.. Az előre terhelt rugók ideális nyomást gyakorolnak a talajra. A tekercselt tárcsatartó kar – a non-stop rendszerrel együtt – biztosítja az egyes tárcsák pontos irányítását. A tárcsák X-alakú elrendezése, megakadályozza a gép elsodródását, az integrált tengely, amely kiküszöböli a gép elcsúszását munka közben.

ATLAS AN_Profi tárcsa 3 és 3,5 m széleséggel elérhető robosztus függesztett tárcsák, minimum 150 LE traktorteljesítménytől ajánlott.

ATLAS AE_Pofi 12,4 m széles tárcsa, legalább 550 Le traktorokkal alkot hektárgyilkos párost.

ATLAS AO_L 3,9-7,5 m széles tárcsák 200 Le teljesítménytől.

Az ATLAS AO_PROFI egy kompakt, rövid tárcsás, szilárd szerkezetű tarlóhántó tárcsa, alkalmazható hagyományos és szántás nélküli művelésben is. Alkalmas továbbá magágy-előkészítésre, köztes védőnövények kezelésére, istállótrágya bedolgozására stb. A robusztus, erőteljes vázszerkezet nagyobb mélységű tarlóművelést tesz lehetővé.
 
A gépre opcióként választható első vágóhenger – Trash Cutter, utána 2 sor 620x6mm hornyos tárcsa vagy A-tárcsa (Agresszív), végül hátsó tömörítő hengerek (dupla U-gyűrű, dupla V-gyűrű, V-gyűrű, Cutpack henger). A tárcsák egyedi rugós NON-STOP biztosítással vannak ellátva. A nagy szármaradványokat könnyűszerrel keveri be, és aprítja fel. A hengersor pedig visszatömöríti a talajfelszínt.
Bednar-cikkhez-(1).jpg
 

Terraland

A talajlazítógépek
A kedvezőtlen befogadóképességű talajviszonyok javítására megoldást jelenthetnek a Bednar FMT talajlazító munkagépei. A Terraland termékcsalád gépei 3 m-től 6 m-ig terjedő munkaszélességben kaphatók és 15-65 cm munkamélységben képesek dolgozni. Felszereltségüket tekintve a gépek elérhetők többféle kapaszekcióval, illetve különböző rögtörő és egyengető hengersorokkal a talajművelésben felmerülő igények kielégítésére
A függesztett talajlazító gépek tekintetében a Bednar magasra tette a lécet. A Terraland TN és Terraland TN_Profi függesztett talajlazítók jó minőségű talajmunkát tesznek lehetővé akár 15- 65 cm mélységben. A gépek 3-4 m szélességben érhetőek el, 5-7-9 késszárral. A gépek többféle kapaszekcióval is elérhetők. Long-life lazító késsek többszörösen tovább bírják hagyományos hegyeknél. A Cutter-Disc (elem) 2 sor tárcsából áll átmérője 520 × 5 mm. Ezek a tárcsák átvágják és takarja le a növényi maradványokat, összetöri a rögöket és simítsa a talajt, mely kedvező a vetőgép számára. A vágókorongok be vannak ágyazva egymásba. Ennek az az előnye, hogy a korongok nedves körülmények között is tisztítják magukat. A TERRALAND TN felszerelhető további összecsukható oldalgörgőkkel.   A TERRALAND TN_PROFI a konkurensekkel szemben egyenletesebb talajt hagy maga után, mind a kések mélységét, mind a talajfelszínt tekintve. A váz rendkívül stabil. Kötött talajokra a nyírócsavaros biztosítást, a köves talajokra hidraulikus biztosítás a javasolt.
Bednar-cikkhez-(2).jpg
 

TERRASTRIP

A TERRASTRIP egy sávművelő kultivátor, amelyen kapásnövények termesztése esetén 70 vagy 75 cm-re állítható a kapák sortávolsága, cukorrépa talaj-előkészítéséhez pedig 45 vagy 50 cm-re. A művelet hatékonyságát műtrágya egyidejű kijuttatásával lehet növelni.