Az új CASE IH Axial-Flow® 7250, 8250 és 9250 kombájnok

A CASE IH több mint 40 éve, 1977-ben mutatta be az egyedülálló egyrotoros cséplési technológiáját a nagyközönségnek Washingtonban, Iowában, a Farm Progress Show-n. Az Axial-Flow hatalmas sikert aratott és új mércét állított fel versenytársainak, gyorsan terjedő hírnevével (a konkurencia csak Vörös Démonnak nevezte), teljesítményével és egyszerű, de hatékony csépléstechnológiájával. Az első két modell a 1440 és a 1460-as sorozatszámot viselte, melyek szerkezeti felépítésükben megegyeztek, csupán motorteljesítményben és magtartályméretben volt köztük különbség. A sorozatgyártás 1978 márciusában kezdődött meg az IH East Moline-i kombájngyárban.

Azóta folyamatosan fejlesztették tovább ezt a technológiát a vásárlói és piaci elvárásokhoz igazodva, külön fejlesztve az európai körülményekre: bármely szántóföldi növény nagy sebességű betakarítása, megnövelt cséplőképesség a legnehezebb körülmények között is, és verhetetlen gabonaminőség biztosítása az egyre szűkülő betakarítási időablakban.

A növekvő betakarítási teljesítményigényhez természetesen egy növelt teljesítményű, de továbbra is egyrotoros cséplőrendszer kifejlesztésén is dolgoztak a CASE IH mérnökei. A fejlesztések eredménye a teljesen új külső megjelenéssel rendelkező, nagyteljesítményű AFX 8010-es típus lett, mely a 2003-as megjelenésével betört a nagyteljesítményű kombájnok piacára. Az AFX 8010 kombájn nemcsak külsőleg, de belsőleg is teljesen új volt, melyben a legújabb fejlesztésű és növelt áteresztőképességű AFX rotor, a máig egyedülálló CVT fokozatmentes rotorhajtás, nagykapacitású szintezős tisztítórendszer és nagyteljesítményű FPT Cursor motor került beépítésre.



Korábban a rotoros kombájnok gyenge pontja a gépkezelő volt, mivel a hagyományos kombájnokhoz képest jobban képzett, a gép paramétereit folyamatosan nyomon követő – és arra reagáló – szakemberre volt szükség, aki mindig az aktuális körülményekhez igazította a cséplőrendszer beállításait (a rotor sebességét, a kosárhézagot, a ventilátor fordulatszámát, a rostákat stb.). Legpontosabban úgy lehet megfogalmazni, hogy olyan gépkezelő irányítása alatt jött ki a gép teljesítménye és hatékonysága, aki betakarítani akar, nem pedig csak learatni!

A folyamatos fejlesztések eredményeként 2019-től az új Axial-Flow® 7250, 8250 és 9250 modellek egyik legfontosabb újítása az AFS Harvest Command™ nevű cséplő-automatizálási rendszer. Ez a teljesen új technológia érzékelőket, kamerákat használ, amelyek figyelemmel kísérik a gép működését. Az AFS Harvest Command™ automatizálási rendszer számos kamerát használ, amelyek segítenek a gabona minőségének megfigyelésében UV és infravörös fény felhasználásával. A fénysugarak meghatározzák a törmelék és a szennyeződés mennyiségét a betakarított gabonafélében.

A rendszert a fülkéből az AFS Pro 700 monitoron keresztül könnyű kezelni. A gépkezelő csak a termés típusát és a betakarítás körülményeit választja ki, majd a kombájnt egyszerűen beállítják a kívánt eredmény eléréséhez a 4 betakarítási stratégia közül:

  • terménytisztaság mód: a lehető legkevesebb szemtörés és szemveszteség, tökéletes tisztaság;
  • teljesítmény mód: a kombájn maximális teljesítménnyel működik, amikor még a határértéknek megadott szemtörést, szemveszteséget nem lépi át megfelelő tisztaság mellett;
  • maximális áteresztőképesség mód: a kombájn maximális áteresztőképességgel működik, akár a határértéknek megadott szemtörés, szemveszteség mértéket meghaladóan (pl., amikor eső közeledik);
  • folyamatos teljesítmény: a kombájn állandó óránkénti anyagárammal működik, például a gabonaszállítás logisztikájához igazítva.


A CASE IH precíziós gazdálkodási rendszere (AFS™) fontos adatokat gyűjt a növénytermesztéssel és a költséghatékonysággal kapcsolatos gazdálkodási döntéseikhez. Az AFS AccuGuide rendszer műholdas navigáció segítségével mindig a kívánt nyomvonalon tartják a kombájnt – akár 2,5 cm pontossággal (RTK) – kiküszöbölve az emberi hibából adódó pontatlanságot, csökkentve az átfedéseket, valamint az betakarítás ideje és az üzemanyag-fogyasztás is minimalizálható. A precíziós mezőgazdasági technológia (AFS™) és az AFS Harvest Command™ automatizálási rendszer jelentős mértékben csökkenti a kezelő fáradtságát, növeli a termelékenységet és lehetővé teszi a kombájn teljes képességének kihasználását. Az AFS Connect™ telematikai rendszer használatával az összes adat valós időben kerül a farm számítógépére, lehetővé téve azonnali tanácsokat és útmutatásokat nyújtani minden alkalommal, amikor szükséges.
afs_connect_app_3_.png

A hosszú, jövedelmező napokra tervezték a piac egyik legcsendesebb, legtágasabb és legkényelmesebb fülkéjét. A fülkében bőséges a helykínálat és több tárolóhely található, valamint az ergonomikus elrendezés, a légrugós vezetőülés, az alacsony zajszint és a korlátlan kilátás teszi még kényelmesebbé a napi munkát. Amikor a betakarítás késő estig tart, a LED munkalámpák 360°-ban megvilágítja a munkaterületet.

A modern gumiabroncs-technológia lehetővé teszi a nagy közúti sebesség és az alacsony talajnyomás kombinációját a talaj védelme érdekében a szántóföldön. Az Axial-Flow® kombájnok felszerelhetők a VF710/70 R42 gumiabroncsoktól az IF900/60R32 gumiabroncsokig, lágyabb talajokon történő munkához. Az első gumihevederes járószerkezettel növelhető a tapadás és az erőleadás a hatékony talajvédelem érdekében nedvesebb talajon is, miközben a szállítási szélesség mindössze 3,5 m (a 610 mm széles gumihevederrel). A vezetési kényelem és a talajnyomás igényeitől függően opcióban választható a rugózott gumihevederes járószerkezet is.

A CASE IH a kombájnokat az USA-ban, Grand Islanden (Nebraska) gyártják. Az AGRI CS Magyarország Kft. minden kombájn vásárlóját egy gyárlátogatással egybekötött amerikai utazással ajándékoz meg.

Cikkünk megjelent az Agrofórum havilapban és az agroforum.hu portálon.