Case IH Axial Flow 8250

„Ez a kombájn egy óra munkát pár perc alatt elvégez helyettem, kiváló minőségben!”

A hatékony betakarítás komoly rutint, precíz előzetes beállításokat és folyamatos koncentrációt kívánt meg a gépkezelőktől. Míg meg nem érkeztek az olyan intelligens megoldások, mint az Axial Flow-k kipróbált egyrotoros technológiáját vezérlő új AFS Harvest Command rendszer. Ez a Case IH gépeknél szeretett egyszerűséget kombinálja a szoftveres megoldások precizitásával, gyorsaságával. De mindez mennyit számít a gyakorlatban? A Komárom-Esztergom megyében gazdálkodó Takács András szerint sokat, hiszen majd’ 10 év után szintén Case IH aratógépet cserélt új szériás, szoftveres automata vezérléssel ellátott kombájnra. Az eredményről elöljáróban: akár 2-3 literrel kisebb hektáronkénti fogyasztás, kiváltott munkaórák szemtörés és szemveszteség nélkül, problémamentesen működő géppel.
Takács András családjával klasszikus növénytermesztéssel foglalkozik a Komárom-Esztergom megyében található Szákszendén. 600 hektáros saját területükön kukoricát, búzát, napraforgót találni, ezek közül a tengeri a legjelentősebb kultúra, ez adja meg a stabilitást a munkához. „A CNH gépcsoporttal a kapcsolatunk a 2000-es évekig nyúlik vissza, ezen belül is a Case IH gépek voltak azok, amelyekben megvolt az az erő, stabilitás és egyszerűség, amit kerestünk. Az évek során épp ezért fokozatosan erre a márkára alapoztuk a flottánkat is. A kombájnok terén ennek az első állomását egy Axial Flow 8120-as megvásárlása jelentette még 2011-ben.”

Case IH Axial Flow kombájnok: a briliáns egyszerűség mindig megtérül

Ugyan a gazdaságméret nem indokolta volna egy ilyen nagy teljesítményű betakarítógép beszerzését, de a szélsőséges időjárás miatt felértékelődött a gyorsaság az aratásnál. „Az extrém időjárás miatt egyre kisebb az időablak, amikor jó minőségben tudjuk a munkát elvégezni. Így lényeges volt számunkra, hogy olyan nagyteljesítményű kombájnnal dolgozhassunk, ami szépen dolgozik és emellett megbízható is. A Case IH még 1977-ben mutatta be az egyrotoros cséplőgépét, volt ideje letisztulni a koncepciónak, ami érezhető is. Az erőátviteli rendszere gond nélkül üzemel, a karbantartás gyorsan elvégezhető, a cséplőrendszere is jól eltalált. Nekem nagyon fontos kritérium az egyszerűség egy mezőgazdasági gépnél. Egy Axial Flow kombájnban pedig épp az a jó, hogy nincs túlbonyolítva, minden jól látható, egyszerűen működtethető. Kevés a meghibásodásra hajlamos részegység.”
Mindezekből látszik, hogy betakarítás terén Takács Andráséknál igen magasan volt a léc, mikor úgy döntöttek, ideje szintet lépni a munkában egy új, 250-es szériába tartozó Case IH kombájnnal. „Valóban magasak voltak az elvárásaink, de az AFS Harvest Command rendszer tényleg érezhető különbséget nyújt a munka során az új 8250-ben, amit az új magyarországi márkakereskedőtől, az Agri CS Magyarország Kft.-től szereztünk be 2020 folyamán.” – meséli Takács András. 

Új Axial Flow 250-es széria: intelligens rendszerrel több marad a tankban, hogy több maradjon a bankban

Ahhoz, hogy növelni tudják bevételeiket, a gazdaságoknak ma egyre erősödő versenyben kell lekörözniük a versenytársakat a piacon termelékenységben és költséghatékonyságban. A Case IH mérnökei az Axial Flow 250-es szériába tartozó betakarítógépeknél ennek az elvárásnak megfelelve tervezték meg az AFS Harvest Command automatikus cséplési rendszerét. Ez egy kifinomult szenzorrendszer segítségével folyamatosan nyomon követi a beáramló anyag mennyiségét, a rotor és a rosta telítettségét, optimalizálja a gép teljesítményét. Mindezt egy UV és infravörös fénysugarakkal pásztázó kamerarendszerre alapozza a gép, ami pontos képet ad a gabona minőségéről, a rendszeren belüli törmelék és szennyeződés mennyiségéről is. A rendszert a fülkén belül a gépkezelő egy érintőkijelzős AFS PRO 700 monitoron keresztül ellenőrizheti, irányíthatja. Az aratási stratégiának megfelelően 4 előre elkészített üzemmód közül választhatunk:

  • Terménytisztaság mód: itt a működést minőségcentrikusan szabályozza a kombájn, a lehető legkevesebb tört szem, szemveszteség érdekében.
  • Teljesítmény mód: a gép ügyel, hogy határértéken belül tartsa a gabonaminőséget, miközben párhuzamosan maximumon tartja a teljesítményt.  
  • Maximális áteresztőképesség mód: megoldás, ha egy zivatar miatt menteni kell, ami menthető. A gép akár határérték felett is engedélyezi a szemtörést, hogy a lehető leghamarabb tudjuk lehozni a terményt a tábláról.
  • Folyamatos teljesítmény: a gabonaszállítás üteméhez állíthatjuk a segítségével az aratógép működését.

Az automatikus beállítások jelenleg búza és kukorica kultúrákban elérhetőek.
Takács Andrásék mindezt a gép nyári megérkezése után gyakorlatban is tesztelhették. Az Északnyugat-magyarországi gazda elmondása szerint a különbség érezhető.
A korábbi kombájnoknál az aratáshoz a kezelőnek általános beállítási értékeket adtak meg, az irányszámok mentén már az ember feladata volt, hogy mindezt finomítsa. Az AFS Harvest Command rendszere átveszi ezt a feladatot. A korábbi egy órás munkát ez a kombájn pár perc alatt elvégezi helyettem, kiváló minőségben dolgozik már a kezdetektől. Természetesen, ez nem úgy néz ki, hogy lerakjuk a földre és máris úgy dolgozik, ahogy szeretnénk. Az első pár száz méteren le kell kalibrálni ezt a kombájnt is. Rostákat, cséplőhézagot állítani kell az elején, de mire haladtunk 700 métert az első táblán, már minden tökéletesen működött magától. Amikor valami változtatást eszközöltünk, azt a Harvest Command finomította, majd maximális teljesítménnyel dolgozott tovább. Az automatikának hála egységnyi idő alatt sokkal nagyobb területen tudtunk aratni, mert jobban kihasználtuk a kapacitásokat, közben a motor folyamatosan optimálisan működött, ami a fogyasztásban jelentett jó pár megspórolt litert. Ezt ígérték, teljesítette.”

Automata cséplési rendszer – a gépkezelővel EGYÜTT tud többet!

Mielőtt valaki mindebből arra következtetne, hogy nagyszerű, immár nem is lényeges a gépkezelő, Takács András figyelmeztet: a hatékonyság új dimenzióját ember és gép csapatmunkája biztosítja, a tapasztalt gépkezelőt ugyanis semmi nem helyettesítheti!
„A Harvest Command egy nagyon jó rendszer, de a használatától még nem megy egy kombájn magától, mint az őrült. A gép reakcióideje speciális körülmények esetén lassabb lehet. Előfordulhat, hogy a táblán belüli heterogenitás miatt egy ritkább foltnál úgy értékeli, hogy megnövelheti a teljesítményt, miközben a gépkezelő pontosan látja, hogy a folytatásban hasonlóan magas termésmennyiség következik. Ilyenkor kell a rutin, hogy tudjuk, manuális korrekció szükséges. De a fordítottja is igaz. Ha a gépkezelő a tábla láttán egy esetleges lefulladástól tartva elóvatoskodná a haladást, a gép is felismeri a problémát, ugyancsak korrigál. Csapatmunka, ehhez ideális a Harvest Command.”
KOMBAJN-AFS_700-pro.jpg

Szenzoros cséplésvezérlés: a Case IH-kban a bonyolult elektronika is bombabiztos

De vajon most, hogy az egyszerű szerkezeti felépítéshez és az automata cséplési rendszerhez lényeges finomelektronika és kamerarendszer is társult, megbízhatóság terén ugyanolyan jók maradtak a Case IH kombájnok? Takács András közel 1000 hektár learatása után úgy látja, emiatt sem kell aggódni.
Az első szezonban 900 hektár körül arattam az új Axial Flow 8250-es kombájnnal. 304 hektár búzát, 200 hektár napraforgót, 400 hektár fölötti kukoricát takarítottam be a segítségével. Ugyan több az elektronika az új szériában, de eddig úgy tűnik, strapabíróra tervezték azokat is. Ez ideáig semmilyen problémánk nem volt a szenzorokkal, kamerákkal, igaz a magtisztaságot, törtszemmennyiséget felügyelő kamerán volt, hogy tisztítani kellet az üveget. Ez egy üvegburában kapott helyet, és ha munka közben bepiszkolódik, a rendszer jelez. De ez nem igényel bonyolult igazításokat. A gépkezelő kiszáll, letisztítja az üveget és minden mehet tovább. A búza esetében ilyesmit sem tapasztaltunk, kukoricánál kellett párszor ezt a tisztítási műveletet végrehajtani. De ennyi volt eddig minden teendőnk. Ma az Agri CS Magyarország Kft.-vel a márka végre jó kezekben van, beüzemelési és szervizmunkákban egyaránt számíthatunk a csapatukra, így nyugodtak vagyunk a gépjeink miatt. ”
Mennyit spórol nekünk egy új generációs kombájn?
Takács András szerint az ideális haladáshoz több feltételnek is teljesülnie kell az aratáskor: lehetőleg legyen egyben a táblánk, nagyjából homogén kultúrát arathassunk, a megfelelő szállítókapacitások is lényegesek. De ha ezek a feltételek teljesülnek, egy Axial Flow 8250-es biztosan megdolgozik az áráért.
„A teljesítményt sok minden befolyásolhatja aratáskor, de ha a feltételek adottak, akkor nálunk a géppel volt olyan nap, amikor reggel 8.30-kor álltunk bele egy 50 hektáros táblába, majd este 6-6.30 között már végeztünk is. 6 tonna/hektár termés mellett az átlag fogyasztás 11 liter volt. A gépet egy 30 láb széles (9 méter 14 centiméteres) vágóasztallal használtuk. Ez a korábbiakhoz mérten számunkra 2-3 literrel kisebb fogyasztást jelentett az aratásban, miközben a szemminőség változatlan maradt. Ezért is ajánlom mindenkinek nyugodt szívvel a pirosat, a Case IH-t.”

Hozza új szintre az aratási munkák hatékonyságát a megbízható, erőteljes Axial Flow kombájnok új generációjával! Intelligens automata cséplési rendszer a magasabb bevételért. Keresse a márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft értékesítőit!

 

Cikkünk megjelent a gepmax.hu portálon.