Ezek a Bednar talajművelő gépek érnek annyit a földeken, mint egy jó eső!

Case IH traktorok és Bednar talajművelő gépek: kimagasló munkaszélességben is hasítják a talajt!

Extrém aszályos évben még fontosabb a nagy öregek mondása: a jó talajművelő gép használata felér egy kiadós esővel. A megfelelő szántóföldi kultivátorral elvégzett gyors tarlóhántás és az ezzel egymenetben visszadolgozott tarlómaradvány segít a porosodás elkerülésében, míg a szántóföldi kultivátorok nemcsak gyomokat gyérítik – a kapillárisok átvágásával késleltetik a szűkös talajvízkészlet elpárolgását is.
De milyen is a jó talajművelő gép? Kiváló vázgeometriájával mostoha körülmények között is úgy hasítja a talajt, hogy nem kíván meg extrém teljesítményt az erőgéptől, míg sorközművelőknél a kialakítással több eltérő kultúra hatékony művelését teszi lehetővé – ma már akár precíziós gazdálkodásra tervezett kamerarendszerrel. Nem mellesleg, az elnyűhetetlen alapanyag-minőségnek hála, az előírt terhelési értékeknél jóval többre képes extrém munkaszélességben is. Egyszóval olyan, mint egy Bednar munkagép. Ezeket ugyanis ezért választják egyre nagyobb számban a magyar gazdák.

Bednar Swifterdisc XO 6000 F és 8000 F tárcsás szántóföldi kultivátorok: ahol talajvédelem és területteljesítmény maximuma találkozik

A 2022-es év sosem tapasztalt léptékű talajaszálya miatt a talajművelést ettől fogva csak olyan erőgép-munkagép kapcsolatokra bízhatjuk, amelyek maximális területhatékonyságot képesek kombinálni a talajvédelemmel. Ezen a téren páratlan a cseh Bednar talajművelő eszközök tudása, amelyek extrém munkaszélesség mellett is képesek a versenytársaknál kisebb motorteljesítményű traktorokkal ellátni a feladatot. Ahogy Zubán Zoltán, a munkagépeket forgalmazó AGRI CS Magyarország Kft. munkagép-termékmenedzsere fogalmaz: a Bednar talajművelő gépekkel a gazdák tényleg két legyet üthetnek egy csapásra – apróbetűs részek nélkül.
„A cseh Bednar munkagépeket úgy tervezik, hogy egyszerre oldják meg az agrárium több problémáját is a talajművelés terén. A Swifterdisc XO_F rövid vázas, professzionális tárcsás szántóföldi kultivátorai például 4-7,5 m közötti munkaszélességgel képesek nemcsak gyors, de minőségi talajmunkát végezni. A munkagépek vázkialakításuknak hála stabilak, nagy munkatempónál sem lengenek be, ráadásul széles tömörítőhenger- és simítókínálatukkal minden talaj típushoz találunk megfelelő kombinációt. Ennek köszönhetően kiváló választást jelentenek, ha betakarítás utáni tarlóhántásnál vagy magágy-előkészítésnél olyan munkagépet keresünk, ami nemcsak szépen dolgozik, de a jó talaj visszatömörítő képességével képes megóvni a talaj nedvességtartalmát is.”
Bednar-Swifterdisc-XO-6000-F.jpg

A Bednar Swifterdisc XO 6000 F és 8000 F tárcsás szántóföldi kultivátorok erősségeiből:

1. Tökéletes stabilitás X alakú tárcsaelrendezéssel.

A speciális kialakításnak hála a Bednar tárcsás tarlóhántóknál minimális oldalirányú kilengéssel dolgozhatunk. A talajművelő gép így pontosabban követi a traktor nyomvonalát, csökken a bakhátkialakulás kockázata is.

2. Hatékony, nagy sebességű munka integrált futóművel és tömörítő hengerrel – ami kisebb sugarú fordulóköröket is jelent a tábla végén.

A Bednar Swifterdsc talajművelő gépekkel akár 15 km/h óra munkatempóval is dolgozhatunk, ehhez ráadásul nem kell túlterhelni az erőgépet sem. A 6-7,5 m-es munkaszélességet ezekkel a munkagépekkel talajtípustól függően 210-350 LE teljesítménykategóriájú traktorokkal gond nélkül lefedhetjük.

3. Agresszív tárcsaprofil jobb vágóhatással

A profilban is hajlított speciális tárcsalapokkal a Bednar talajművelő eszközök sokkal hatékonyabban képesek bedolgozni a talajba a szármaradványokat, mint a hagyományos csipkés tárcsák, árban mégsem jelentenek észrevehető pluszköltséget a termelőknek. A munkamélység ezeknél a gépeknél hidraulikusan állítható 2-14 cm között.

4. 520×5 és 560×5 mm-es átmérőjű kétsoros tárcsaelrendezés a tárcsasorok közötti plusz távolsággal az eltömődések kiküszöböléséhez.

A 60 centiméteres gerendely magasság és a tárcsák 25 centiméteres osztásával ezek a Bednar munkagépek még nagy mennyiségű növényi maradványokkal is megbirkóznak.
bednar-swifterdisc-xo.jpg

A Bednar tárcsás szántóföldi kultivátorok ráadásul a mostani piaci helyzetben is készletről rendelhetőek az AGRI CS Magyarország Kft.-nél.

A Bednar Swifterdisc 6000 F és 8000 F szériából egyaránt nagyobb raktárkészletünk van Magyarországon. Amelyik gazdálkodó úgy dönt, ezekre a precíz, nagy teljesítményű eszközökre bízza a talajművelést, most kedvező árakon juthat a gépekhez a hazai márkakereskedéssel foglalkozó AGRI CS Magyarország központokban.

Bednar Row-Master RN 4800 sorközművelő: helyes talajműveléssel kisebb az aszálykár!

Magasabb, 80 centiméteres gerendely magasság, a talajkövetést lehetővé tevő paralelogramma-felfüggesztésű művelő egységek, valamint az eltérő sortávolságokra állítható kocsik. A robosztus vázra szerelt Bednar sorközművelők ideális megoldást kínálnak sorközi művelésre (a talajfelszíni cserepedés megszüntetésére) és gyomszabályozásra kukorica, napraforgó és cukorrépa stb. állományokban. A jelenlegi extrém viszonyok mellett a megfelelő gépválasztásra ezen a téren különösen érdemes figyelni, hiszen amíg a talaj felső rétegének átvágásával létrehozott szigetelőréteg a szárazságtól óvja az állományt, a megfelelő gyomirtóhatás ellensúlyozhatja a növényvédőszer-kivonások problémáit.
„A talajtípusnak megfelelően 80-280 LE-s erőgépekkel 4,8-9,6 méteres munkaszélesség mellett alkalmazható Bednar Row-Master sorközművelők mindent képesek megadni, amire a munkájukra igényes gazdáknak szükségük van. Ezek közül az RN 4800 a nevét követve 4,8 m-es munkaszélességgel, 2-12 cm munkamélységgel dolgozik, 45-60-70-75-80 cm-es sortávval egyaránt boldogul. A gépnél széles művelőegység- és védőtárcsa-kínálatból választhatjuk ki a körülményekhez ideális összeállítást. Lúd talp kapákkal dolgozhatunk a fiatal növények körüli tavaszi lazításhoz, a gyomirtáshoz az eszközt három 150 mm-es kapával és 40 mm-es vésővel szerelhetjük fel, a végső lazításhoz 60 mm-es kapákat és előhántolót találunk. A Bednar sorközművelőit akár folyamatosan használhatjuk, a munkagépek ugyanis éjszakai munkavégzést segítő LED világítással vagy Culticam névre hallgató automata irányítórendszerrel is szerelhetőek.  Az utóbbi egy kamerarendszerrel összekötött vezérlőegység, ami felméri a növényzetet, majd szelepek segítségével jobbra-balra kitéríti az eszközt, ezzel gyorsítva, egyszerűsítve a munkát. Az automatikus felszereltséggel a sorközművelő a precíziós pályázatokba is beilleszthető a gazdálkodóknak.”

Case IH traktorok és Bednar talajművelő gépek: kimagasló munkaszélességben is hasítják a talajt!

A jövedelmezőséghez nemcsak a lehető legnagyobb munkaszélességű talajművelő gép kell, hanem egy traktor is, ami képes kiaknázni annak tudását. Magyarországon ehhez ideális választást jelentenek a Case IH erőgépek. Zubán Zoltán hangsúlyozza, így minden teljesítménykategóriában egységes gépparkot tarthatunk fenn gazdaságmérettől függetlenül, ráadásul a szerviz és karbantartás mind egy megbízható kézben összpontosul: az AGRI CS Magyarország Kft.-nél.
Bednar-Swifterdisc-XO-8000-F.jpg

Az AGRI CS Magyarország Kft nemcsak a Case IH mezőgazdasági gépek kizárólagos márkakereskedője hazánkban, de a Bednar talajművelő gépek hivatalos márkakereskedője is. Országos szinten 6 telephellyel, 35 szervizessel és 6 vevőszolgálati mérnökkel dolgozva nem csupán gépeket értékesítünk a gazdáknak, de stabilitást teremtünk azok működtetéséhez is. A talajművelő gépek húzásához a 100 LE-s Vestrumoktól az olyan univerzális nagytraktorokon át, mint a Magnum széria, egészen a 620 LE-s teljesítményre képes Quadtracokkal bezárólag bármit képesek vagyunk lefedni egy gazdaságnál. Ez egyszerűbb kapcsolattartást és alkatrészbeszerzést jelent a tulajdonosnak, a gépkezelőknek pedig kevesebb elsajátítandó rendszert és kijelzőt. Amennyiben valaki a talajvédelemben is a maximumra szeretne törekedni, mindenképp gondolja át a Case IH gépek előnyeit. A márka rendelkezik ugyanis a minimális talajnyomással dolgozó gumihevederes járószerkezetek terén a legtöbb tudással a piacon, ez ugyanis Case IH újdonságként mutatkozott be még 1996-ben.”

Területteljesítményben és talajvédelemben is a maximumot várja az alapművelésben? Válassza a Case IH traktorokat Bednar talajművelő eszközökkel! Ajánlatért keresse a kizárólagos hivatalos magyar Case IH márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft.-t!


Cikkünk megjelent a gepmax.hu portálon.