Az ültetvényes munka is jól áll a Case IH Vestrumnak!

„Sokkal többre képes a szőlőben, mint azt elképzeltük”

Legyen szó a szőlőszemtől a palackig vagy a palacktól a kóstolásig tartó utazásról, a családi gyökereken keresztül 1721 óta szőlészettel és borkészítéssel foglalkozó Dobosi család mindig a jövőbe tekintve élte a jelent. A mára 30 hektáron évente mintegy 100 ezer palack, főként kiváló fehérbort előállító pincészetnél az utóbbi évtizedek legfontosabb állomásait a modern fémkordonos ültetvény kialakítása, a saválló tartályok alkalmazása és később gyártása, a bio szőlőtermesztésben vállalt úttörő szerep jelentették. A fejlődés 2023-ban ültetvénytraktor-cserével folytatódott, ahol ismét akadt egy csavar a történetben: a pincészet nem szokványos, keskeny nyomtávú gépet, hanem egy 100 lóerős Case IH Vestrumot vásárolt a feladatra.

Dobosi Bálinttal, a családi vállalkozás borászával beszélgetve arra kerestünk választ, miért döntöttek az erőgép mellett, és milyenek a tapasztalatok vele a szőlőben.

A természetes újítószellem jól áll a boroknak a Balaton-felvidéken

A kétezres évek Magyarországán egyáltalán nem volt bizalomgerjesztő, ha egy gazdálkodó a biotermesztést emlegette. Néhány szomorú példát látva ugyanis gyorsan sütötték a termelőre a bélyeget, hogy mindössze túlárazva szeretne megszabadulni az amúgy silány minőségű terméstől. Azonban ekkor is akadtak, akik látták, hogy helyes szakmaisággal a „bio” valójában olyan kitörési pont a gyümölcstermesztésben, amire sikeres jövő alapozható. Közéjük tartozik Dobos Dániel is, aki rendszerváltás óta azon dolgozott, hogy gyermekeivel közösen a család kenyérkeresetének újra alapjává tegye a szőlő- és biobor előállítását, amelynek gyökerei az ősökön át az 1700-as évekig vezetnek.

Dobosi Család
A családi gyökereken keresztül 1721 óta szőlészettel és borkészítéssel foglalkozó Dobosi család mindig a jövőbe tekintve élte a jelent

 

„A pincészetünk gyökerei régiek, hiszen Szentaltalfán közel 300 éve száll apáról fiúra a családban a szőlészet és a borkészítés szeretete, viszont a saját birtok építését nálunk is megakasztotta az előző rendszer. Édesapám 1988-ban 1 hektár saját területtel hagyta maga mögött a TSZ-t, majd édesanyámmal együtt minden erejével azon volt, hogy visszaépítse a családi örökséget. Ehhez mert és tudott is különbözni, kereste azokat a lehetőségeket és technológiákat, amivel elkerülhető a középszerűség. Hamar elkezdett saválló tartályokat alkalmazni, ezeknek a gyártásába is belevágott, de az újító szándék vitte arra is, hogy ha először csak kis tételben, de az akkor elterjedt folyóborok helyett már palackos borokat készítsen és forgalmazzon. A területek egyre gyarapodtak, majd amikor más borászoktól hallott az ökológiai termesztés előnyeiről, ennek is meglátta a lehetőségeit. Nálunk az egész család kint dolgozik egész évben a szőlőben, így fontosnak érezte, hogy a modern kemikáliáktól mentesen teljenek a mindennapok.

A Dobosi Szőlő ültetvény
A kezdeti 1 hektárról ma már 30 hektárosra bővült a terület

 

Ez a 2000-es évek elején nem volt egyértelmű út, de felvállalta. Célul tűzte maga elé, hogy a szőlészeti munkában megmutatja: a bioszőlő és a biobor ugyanúgy megállja a helyét a piacon, mint a konvencionális termékek. A nemzetközi borversenyeken is elért szép eredmények az utóbbi évekből őt igazolták, ahogy az is, hogy a kezdeti 1 hektárról ma már 30 hektárosra bővült a terület, illetve a kezdeti évente előállított 300 palack borról átlépte a 100 ezer palackot a termelés is” – meséli Dobosi Bálint borász, aki a kezdetek óta rajong a munkáján belül a gépekért, gépészeti kérdésekért is.

Case IH Vestrum traktorok: gond nélkül birkóznak meg a bio szőlőtermesztés fokozott munkaigényével

A rendszerváltás utáni tiszta lap a szőlészet életében azt jelentette, hogy már a kezdetektől modern fémtámrendszerrel tudták kiépíteni az ültetvényeket a Dobosi Pincészetben. A bio szőlészeti munka fokozott munkaigénye miatt első perctől szükség volt a gépekre is, a sortávoknak így az akkori normákhoz kellett igazodniuk, 270-280 cm-es távolságra kerültek. A friss gyümölcsös és dűlőszelektált komoly fehérborokat is nyújtó kínálattal a fejlődés robbanásszerű volt. Dobosi Bálint szerint azt vették észre, hogy a kényelmes munka helyett, amit 5 hektárig terveztek a keleti blokkos régi gépekkel és egy kisebb teljesítményű nyugati traktorral, egyszer csak 25 hektárt művelnek éjjel-nappal.

A kezdeti évente előállított 300 palack borról átlépte a 100 ezer palackot a termelés

 

„A biotermesztés hatalmas mennyiségű talajmunkát jelent a szőlőben. A gyomtalanítás vegyszerek kijuttatása helyett évente többszöri soraljműveléssel történik, ennek előfeltétele, hogy tavasszal rátöltsünk a tőkékre. A növényvédelem is nagyobb feladat, hiszen az olyan kontaktszerek, mint a réz vagy a kén, csak ott hatnak, ahol kapcsolatba lépnek a növénnyel, így 30-40%-kal több lémennyiséget juttatunk ki az 1500 és 2000 literes vontatott permetezőkkel is. Ezt se a régi keleti blokkos traktorunk, de még egy újabb 100 lóerős nyugati traktor se bírta megfelelő tempóban ellátni. Éjjel-nappal dolgozni kellett volna velük, ami már csak az időjárás miatt sem megoldható. Olyan új erőgépet kerestünk, ami nemcsak ígéri azt az erőtartalékot, amivel két soralj párhuzamosan művelhető. Köszönhetően a hagyományos, 270-280 cm-es sortávnak nemcsak a keskeny nyomtávú gépek közül választhattunk, de a kompakt univerzális traktorok is lehetőséget jelentettek. Ennek köszönhetően figyeltünk fel a CNH csoport traktoraira, amelyeket a helyi gazdák nagyon dicsértek. A márkakereskedők közül az AGRI CS Magyarország felfogása és a Case IH Vestrum tudása állt legközelebb ahhoz, amit kerestünk. Minden zökkenőmentesen zajlott a gép kiválasztásakor, leszállításakor és azután is. Lehet, hogy máshol is van hasonló tudású gép, de vevőorientáltságban az AGRI CS és helyben Szüts Tamás gépértékesítő lekörözte a konkurenciát. A gép pedig valóban elbírja azt a speciális 130 cm-es késsel szerelt lúdtalpkapás kultivátort is, amivel 60 cm-es mélységig lazítani tudjuk a talajt – így ezen a téren is ki tudtuk vele váltani a bérmunkát.”

Case IH Vestrum
Case IH Vestrum traktorok 100-130 LE között, erőforrás terén kimagaslanak a konkurensek közül

 

Fokozatmentes váltó, tágas kabin – az időtálló gépfejlesztéshez érdemes a minőséget választani

A kompakt méreteket a kiváló fordulékonysággal és 100 l/perc teljesítményű hidraulika-rendszerrel egyesítő Case IH Vestrum traktorok 100-130 LE között erőforrás terén kimagaslanak a konkurensek közül. Szemben a más gyártóknál bevett 3 hengeres motorblokkokkal, ezek a Case IH traktorok 4 hengeres, 4,5 literes Common Rail dízelmotorral készülnek, ami hosszabb élettartamot és kiváló fogyasztást garantál a gépeknek még csúcsterhelések idején is. Szüts Tamás, a kizárólagos hivatalos márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft. gépértékesítője szerint a megújult Vestrum traktorokat ezért is ajánlja jó szívvel a vele dolgozó gazdáknak Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyékben.

„A Case IH Vestrum traktorcsalád nemrég esett át egy komoly megújuláson, mára szinte minden vármegyében ott van és bizonyít a gazdaságokban. A megbízható fokozatmentes váltójuk megkönnyíti a munkát, hiszen 3 km/órától 42 km/óráig minden folyamatot, a terheléshez ideális áttétet és fordulatszámot a kezelő beavatkozása nélkül állít be. Ebben a típusban már olyan extrák is kérhetőek, mint az első hídrugózás vagy a hűthető-fűthető bőrülések, ami kedvező a gépek értékállósága szempontjából is. Akik a Dobosi Pincészethez hasonlóan ültetvényes munkához keresnek gépeket érdemes tudniuk, hogy a kabinok ilyen traktorok esetén sokkal tágasabbak, mint egy keskeny nyomtávú gépnél, ráadásul alapfelszereltségben tartalmazzák a növényvédelmi munkákhoz lényeges aktívszenes légszűrést is.”

Az előnyök ráadásul nemcsak a katalógusban mutatnak jól, a gépben töltött munkaórák után mindezt Dobosi Bálint is megerősíti.



A szőlőültetvényben gyorsabb és hatékonyabb a munka az új erőgéppel!

Még csak ismerkedünk az új géppel, de már látszik, hogy az új Case IH Vestrum 100 CVXDrive sokkal többet nyújt, mint amit elképzeltünk. Öt évvel ezelőtt már volt egy új nyugati traktorunk, ezért nem gondoltuk, hogy nagy meglepetés érhet minket, de a fejlődés az erőgépeknél sokkal észrevehetőbb, mint például a személyautóknál. Méretei dacára kiváló a fordulékonysága, kifogástalan a kilátás a fülkéből, de ami még ennél is fontosabb, hogy a fokozatmentes váltója legalább olyan jól működik, mint ahogy mesélik. A gép személyre szabhatóságával is elégedettek vagyunk. Édesapámmal váltva használjuk a gépeket, és itt bár eltérő az alkatunk, végre nem kell az ülés állítgatásával kezdeni a napot, az ülésrugózást, magasságot automatikusan beállítja magának a gép. Ezen felül, bár apróságnak tűnhet, de hideg időben dolgozva én az ülésfűtést is értékelem. Kimondottan tetszenek a gépben az olyan okos megoldások is, mint például a sárvédőre kihelyezett plusz hidraulikakör, amivel a szőlészeti munkában gyakori munkaeszköz-leakasztás és üzembe helyezés teendői is kényelmesek, egy gombnyomással minden megoldható a fülkéből.”

Hatékony gazdálkodás? Válassza a kipróbált csúcstechnológiát a Case IH mezőgazdasági gépekkel – biztos háttérrel a magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft. csapatától!

 

Cikkünk megjelent a gepmax.hu oldalon!